By 

Duurzaam reizen: 10 simpele tips voor een groenere wereld


Vraag een willekeurige reiziger of die zou willen bijdragen aan een groenere wereld, als dat niet teveel moeite kost. Wedden dat het antwoord ‘ja’ is. Maar hoe moet dat eigenlijk, duurzaam reizen? Moet je dan met wollen sokken in sandalen kamperen in een gerecyclede tent en zelf geplukte planten koken op zonne-energie? Nee hoor. Duurzaam reizen kan al door kleine aanpassingen en bewustere keuzes waar je amper iets van merkt. Ze zeggen niet voor niets: een beter milieu begint bij jezelf. Dat is een cliché omdat het waar is. Mijn ervaring is dat het reizen er zelfs leuker van wordt! Daarom deel ik vandaag 10 duurzaam reizen tips voor een groenere wereld.

1. Niet vervuilen, wel recyclen

Zelfs al is een land nog zo vies en vervuild, dan nog is het beter om er zelf niet aan bij te dragen. Onder het motto ‘alle beetjes helpen’ gooi je dus altijd je afval in een prullenbak. En als dat kan, probeer dan ook zoveel mogelijk te recyclen. Vraag eens aan de eigenaar van jouw hotel of hostel of zij aan recyclen doen. Het kan maar zo dat zij jouw plastic en papier liever apart weggooien.

2. Drink kraanwater

Plastic flessen die in de natuur belanden zijn een gigantisch probleem. Vooral in ontwikkelingslanden zie ik regelmatig lawines van plastic in de bergen en eilanden van aangespoelde flesjes aan de kust. Zorg dat je geen deel bent van het probleem, maar onderdeel van de oplossing. Koop geen plastic flessen water tijdens je reis, maar gebruik een sterilisator of zuiveringstabletten om het lokale kraanwater te zuiveren en je herbruikbare waterfles te vullen. Ik gebruik de Steripen om ons drinkwater te zuiveren. Zelfs in India; het land wat berucht is vanwege de slechte waterkwaliteit. Wij gebruiken ook de Lifestraw-Go.
 
Duurzaam reizen

3. Neem rotzooi mee

Ik heb ooit met mijn duikinstructeur afgesproken dat ik tijdens mijn duiken altijd het afval van de zeebodem meeneem, mits ik mijzelf daardoor niet in gevaar breng. En die belofte kom ik nog altijd na: tijdens de prachtige duiken die ik in Jordanië maakte, zaten mijn zakken propvol met plastic zakjes en verroeste blikjes. Als alle duikers dat doen, maken we echt een verschil. Hetzelfde geldt voor wandeltochten. Ik neem een zakje mee en probeer zoveel mogelijk afval uit de struiken te vissen en mee te nemen. Een klein moeite met een grote impact.

Lees meer: Mario van Vakantaseren laat met 5 mooie voorbeelden zien hoe hij duurzame keuzes maakt op vakantie.
 
Duurzaam reizen

4. Wees zuinig

Wist je dat de gemiddelde hotelgast 300 liter water per avond door het doucheputje spoelt. Dat is vreselijk veel als je je bedenkt dat de meeste huishoudens in derdewereldlanden überhaupt geen stromend water tot hun beschikking hebben. In Nederland zijn we gewend dat alles altijd maar beschikbaar is: schoon water, elektriciteit, vervoer, eten, drinken… Maar in het grootste deel van de wereld zijn die zaken helemaal niet zo vanzelfsprekend. Waarom zou je jezelf meer toe-eigenen dan je werkelijk nodig hebt? Een van de duurzaam reizen tips is daarom dat je dus zuinig om moet gaan met de middelen die beschikbaar zijn.

FlixBus

5. Koop lokaal

Een hardwerkende Peruaanse horecaondernemer heeft er helemaal niks aan wanneer jij naar de McDonalds gaat voor het avondeten of je koffie drinkt bij de Starbucks. Sterker nog, de hele bevolking heeft daar weinig aan, aangezien dit soort internationale ketens zelden belasting betalen in het land waar ze opereren. Vraag je dus bij elke aankoop af wie er profiteert van jouw uitgaven. Koop souvenirs van lokale ambachtslieden, in plaats van de made-in-China-massaproducenten. Doe excursies met lokale ondernemers, in plaats van met westerse bureaus. Verblijf in kleinschalige hotels in plaats van grote ketens. Wanneer je investeert in de lokale bevolking krijg je er veel mooiere spullen en ervaringen terug.
 
Chandalao Garh India Rajasthan

6. Voorkom dierenleed

Als veganist is dit een makkie voor mij. Maar ik kan me voorstellen dat een avontuurlijke reiziger wel benieuwd is hoe die beroemde haaienvinnensoep eigenlijk smaakt. Als je leert hoe die vinnen verkregen worden, vergaat de honger je meteen. Eet dus nooit dieren die met uitsterven worden bedreigd of op gruwelijke wijze worden geslacht. Hetzelfde geldt voor het kopen van producten die van zeldzame dieren worden gemaakt of op onmenselijke manier worden verkregen. Denk bijvoorbeeld aan producten van angorawol, slangenleer en ivoor.

Hier zet ik op een rij hoe je dierenleed op reis het beste kunt voorkomen.

7. Respecteer normen en waarden

Wij hebben in Nederland wel eens de neiging om te roepen dat mensen die naar ons land komen zich moeten aanpassen aan onze normen en waarden. Maar tot mijn schrik zie ik regelmatig Hollanders op vakantie de lokale normen en waarden totaal negeren. In korte rokjes door India, stampei maken over de verplichte hoofddoek in een Turkse moskee, uitgebreid kletsen waar om stilte gevraagd wordt, selfies voor een heilige Buddha… ik heb het allemaal gezien! En het is ronduit respectloos. Veel erger nog; door dit soort gedrag krijgen toeristen in het algemeen een slechte reputatie. Verpest het dus niet voor de reizigers die na jou komen en respecteer de lokale normen en waarden.

8. Eerst vragen, dan klikken

Geloof het of niet, maar ik heb eens gereisd met een Nederlander die eindeloos foto’s maakte van alle lokale bewoners die ook maar een beetje in de richting van zijn camera keken. Tientallen kiekjes later maakte een goedbedoelde voorbijganger een foto van hem. De beste man schoot uit zijn slof, schreeuwde dat de fotograaf het eerst wel even had mogen vragen en eiste dat hij de bewuste foto verwijderde. Grappig genoeg vinden wij het in Nederland helemaal niet zo normaal als er ongevraagd foto’s van ons worden gemaakt. Maar als we in het buitenland zijn doen we dat zelf wel bij de lokale bewoners. Het kan maar zo dat zij het ook niet leuk vinden om steeds maar een lens op zich gericht te krijgen. Daarom heb ik voor mijzelf de regel: eerst vragen, dan klikken.

Meer weten over fotografie-etiquette op reis? Ik schreef een blog met tips om geweldige foto’s te maken, zonder dat andere mensen daar last van hebben.
 
China - All Day Every Daisy

9. Duurzaam reizen tips openbaar vervoer

Vliegen heeft de grootste negatieve impact op je reis. Het is begrijpelijk dat je moet vliegen om in een ver land te komen. Maar probeer binnenlandse vluchten zoveel mogelijk te vermijden. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het is ook nog eens veel leuker. De lokale bewoners reizen niet met het vliegtuig. Die ontmoet je in trein of bus. Tijdens onze wereldreis kiezen wij ervoor zo min mogelijk te vliegen. Hier lees je waarom dat eigenlijk veel leuker is.

Meer lezen: 10 dingen die je kunt doen om de CO2 uitstoot van je vakantie te verkleinen.

10. Vrijwilligerswerk in weeshuizen

Als bewuste reiziger wil je graag iets terugdoen voor de mensen in het land wat je bezoekt. Te gek! Maar denk 2 keer na voor je zomaar als vrijwilliger aan de slag gaat in een ontwikkelingsland. Landen als Cambodja, Nepal en Kenia zijn zo populair onder westerse vrijwilligers dat er een hele industrie is ontstaan van nepweeshuizen waar goed geld verdiend wordt. Naar schatting is bij 80% van de wezen in deze landen één of beide ouders nog in leven. De kinderen worden onder valse beloftes bij hun ouders weggehaald en ingezet om de weeshuizen voor de vrijwilligers te vullen. Dit soort weeshuizen organiseren vaak ook bezoeken voor toeristen. Ze laten de kinderen dansjes doen en liedjes zingen in de hoop dat ze extra donaties ontvangen. Op de website van Stop Weeshuis Toerisme lees je waarom je beter helemaal geen vrijwilligerswerk in weeshuizen kunt doen.

Wil je weten waarom ik spijt heb van mijn vrijwilligerswerk in India? Hier lees je mijn persoonlijk verhaal.
 
Majuli Mishing people

De All Day Every Nieuwsbrief

Raak je geïnspireerd door deze duurzaam reizen tips? We schrijven vaker dit soort verhalen en delen onze beste tips. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.



Genoten van dit blog over ‘duurzaam reizen tips’? Lees verder!

1. Waarom het compenseren van je vlucht belangrijk is en hoe je dat doet.
2. Moderne slavernij in India: deze meiden maken onze kleding.
3. Zo voorkom je voedselverspilling op reis.
4. 6 duurzame goodies die elke reiziger moet hebben.
5. Bedelend reizen? No way! Zo kun je wel goedkoop op reis.

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
December 17, 2021
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
lekkerste koffie van utrecht
De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
July 28, 2021
Glamping East Nomads
Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
June 07, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021

2 Comments

Shere
Reply 18 maart 2018

In zuid Afrika hebben wij kleding en lokaal gekochte eten en spullen naar een weeshuis gebracht. Een vriendin van ons had daar stage gelopen en zei dat de geld donaties niet ten goede van de kinderen waren. Zij vroeg ons om eten en schoolspullen te kopen. Wij hebben verder de kinderen niet gezien, maar deze waren wel zonder ouders en mestaal ook met aids.

    Daisy
    Reply 24 maart 2018

    Hoi Shere, zo te horen hebben jullie de schoolspullen echt voor de kinderen gekocht. En niet omdat jullie stiekem ook heel graag een kijkje wilden nemen in het weeshuis. Dat is al een groot en belangrijk verschil! Slim ook om die spullen lokaal te kopen. Ik hoop dat jullie een mooie reis hebben gemaakt door Zuid-Afrika?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.