By 

Naar Londen? Ga de stad uit voor deze prachtige plekken


London baby! I love you! Ik hou zo veel van deze stad. Tijdens mijn master studie heb ik er bijna twee jaar gewoond en eerlijk gezegd was mijn plan altijd om te blijven. Maar hey, plannen zijn er om te veranderen. Dus toen ik na mijn studie maar geen werk kon vinden en ik vastroestte in een horecabaantje waar ik eigenlijk helemaal niet gelukkig van werd, besloot ik dat het tijd was om terug te gaan. Een keuze waar ik nooit spijt van heb gehad. Of ik Londen mis? Altijd! Daarom heb ik me sinds mijn vertrek voorgenomen om elk jaar minstens één keer mijn oude studentenstad op te zoeken. In 2015 was het nog niet gelukt, dus hebben mijn vriend Patrick en ik besloten om rond de jaarwisseling een stedentrip naar Londen te plannen. En het was heerlijk!

 
Naar London - All Day Every Daisy

7 dagen stedentrip naar Londen

Zeven dagen in Londen. Heerlijk! Veel fijner nog is dat ik helemaal niet het gevoel heb dat we iets moeten. Ik heb toch alles al gezien. Lekker struinen door de parken, veel te lang lunchen en mijn oude stekkie in Crystal Palace opzoeken. Verder heb ik geen wensen.

Patrick is gelukkig ook lekker makkelijk. Er is maar één ding wat hij wil doen deze week: één dag iets buiten de stad doen. Aan mij de taak dat ‘iets’ in te vullen.

Bij alles wat ik bedenk loop ik al gelijk tegen het probleem van vervoer aan. Toen ik er woonde had ik een vriend met een auto die me door de ‘countryside’ van de ene klassieke pub naar de andere toerde. Maar nu moeten we het doen met het openbaar vervoer. Uit ervaring weet ik dat treinen duur zijn, de afstanden lang en je niet altijd dichtbij een interessante bestemming kunt uitstappen. Zeker niet bij de bestemming die ik in gedachten heb: Stonehenge!

Schandalig genoeg ben ik er dus al twee keer langsgereden. De eerste keer had ik het niet eens door! Dus nu is het hoog tijd om dat wereldwonder eens van dichtbij te bewonderen. En voor wie dat niet weet; Stonehenge ligt dus best dicht bij Londen.
 
Naar Londen - Stonehenge
Meer lezen: Ben je maar een paar dagen in Londen? Hier vind je leuke tips voor 1,2 of 3 dagen in de stad.

Een georganiseerde dagtrip

Ik heb lang gezocht naar beste manier om de eeuwenoude stenen te bezoeken. Het liefst ga ik natuurlijk op eigen houtje. Maar dat loop al snel in de papieren. Bovendien moet je veel te vaak overstappen en doe je er zo lang over dat je de rest van de dag eigenlijk niks anders meer kunt doen. Dus ik zet al mijn koppige ‘dat-regel-ik-zelf-wel’ principes overboord en boek een dagtrip vanuit Londen naar Stonehenge. Er zijn tientallen bedrijven die de tour voor vrijwel dezelfde prijs aanbieden. Ik ga voor de tour die ons na Stonehenge door naar Bath rijdt en vervolgens langs het geboortehuis van Shakespeare terug naar Londen. Wij hangen tijdens onze stedentrip naar Londen even lekker de übertoerist uit!
 
Schermafbeelding 2016-01-07 om 14.23.48

Stonehenge

Stonehenge is misschien wel het grootste Britse icoon. En best bijzonder ook! De stenen cirkel staat al sinds 2300 jaar voor onze jaartelling overeind! Hoe is het mogelijk? Dat mysterie hebben wetenschappers nog niet opgelost. Maar tijdens de audiotour krijg ik wel uitgebreid te horen wat ooit de functie was van de stenen. Het was een soort gezondheidscentrum, of beter gezegd: het Lourdes van de prehistorie. Mensen kwamen er voor genezing, maar werden er ook begraven. Het blijkt dus dat er in de omgeving heel veel verhoogde cirkels in het landschap liggen. Dat zijn eeuwenoude graven. Die heuvels heb ik wel eens gezien, maar nooit geweten wat het was.
 
_MG_6624-01

Naar Londen
 
Het is een prachtige dag vandaag met een heldere lucht en felle zon. Stonehenge is magisch. Precies zoals ik me het had voorgesteld. En aan alle andere toeristen stoor ik me eigenlijk helemaal niet. Er is een pad aangelegd langs Stonehenge, maar niet helemaal eromheen. Zo kan ik het indrukwekkende bouwwerk goed zien, zonder dat er allemaal mensen selfies staan te maken op de achtergrond. Helaas mag je er niet meer in. In het verleden zijn er mensen geweest die hun initialen in de stenen krasten en zelfs met graffiti teksten achterlieten. Wie doet zoiets?

Bath

Wist jij dat Bath haar naam te danken heeft aan het feit dat er een origineel Romeins badhuis staat? Bath is na Londen de meest populaire stad onder toeristen in Engeland en dat komt vast ook door de fascinerende mysteries en legendes die al eeuwen rondgaan over de oude stad. Het schijnt dat een grote prins in het jaar 863 genezen is van lepra nadat hij zich gewassen heeft in het helende water van de Romeinse spa.
 
_MG_6641-01
 
Het badhuis is nu alleen nog open voor toeristen. Het water komt nog steeds uit de originele bron. De stoom hangt dan ook mooi boven het groenige water en het voelt heerlijk warm aan. Maar wie echt wil genieten van het helende spul moet toch echt naar één van de moderne spa’s even verderop. Het water hier is namelijk vervuild door de loden leidingen.

In het museum zie ik op een maquette hoe het badhuis er in de twaalfde eeuw uitgezien moet hebben. Al het dagelijkse leven bewoog zich rondom de spa. Wat moet dat heerlijk zijn geweest.
 
_MG_6646-01
 
Dat Bath een populaire vakantiebestemmingen was voor de rijke Britten in de achttiende eeuw is nog goed te zien aan het prachtige stadje. Statige gebouwen en chique Victoriaanse herenhuizen sieren de smalle straten. De winkelgevels worden overeind gehouden door Romeinse pilaren en de bijna 300 jaar oude Pulteney Bridge is heel uitzonderlijk omdat die over de hele breedte winkeltjes heeft. Er zijn maar vier bruggen in de hele wereld die dat hebben. (Rialto Bridge in Venetië; Anshun Bridge in Sichuan en Ponte Vecchio in Florence.)
 
Naar Londen

_MG_6668-01

Naar Londen
 
In Bath is het heerlijk slenteren door de straten. We halen een broodje bij de kleine bakkerij dat we wandelend langs het water opeten. Konden we maar wat langer blijven!

Shakespeare’s geboortehuis

Zoals dat hoort bij een bus vol toeristen hebben we ook een gids aan boord die onderweg van alles vertelt over de plekken die we bezoeken en de omgeving waar we doorheen rijden. Onze verteller met deftig Brits accent en hoge hoed heeft gelukkig een gevoel voor humor, zodat er onderweg ook nog wat te lachen valt. Hij vertelt geanimeerd over het leven van de trots van Engeland: mister Shakespeare himself. De beroemde poëet is geboren en getogen in Stratford-upon-Avon en dat is precies waar wij nu naartoe rijden.
 
_MG_6690-01
 
We worden verwelkomd door een blauw, fluorescerende kerstboom. Het inmiddels donker buiten. De kleine stad trekt elk jaar miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Iedereen wil iets voelen van de aanwezigheid van de grote William Shakespeare. Maar het enige wat er nog is zijn stenen herinneringen: een levensgroot standbeeld midden op het plein. Drie theaters, allemaal in het teken van de toneelstukken van Shakespeare. En natuurlijk het ouderlijk huis. Gerenoveerd en opnieuw ingericht met meubelstukken uit zijn tijd. Nee, het wiegje naast het ouderlijk bed was niet van hem, maar zo moet zijn bedje er wel uitgezien hebben. Er is weinig van de grote man bewaard gebleven. In het ouderlijk huis zie ik dan ook niks dat daadwerkelijk aangeraakt is door de schrijver zelf. Plastic eten in de keuken, nagemaakte boeken en oud servies uit de omgeving. Het zijn allemaal toneelattributen.
 
Naar Londen

Naar Londen

_MG_6720-01
 
Behalve de stenen muren en de houten balken die het huis bij elkaar houden, is niks echt aan het geboortehuis van Shakespeare. Ironisch genoeg voelt het hele bezoek als één groot theaterspel. Maar ach, ik kan nu wel zeggen dat ik in het geboortehuis van de enige echte William Shakespeare ben geweest. Net als nog een paar miljoen mensen met mij.

Is het zeven uur rijden waard?

Zeven hele uren hebben we vandaag in de bus gezeten. Gelukkig had ik een boek bij me. Was het de rit waard? De bestemmingen Bath en Stonehenge zijn zeker de moeite waard. En de schitterende weg ernaartoe, kronkelende door het glooiende Engelse landschap is ook niet mis. Ik raad het iedereen aan om deze bijzondere plekken ook eens te bezoeken. Ga dan lekker makkelijk op een dagtrip vanuit Londen, zoals ik. Of neem wat meer tijd en ga op eigen gelegenheid. Maar de omweg naar Stratford-upon-Avon had voor mij niet gehoeven.

Je hoeft niet te vliegen!

Vliegen voor een stedentrip naar Londen? Nergens voor nodig! Pak lekker de trein. Met NSInternational
reis je al naar hartje Londen voor maar 40 euro en vanaf april 2020 zelfs rechtstreeks vanuit Amsterdam! Koop een kopje koffie op het station, lees je favoriete boek of download een serietje op Netflix. Ik beloof je: de tijd vliegt en jij niet! Klik op de onderstaande banner voor alle mogelijkheden.
 

De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je vaker verhalen zoals dit verhaal over een stedentrip naar Londen lezen? Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Ga je op stedentrip naar Londen? Dan vind je dit ook leuk!

1. Een weekje Londen in 13 selfies
2. Food diary deel 1: De smaken van Londen in 1 week
3. Food diary deel 2: De smaken van Londen in 1 week
4. Het historische Namur
5. 12 hoogtepunten in Yangon die je absoluut niet mag missen

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
Zo plan je een bezoek aan Etosha National Park
December 06, 2019
Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019
Wat te doen in Kaapstad? De 10 leukste en meest verrassende activiteiten
November 14, 2019
lekker eten in Kaapstad
Van butler tot stadsboer in Kaapstad: Elisha laat mensen gezond en lekker eten
November 07, 2019
auto huren zuid-afrika
Auto huren in Zuid-Afrika? Wij zetten alle tips voor een veilige roadtrip op een rij
October 29, 2019
Dit zijn de 15 meest voorkomende scams in India
October 13, 2019
stokstaartjes in het wild
Stokstaartjes in het wild tijdens de Meerkat Safari in Oudtshoorn
October 06, 2019

2 Comments

Rowan - sillysis.nl
Reply 2 maart 2016

Wat een mooie plekken liggen er in de buurt van Londen, dat vergeten veel mensen denk ik. Ik ook. ;-)

    Daisy Scholte
    Reply 3 maart 2016

    Zeker! Het is een prachtig land! Maar net als dat veel toeristen denken dat ze Nederland hebben gezien als ze in Amsterdam zijn geweest, denken we ook dat we Engeland hebben gezien met Londen.. Niet dus! En die Stonehenge is dus gewoon echt heel dichtbij!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.