By 

Bij de locals eten in Zuid-Afrika? Dat doen we via Resirest


Wat is er leuker dan uit eten gaan in een restaurant? Eten bij de bewoners thuis natuurlijk! In Zuid-Afrika worden we uitgenodigd voor het diner bij Zimisele en zijn gezin. Zij wonen in een township net buiten Mthatha, op de plek waar Nelson Mandela opgroeide. Toch komen er zelden toeristen in deze omgeving. Hoe wij er terechtkomen? Via Resirest: een platform dat reizigers de mogelijkheid biedt om bij de locals te eten in Zuid-Afrika.

Verdwaald?

We laten het drukke en rommelige Mthatha achter ons en rijden tussen kale heuvels met zover het oog reikt simpele huisjes. Onze gastheer heeft de coördinaten van zijn huis in een Whatsappje verstuurd. Googlemaps herkent het adres niet. We slaan van de weg af en rijden een zandweggetje in. Een kudde schapen steekt over en een nieuwsgierige man vraagt door ons open raamp of we verdwaald zijn. “Nee hoor, we worden verwacht.” Mijn telefoon trilt. Een appje: Ik sta buiten en heb een rood shirt aan.
 

Meer lezen: Naast eten in Zuid-Afrika biedt Resirest ook maaltijd in andere landen. Bijvoorbeeld in Cambodja!

Kippen en een puppy

De man in het rode shirt stelt zich voor als Zimisele, “maar je mag me ook Zim noemen”. Hij loopt voor ons uit naar zijn huis. In het droge graslandschap staan twee roze huisjes: een ronde en een vierkante. Er scharrelen kippen voor de deur. In de hoek, naast de deur, ligt een puppy tevreden in de zon. “Kom binnen!”, klinkt het. Een vrolijke vrouw in knalgeel shirt met dito hoofddoek gebaart ons met een pollepel naar binnen. “Ik hoop dat jullie honger hebben?”

Zelfstandig ondernemer

Zim en zijn vrouw Noxolo krijgen wel vaker toeristen over de vloer. Sinds een paar jaar runnen ze een bescheiden homestay. In het ronde huisje in de tuin kunnen vakantiegangers voor 15 euro een nachtje komen slapen. “Zo kunnen toeristen het èchte leven in Zuid-Afrika ervaren,” legt Zim uit. De ondernemer begon zijn carrière in het toerisme met een baantje in het Nelson Mandela Museum in Mthatha. “In 2004 ben ik gestopt. Ik kon me niet meer verder ontwikkelen en besloot zelfstandig ondernemer te worden. Mijn vrouw en ik begonnen de homestay en sindsdien organiseer ik ook Nelson Mandelatours.”
 
eten in Zuid-Afrika

Nelson Mandelatours

Dat Zim zich specialiseert in Nelson Mandelatours is geen toeval. De anti-apartheidsstrijder is geboren en getogen in het kleine dorp waar Zim met zijn gezin woont. “Daar woonden Mandela en zijn moeder.” Hij wijst naar een bakstenen huis op nog geen honderd meter van zijn erf. Tijdens zijn tours neemt hij toeristen mee langs plekken die belangrijk waren in het vroege leven van Nelson Mandela: de ruïne van de kerk waar hij gedoopt werd; het familiekerkhof van de Mandela’s en het station waar zijn vlucht naar Johannesburg begon.

Vegetarische worstjes

Zim gaat ons voor naar de eettafel die de hele woonkamer vult. “Het lijkt wel een restaurant,” merkt mijn vriend Patrick op, als hij de gedekte tafel ziet. Noxolo moet er hard om lachen. “Kom hier, dan laat ik jullie zien wat we eten.” De kinderen, Amila en Camagu, halen de laatste schaaltjes uit de keuken en verzamelen ze op een tafeltje langs de muur. Noxolo loopt de gerechten één voor één langs: bieten met chutney, spinazie, pompoenpuree, rijst en aardappels van de markt. “Dit is Umngqusho,” ze wijst naar een bonenmengsel. “Dat is een traditioneel gerecht in deze regio, waar iedereen dol op is.” Ze ziet me kijken naar de worstjes met jus. “Geen zorgen. Dat zijn vegetarische worstjes en de jus heb ik gemaakt van uien.”
 

Groenten uit eigen tuin

Als we onze borden vol hebben geschept nemen we plaats aan tafel. Zim vraagt zijn zoon het gebed te leiden. Camagu mompelt verlegen zijn woorden van dank en sluit af met een luid en duidelijk “amen!”. Wij herhalen het woord en beginnen gretig aan de maaltijd. De eerste minuten is het stil aan tafel. Ik geniet ontzettend van de simpele, maar ongelooflijk smaakvolle gerechten. Noxolo verklapt haar geheim. “De groenten komen uit mijn eigen tuin.” Haar man knikt bevestigend: “Dat niet alleen. Ik ben gezegend met een vrouw die ontzettend lekker kan koken.”
 
eten in Zuid-Afrika
 
Tijdens het eten vertelt Zim over de apartheid en hoe het was om op te groeien in deze arme regio. “Mijn kinderen beseffen niet hoeveel beter het leven nu is.” Amila grinnikt naar haar broertje. “Ze gaan naar school en hebben elke dag te eten.” Noxolo gooit haar handen wanhopig in de lucht: “Het is ongelooflijk hoeveel ze eten!” De kinderen schieten in de lach.

Astronaut en dokter

Als Camagu vertelt dat hij later astronaut wil worden, vraag ik hem waar hij als eerste naartoe wil. Hij twijfelt geen moment en wijst omhoog: “de maan!” Zijn zus is al net zo ambitieus. Zij wordt later dokter. Om te bewijzen dat ze slim genoeg zijn voor hun grote dromen, haalt Camagu een Rubik’s kubus tevoorschijn. Hij begint geconcentreerd en in hoog tempo aan de blokjes te draaien. Al snel heeft hij een vlak helemaal wit gedraaid en presenteert trots het resultaat. Ik klap enthousiast. Helemaal oplossen lukt nog niet. “Next time! Als we hier nog eens terugkomen laat je me zien hoe je de hele puzzel oplost. Oké?” Camagu knikt en schudt mijn uitgestoken hand.
 
eten in Zuid-Afrika

Ook bij de locals eten in Zuid-Afrika?

Oprichter Geert Kroos zegt: “eten verbindt, in elke cultuur.” Met die gedachte is hij Resirest begonnen. Het platform geeft reizigers de mogelijkheid om te komen eten bij de lokale bewoners. Eventjes niet in een restaurant of hotel, maar juist bij de mensen thuis. Op de website geef je aan waar je bent, wanneer je tijd hebt en eventuele dieetwensen.Vegetariër of veganist? Geen enkel probleem. Vervolgens wordt er gezocht naar een gastfamilie en krijg je een berichtje als er één gevonden is. Niet alleen jij hebt een bijzondere avond. De gastfamilie profiteert ook van jouw bezoek. Van het bedrag dat jij betaalt aan Resirest gaat 85% direct naar de familie. Waar wacht je nog op? Ga ook eens bij de locals eten in Zuid-Afrika!

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. In Cambodja eten bij de bewoners thuis? Dat doen wij via Resirest
2. Meet the locals: 18 handige websites voor onvergetelijke ontmoetingen op reis
3. Met I-Like Local kom je écht in contact met de lokale bewoners op reis
4. Van no-go-zone naar hipste wijk van Johannesburg: welkom in Maboneng
5. Het roer om! Waarom we Australië verlaten en naar Zuid-Afrika gaan

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
De Tropen in Amsterdam
Een cultureel uitje met een smakelijk besluit in De Tropen in Amsterdam
August 30, 2020
De beste vegan restaurants in Heerenveen en omgeving
August 11, 2020
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
De beste tips voor vegetarisch en vegan eten in Zuid-Afrika
December 12, 2019
Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.