By 

10 tips voor de beste video sollicitatie


Steeds vaker vragen werkgevers om een videosollicitatie. Ik snap het wel; het is veel leuker om video’s te bekijken, dan om tientallen brieven van hetzelfde soort te lezen. Bovendien krijg je als werkgever meteen een goede indruk van de sollicitant. Maar voor jou als sollicitant kan het ook een voordeel zijn. Met de beste video sollicitatie kan je een veel dynamischer beeld van jezelf neerzetten. Beter nog; je kunt nooit een dt-fout maken in je visuele sollicitatie!

Ik had de beste video sollicitatie

Voor mijn baan als Expedia Pioneer solliciteerde ik ook met een video. Van de ruim 220 inzendingen werd mijn video gekozen als de beste video sollicitatie en ik kwam bij de beste tien. Ik veroverde uiteindelijk zelfs de baan. In mijn video laat ik in negentig seconden zien waarom ik de geschikte persoon ben voor de baan.

 

 

Vind jij het reuze spannend om te solliciteren met een video en weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Laat mij je helpen met mijn 10 tips voor de beste video sollicitatie:

1. Voor je begint

Bedenk goed wat je toekomstige werkgever van jou wil zien en wat jij van jezelf wilt laten zien. De kunst is om dat alles in één korte video te stoppen, zonder dat je je CV opleest. Denk dan ook meteen na over de stijl van je video. Wil je in beeld, of juist niet. Gebruik je een voiceover, een slideshow, of laat je je interviewen? Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Het belangrijkste is dat je doet waar jij je goed bij voelt.

2. Denk in beeld

Beelden zijn sterker dan woorden en daarom is het zo leuk om met een video te solliciteren. Maar zorg er dan wel voor dat je in beelden denkt! Als je alleen maar voor de camera staat te praten, kun je net zo goed een brief sturen. Ben je bijvoorbeeld heel sportief en past die eigenschap bij de functie, dan is het de truc om dat te laten zien in plaats van te vertellen. In mijn video vertel ik dat ik de juiste eigenschappen bezit door beelden te gebruiken die dat laten zien.

3. Vertel een verhaal

Mensen houden van verhalen. Een video met een verhaal is opgebouwd uit drie delen: een pakkend intro, de body en een sterke afsluiter. Nog mooier is als je in de afsluiter terugkomt op je intro. Dan is het verhaal weer rond. Fairfood International was op zoek naar een reporter die mee wilde naar Marokko om de arbeidsomstandigheden van tomatenplukkers te onderzoeken. Ik reageerde met een video waarin ik niks zeg, maar alleen een verhaal vertel in beelden. En ik werd uitgekozen.

 

 

4. Schrijf een script

Als je een idee hebt van hoe je video eruit komt te zien is het tijd om een script te schrijven. Dat lijkt misschien een beetje veel van het goede, maar trust me: zonder script geen video. Schrijf je teksten uit, bedenk er beelden bij en beschrijf die stap voor stap tot het einde van de video. Het helpt je om de video voor je te zien en om alles goed te plannen. Zo voorkom je dat je er op het laatst achterkomt dat je beelden mist of vergeten bent. Het is ook gemakkelijker om je tekst vloeiend te zeggen als je het eerst opschrijft en een paar keer oefent. Dat voorkomt een hoop uhh’s en oohh’s.

5. Achtergrond

Je kunt eindelijk beginnen met filmen! En daar is dan ook meteen de volgende valkuil: de achtergrond. Die is zo belangrijk, maar wordt nog wel eens vergeten. Een rommelige kamer op de achtergrond suggereert dat je een chaotisch persoon bent. Zorg er ook voor dat er niks op de achtergrond gebeurt wat de aandacht van de kijker kan afleiden. Ik heb wel eens een video gezien waarop iemand op de achtergrond even flink tussen zijn benen stond te krabben. Ik kon er niks aan doen, maar ik had geen aandacht meer voor presentator.

6. Geluid

Wat geldt voor de achtergrond geldt ook voor het geluid. Als er net een ambulance langsrijdt wanneer jij je beste presentatie ooit geeft, moet je het toch echt opnieuw doen. Anders denkt de kijker ‘Hey een ambulance! Wat zou er aan de hand zijn?’ en luisteren ze niet meer naar jou. Zorg dus voor een stille omgeving en gebruik als dat kan een microfoon.
Let ook op hoe je praat. Mompelen en te snel praten zorgen ervoor dat je onverstaanbaar bent. Je moet eigenlijk net iets langzamer praten en iets meer articuleren dan je in een normaal gesprek zou doen. En vergeet niet om te blijven ademen.

7. Kort en dan nog korter

Het kan zijn dat een bedrijf specifiek vraagt om een videosollicitatie en daar bepaalde eisen aan stelt. Zijn er geen eisen, of heb je zelf bedacht om met een video te solliciteren, dan is het handig om te weten dat de spanningsboog van kijkers naar online video’s heel kort is. De beste video sollicitatie mag tussen de één en twee minuten duren. Drie minuten voor een sollicitatievideo mag nog net, maar langer dan dat is not done.

8. Take 142

Verspreek je je? Struikel je over je woorden? Rijdt er net een scooter langs als jij je laatste zin inzet? Geeft allemaal niet. Het fijne van filmen is dat je het net zo vaak over kunt doen als nodig is. Als je nog niet helemaal 100% tevreden bent over een take doe je het gewoon nog een keer.

9. Monteren

Je hoeft geen pro te zijn om te kunnen monteren. Programma’s als iMovie (Apple) en Movie Maker (Windows) zijn heel gebruikersvriendelijk. En kom je er toch niet uit, dan staat YouTube vol met handige tutorials waar mensen uitleggen hoe het moet.
Niet doen: flashy overgangen met draaiende spiralen of zigzaggende strepen. Er is geen enkele videostijl waarbij dat een goede keuze is. Wel doen: gesproken tekst door laten lopen onder andere beelden. Kijk een paar video’s die jij goed vindt om te zien hoe die gemonteerd zijn.

10. Check, check, dubbel check

Net als bij een sollicitatiebrief, is het handig om je video door meerdere mensen te laten checken. Zeg niet van te voren wat je wilt laten zien met de video, maar laat de kijker achteraf vertellen wat die ervan begrepen heeft. Komt dat overeen met jouw bedoelingen, dan is je video klaar om op te sturen!

Heb je nog vragen over het maken van de beste video sollicitatie? Stel ze hieronder en ik zal ze proberen te beantwoorden. Succes!

Mijn camera: de Canon 80D

Ik gebruik de Canon EOS 80D. De camera is geschikt voor fotografie en professionele video, wat hem ideaal maakt voor op reis. Scheelt toch weer een apparaat in je tas!

Hier vind je een paar voorbeelden van hoe het niet moet.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Stap voor stap: zo maak je een reisvideo met je smartphone
2. De 11 meest gestelde vragen over mijn leven als zzp’er
3. De 5 leukste video’s van mijn reis door Nederland
4. Mijn TED talk over voedselverspilling staat online!
5. Reizen en werken: Zo ziet mijn leven als digital nomad eruit

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Een weekend Friesland: ga naar Heerenveen!
August 06, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020

2 Comments

Jenny - ikreis.net
Reply 18 november 2015

Heel leuk artikel! Zelfs voor de mensen zoals ik die helemaal geen plannen hebben om elders te gaan werken.

    Daisy Scholte
    Reply 19 november 2015

    Thanks! Deze regels gelden natuurlijk ook als je een reisvideo gaat maken ;-)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.