By 

7 simpele tips om minder (wegwerp) plastic te gebruiken op reis


De zomer staat voor de deur en de reiskriebels beginnen weer te komen. Misschien heb je al een vakantie geboekt? Of trek je dit jaar op de bonnefooi de wereld in? Ga je snorkelen tussen het felgekleurde koraal? Wandelen door de machtige bergen? Of parkeer je de caravan op een boerderij in de zon? Eén ding is zeker; je gaat op reis om te genieten van al het moois dat jouw bestemming zo uniek maakt. Dan vind jij het vast belangrijk dat er geen plastic tasjes tussen het koraal drijven. Of dat de stapels petflessen niet hoger worden dan de bergen waar ze tussen liggen. Ik heb goed nieuws! Met deze simpele tips kun je helpen het probleem van plastic afval tegen te gaan, zonder dat het je vakantieplezier bederft.

Voordat ik je vertel hoe wij zo min mogelijk plastic gebruiken op reis, wil ik je eerst vertellen waarom we dat zo belangrijk vinden.

We kunnen niet zonder

Het valt niet te ontkennen: we kunnen niet zonder plastic. Terwijl ik dit zit te typen op mijn plastic laptop geniet ik van de frisse wind die de plastic ventilator op me blaast. Ik heb mijn plastic slippers uitgeschopt en hou mijn haren uit mijn gezicht met mijn plastic zonnebril. Ik kijk naar mijn vriend Patrick, die een berichtje aan zijn moeder typt op zijn plastic telefoon. Naast mijn notitieboekje ligt een plastic pen. Plastic maakt mijn leven een stuk aangenamer. I get it!
 
Hangmat digital nomad

Het probleem van wegwerpplastic

Maar er zijn ook soorten plastic die ik niet nodig heb: wegwerpplastics! En laat dat nou juist de soorten plastic zijn die de grootste bedreiging vormen voor het milieu, de dieren en onze gezondheid. Denk aan wattenstaafjes, petflesjes, rietjes, tasjes, koffiebekers, (veel) verpakkingen en microplastics in onze verzorgingsproducten. Nu denk je misschien ‘niet zo zeuren, gewoon recyclen dat plastic!’. Ik snap het. Dat dacht ik eerst ook. Maar wist je dat 91% van het plastic wereldwijd niet wordt gerecycled! En het duurt ook nog eens 400 jaar voor het plastic afbreekt. Tot die tijd belandt het overgrote deel in de natuur, met alle gevolgen van dien.

Meer plastic dan vis

Wetenschappers voorspellen dat onze oceanen in 2050 meer plastic dan vissen bevatten. Shocking! Al het plastic dat in de zee terechtkomt valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens giftig worden. Zeedieren eten de stukjes giftig plastic en sterven. Maar ook wij mensen krijgen die giftige deeltjes binnen door het eten van vis. Het probleem is zo jong dat we nog niet eens weten wat de lange termijn gevolgen zijn voor onze gezondheid. Dit is zo’n momentje waarop ik blij ben dat ik geen vis meer eet.
 
plastic op het strand

Tips om minder plastic te gebruiken

Dus als het plastic niet gerecycled wordt, zit er maar 1 ding op: niet meer gebruiken. Omdat wij tijdens onze wereldreis al bijna een jaar fanatiek bezig zijn met het voorkomen van plastic afval, is het hoog tijd dat ik jullie vertel hoe we dat doen. Want echt; het is gemakkelijk dan je denkt! Dit zijn 7 tips om minder plastic the gebruiken op reis.

1. Drink kraanwater

“Wat een slecht advies”, denk je misschien. “Het kraanwater in de meeste landen is hartstikke vervuild!” Je hebt helemaal gelijk. Maar gelukkig zijn er genoeg manieren om toch veilig kraanwater te drinken, zodat je geen plastic flessen mineraalwater meer hoeft te kopen. Wij gebruiken de Dopper om steeds opnieuw te vullen. Met de SteriPen zuiveren we het water. En als we onderweg zijn komt de LifeStraw Go met ingebouwd filter goed van pas.

In dit artikel leg ik uitgebreid uit hoe wij reizen zonder plastic flessen te kopen.
 
Lifestraw go

2. Zeg ‘nee’ tegen rietjes

Rietjes zijn één van de meeste gebruikte en onnodige plastic producten op aarde. Alleen al in de VS worden elke dag een half miljard rietjes gebruikt. Probeer je eens voor te stellen hoeveel plastic buisjes dat zijn. Vraag voortaan vriendelijk ‘no straw please’ als je een drankje bestelt. Wil je toch per se een rietje, omdat je bijvoorbeeld gevoelige tanden hebt of kinderen die veel knoeien. Neem dan een herbruikbaar rietje mee op reis. Bijvoorbeeld deze van FinalStraw.

Dit filmpje is voor mij reden genoeg om geen rietjes meer te gebruiken.
 

3. Gebruik je eigen tasje

Neem een opvouwbaar boodschappentasje mee op reis. Deze Ecoshopper is net zo sterk als 4 plastic tasjes bij elkaar, kun je wassen en is opvouwbaar tot klein pakketje, waardoor je ‘m dus altijd bij je kunt dragen. Wij gebruiken ons opvouwtasje niet alleen voor de boodschappen, maar ook om onze vuile was in te leveren. Met een handdoek erin is het een geïmproviseerd kussen.

4. Neem een spork mee

Een wat? Een spork! Oftewel een spoon, fork en knife in 1. De meeste wandelsportwinkels verkopen lichte en opvouwbare besteksetjes die je gemakkelijk meeneemt op reis. Niet alleen handig in de wildernis, maar ook bij de streetfood-kraampjes in Azië. Voortaan zeg je ‘nee dankje’ tegen het wegwerpbestek en haal je trots je spork tevoorschijn.

5. Je eigen bakje en beker

Bij elke nieuwe reis kijk ik watertandend uit naar de ƒood markets. Wat voor lekkers ga ik dit keer ontdekken? Maar er is 1 groot nadeel van die markten: het eten wordt meestal geserveerd in plastic wegwerpbakjes of -bordjes. Met een eigen herbruikbaar bakje is dat probleem ook weer opgelost. Je kunt gewoon vragen of ze het in jouw bakje scheppen. Dat kan wat verraste blikken opleveren, maar who cares? Je bent de wereld aan het redden. Het is sowieso handig om je eigen bakje bij je te hebben. Als je leftovers hebt van het eten, kun je die gemakkelijk meenemen als ontbijt of lunch de volgende dag.
 
Plastic op reis koe

Hier lees je wat je nog meer kunt doen om voedselverspilling op reis te voorkomen.

6. Wassen zonder microplastics

Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst las over micro-plastics in verzorgingsproducten zoals tandpasta, shampoo, mascara en douchegel. Ik was supergoed bezig met het voorkomen van plastic afval, toen bleek dat ik elke ochtend en avond alsnog stukjes plastic het riool in spoelde. Niet zo erg, zou je denken. Maar het probleem is dat die stukjes plastic zo klein zijn dat ze niet uit het rioolwater gefilterd kunnen worden en zo dus alsnog de zee vervuilen. Wat nu? Gelukkig zijn er allerlei fijne producten waar geen plastic in verwerkt wordt. Ik gebruik bijvoorbeeld graag de producten van Inecto. Die zijn betaalbaar, worden niet op dieren getest, er zitten geen plastics deeltjes in en het merk is verkrijgbaar bij de betere drogisten in het buitenland. Let bij het kopen van verzorgingsproducten op het ingrediënt ‘polyethyleen’. Zit dat er in, dan kun je het beter laten staan. Meer informatie vind je op de website van Milieu Centraal.

7. Laat de mini’s staan

Als je dan toch je grote fles shampoo zonder plastic meeneemt op reis, kun je de mini’s in het hotel net zo goed laten staan. In veel accommodaties staan 3 kleine plastic flesjes met shampoo, douchegel en bodylotion. Zelfs als je maar de helft gebruikt, staan er de volgende dag weer nieuwe flesjes. Je ziet ‘m al aankomen; de gebruikte flesjes zijn afval en eindigen hoogstwaarschijnlijk in de zee. Gelukkig is een aantal hotelketens al begonnen met het bannen van de mini’s. Doe mee met de trend en gebruik voortaan je eigen shampoo!

Stap voor stap

Steeds meer reizigers maken zich druk om het afval dat ze op hun bestemming achterlaten. Ik hoor regelmatig mensen vragen om een drankje zonder rietje en zie ze zoeken naar mogelijkheden om hun eigen fles bij te vullen. En dat is goed, want hoe meer mensen meedoen met de anti-plasticrevolutie, hoe makkelijker het wordt om betere keuzes te maken. Vind je het nog een beetje spannend om met je eigen bakje langs de eetkraampjes te wandelen. Dat snap ik! Dat vind ik ook. Begin gewoon met de dingen die je wel kunt doen en doe stap voor stap een beetje meer. Tot de dag dat je terugkomt van vakantie en trots op Facebook deelt dat je tijdens je 3-weken rondreis niet hebt bijgedragen aan de plastic soup. Well done!

Nog meer inspiratie om duurzamer te reizen

1. Wij kopen geen plastic flessen water op reis en jij kan dat ook!
2. Een avontuurlijke wereldreis: waarom we liever niet vliegen
3. Hoe duurzaam reizen wèl kan (en zelfs makkelijk is)
4. Van rokende carnivoor tot reizende vegetariër (zonder verspilling)
5. 7x dierenleed op reis en wat je kunt doen om het te voorkomen

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Vegetarian in Iran
Vegetariër of veganist? Dit zijn de beste landen voor je volgende reis + tips
October 13, 2018
Bangladesh poverty
Reizen met een positieve impact: zo maak je écht een verschil
October 09, 2018
Sri Lanka Ella
Tips en informatie: alles wat je moet weten voor je naar Sri Lanka gaat
October 05, 2018
ongesteld op reis
Alleen voor vrouwen! Ongesteld op reis? Geen probleem met deze tips
September 22, 2018
Pokhara Lake Phewa
Dit is er te doen in Pokhara: 10 activiteiten waar je niet voor hoeft te hiken
September 16, 2018
Vietnamees eten nepvlees
Alles wat je moet weten over vegetarisch en veganistisch eten in Vietnam
September 08, 2018
Pinnen in het buitenland tips
Pinnen in het buitenland: met deze tips bespaar je veel geld!
September 04, 2018
Sri Lanka
Een jaar op reis! Dit zijn de leukste statistieken en weetjes van 365 dagen wereldreis
August 18, 2018
myanmar fishing Inle lake
Bezienswaardigheden in Myanmar: deze 9 plekken wil je niet missen
August 15, 2018

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.