By 

Fietsvakantie in Wallonië. Eerste halte: Tournai


Vorig jaar reisden we naar de andere kant van de wereld. Dit jaar zoeken we het wat dichter bij huis. We gaan op fietsvakantie! We twijfelen en dubben; wordt het Friesland, Duitsland of toch België? Dan krijg ik een telefoontje van CityZapper. Of ik het leuk vind om met mijn vriend op fietsvakantie in Wallonië te gaan? Wat een geluk! Drie weken later zitten we in de trein van Utrecht naar Tournai. De eerste stop van ons interrail- en fietsavontuur.

Interrailen naar Tournai

We zijn goed voorbereid voordat we op fietsvakantie in Wallonië gaan. Ik heb twee dagen van te voren een paklijst gemaakt en zelfs de fietsen laten checken. Niks voor mij. Zondagavond, vlak voor vertrek, op de valreep nog even de buurman gevraagd om voor de plantjes te zorgen. Om 05.30 uur gaat de wekker. De eerste kilometers van ons huis naar Utrecht Centraal gaan nog soepel. Er is geen kip op de weg en het tempo zit er meteen in.

Mijn vriend Patrick en ik hebben een Interrailticket waarmee we tien dagen eerste klas door heel Europa mogen reizen. “Die moet je wel goed invullen!” Waarschuwt de eerste conducteur. “Vooral in Duitsland zijn ze heel erg streng. Dat kan je zomaar € 50,- kosten.” We kopen er een fietsticket bij en nog voor de wekker van de rest van Nederland gaat zitten wij al in de trein op weg naar het Waalse Tournai: onze eerste stop tijdens onze fietsvakantie in Wallonië!
 
IMG_1406-01
 
De ochtend voorbij en driehonderd kilometer verder rijden we Tournai binnen. Het is een klein station zonder liften. Het is verleidelijk om onze fietsen over het spoor naar de uitgang te tillen. Dat is maar een paar meter. De moed zakt mij in de schoenen als ik in het diepe trappengat kijk. Hier is mijn fiets echt te zwaar voor. We worden opgemerkt door een vriendelijke Belg die ons zonder aarzelen te hulp schiet. Een vriendelijke start van onze fietsvakantie in Wallonië en een warm welkom in Tournai!

Tournai aan de Schelde

Tour-nai; Tour-naije; Tour-nee? We vragen het een man op straat. “Tour-NEE” zegt hij, duidelijk articulerend. “Maar de Vlamingen noemen het Doornik.” De Belgische stad ligt op steenworp afstand van de Franse grens. Dwars door het centrum loopt de Schelde, die kronkelend via ons eigen Zeeland eindigt in de Noordzee.

Het is een paar minuten fietsen van het station naar ons hotel. We passeren de grote kathedraal, het centrale plein en de beroemde Belfort, waar ik over gelezen heb.
 
fietsvakantie in België
 

Hôtel d’Alcantara

We checken in en laten onze tassen achter voor we aan de eerste fietstocht beginnen. Hôtel d’Alcantara ligt aan een smal straatje vlak achter het centrale plein. De kamers hebben geen nummers, maar namen van beroemde kunstenaars. Monet, van Gogh en Gaudi. Wij slapen in de kamer van Pissaro. Er hangt een replica van zijn blauwe bos aan de muur.

Het comfortabele bed lonkt uitnodigend. Ik word altijd zo duf van lange reizen. Maar ik weersta de verleiding, fris me op en ben klaar om de stad te ontdekken. Per fiets natuurlijk!

Hier word ik blij van: de biologische shampoo en douchegel. In dit hotel gaat geen chemische troep door het doucheputje.

Stads- en streekroute Picardisch Wallonië

Na het droppen van de spullen begint het fietsavontuur eindelijk echt. We starten met de stadsroute, zo’n 4,3 kilometer. Een rustig begin. Wallonië Bruxelles Tourisme heeft ons voor vertrek een fietsknooppuntenboekje van Picardisch Wallonië gestuurd. Dat is een streek in het zuiden van België en het noorden van Frankrijk waar de Romaanse streektaal Picardisch gesproken wordt. Een soort mengelmoes van Vlaams en Frans.

In de hele regio staan groene bordjes met nummers die verwijzen naar een plattegrond in het knooppuntenboekje. Ik verbaas me erover hoe makkelijk het systeem is. Het is gewoon een kwestie van nummertjes volgen. Zonder verdwalen worden we langs verschillende bezienswaardigheden gestuurd. Een zeventiende-eeuwse brug, een spookachtige, leegstaande kerk, nog een kerk en als afsluiter een Tournay biertje op het Grand Place.
 
IMG_1534-01

IMG_1408-01
 

De omgeving van Tournai

We laten de binnenstad achter ons en ontdekken de omgeving van Tournai. Het fietspad langs de Schelde neemt ons mee op een reis door de tijd. We fietsen langs overblijfselen van de bijna vergeten cementindustrie. In de overwoekerde ruïne van een oude steenoven stel ik me het geluid voor van koolscheppers en knisperend vuur. Aan de overkant van het water spuugt een machine gruis in een schip. Er wappert een Hollandse vlag aan de boeg.
 
fietsvakantie in Wallonië

20160725161256_IMG_1464-01
 
We vervolgen onze weg. Van nummer 10 naar nummer 24. De bordjes staan niet op volgorde. De route langs de Schelde is zo vlak als Nederland. Bij het dorpje Antoing steekt een sprookjesachtige kasteeltoren boven de bomen uit. Even verlaten we de route om mijn nieuwsgierigheid te voeden. Na een zware klim over vuistgrote klinkers staan we voor een dichte deur. Gesloten.

We verlaten de rivier en fietsen het heuvelachtige akkerland in. Op het ritme van het suizen van de windmolens trappen we langs de graanvelden omhoog. Hier is geen enkele andere fietser te bekennen. Zijn de heuvels soms te steil?
 
20160725171558_IMG_1495-01
 
Ik voel mijn bovenbenen verzuren. “Nog even volhouden, na deze bocht is het alleen nog dalen.” Het is al de derde keer dat Patrick dat tegen mij zegt. Ik kijk uit naar nummer 76. Daarna is het alleen nog uitrollen, terug naar het historische centrum van Tournai. In de schaduw van de kathedraal van Tournai proosten we op de eerste kilometers van onze fietsvakantie in Wallonië.

Eten op de Grand Place

Op de gezellige Grand Place zoeken wij een plekje op het terras van Si Jamais. De bediening spreekt “un petit Anglais” en de kaart hebben ze alleen in het Frans. Een gevoel van spijt bekruipt mij als ik denk aan mijn puberjaren, toen ik echt geen zin had in Franse les. Zelfs Google Translate biedt geen uitkomst met vertalingen als ‘burger met zalm en knopen’ of ‘zwart brood’.

De vrolijke ober probeert zo goed en zo kwaad als dat gaat een paar gerechten te vertalen. Voor mij is het makkelijk; er staat maar één vegetarisch gerecht op de kaart. Ondanks de taalbarrière ontbreekt het ons aan niets.
 
IMG_1533-01

IMG_1522-01
 
Hier word ik blij van: na een lange dag reizen en fietsen met niet altijd even lekkere koffie onderweg, is de heerlijke bak zwart goud van Si Jamais extra plezierig.

Nog meer te doen in Tournai

Voor we onze reis voortzetten naar Mons krijgen we nog een rondleiding aangeboden door het Toerisme Bureau van Tournai. In het informatiecentrum zien we een film over de geschiedenis van de stad. Ooit gesticht door de Romeinen, toen overgenomen door de Spanjaarden, de Fransen, de Nederlanders en de Duitsers en nu weer terug bij de Belgen. We leren over de kathedraal die door de eeuwen heen steeds verder is uitgebouwd. De linkerhelft is Romaans en de rechterhelft is Gotisch. Dat zie je ook zonder dat je er verstand van hebt.
 
IMG_1566-01

_MG_1554-01
 
De kathedraal wordt gerenoveerd. Even dacht ik domme pech voor ons. Maar de gids vertelt ons dat de kerk al sinds een verwoestende storm in 2000 opgeknapt wordt. Wanneer het klaar is? Over een jaartje of vijftien. Het Romaanse deel is wel te bezoeken.

We beklimmen de Belfort voor een prachtig uitzicht over Tournai. Het is een op zichzelf staande toren met grote klokken bovenin. Ooit diende het bouwwerk als symbool voor de gemeentelijke macht. Het was een verzet tegen de macht van de kerk. Het klokkenspel dat klinkt uit de toren heeft geen religieuze betekenis. Het is een manier om te communiceren: de tijd of om alarm te slaan. Nu geeft de beiaardier elke zondagmiddag een concert.

Hier kwamen we niet aan toe tijdens onze fietsvakantie in Wallonië:

  • Tournai staat bekend als museumstad. Van het Wandtapijtenmuseum en het Museum voor de Natuurgeschiedenis tot het museum voor Schone Kunsten. De musea zijn op dinsdag gesloten. Elke eerste zondag van de maand zijn alle musea gratis! Dat maakt je fietsvakantie in Wallonië gelijk een stukje voordeliger!
  • Kinderen kunnen klimmen en klauteren in de boomtoppen van het Ecopark Adventures.
  • Bezoek de prachtige kerken van Tournai.
  • Maak een wandeling langs de Schelde en bewonder de oude gevels, statige bomen en oude bruggen langs de oever.

Meer tips voor een bezoek aan Tournai tijdens een fietsvakantie in Wallonië? Check de aha-erlebnissen van CityZapper.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. 5x doen in Mons
2. 48 uur Gent: reizen door de tijd en ultiem ontspannen
3. Het perfecte weekendje weg: lichtspektakel in romantisch Heidelberg
4. Het historische Namur
5. De van Gogh fietsroute door Wallonië

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
December 17, 2021
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
lekkerste koffie van utrecht
De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
July 28, 2021
Glamping East Nomads
Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
June 07, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020

2 Comments

Tikva Looijen
Reply 29 juli 2016

He wat ziet dat er gezellig en mooi uit! Goed hoor zo'n fietsvakantie en daarna lekker uit eten.

    Daisy Scholte
    Reply 29 juli 2016

    Thanks! Het is echt heerlijk! Je hebt zoveel vrijheid op de fiets. En ja, dat lekkere eten is extra lekker omdat we het echt verdiend hebben ;-)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.