By 

13 vragen en opmerkingen die ik als vegetariër niet meer wil horen


Deze maand vier ik dat ik 6 jaar geleden heb besloten om geen vlees meer te eten. In het begin schaamde ik me er nog wel eens voor. Ik kreeg moeilijke vragen van kritische vleeseters en had constant het gevoel dat ik mijn keuze moest verdedigen. In de afgelopen jaren is er veel veranderd; de vegetarische restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond; de Vegetarische Slager is een begrip en zelfs de grootste carnivoren overwegen een meatless Monday. Ik ben de schaamte voorbij en heb geleerd om trots te zijn dat ik deze keuze heb gemaakt en de discipline heb om het vol te houden. Om je een idee te geven van waar ik de afgelopen jaren antwoord op moest geven zet ik 13 vragen en opmerkingen die ik als vegetariër niet meer wil horen voor je op een rijtje.

1. Maar wat eet je dan bij je aardappelen en groente?

Toen ik 6 jaar geleden besloot te stoppen met vlees eten was dit 1 van de eerste vragen die ik keer op keer moest beantwoorden. Sommigen mensen denken echt dat ik nu alleen nog maar droge, gekookte aardappelen (want geen jus) met sperziebonen eet. Eerlijk gezegd at ik voordat ik vegetariër werd ook al nooit het traditionele avg’tje. Maar de mooiste ontwikkeling is dat ik juist veel creatiever ben geworden in de keuken. De smaak komt niet meer van het vet en zout uit het vlees, maar van de kruiden en de bereidingswijzen van de groente. Er zijn zoveel mogelijkheden dat ik zelden 2 keer hetzelfde eet.

Inspiratie nodig voor lekker en gezond vegetarisch eten? Check Vegadutchie van Jolijn Pelgrum.

2. Krijg je wel genoeg vitamine en proteïne binnen?

Zeker in het begin waren er veel mensen die zich afvroegen of ik wel gezond kon blijven zonder vlees. Want ja, een mens heeft tenslotte proteïne nodig. Maar wat veel mensen niet weten is dat we met onze vleesconsumptie veel meer proteïne binnenkrijgen dan we werkelijk nodig hebben. En dat heel veel groenten óók gewoon proteïne bevatten. Een jaar geleden heb ik een vitamine-onderzoek gehad en daaruit bleek dat ik, behalve B12 en D, overal voldoende van binnenkrijg. B12 is prima aan te vullen met tabletten. En vitamine D? Tsja, dat wordt dan toch verhuizen naar een zonnig land.

Sinds ik geen vlees meer eet voel ik me zelfs een stuk gezonder dan voorheen. Ik heb meer energie en minder last van after-dinner dipjes. De mogelijke tekorten (die gemakkelijk aan te vullen zijn) van een vegetarisch dieet wegen niet op tegen de risico’s van vlees eten: dichtgeslibde aderen, antibiotica resistentie, een verhoogd risico op diabetes en kanker, de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, vogelgriep, Q-koorts…
 
Meat Market Hong Kong - All Day Every Daisy

3. Er worden hele regenwouden gekapt voor jouw soja

Als ik voor elke keer dat ik dit verwijt naar mijn hoofd geslingerd krijg een euro ontvang, hoef ik niet meer te werken tijdens onze wereldreis. Het klopt dat er hele regenwouden in Brazilië worden gekapt voor de productie van soja. Vreselijk! Maar die soja is niet bestemd voor het handjevol vegetariërs in deze wereld. 75% van de geproduceerde soja wordt gebruikt als voer voor de koeien en varkens die uiteindelijk als lapje vlees in de supermarkt belanden.

Hier lees je waarom ik gestopt ben met het eten van vlees.

4. Eet je wel gewoon kip?

Ik heb nooit begrepen waar het onderscheid tussen vlees en kip vandaan komt. Ik ken niet 1 vegetariër die heeft besloten dat dieren met vleugels niet meetellen in hun dieet. Er zijn er veel die wel vis en schelpdieren eten. Dat heet dan eigenlijk ‘pescotariër’. Zo ben ik ook ooit begonnen. Maar inmiddels weet ik dat vis eten net zo schadelijk is voor het milieu. Weemoedig denk ik wel eens terug aan het broodje haring dat ik zo gezellig met mijn moeder ging halen. En dan ben ik trots dat ik de discipline heb om ook daar ‘nee’ tegen te zeggen. (Sorry mam!)
 
Iran nomad life

Hier lees je over die keer dat een nomadenfamilie in Iran speciaal voor mij een kip ging slachten.

5. Sla heeft ook gevoel

En een baksteen kan praten.

6. Als je geen vlees wil eten moet je ook geen vervangers eten

Er zijn mensen die echt beetje boos zijn vanwege het feit dat er vleesvervangers bestaan. Die roepen dingen als “het is propaganda tegen de vleesindustrie” en “je wilt toch geen vlees eten? Waarom dan wel iets wat erop lijkt?” Allereerst; who cares? Niemand dwingt jou om ook aan de vervangers te gaan. De meeste vegetariërs zijn niet gestopt omdat ze vlees niet lekker vinden (ik vind het heerlijk!), maar omdat ze het zielig vinden voor de dieren of niet meer willen bijdragen aan het in stand houden van de meest vervuilende industrie ter wereld. Die vleesvervangers zijn dus een uitkomst! (En er zitten vaak de ontbrekende vitamine B12 in!) Hulde aan de Vegetarische Slager dat ik nu weer kan genieten van boerenkool met spekjes. Of een broodje hamburger, die heerlijke tonijnsalade en een vet saucijzenbroodje op het station. Heb jij ze al geproefd?
 
Risotto burger

Ooit gehoord van een risottoburger? Mijn favoriet! Hier vind je het recept.

7. Geen vlees, maar wel vliegen? Lekker hypocriet!

Als reisjournalist vlieg ik inderdaad meer dan wanneer ik een kantoorbaan zou hebben. (Overigens proberen we tijdens onze wereldreis juist zo min mogelijk te vliegen.) Maar dat betekent toch niet dat ik me geen zorgen mag maken over het milieu of het leed van miljarden dieren? Moet ik dan alles maar laten verslonzen omdat ik af en toe vlieg? Of mag ik nooit meer iets fout doen wanneer ik er bewust voor kies om geen vis en vlees te eten?

8. 1 vleeseter meer of minder maakt niet uit

“Ik heb er wel eens over nagedacht om minder vlees te eten, maar toen las ik dat ze in China alleen maar meer vlees gaan eten. Wat heeft het dan voor zin?” Van het als-jij-het-doet-doe-ik-het-ook principe is nog nooit iemand beter geworden. Als je iets wil veranderen moet je toch echt bij jezelf beginnen. Be the change you want to see.

9. Die koe is toch al dood

Die koe zou nooit gefokt en gedood zijn als jij geen vlees zou eten. Het is een kwestie van vraag en aanbod.

10. Waarom proberen vegetariërs altijd anderen te overtuigen?

Om de 1 of andere reden gaat het bij elk etentje altijd weer over het feit dat ik geen vlees eet. Maar dat onderwerp komt nooit ter sprake door mij. (Daar let ik heel bewust op.) Het zijn mijn tafelgenoten die willen weten waarom ik geen vlees eet en mij onderwerpen aan een kruisverhoor. Ik geef eerlijk antwoord en leg uit wat er in mijn ogen mis is met de vleesindustrie en onze -consumptie. Ze vragen er tenslotte naar. Ik probeer niemand te overtuigen, maar geef gewoon antwoord op de vele vragen die vleeseters kennelijk hebben. Als je het niet wil horen moet je er ook niet naar vragen.

11. Ik vind dierenleed vreselijk! Biefstuk vanavond?

Herinner je je dat nieuwsbericht over een 10-jarige meisje dat 5 dieren de nek omdraait op een kinderdagverblijf? Onder het artikel op social media stonden de meest vreselijke verwensingen richting het kind. Een man schreef in hoofdletters dat het ‘monster’ publiekelijk opgehangen moest worden. Op zijn profielfoto stond hij met een tang naast een gigantische barbecue met een minstens 3 diersoorten op de grill. Uhm? Ik verbaas me er altijd over hoe gemakkelijk mensen hun ogen sluiten voor dierenleed in de vleesindustrie. Maar intussen wel woedend worden als er ergens een hond mishandeld wordt. Is het leven van een hond meer waard dan dat van een varken? Varkens zijn heel intelligente dieren! En heb je wel eens een koe in haar ogen gekeken? Dan smaakt die biefstuk ineens een stuk minder lekker.
 
Koe cow vegetarier

12. Voel je je niet net een konijn?

Ja, ontzettend. Ik heb na 6 jaar twee heel lange voortanden ontwikkeld om al die rauwe wortels te verwerken.

13. Ik eet ook niet zoveel vlees hoor

Vleesetende tafelgenoten voelen zich vaak geroepen om uit te leggen hoe vaak zij géén vlees eten. En dat ze tegenwoordig op maandag de kip uit de pasta weglaten. Ik vraag er niet om en ze zijn me ook geen verantwoording verschuldigd. Maar toch moet het elke keer weer even gezegd worden. Begint het geweten soms te knagen?

Nog meer food inspiratie? Koop dan ‘Lekker koken met restjes’ via de onderstaande knop!

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. 15 producten die je absoluut niet in de koelkast mag bewaren
2. Zo maak je pesto van wortelloof!
3. 7 simpele tips om minder (wegwerp) plastic te gebruiken op reis
4. Zo voorkom je voedselverspilling op reis
5. Maak je eigen paneermeel, maar niet van oud brood

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Vegetarian in Iran
Vegetariër of veganist? Dit zijn de beste landen voor je volgende reis + tips
October 13, 2018
Bangladesh poverty
Reizen met een positieve impact: zo maak je écht een verschil
October 09, 2018
Sri Lanka Ella
Tips en informatie: alles wat je moet weten voor je naar Sri Lanka gaat
October 05, 2018
A Little Eco Lodge Myanmar
Inspirerend hotel: op schattenjacht in Inle Lake bij A Little Eco Lodge
September 28, 2018
Pokhara Lake Phewa
Dit is er te doen in Pokhara: 10 activiteiten waar je niet voor hoeft te hiken
September 16, 2018
Vietnamees eten nepvlees
Alles wat je moet weten over vegetarisch en veganistisch eten in Vietnam
September 08, 2018
Sri Lanka
Een jaar op reis! Dit zijn de leukste statistieken en weetjes van 365 dagen wereldreis
August 18, 2018
myanmar fishing Inle lake
Bezienswaardigheden in Myanmar: deze 9 plekken wil je niet missen
August 15, 2018
Meet the locals Myanmar Kayah tribe
Myanmar: maak kennis met de bewoners van de onbekende Kayah State
August 11, 2018

4 Reacties

Kelly
Reply 28 april 2018

Haha...herkenbaar! Maar wat eet je dan?? Nou...ik eet iedere dag alleen maar groente, fruit en sla want andere mogelijkheden zijn er niet ? Overigens eet ik wel vis (beperkt) maar ik ga mijn omgeving het woord 'pescotarier' niet eens uitleggen. Mijn familie weet inmiddels niet beter en voor hen was het ook geen verrassing. Als kind zijnde was het eten van vlees al een dingetje. Mensen die wat verder van mij staan, willen altijd een verklaring: WAAROM???? Nee, waarom een beest fokken, opsluiten, volproppen met troep zodat deze zo snel mogelijk lekker dik wordt, op transport plaatsen en in de rij laten staan...wachtend op zijn eind. Heerlijk zo'n stukje vlees. Maar kip is toch gevogelte en geen vlees??? Yep...het is vlees.

  Daisy
  Reply 28 april 2018

  Hahaha! Ja, eigenlijk moeten we het omdraaien en vragen 'waarom eet jij vlees?"
  Ik ervaar precies hetzelfde; mensen die me niet goed kennen vragen me de hemd van het lijf. De rest is er inmiddels wel aan gewend. Sterker nog, ik heb een vriendinnengroep waarmee we elk jaar rond kerst een tafel vol lekkers maken en gezellig samen opeten. Een paar jaar geleden besloten we een vegetarische kerst te doen. Iedereen was het erover eens: dit was het beste kerstdiner ooit!

Lizette
Reply 28 april 2018

Haha een feest der herkenning! Vooral met mijn man dit soort gesprekken gehad toen we elkaar leerden kennen (ik al 12 jaar overtuigd vegetariër en hij vleeseter pur sang) Door lekker Vega te koken had ik hem al snel om en zolang we samenwonen eten we ongeveer de helft van de week samen vegetarisch. En nee, hij voelt zich nu niet als een konijn ;-)

  Daisy
  Reply 28 april 2018

  Ha Lizette, wat leuk om te lezen dat jij en je man dit soort gesprekken voerden. Patrick en ik hebben het er ook veel over gehad. Toen wij gingen samenwonen aten wij thuis eigenlijk nooit vlees. Maar uit eten of bij vrienden of zijn moeder at hij wel vlees. Zes maanden geleden heeft hij de knoop doorgehakt en volledig gestopt met vlees en vis. Hij heeft echt ervaren dat je nog steeds heerlijk kunt eten zonder dieren op je bord :-)

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.