By 

We zitten vast! Hoe we zonder te vliegen niet verder komen


Het leek zo’n leuk idee: zonder te vliegen de wereld rond. We zitten nu in Sikkim, India. Met beperkt internet Googelen Patrick en ik ons een slag in de rondte op zoek naar een mogelijkheid om door te reizen naar Myanmar en de rest van zuid-oost Azië. Inmiddels hebben we zeker 2 volle werkdagen besteed aan rondvragen, zoeken en bestuderen van mogelijke routes. Ik wil het eigenlijk niet toegeven, maar het lijkt erop dat we niet verder komen. In dit blog vertel ik je welke routes we hebben overwogen en waarom ze onmogelijk zijn. Wie weet heb jij na het lezen een geweldig idee waar wij zelf nog niet aan hebben gedacht. En anders… tja, dan zit er niks anders op dan vliegen.

Van India naar Myanmar zonder te vliegen

Het leek zo makkelijk: we reizen gewoon naar de meest oostelijke grens van India en gaan daar de grens over naar Myanmar. We hebben blogs en fora gelezen waar reizigers de gang van zaken bij de grensplaats bespreken. Het is een bureaucratisch gedoe en kan vervelend lang duren. Ach, dat zijn we inmiddels wel gewend. Vol goede moed kloppen we aan bij de ambassade van Myanmar in Kathmandu voor ons visum. De jongeman achter het raampje vraagt in gebroken Engels naar onze ‘official letter of invitation’, een uitgestippelde route en de boekingen van alle hotels tijdens onze rondreis. Dat lijkt ons wat vreemd, want als je een e-visum aanvraagt is dat papierwerk niet nodig. Bovendien stond daar niks over vermeld op de officiële website van de Birmese overheid. Hij houdt voet bij stuk. Zonder de benodigde documenten kan hij ons niet verder helpen en gaat het raampje weer dicht.
 
Myanmar

Dure vergunning

We duiken meteen achter onze computers op zoek naar een manier om aan een officiële uitnodiging voor een bezoek aan Myanmar te komen. De uitnodiging moet van een lokale, geregistreerde reisorganisatie komen. Al Googelend ontdek ik dat de regels voor de grensovergang tussen India en Myanmar onlangs zijn aangescherpt. Wie de betreffende grens passeert heeft niet alleen een uitnodiging nodig, maar ook een vergunning. Die koop je aan de grens voor $ 80,- per persoon. Maar – en nu komt het – als je via India Myanmar in reist móét je via dezelfde grens het land weer verlaten. Dus ben je verplicht om ook gelijk een vergunning voor de terugweg aan te schaffen. En ja, dan zitten we vervolgens weer in India met hetzelfde probleem: dan kunnen we weer niet verder.

Eigen vervoermiddel

Dat is nog niet alles. Ik kom in contact met meerdere Birmezen die allemaal bevestigen dat je de grens niet over mag zonder eigen vervoermiddel. Auto, camper, motor of zelfs een fiets zijn allemaal toegestaan. Maar lopen (of openbaar vervoer) is streng verboden. Zelfs als we een eigen vervoermiddel kunnen regelen moeten we in een konvooi van Birmese ambtenaren de grens over en mogen we vervolgens niet meer vrij rondreizen in Myanmar. We moeten dan gedurende de hele reis een ambtenaar van het Ministerie van Toerisme met ons meenemen. Ik heb maar niet gevraagd wat dat moet kosten. Het is duidelijk; we moeten op zoek naar een andere route.
 
Anuradhapura Sri Lanka

Via Bangladesh naar Myanmar

Over een week of 2 verwachten we aan te komen in Bangladesh. De grensovergang tussen Bangladesh en Myanmar hoeven we niet eens te overwegen. Door het geweld tegen de Birmese Royingha en de grote stroom vluchtelingen naar Bangladesh is het gebied rood gemarkeerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat betekent dat het onveilig is om daar te reizen. Bovendien zijn we niet verzekerd als er in een ‘rood gebied’ iets met ons gebeurt. Zelfs al zouden we zo gek om de oversteek toch te maken, dan zouden we tegen gesloten grensposten aanlopen.

Via China naar Laos

Het meest logische alternatief is reizen via China. Dat betekent dat we eerst Tibet in moeten. Op zich geen probleem, ik wil er graag eens naartoe. Als je via Tibet China in reist krijg je een visum van maximaal 15 dagen. Dat betekent dat we als een malle door moeten reizen naar de eerste de beste grensovergang waar we zonder problemen doorheen mogen. Dat wordt Laos. Leuk is anders, maar het is haalbaar. Maar een visum voor China waarmee je over land in én uit mag reizen kun je alleen in je geboorteland aanvragen. Dat is wat uit de richting. Met een e-visum mag je wel over land China in, maar moet je vliegend het land weer verlaten. Dan kunnen we net zo goed meteen naar Myanmar vliegen. Oh enneh… klein detail: een vergunning om naar Tibet te reizen moet je minimaal 200 dagen van te voren aanvragen. Geen optie dus.

Via de Andamaneilanden naar Thailand

Reisfotograaf Jorrit Bolhuis (check zijn website voor prachtige foto’s) gaf als tip om via de Andamaneilanden naar zuid-oost Azië te reizen. Een korte blik op Google en ik ben verkocht: de Indiase Andamaneilanden zijn een waar tropisch paradijs. En ze liggen heel dichtbij Thailand en Indonesië. Dat moet toch lukken? In Calcutta vertrekt 3 keer per maand een boot naar de eilanden. Die doet er 3 tot 5 dagen over. Dat lijkt me wel een mooi avontuur. Maar eenmaal op het eiland dient zich het eerste probleem aan. Er gaan geen boten van de Andamaneilanden naar een ander land dan India zelf. Het is namelijk verboden om India over zee in te komen en te verlaten. Dat ontdekten we al eens eerder, toen we van Sri Lanka naar India wilden varen.

Aan boord van een privéjacht dan maar? Ik lees dat het sporadisch voorkomt dat luxe jachten toestemming krijgen om van de Andamaneilanden naar Thailand te varen. De kans dat wij uitgerekend dat ene schip vinden en ook nog eens mee mogen is zo klein, dat het de wekenlange omweg niet waard is.

En nu?

Gelukkig staan we niet helemaal stil. Voorlopig is er nog genoeg te ontdekken voor ons. Na Sikkim reizen we door naar de Indiase deelstaat Assam. Daarna gaan we naar Bangladesh, waar we zeker 2 á 3 weken willen rondreizen. En ja, dan komt de grote vraag: en nu? Als we voor die tijd geen mogelijkheid hebben gevonden om over land door te reizen, boeken we een vlucht van Dhaka naar Yangun in Myanmar. Dat is de kortste vlucht zonder overstap die we kunnen maken.

Heb jij na het lezen van dit blog een fantastisch idee voor het vervolg van onze reis zonder dat we hoeven te vliegen? Laat het me weten in de comments op Facebook of onder dit blog.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. 7 simpele tips om minder (wegwerp) plastic te gebruiken op reis
2. Naar Bangladesh zonder te vliegen: zo vraag je een visum aan
3. Het best bewaarde geheim van Kerala: Marari Secret Beach
4. 21 verrassende dingen die je nog niet weet over Bangladesh als vakantieland
5. Nepal: wandelen met neushoorns, fietsen met locals en dromen met Dhurba

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Vegetarian in Iran
Vegetariër of veganist? Dit zijn de beste landen voor je volgende reis + tips
October 13, 2018
Bangladesh poverty
Reizen met een positieve impact: zo maak je écht een verschil
October 09, 2018
Sri Lanka Ella
Tips en informatie: alles wat je moet weten voor je naar Sri Lanka gaat
October 05, 2018
A Little Eco Lodge Myanmar
Inspirerend hotel: op schattenjacht in Inle Lake bij A Little Eco Lodge
September 28, 2018
ongesteld op reis
Alleen voor vrouwen! Ongesteld op reis? Geen probleem met deze tips
September 22, 2018
Pokhara Lake Phewa
Dit is er te doen in Pokhara: 10 activiteiten waar je niet voor hoeft te hiken
September 16, 2018
Vietnamees eten nepvlees
Alles wat je moet weten over vegetarisch en veganistisch eten in Vietnam
September 08, 2018
Pinnen in het buitenland tips
Pinnen in het buitenland: met deze tips bespaar je veel geld!
September 04, 2018
Sri Lanka
Een jaar op reis! Dit zijn de leukste statistieken en weetjes van 365 dagen wereldreis
August 18, 2018

10 Reacties

Trudy Vessies
Reply 10 februari 2018

Misschien dat wereld vrouw Floortje Dessing iets weet, twee weten meer dan één zeg ik altijd. ? wat een toestand zeg, sterkte?

  Daisy
  Reply 11 februari 2018

  Ha Trudy. Wij vinden het zo leuk dat je zo meeleeft met onze reis :-) Ja, het is echt een toestand. Haha! Ach, als het echt niet anders kan stappen we alsnog in het vliegtuig. Maar liever niet natuurlijk!

Davina
Reply 11 februari 2018

Jeetje wat een gedoe zeg! Wanneer je tegen dergelijke problemen aan loopt besef je pas hoeveel geluk wij hebben met de open grenzen in Europa. Ik kan jullie helaas niet helpen, maar wens jullie veel succes toe!

  Daisy
  Reply 15 februari 2018

  Daar heb je een goed punt! Het was zo gemakkelijk toen we liftend door Europa reisden. Dit is wel even andere koek. Haha!

Jessica
Reply 13 februari 2018

Wow wat een gedoe zeg Daisy! Ik ben een aantal jaar geleden in China geweest en toen wel met de bus naar Laos gereisd, maar ik had m'n visum inderdaad van tevoren aangevraagd. Vanuit Chengdu was het trouwens wel mogelijk om een visum voor Tibet aan te vragen die je dan binnen 2 weken zou krijgen, maar dan zit je nog steeds met het probleem dat China een vlucht wil zien als je het land in komt. Kun je misschien niet een vliegticket via Skyonward regelen? Dan heb je een echte reservering voor 24/48 uur die je bij de grens kunt laten zien en dan kun je daarna alsnog via land naar Laos reizen? En bij sommige vliegmaatschappijen kun je ook een ticket boeken en binnen 24 uur kosteloos annuleren. Het is misschien wat tricky wanneer je China verlaat (want ze gaan het ongetwijfeld niet leuk vinden), maar met wat geluk hoef je dan niet te vliegen en kun je doorreizen naar Laos. Succes nog even en ik kijk uit naar je avonturen in Bangladesh!

  Daisy
  Reply 15 februari 2018

  Ha Jessica, ja het is echt een heel gedoe! Ik ben er inmiddels ook achter gekomen dat de regels een maand of 3 zijn verscherpt doordat er een toerist was die het niet nodig vond zich aan de regels te houden. Toen moest je nog samen met een gids de grens over en doorreizen tot je uit het 'restricted' gebied was. Hij had daar geen zin in en schudde de gids van zich af. Vervolgens ging hij liftend verder, wat hartstikke illegaal is. De politie vond hem slapend op een bankje. Hij had geen zin om te betalen voor een hotel. Uiteindelijk is hij meegenomen en het land uitgezet. De grens is toen direct gesloten voor toeristen. 2 maanden geleden is de grens weer open gegaan, maar mogen toeristen die via die grens het land passeren niet meer zelfstandig rondreizen en moet ze een geheel georganiseerd pakket kopen bij geselecteerde reisorganisaties.
  Wat jij voorstelt durf ik eerlijk gezegd niet aan. China is berucht vanwege de strenge douane. Zelfs met een visum kun je aan de grens geweigerd worden. Dus ze zullen het vast en zeker niet accepteren als wij bij een landsgrens aankloppen, terwijl we eigenlijk moeten vliegen. Ik wil in elk geval niet het risico lopen dat we in China in de problemen komen. Haha! Anyway.. we kijken nu nog naar 1 laatste oplossing: met een cruiseschip mee. Maar het lijkt erop dat het niet het seizoen is waarin de schepen varen. Bovendien moeten we dan ook de uitstoot vergelijken. De kans is best aanwezig dat de uitstoot van het cruiseschip groter is dan die van de korte vlucht van Dhaka naar Myanmar. We'll see!

Hil
Reply 19 februari 2018

Fiets kopen? Als je wel met eigen vervoer verder kan of blijf je dan nog steeds en probleem hebben? Wij verwachten rond november vanuit India/Nepal verder te willen en hopen dat dat per fiets lukt maar vermoeden dezelfde problemen...

  Daisy
  Reply 21 februari 2018

  Ha Hil! Nog eens, haha! Ja, dat hebben wij ook even overwogen. Maar ook met eigen vervoer mag je niet meer zelfstandig in Myanmar reizen als je de grens tussen India en Myanmar over gaat. We zijn erachter gekomen dat het komt door een toerist die een maand of drie geleden zich niet aan de regels hield. Toen was het nog zo dat je na de grens geëscorteerd werd tot je het 'verboden' gebied uit was. Maar deze jongeman had daar geen zin in en wist stiekem weg te komen van zijn persoonlijke gids. Hij ging liftend verder, wat hartstikke illegaal is in Myanmar en sliep op een bankje, ipv een hotel (om geld te besparen). Ook dat mag niet. Toen de politie hem vond had hij een grote mond en weigerde te betalen voor een hotel. Ze hebben hem het land uitgezet en per direct de grens gesloten voor buitenlandse reizigers. Inmiddels is de grens dus weer 'open', maar mogen toeristen die via die weg het land binnen komen niet meer zelfstandig rondreizen. Dat allemaal dankzij deze ene oen die vond dat de regels niet voor hem golden. Echt balen!

Hil
Reply 19 februari 2018

Heb wel begrepen dat een uitgeschreven reisplan voor een visum in China en over labs reizen wat kan helpen. Wie weet voor jullie plannen ook. Succes!

  Daisy
  Reply 21 februari 2018

  Hi Hil, dankjewel voor de tip. Helaas is het grootste probleem dat we dan via Tibet zouden komen en dan zijn de Chinese autoriteiten ineens niet meer zo meegaand.

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.