By 

Smakken en slurpen: dit zijn de gekste eetgewoontes in Azië


Op reis maken we nogal wat mee. Al helemaal als het om eten gaat. Dat doen we tenslotte 3 keer per dag. Genoeg tijd dus om te wennen aan de gekste eetgewoontes en vreemde gerechten. Zo eten wij regelmatig met onze handen, vinden wij smakken en slurpen allang niet meer vies, kunnen we pittig eten best wel hebben en gebruiken we al maanden geen messen meer.

Met je handen eten

Rijst met curry eet je het beste met je handen. Althans, dat vinden de Indiërs en Sri Lankanen. En dan heb ik het alleen over je rechterhand. Je linkerhand is namelijk onrein; die gebruik je voor andere zaken in het kleine kamertje. Dan weet je meteen waarom er in deze landen nooit wc-papier in het toilet hangt…

Er wordt weleens gezegd dat het eten beter smaakt als je het met je handen eet. Je gebruikt namelijk nog een extra zintuig naast ruiken en proeven. Je voelt het eten. Met je handen eten zonder te knoeien vergt wel wat oefening, maar als het eenmaal lukt is het stiekem best leuk.

Meer lezen: 20 gekke gewoontes en vreemde regels in India waar je mond van openvalt
 
Jaffna en Delft Island Sri Lanka

Stokjes en lepel

Liever schone vingers? In veel Aziatische landen eten de bewoners met stokjes. Ook dat is even oefenen. Toen ik voor het eerst een kom noedelsoep geserveerd kreeg met stokjes wist ik me geen raad. Maar toen zag ik een tafel verderop hoe het moet. Je hangt boven de kom en tilt de noedels met de stokjes in je rechterhand uit het vocht. Die slurp je vervolgens langzaam naar binnen. Niet te snel, want dan heb je kans dat de hete slierten in je gezicht spatten. Met een lepel in je linkerhand schep je de soep erachteraan om het eten weg te spoelen.

Alleen maar rijst

Een tijdje geleden was het immens populair in Nederland: een koolhydraatarm dieet. Zonder aardappels, rijst en pasta vliegen de kilo’s eraf. En dus zou je verwachten dat het tegenovergestelde ook werkt: als je driemaal daags rijst eet, word je hartstikke dik. Nou, niet dus. Al die Aziaten hier blijven slank en toch eten ze minstens 3 keer per dag rijst. Toen wij onze gids in Nepal wilden trakteren op eens iets anders dan altijd maar rijst, rijst, rijst bedankte hij vriendelijk. “Waarom zou je iets anders willen eten?”, vroeg hij zich verbaasd af.

Meer lezen: 7x de meest bizarre toeristische attracties in Azië die je nog niet kent

Hete thee

Wie wel eens in Azië is geweest heeft het vast ook meegemaakt: dat moment waarop het eten zo pittig is dat je denkt dat je vuur gaat spugen. Het enige wat je dan nog wilt is ijskoude cola, heel veel water en een groot glas melk. Grappig genoeg blussen de Aziaten de hitte heel anders. Dat doen ze met hete thee. Daarom staat er in sommige landen, zoals Myanmar, altijd en thermosfles thee op tafel.
 
myanmar yangon food

Nooit pittig genoeg

Over pittig gesproken. In dit continent is het eten nooit scherp genoeg. Bij een vlammend hete curry in India krijg je losse chilipepertjes geserveerd. Daar kun je dan lekker op kauwen. Heb jij het liever wat milder? In de meeste landen weten ze gelukkig dat die arme toeristen alleen maar gaan zweten van dat hete eten. Een simpele “no spicy” is meer dan voldoende om een eetbaar gerecht te krijgen.

Rotte eieren en andere vreemde gerechten

In Thailand zijn ze gek op rotte eieren. Nou ja, rot? Zo zien ze er wel uit. De zwartgekleurde eieren zijn maandenlang ingelegd in een mengels van klei, as en zout. Daardoor verandert het eiwit in een zwarte drilpudding en het eigeel in een blauw-grijze bal. Als je denkt dat dat vreemd is, dan moet je weten dat ze in Cambodja gek zijn op gefrituurde vogelspin; in China eten ze gebakken zijdeworm; in Myanmar sprinkhanen met chilisaus; in Vietnam lusten ze graag mierenlarven en in India gaan kikkerpoten op de barbecue.

Meer lezen: Dit zijn de 6 gekste dingen die ik ooit gegeten heb
 
Thailand gekke eetgewoontes

Slurpen en smakken

Mensen die er niet tegen kunnen als anderen hoorbaar eten, kunnen Azië maar beter van hun bucketlist schrappen. Hier zijn smakken, slurpen en boeren tekenen dat je echt zit te genieten van het eten. Kijk dus niet vreemd op als oma verderop een flinke boer laat aan tafel. Als je niet genoeg slurpt en smakt kan het maar zo dat de gastvrouw zich afvraagt of je het echt wel lekker vindt. Dus alle tafelmanieren overboord en op naar Azië! In Thailand kunnen ze dat slurpen en smakken trouwens niet zo goed waarderen. Het is maar dat je het weet.

Eerlijk delen

In de meeste Aziatische landen is het een gewoonte om eten met elkaar te delen. Je zult zelden mensen zien die elk hun eigen maaltijd bestellen en alles voor zichzelf houden. Als Aziaten uit eten gaan, bestellen ze allerlei gerechten die ze midden op de tafel zetten. Zo kan iedereen overal wat van proeven. Om die reden zijn de tafels in Azië vaak rond in plaats van vierkant. Dan kun je namelijk veel makkelijker overal bij en tegelijkertijd gezellig met elkaar kletsen. Dat is nog eens gezellige gewoonte.
 
Ban Nalan eco trekking Laos

Voor, hoofd, na

In de meeste Aziatische landen kennen ze het concept van voor-, hoofd- en nagerechten helemaal niet. Zelfs al staat er op het menu ‘starter‘ en ‘main‘, dat betekent niet dat je de gerechten ook werkelijk in die volgorde krijgt. In de meeste restaurants krijg je het eten in de volgorde waarop de kok het klaar heeft. Niet zo gek ook als je bedenkt dat ze in veel landen de verschillende gerechten liever allemaal tegelijk op tafel hebben om te kunnen delen. Denk aan de rijsttafel uit Indonesië.

Vol is vol?

“Eet je bord leeg, anders ga je zonder toetje naar bed!” Ik hoor het mijn moeder nog zeggen, terwijl ik met tegenzin de laatste spruitjes naar binnen werk. In Nederland eet je je bord leeg, anders ben je onbeleefd. In sommige landen, waaronder India, is het precies andersom. Als je daar je bord helemaal leeg eet, betekent het dat je nog niet genoeg hebt gehad. Grote kans dat de gastvrouw nog een flinke berg rijst en curry voor je opschept. Zit je echt vol, dan kun je dus maar beter een klein beetje laten liggen.
 
Authenticook Seema India

Leftovers

Restjes belanden in Azië zelden in de prullenbak. Daar is de volgende dag wel weer iets lekkers van te maken. Zo aten wij bij een familie in een afgelegen dorp in Laos. De volgende ochtend kregen we het eten van de avond ervoor als ontbijt. En ja hoor, ook onze lunchpakketjes waren gevuld met restjes. Wij hebben die gewoonte natuurlijk meteen overgenomen en vinden het echt geen probleem om groenterestjes de volgende dag op brood te eten. Dat scheelt ook nog geld!

Eten zonder mes

Ik zie je al zoeken naar een mes op tafel. Nee, ze zijn het niet vergeten neer te leggen. In Azië gebruiken ze bijna nooit messen om mee te eten. Messen zijn wapens en die horen niet op tafel thuis. Ze eten met stokjes, vorken en lepels. De gerechten worden daarom in hapklare stukken geserveerd. Er valt dus helemaal niks te snijden.

Nog meer weten over eten?

Tijdens onze wereldreis ontdekken wij in elk land weer nieuwe gerechten, gekke gewoontes en bijzondere tafelmanieren. Vind jij het ook zo leuk om steeds weer nieuwe dingen over eten te leren? Dan is het leuk om te weten dat er onlangs een nieuwe website is gelanceerd. Tussen alle bekende wiki’s (Wikipedia, Wikihow, Wikitravel) bestaat er nu ook een Foodwiki. In deze culinaire encyclopedie vind je alles wat je wilt weten over internationale keukens en grappige weetjes en interessante feiten over eten. Wist je bijvoorbeeld dat de Japanners pas vlees gingen eten toen ze in aanraking kwamen met Nederlandse en Portugese handelaars?

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk

1. 7x vegetarische gerechten die je moet proberen in Peru
2. Gekke gewoontes in China die je niet kunt negeren
3. 5 opmerkelijke feiten over de oorsprong van eten
4. 10 dingen die je nog niet weet over tomaten
5. 13 vragen en opmerkingen die ik als vegetariër niet meer wil horen

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
De Tropen in Amsterdam
Een cultureel uitje met een smakelijk besluit in De Tropen in Amsterdam
August 30, 2020
De beste vegan restaurants in Heerenveen en omgeving
August 11, 2020
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
De beste tips voor vegetarisch en vegan eten in Zuid-Afrika
December 12, 2019

6 Comments

Sven
Reply 10 juli 2018

"Mensen zijn wapens en horen niet op tafel thuis." Dat heeft iets moois.
En eten met je handen is inderdaad zo gek nog niet! Ik heb dat een tijdje af en toe gedaan en er is echt iets te zeggen voor dat extra zintuig. Nu al zin om bij jullie te komen eten wanneer jullie terug zijn B-)

    Daisy
    Reply 10 juli 2018

    Mooi he! (Hoewel jij schrijft 'mensen zijn wapens' ;-) Haha! Dat zit dan ook wel weer iets in...)
    Eten met je handen vind ik echt geweldig. Je eet zoveel bewuster en langzamer. Alleen moet het eten er wel geschikt voor zijn. Ik heb eens in Nederland een challenge gedaan waarbij ik week geen bestek mocht gebruiken. De yoghurt met muesli bleek toch wel een kliederboel te worden.
    Het eerste etentje als we terug zijn wordt zonder bestek!

Eva
Reply 10 juli 2018

Vooral het delen van eten vind ik in Aziatische landen erg leuk! Op die manier kan je ook van alles rustig proberen zonder dat je zelf twintig gerechten moet bestellen.
En dat slurpen, na een paar weken China was ik er helemaal aangewend en het was zelfs weer even omschakelen toen we thuis waren!

    Daisy
    Reply 10 juli 2018

    Ha Eva, heel herkenbaar. Ik betrapte mezelf er laatst op dat ik zonder blikken of blozen een harde boer liet in het restaurant. En niemand die opkeek. Haha! Ik geloof niet dat mijn moeder erg blij gaat zijn met onze nieuwe tafelmanieren. Dus tegen de tijd dat we weer richting huis gaan maar even goed oefenen. En inderdaad, zo alles op tafel is veel leuker en gezelliger. Die gaan we er gewoon in houden als we weer thuis zijn!

Kralenkwarts - Armande
Reply 10 juli 2018

Echt heel beeldend beschreven. Laat ik Azië dan maar schrappen, want manlief kan helemaal niet tegen eetgeluiden. ;)

    Daisy
    Reply 11 juli 2018

    Haha! Dat is misschien wel een goed idee dan ;-)
    In Thailand, Laos en Vietnam is het een stuk rustiger aan tafel. Maar India, China en Sri Lanka gaat je man niet prettig vinden!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.