By 

Cambodja: zo kom je in het bijzondere ecodorp Chi Phat


Na Phnom Penh en het pittoreske Kampot vinden we het tijd om weer eens de natuur in te trekken. We hebben gehoord over een bijzonder eco-project midden in de jungle van Cambodja. In het kleine dorpje Chi Phat heten de bewoners je welkom in hun huis, wordt er heerlijk voor je gekookt en nemen lokale gidsen je mee de jungle in. Een bijzonder avontuur wat je echt niet mag missen tijdens je rondreis door Cambodja. Zoals dat gaat met afgelegen plekken is het nog een heel avontuur om er te komen. Daar vertel ik je alles over in dit artikel.

Hier lees je wat er zo bijzonder is aan het eco-project in Chi Phat en hoe wij dat hebben ervaren.

Van Phnom Penh naar Chi Phat

We vertrekken in alle vroegte uit Phnom Penh en pakken de bus naar Andoung Teuk. Volgens de ticketverkoper duurt de rit 5 uur. We moeten uitstappen vóór de enige brug in het dorp. Daar vertrekt om 13.00 uur de laatste boot naar Chi Phat. Dat moeten we net redden. Komen we te laat? Dan kun je er alleen nog komen door een uur achterop een brommer over een onverharde zandweg te scheuren. Dat lijkt me nou niks.

Is dit wel de goede bus?

We zijn nog maar net de grote stad uit als ik zie dat het blauwe balletje in Googlemaps een heel andere lijn volgt dan die richting Andoung Teuk. Wie ben ik om de ervaren buschauffeur te vertellen dat hij verkeerd rijdt. Hij zal zo wel afslaan, denk ik en kan nog net mijn grote mond houden. Niets is minder waar. Weer een uur later bevinden we ons op totaal de verkeerde weg. Patrick gaat toch maar eens uitzoeken of dit wel echt de bus naar Andoung Teuk is en krijgt na 3 keer vragen een – inmiddels vrij ongeduldige – bevestiging: “Yes sir! Andoung Teuk sir.”
 

Witte rijst met varkensvlees

Pas als we om 17.00 uur bij de brug aankomen ontdekken we waarom de buschauffeur voor de ‘verkeerde’ route heeft gekozen: de goede weg is voor een deel onder gelopen door landverschuivingen. Het heeft de afgelopen dagen ongehoord veel geregend. Jammer voor ons, want de laatste boot is allang vertrokken. De gitzwarte wolken die dreigend onze kant op komen maken ons duidelijk dat de brommertaxi geen goed alternatief is. Vanavond slapen we in het uitgestorven Andoung Teuk.

We kloppen aan bij het enige hotel en krijgen een eenvoudige kamer voor veel te veel geld. Als er niets te kiezen is kun je vragen wat je wil, moet de eigenaar gedacht hebben. “Oh, en het eten voor vandaag is helemaal op,” voegt de beste man eraan toe. Aan de overkant van de weg serveren ze alleen maar witte rijst met varkensvlees. Net als in de rest van het dorp. Groente? Wat een domme vraag.

Gewokte komkommer

Als we op het punt staan om met lege magen naar bed te gaan, duik ik nog even een gesloten restaurant in. Ik zou toch zweren dat ik een schim tussen de rommelige verzameling tafels en stoelen voorbij zag schuifelen. Een oude dame met gebogen rug kucht om te laten weten dat ze me ziet. “Food? Rice? Vegetable?” Probeer ik. Ze kijkt me vertwijfeld aan en roept schel iets naar achteren. Dan komt er nog een vrouw aangesloft. Ze ziet er praktisch hetzelfde uit. Het zijn vast tweelingzussen. De tweede dame begrijpt mijn vraag wel en gebaart ons te gaan zitten. Het licht gaat aan en de zussen gaan ijverig aan de slag.
 


 
Uit een koelbox in de hoek verschijnt een magere komkommer. Onder de stapel pannen ligt nog een verwelkte bosui. Rijst is er altijd wel en knoflook is ook geen probleem. Geloof het of niet, maar deze dames toveren een heerlijke maaltijd uit hun vervallen keuken. Ik wist niet dat gewokte komkommer zo lekker kan zijn. Dankbaar rekenen we af met de dames. De fooi accepteren ze niet.

Met onze buikjes rond duiken we vroeg het bed in. Morgen pakken we de eerste boot naar Chi Phat!
 

Zo reis je naar het Chi Phat eco-project

Zoals je leest is de reis naar het Chi Phat eco-project een avontuur op zich. Aangekomen in Andoung Teuk zijn we er nog niet. Vanaf de brug is het nog zo’n 17 kilometer varen naar het afgelegen dorp. Ik vertel je eerst hoe je vanuit de grote steden in Andoung Teuk komt en daarna hoe je verder reist naar Chi Phat.

Van Phnom Penh naar Andoung Teuk

Hoewel onze reis niet bepaald van een leien dakje ging, is het normaal gesproken vrij makkelijk om van Phnom Penh naar Andoung Teuk te reizen. In je hotel of hostel regel je een dag eerder een buskaartje naar Koh Kong. Bij het instappen vertel je de chauffeur dat je er in Andoung Teuk uit wilt. Het is slim om dat door een Engels-sprekende hotelmedewerker op te laten schrijven in het Khmer. Als je het briefje aan de chauffeur geeft kunnen er geen misverstanden ontstaan. Helaas is het niet mogelijk om tot Andoung Teuk te betalen. Je rekent het buskaartje dus af tot Koh Kong.

Wij hadden dikke pech dat er de dagen voor ons vertrek landverschuivingen waren. Als het weer geen roet in het eten gooit duurt de rit zo’n 4 á 5 uur. Het buskaartje kost rond de 10 euro. Er vertrekken elke dag 3 bussen bij busmaatschappij Virak Buntham: om 7.30 uur, 8.30 uur en 13.30 uur. Het kan zijn dat de bus iets later vertrekt als er nog niet genoeg passagiers zijn.

Begint je reis in Siem Reap, dan is het handig om eerst met de bus naar Phnom Penh te reizen en vervolgens door te reizen zoals hierboven beschreven.

Van Sinahoukville naar Andoung Teuk

Ook als je vanuit Sinahoukville vertrekt regel je een bus naar Koh Kong. Elke dag vertrekken er bussen om 8.15 uur en 8.45 uur. Ook dan reis je met Virak Buntham en doe je er ongeveer 5 uur over. Begint je reis in Kampot, dan pak je eerst een rechtstreekse bus naar Sinahoukville en reis je vervolgens verder zoals hierboven beschreven.

Zo reis je van Andoung Teuk naar Chi Phat

Als je uitgestapt bent bij de brug in Andoung Teuk lijkt het alsof je beland bent in de middle of nowhere. Geen zorgen. Dat klopt. Ongeveer 50 meter van de brug vandaan vind je een restaurant met blauwe pilaren. Daar moet je zijn voor het vervolg van je reis. Hier regel je de boot of taxi naar Chi Phat.

Met de boot naar Chi Phat

De meest comfortabele manier om in Chi Phat te komen is met de boot. De rivier kronkelt door het mangrovebos en prachtige landschappen. Misschien spot je onderweg wel aapjes of bijzondere vogels. De boot doet er 2 uur over en vertrekt meestal rond 13.00 uur, maar wacht tot uiterlijk 14.00 uur als de bus vertraagd is. Je betaalt 10 dollar per persoon of maximaal 40 dollar voor de hele boot.

Met de motortaxi naar Chi Phat

Ben je te laat, zoals wij, of heb je geen zin om 2 uur stil te zitten? Dan kun je ook met de motortaxi naar Chi Phat reizen. Achterop de brommer ben je in ongeveer 3 kwartier tot een uur op bestemming. Het is niet aan te raden om tijdens het regenseizoen met de brommer te gaan. De zandwegen zijn dan erg modderig en glad. In het droge seizoen is het juist een ontzettend leuke manier om naar Chi Phat te reizen. Je rijdt door eindeloze suikerrietvelden en kleine dorpjes waar je getuige bent van het leven op het platteland. De motortaxi kost 7 dollar per persoon.
 
Chi Phat Cambodja

Chi Phat Cambodja

Chi Phat ecotoerisme

Ver weg van de drukte van de grote steden is het goed toeven in het ecodorp Chi Phat. De lokale bewoners doen er alles aan om je een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Ga wandelen, fietsen, kajakken of varen door de natuur. Wie het leuk vindt kan zelf een nachtje in een hangmat in de jungle blijven slapen. Welke activiteit je ook kiest, één ding is zeker: hier profiteert iedereen van het toerisme. Lees er meer over in mijn artikel over de ex-stropers van Chi Phat die nu toeristen door de jungle gidsen.

De All Day Every Nieuwsbrief

Word je ook helemaal enthousiast van dit bijzondere ecodorp in Cambodja? We schrijven vaker dit soort verhalen en delen onze beste tips. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Reis samen met de Backstreet Acadamy

Ben jij op zoek naar nog meer leuke en waardevolle local activiteiten? Boek ze snel en makkelijk bij de Backstreet Acadamy! Van citytours tot kookworkshops, je vindt het allemaal bij de Backstreet Academy. Boek de leukste activiteiten door hier te klikken of op de banner hieronder.

Backstreet Acadamy

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Angkor Wat bezoeken met de eigenaar van je homestay als persoonlijke gids
2. Rainbow Lodge Cambodja: een nachtsafari, natuurbescherming én oog voor de gemeenschap.
3. Cat Tien National Park: slapen bij de locals en op zoek naar gibbons
4. Van de gebaande paden af in Laos: ecotrekking in Nam Ha National Park
5. Luang Prabang: wat te doen in de mooiste stad van Laos?

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
hostel in Amsterdam
Het WOW Hostel in Amsterdam is niet zomaar een hostel
August 13, 2020

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.