By 

Vliegen is slecht voor het milieu en veel te goedkoop. Ben jij bereid meer te betalen?


Ben je net lekker inspiratie aan het opdoen voor je volgende reis, kom je dit artikel tegen. “Vliegen is slecht voor het milieu…” We weten het wel, maar willen het liever niet horen. Fijn dat je toch hebt doorgeklikt. Want we moeten het er echt over hebben. Aan vliegen hangt namelijk een flinke prijskaart. Alleen wordt die niet door de reiziger betaald. Het milieu betaalt de echte prijs voor onze vliegreizen. Ben jij bereid meer te betalen voor je vliegticket?

Duurzaam en vliegen

Daar zit ik dan, vanachter mijn bureau in een appartement in Kathmandu dit artikel te tikken. Ik ben hier natuurlijk ook naartoe gereisd. Maar niet door te vliegen. Mijn vriend en ik zijn voor onbepaalde tijd op wereldreis en proberen daarbij het vliegtuig zoveel mogelijk te vermijden. Dat heeft niks met vliegangst te maken. We vinden vliegen stiekem heel erg leuk. Ik kan het niet verkopen aan mezelf dat ik aan de ene kant schrijf over duurzaam reizen en aan de andere kant de wereld per vliegtuig verken. Daar komt bij dat de leukste ontmoetingen met locals meestal plaatsvinden in het openbaar vervoer.

In dit blog vertel ik je uitgebreid waarom we liever niet vliegen tijdens onze wereldreis.

Niet vliegen kost tijd

Ik heb het geluk dat ik door mijn werk als reisjournalist fulltime kan reizen en dus alle tijd heb om me tussen landen te verplaatsen. Maar met 25 vakantiedagen per jaar is het niet te doen om met de trein naar Myanmar op vakantie te gaan. Dat je dus in het vliegtuig stapt voor een verre reis snap ik ook wel. Dat zou ik ook doen. Maar dat een vliegticket naar Rome goedkoper is dan een treinkaartje naar Groningen vind ik onbegrijpelijk.
 
vliegveld

Vliegen is veel te goedkoop

Je voelt dat er iets niet klopt als je een retourtje Parijs voor € 20,- voorbij ziet komen. En dat is ook zo. De goedkope vliegtickets zijn mogelijk doordat vliegtuigmaatschappijen geen belasting over kerosine betalen en er geen BTW wordt berekend over vliegtickets. Gek eigenlijk. In Nederland vinden we het namelijk heel normaal om belasting te heffen over autorijden, roken en alcohol drinken. En dat doet de overheid niet voor niets. Die accijnzen ontmoedigen het gebruik. Maar dat geldt vreemd genoeg niet voor ons vlieggedrag. Blijkbaar is het belangrijker dat we goedkoop op vakantie kunnen, dan dat we de prijs van de milieuschade doorberekenen in de tickets.

We moeten zelf actie ondernemen

Zolang de overheid geen vliegtaks invoert, zullen we als bewuste reizigers zelf actie moeten ondernemen. Ik vraag je niet om nooit meer te vliegen. Dat zou catastrofaal zijn voor de miljoenen mensen die afhankelijk zijn van toerisme. Bovendien worden de meeste natuurgebieden wereldwijd beschermd door organisaties die hun inkomsten uit het toerisme halen. Ik vraag je alleen om je te verdiepen in de gevolgen van vliegen en deze tips ter harte te nemen.

Wat kun je zelf doen?

  • Vluchten compenseren: er zijn allerlei initiatieven waarbij je de milieuschade van jouw vliegreis kunt compenseren. Maar je kunt nog een stapje verder gaan. Reisorganisatie Better Places kiest er bijvoorbeeld voor om niet alleen de vliegtickets te compenseren, maar het hele reispakket. Daar betaal je niks extra’s voor. Hier lees je wat die compensatie inhoudt.
  • Binnenlandse vluchten zoveel mogelijk vermijden: het is verleidelijk om grote afstanden tijdens je korte rondreis met het vliegtuig te overbruggen. Maar het is natuurlijk beter voor het milieu om binnenlandse vluchten zoveel mogelijk te vermijden. Uit ervaring weet ik dat reizen met de trein of bus in een ver land een avontuur op zich is. Bovendien is het vaak een stuk goedkoper. In Europa is sinds een paar jaar FlixBus een goedkoop en makkelijk alternatief voor vliegen.
  • Minder vaak, maar langer op reis: met een beperkt aantal vakantiedagen moet je keuzes maken. Reis je graag naar verre oorden? Probeer dan je vakantiedagen op te sparen voor één langere reis, in plaats van meerdere korte vakanties. Dan heb je ook meer tijd om ter plekke met het openbaar vervoer te reizen.
  • Kies voor de minst vervuilende maatschappij: er zijn grote verschillen tussen de luchtvaartmaatschappijen als het om CO2 uitstoot gaat. Kies daarom voor de maatschappij die het minst vervuilt. De zoekmachine van Glooby vergelijkt niet alleen de prijzen, maar ook de CO2-uitstoot van de airlines.
  • Kies voor non-stop vluchten: een non-stop vlucht levert veel minder milieubelasting op, dan meerdere vluchten. En het scheelt ook nog eens een hoop tijd en gedoe.

 
Station-Turkije

Ben jij bereid meer te betalen?

Het compenseren van een vlucht via programma’s als GreenSeat is een druppel op de gloeiende plaat. Je betaalt een paar euro extra en kan dan zonder schuldgevoel op reis. Maar de uitstoot van CO2 wordt er niet minder door. En vliegtuigmaatschappijen hebben nog steeds geen prikkel om te investeren in duurzame(re) toestellen. Terwijl dát juist zo hard nodig is. Zoals met elke verandering in de commerciële industrie moet de vraag vanuit de klant komen. Zolang wij als klanten niet bereid zijn meer te betalen voor vliegtickets, zullen vliegtuigmaatschappijen en reisorganisaties zich blijven verzetten tegen een vliegtaks.

De verwachting is dat vliegtickets met een vliegtaks binnen de EU gemiddeld 7 euro duurder worden. Tickets naar de rest van Europa en het Midden-Oosten worden zo’n 22 euro duurder en intercontinentale vluchten rond de 40 euro. De vraag is of jij bereid bent dat te betalen?

Laat het me weten

Denk jij wel eens ‘Is vliegen slecht voor het milieu?’ en denk je dan na over je vlieggedrag en de gevolgen voor het milieu? Compenseer je jouw vluchten met een programma als GreenSeat? En ben je bereid de vliegtaks bovenop je ticket te betalen? Ik ben heel benieuwd naar jouw mening. Laat het me weten in de comments.

Ga eens lekker met de trein!

Volgens ons is vliegen slecht voor het milieu, dus reizen we zoveel mogelijk met de trein. Vaak is dit een comfortabel en goed alternatief. Via NSInternational.nl kan je in Europa makkelijk een trein boeken die je naar je vakantiebestemming brengt. Staar uit het raam naar het langsrazende landschap of lees een boek. Het is sowieso genieten!

De All Day Every Nieuwsbrief

Vliegen slecht voor het milieu? Ja! We schrijven vaker dit soort verhalen en delen onze beste tips. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. We spammen je niet, we vermaken je alleen. Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Vind je ‘Vliegen slecht voor het milieu’ interessant?

1. 7 simpele tips om minder (wegwerp) plastic te gebruiken op reis
2. 6x veel zien en meemaken op vakantie in Europa, maar dan zonder te vliegen
3. We zitten vast! Hoe we zonder te vliegen niet verder komen
4. Inspirerend hotel: op schattenjacht in Inle Lake bij A Little Eco Lodge
5. Een avontuurlijke wereldreis: waarom we liever niet vliegen

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Een weekend Friesland: ga naar Heerenveen!
August 06, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020

5 Comments

Nannyke
Reply 22 februari 2018

Dit is absoluut een probleem waar ik tegen aan loop! Bedankt voor je inspiratie wat betreft skippen van binnenlandse vluchten, zoekmachine Glooby en non-stop vluchten. Naast het compenseren van mijn vlucht ben ik op zoek naar andere manieren om mijn reizen duurzamer te maken. Ik wil namelijk géén bijdrage leveren aan het beschadigen van het prachtige ecosysteem.

    Daisy
    Reply 28 februari 2018

    Hoi Nannyke, wat goed om te horen dat je zo bewust bezig bent met het duurzamer maken van je reizen. Dat proberen wij ook elke dag. Ik deel onze ervaringen op mijn blog. Volg je All Day Every Daisy al op Facebook? Er zijn heel veel manieren om ‘beter’ te reizen, die ook nog eens heel leuk zijn. Geweldig dat ik je geïnspireerd heb ?

Linda - Zaailingen
Reply 1 maart 2018

Zo blij met jullie mooie voorbeeld! Ik heb al mijn vluchten ooit met terugwerkende kracht gecompenseerd, maar het maakt de schade alsnog niet écht ongedaan. Daarom ga ik voorlopig gewoon helemaal niet meer vliegen (wel ooit vanwege familie) en zoek ik nu naar leuke reisjes met de trein. We moeten ook echt af van het idee dat we jaarlijks recht hebben op twee intercontinentale reizen. Het is zo normaal geworden, maar is natuurlijk hartstikke verwend en te belachelijk voor woorden. Uiteindelijk gaat het om mooie ervaringen opdoen en dat kan ook prima zonder vliegtuig.

Erik v L
Reply 12 oktober 2018

Ik vind het schandalig dat kerosine niet wordt belast en dat er geen BTW zit op vliegen. Aan de ene kant roept de overheid dat iedereen van het gas afmoet en moet isoleren en aan de andere kant stimuleert zij weekendjes naar Barcelona of God weet waar voor bijna niks. Dit kan natuurlijk niet meer op deze schaal als je bedenkt dat het klimaat en het milieu naar de knoppen gaan. Ik zou graag een minimumprijs per kilometer zien, belasting op kerosine die minstens zo hoog is als op benzine en uiteraard hoog BTW. Het kan best een beetje minder als ik zo eens om mij heen kijk waarnaartoe eenieder meent te moeten vliegen, voor vakantie of "werk"

    Daisy
    Reply 14 oktober 2018

    Ik ben het helemaal met je eens Erik. Al snij ik mijzelf daar als reisjournalist mee in de vingers ;-) Het wordt tijd dat de vervuiler betaalt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.