By 

Kunst, cultuur en natuur tussen de oude hoogovens van het Ruhrgebied


Wat dacht je van een citytrip naar torenhoge hoogovens, immense gasopslagtanks en ontelbaar veel schachttorens? Klinkt niet bepaald als een aantrekkelijk aanbod. Wacht nog even met wegklikken. Want deze industriële bestemming kan wel eens de verrassing van het jaar zijn. En het mooie is, je hoeft er niet voor te vliegen!

Welkom in het Ruhrgebied. De voormalige kolengroeve van Duitsland heeft plaatsgemaakt voor cultuur, design en hippe ontmoetingsplaatsen. Denk aan straatfestivals, foodtrucks, theater, comedy en concerten, spannende uitdagingen, zomerbioscopen en gezellige markten. En dit alles in een uniek decor van roestige gebouwen en industriële hallen.

Metamorfose van een oude staalfabriek

De regio is uit zijn as herrezen. Waar ooit talloze vervuilende schoorstenen zwarte rook de lucht in spuwden, in het Ruhrgebied vind je nu een broeiplaats voor kunst en cultuur. Het Landschaftspark in Duisburg is een prachtig voorbeeld van de metamorfose die het gebied heeft ondergaan. Het ooit grauwe complex van de oude staalfabriek wordt nu omringd door het groen van de planten die een weg tussen het roestige staal hebben gevonden. Hier kun je prachtig fietsen en wandelen. De voormalige opslagplaats voor ijzererts is nu een klimmuur en de gasopslag is omgetoverd tot duikcentrum. Wie kan er nou zeggen dat -ie gedoken heeft in een oude fabriek?
 
industrie cultuur Ruhrgebied

Achtbaan voor voetgangers

Een andere iconische bezienswaardigheid in Duisburg is de Tiger & Turtle Magic Mountain. Het kunstwerk is een achtbaan voor voetgangers en gemaakt van metaalresten. Hier zijn geen karretjes te bekennen, enkel traptreden en hekjes voor de veiligheid. De treden zijn gemaakt van roosters, waardoor je precies ziet hoe hoog je van de grond bent. De achtbaan is misschien niet zo snel, maar minstens zo spannend.
 
industrie cultuur Ruhrgebied

Zware industrie in Oberhausen

De niet te missen gashouders, die hoog boven Oberhausen uit prijkt, herinnert nog altijd aan de zware industrie die jaren lang een stempel drukte op West-Duitsland. De Gasometer wordt wel eens de ‘kathedraal van de industrie’ genoemd. Hier wordt allang geen gas meer opgeslagen. Nu functioneert het vat als de meest bijzondere expositiehal van Europa. Vanaf het 117 meter hoge dak heb je een waanzinnig uitzicht over het Ruhrgebied.

Industriecultuur-route

Er is zoveel te ontdekken in het Ruhrgebied, dat je door de hoogovens het bos niet meer ziet. Daarom is er een speciale industriecultuur-route ontwikkelt. Bruine bordjes brengen je over een 400 kilometer lange route langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het Ruhrgebied. Je kunt delen van de route met de bus, fiets of met je eigen auto afleggen.
 
industrie cultuur Ruhrgebied

Met korting naar het Ruhrgebied

Heb ik je overtuigd om je volgende citytrip naar het Ruhrgebied te plannen? Dan is het slim om de RUHR.TOPCARD aan te schaffen. Met de kaart krijg je flinke kortingen en gratis toegang tot geselecteerde attracties. De RUHR.TOPCARD kost 54 euro voor volwassenen en 35 euro voor kinderen en is een jaar geldig. Dat is handig, want dan kun je meerdere citytrips plannen. Meer weten over de kortingskaart? Neem dan een kijkje op de website van de RUHR.TOPCARD.

Hoe kom je er eigenlijk?

Het Ruhrgebied is heel goed bereikbaar en lekker dichtbij. Vanaf Rotterdam reis je met de trein in 5 kwartier naar Essen. Dat kan al vanaf 15 euro voor een enkele reis. De trein naar Duisburg doet er ongeveer 3,5 uur over en kost rond de 25 euro voor een enkele reis. Als je buiten de spits reist kun je ook nog eens je eigen fiets meenemen. Handig! Met je eigen auto ben je een stuk sneller in het Ruhrgebied. Vanaf Utrecht doe je er ongeveer 2 uur over om in Duisburg te komen.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk

1. Outdoor, wellness en culinair genieten in Bad Wildbad
2. Karlsruhe, daar krijg je geen spijt van!
3. 48 uur Gent: reizen door de tijd en ultiem ontspannen
4. De Van Gogh fietsroute door Wallonië
5. Naar Londen? Ga de stad uit voor deze prachtige plekken
 

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Pokhara Lake Phewa
Dit is er te doen in Pokhara: 10 activiteiten waar je niet voor hoeft te hiken
September 16, 2018
Heidelberg Castle Illumination
Het perfecte weekendje weg: lichtspektakel in romantisch Heidelberg
June 13, 2018
Belgrado Servie Travel
In Belgrado vieren we de vrijheid van Servië
August 15, 2017
Outdoor, wellness en culinair genieten in Bad Wildbad
August 26, 2016
Een tour door Karlsruhe: 7 x doen in 24 uur
August 21, 2016
Karlsruhe, daar krijg je geen spijt van!
August 15, 2016
Mijn eerste kennismaking met Madeira: sleeën zonder sneeuw
June 10, 2016

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.