By 

Franse pizza’s in een duurzaam resort op het Indonesische Sumba


Tijdens onze wereldreis zijn wij altijd op zoek naar inspirerende ondernemers en duurzame hotels. Maar soms komt zo’n hotel per toeval op ons pad terecht. Zoals het Amu Dahi Restaurant & Resort op het Indonesische eiland Sumba. Een hotel dat gerund wordt door een enthousiast Frans koppel dat er alles aan doet om CO2-neutraal te ondernemen en de locals te betrekken bij al hun duurzame initiatieven. Als smakelijke bonus kun je er ook nog eens echt Italiaanse pizza’s eten. Dat laatste is voor mij de doorslag om meteen 3 nachten te boeken.

Goddelijke interventie

Het is zondagmiddag als Daisy en ik tijdens een tour in Oost-Sumba tegen een bijzonder probleem aanlopen: de lokale bevolking is nog niet terug van de kerk en alle restaurants zijn gesloten. Onze gids, die net als veel van zijn eilandgenoten protestants is, moet een beetje grinniken als hij onze hongerige gezichten ziet. “Ik ken nog wel een plek waar we kunnen lunchen”, zegt hij geruststellend. “Amu Dahi Restaurant. Dat is net nieuw en hier om de hoek.”
 
Youri en Marine bij Amu Dahi Resort
 
In het dorpje Melolo rijden we het terrein van Amu Dahi op. Een grote blanke man met een volle baard loopt net de keuken uit. Hij is overduidelijk niet op Sumba geboren. Wellicht is dat ook een deel van de reden dat hij de kerk vandaag heeft overgeslagen. Als we uitstappen weten we nog niet dat we op een plek zijn beland die heel erg bij onze manier van reizen past. Dat we hier op deze manier belanden kan bijna geen toeval zijn. Is dit de hand van God?

Pizza de Paris

Als de man die zich voorstelt als Youri ons een menukaart aanreikt hoor ik meteen waar hij vandaan komt. “We ‘ave pizza”, zegt hij met een trotse glimlach, wijzend op een grote steenoven iets verderop. Hoewel mijn pizza’s doorgaans niet door Franse mannen op Indonesische eilanden worden klaargemaakt, is mijn interesse meteen gewekt. Ik ga voor de pizza! “Without fromage”, zeg ik op mijn beste Frans.
 
luxe villa Amu Dahi Resort op het Indonesische Sumba

Milieutechnisch ingenieur

Als onze ronde schijf met veel tomaten op tafel staat stelt Youri ons voor aan zijn vrolijke wederhelft Marine. Zij zijn de oprichters van Amu Dahi, een project dat meer is dan een restaurant en resort. “Het is eigenlijk een experiment”, zegt Marine lachend. “Dit stuk land lenen we van onze lokale vriend Sonny. We hebben ergens anders op Sumba een paar hectare land gekocht. In de toekomst gaan we daar een groter resort bouwen. Met de twee bungalows hier testen we eerst of alles wat we in gedachte hebben werkt. Daarna willen we het opschalen naar ongeveer 10 vakantiehuisjes.”

Youri is milieutechnisch ingenieur en legt uit hoe hij zijn kennis in de praktijk brengt.“We zijn bezig met het aanleggen van onze permacultuur moestuin. De douches, toiletten en keuken gebruiken allemaal gefilterd regenwater. We hebben een zwembad dat 100% natuurlijk is en zonder chemicaliën wordt gereinigd.” Ik zie Daisy nieuwsgierig het terrein rondkijken, terwijl ze haar laatste pizzapunt oppeuzelt. “Jij wil hier zeker wel meer van weten?”, vraag ik lachend.

Twee dagen later

“Melolo!”, roept de chauffeur van het volgepropte busje, als we twee dagen later onderweg zijn naar Marine en Youri. Zoals we inmiddels van Indonesische bussen gewend zijn, komt het gekleurde gevaarte hortend en stotend tot stilstand. Ik heb de laatste tas nog niet van boord gehaald of de bestuurder geeft alweer gas, ons in een witte stofwolk achterlatend. Gelukkig weten we waar we moeten zijn. Twee minuten later lopen we het hek van ons tijdelijke nieuwe thuis door.
 
Gekleurde bus op Sumba Indonesië met Patrick
 
Bonjour monsieur!”, roep ik naar Youri. “Bonjour!”, roept hij terug. Ook vanuit de keuken klinkt een vrolijke groet en als ook Daisy op z’n Frans gedag heeft gezegd is de toon gezet. Dit wordt gezellig! “Willen jullie weer een pizza?”, vraagt Youri. Na 5 maanden nasi goreng kan ik niet anders dan deze vraag met een volmondige ‘oui‘ beantwoorden. Daar maak ik geen punt van.

Comfort en natuurlijk zwemmen

Na de lunch volgt de rondleiding over het terrein. Het energieke Franse stel laat vol trots de kamer zien die ze voor ons hebben klaargemaakt. De sfeervol ingerichte bungalow is volledig van bamboe gemaakt. Zelfs het bed staat op bamboe poten. Alleen de toiletpot en de douchekop vallen uit de toon. “We hebben geprobeerd zo dicht mogelijk bij de traditionele Sumbanese bouwstijl te blijven”, zegt Youri. “Het dak is van gedroogd gras, zoals je dat overal op Sumba ziet. Maar we willen ook een zekere mate van comfort bieden. Daarom hebben we alleen de westerse toiletpotten en een wastafel uit Bali laten verschepen.”
 
Slaapkamer bij Amu Dahi Resort op het Indonesische Sumba
 
Bij het zwembad legt Youri uit hoe het natuurlijke zwembadfilter werkt. “Vanuit het zwembad stroomt het water door naar een kleine vijver, waar waterplanten de eerste zuivering doen. Vervolgens wordt het opgepompt naar een hoger niveau, waar een speciale rietsoort is geplant. Het water zakt het zand in, dat met behulp van het riet zorgt voor de laatste zuivering. Daarna stroomt het kraakheldere water weer terug het zwembad in. Het is een circulair systeem dat altijd in beweging blijft.”

Lokale kracht en vakmanschap

Naast het restaurant staan twee lokale mannen rustig een sigaretje te roken. “Ze hebben even pauze van het poolen”, zegt Marine lachend. Onder een klein afdakje staat inderdaad een pooltafel, klaar om bespeeld te worden. “Kan je op dit eiland pooltafels kopen?”, vraag ik stomverbaasd. “Die hebben we niet gekocht!”, is het antwoord. “Die hebben we laten maken. Alles wat je om je heen ziet is gebouwd door lokale timmermannen. De ideeën komen van ons, de locals voeren het uit.”
 
Amu Dahi Resort Sumba Zwembad

Hybride zaadjes

Het betrekken en helpen van de lokale bevolking is een belangrijke drijfveer voor het Amu Dahi-project. “Duurzaamheid is voor ons veel meer dan rekening houden met de natuur. We willen ook werkgelegenheid creëren en de lokale bevolking betrekken bij onze activiteiten. We trainen en huren lokale gidsen, chauffeurs en personeel in. En wat we zelf (nog) niet verbouwen kopen we op de lokale markt.” Marine en Youri gaan nog een stap verder.

 
Badkamer bij resort op het Indonesische Sumba
 

“We hebben in Frankrijk hybride zaden gekocht van producten die we hier niet of moeilijk kunnen inkopen. Want hoewel de zon hier bijna altijd schijnt, worden de tomaten toch uit Bali gehaald. Dat kan anders.”, legt Youri uit. “We delen de zaadjes gratis uit aan boeren, die ze vervolgens zaaien en verbouwen. Het idee is dat zij in de toekomst onze vaste leveranciers worden.”

Sumba ontdekken

Uiteraard begrijpen Youri en Marine goed dat mensen in de eerste plaats vakantie willen vieren. Ze bieden tours en activiteiten in de omgeving aan. In deze prille begindagen van hun onderneming gaan ze graag nog mee op stap. Daarom zitten we als stipte Hollanders om 8 uur ’s ochtends braaf klaar om te beginnen aan een wandelavontuur. Als onze gids na 45 minuten eindelijk verschijnt, is er voor hem geen vuiltje aan de lucht. “Dit is ook Sumba! De locals zijn altijd te laat”, legt onze gastvrouw verontschuldigend uit. “Zeker in Oost-Sumba moeten mensen nog wennen aan de verwachtingen van westerse toeristen.” Lachend wuiven we haar excuses weg. We zijn inmiddels wel wat gewend.
 
Trekking Amu Dahi resort Sumba

Eindeloze vergezichten en traditioneel weven

Het wachten is het meer dan waard. Na een ritje achterop een scooter beginnen we te voet aan een tocht die ons de groene heuvels van Oost-Sumba in leiden. De vergezichten zijn weergaloos. Het lijkt alsof de aarde golvend over het eiland deint, maar speciaal voor ons even stil is blijven liggen. Eenzame bomen en uitzichten op hoge rotswanden worden opgevolgd door kleine bossen waar de kleigrond wacht die door lokale vrouwen wordt gebruikt om potten en schalen van te bakken. Sumba voelt als een stilleven waar wij als toevallige voorbijgangers even doorheen mogen wandelen.

We eindigen in een klein dorp, waar Anna ons haar traditionele ikat-kunst laat zien. “Dit is de beste wever van het eiland”, zegt Marine, waarna Anna begint te stralen. Ze laat ons in vogelvlucht zien hoe zij de stoffen met natuurlijke middelen kleurt. Indigo wordt gemaakt van blaadjes, geel van boomschors en rood van noten. “Ze is opgeleid bij de Threads of Life, een organisatie op Bali die jonge vrouwen traint, zodat de eeuwenoude verf- en weeftechniek niet verloren gaat.” Ik koop een prachtige tafelloper voor mijn moeder.
 
Weven tijdens tour op Sumba Ikat Amu Dahi

Krokodil! Krokodil!

Als we op de terugweg over een verroeste brug hobbelen begint Daisy enthousiast te wijzen en te roepen. “Krokodil! Krokodil!” Hoewel we hebben gehoord dat er veel zoutwater krokodillen in de riviermondingen van Sumba rondzwemmen, hebben we er nog niet één gespot. “Die wilde jij toch graag zien?”, vraagt Marine aan mij. We kijken van een afstandje naar het 3-meter lange prehistorische monster. “Wat een groot beest!”, denk ik vol bewondering bij mezelf. “Small one”, zegt één van de gidsen, gevolgd door een knipoog.
 
Krokodil op Sumba Amu Dahi Tour

Duurzame doorzetters

De ondernemers gaan ver in hun ambities om de natuur te beschermen en iets terug te geven aan de bevolking. Ondertussen is Youri ook nog actief in gesprek op Sumba en andere eilanden om zijn idealen en ideeën te delen met collega’s. Onze bewondering voor hun durf om naar Sumba te verhuizen is groot. We zijn wellicht nog meer onder de indruk van hun duurzame aspiraties. En dat het niet altijd makkelijk is, blijkt bij thuiskomst.
 
Zonsondergang Amu Dahi Sumba Indonesie
 
“De pomp slaat de hele tijd af als we de wc doortrekken”, zegt Marine. “Sorry voor het ongemak. Dit soort dingen gebeuren soms nog.” Ik kijk haar verbaasd aan. “Je hoeft geen sorry te zeggen hoor”, antwoord ik. “Alle begin is moeilijk. En met wat jullie ons hebben laten zien, geloof ik niet dat een gebrekkige waterpomp me anders laat denken over jullie prachtige project.” Na mijn compliment laat ik mezelf tevreden zakken op één van de bamboestoelen. Want terwijl ik deze duurzame doorzetters graag een hart onder riem steek, zit ik stiekem allang weer aan de volgende pizza te denken. Bonne appetit!

 
Tour Sumba met Amu Dahi Traditioneel Weven

Wil je slapen bij dit duurzame resort op het Indonesische Sumba?

Wil jij een nachtje slapen bij dit duurzame resort op het Indonesische Sumba? Bezoek de website van Amu Dahi Restaurant & Resort en neem contact op met vriendelijke Franse stel. Veel plezier!

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Rainbow Lodge Cambodja: een nachtsafari, natuurbescherming én oog voor de gemeenschap
2. Nepal: Wandelen met neushoorns, fietsen met locals en dromen met Dhurba
3. Rajasthan: gastvrijheid, rust en een ijzersterk verhaal in Chandelao
4. Dit zijn de mooiste duurzame hotels in Azië die wij bezochten
5. Inspirerend hotel: op schattenjacht in Inle Lake bij A Little Eco Lodge

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
hostel in Amsterdam
Het WOW Hostel in Amsterdam is niet zomaar een hostel
August 13, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
De beste tips voor vegetarisch en vegan eten in Zuid-Afrika
December 12, 2019
Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019
lekker eten in Kaapstad
Van butler tot stadsboer in Kaapstad: Elisha laat mensen gezond en lekker eten
November 07, 2019

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.