By 

Waarom ik niet (meer) samenwerk met Booking en hoe je beter kunt boeken


Ik hoefde er niet heel lang over na te denken. Toen ik las dat multinational Booking ook haar handje ophoudt voor staatssteun, was dat de druppel. Wij willen niet meer bijdragen aan de promotie en winst van dit miljardenbedrijf. In dit blog lees je waarom we eerst wel samenwerkten met Booking en nu niet meer en hoe je beter kunt boeken.

Een website onderhouden kost geld

De hosting, het onderhoud en het updaten van deze website kosten geld. Om All Day Every Daisy snel en soepel te laten draaien, betalen we 25 euro per maand aan onderhoudskosten. Daar komt elk jaar nog eens 120 euro bij voor de domeinnaam en de hosting. Dat laatste is als het ware een plekje op een server, waar alle foto’s en teksten worden opgeslagen. Verder betalen we af en toe een webdesigner om bepaalde onderdelen op onze website mooier en efficiënter te maken. Naast de harde euro’s investeren we heel veel tijd in de website. Het schrijven van artikelen, het bewerken en plaatsen van foto’s, interviews afnemen, aantekeningen maken, research doen; er zit soms uren werk in één artikel.

Geld verdienen met onze website

Alle informatie op onze website is gratis toegankelijk voor iedereen. Dat is goed. Maar we willen op z’n minst onze investering terugverdienen. Dus plaatsen we zogenaamde affiliate links. Dat is een speciale link op onze website die naar een bedrijf gaat, in dit geval Booking. Dat werkt zo: ik schrijf een artikel over een hotel waar ik heb geslapen en zet er zo’n speciale link naar Booking in. Als jij via die link een overnachting boekt, krijgen wij een percentage van de winst. Fijn voor ons, omdat wij op die manier onze investering terugverdienen. Fijn voor Booking, omdat we gratis reclame voor ze maken en klanten naar hun website sturen.
 

Veel te hoge marges

In de beginjaren van All Day Every Daisy gebruikte ik bewust geen affiliate links van Booking. Ik vind dat het bedrijf veel te hoge marges van de hotels vraagt (gemiddeld 15%). Ik boek liever direct bij de ondernemers zelf. Door de jaren heen groeide mijn website en dus ook de tijd en kosten die we erin steken. We besloten om toch de samenwerking met Booking aan te gaan. En laten we eerlijk zijn; Booking is het meest complete boekingsplatform en heel gemakkelijk in gebruik.

Belastingvoordelen en rijke aandeelhouders

Deze week hebben we alle Booking-linkjes op onze website verwijderd. Waarom? Het boekingsplatform haalde in 2019 een omzet van 15 miljard dollar, waarvan 5 miljard(!) dollar winst is. Dat is een bedrag waar de meeste grote bedrijven van dromen. Dat geld is niet in een potje gegaan voor zwaardere tijden, zoals ZZP’er dat volgens onze minister wel moeten doen. Nee, ze keerden het uit aan hun aandeelhouders. Tegelijkertijd maakt Booking in Nederland gebruik van een laag belastingtarief, waardoor ze nagenoeg geen belasting betalen. Bovendien gebruiken ze slimme trucjes om ook van het resterende bedrag zoveel mogelijk belasting te ontwijken. Zo wisten ze alleen al tussen 2012 en 2016 voor ruim 700 miljoen euro aan belasting te besparen. Dat had mooi in een noodpotje gekund. En nu vraagt deze winstmachine om noodsteun bij de Nederlandse overheid, oftewel aan ons: de belastingbetaler.

Niet solidair met de hoteliers

De laatste jaren is de positie van Booking als online hotelplatform wereldwijd steeds sterker geworden. Het is tenslotte een kwestie van vraag en aanbod. En Booking heeft nou eenmaal een heel compleet en overzichtelijk aanbod. Maar door haar monopoliepositie worden kleine ondernemers gedwongen mee te werken en een groot deel van hun winst af te staan aan het boekingsplatform. Na het uitbreken van de coronacrisis was Booking niet bepaald solidair met de hoteliers die plotseling overspoeld werden met annuleringen. Zij eisten dat de ondernemers het geld binnen vijf dagen teruggaven en lieten geen ruimte om gasten vouchers of het verplaatsen van de boeking aan te bieden. De hotels komen daardoor in grote problemen.

Hoe boek je dan wel je hotel?

Ik kan nog wel even doorgaan met mijn lijstje, maar ik geloof dat je nu wel snapt waarom we geen linkjes meer plaatsen naar de website van Booking. Heb je ook het gevoel dat je liever niet meer bij deze gigant je hotels boekt? Dan heb ik nog wel een paar slimme tips voor je.

 • Gebruik de handige zoekmachine van Booking voor het vinden van een geschikt hotel. Gevonden? Google dan naar de website van het betreffende hotel en boek direct bij de ondernemer zelf. Dan weet je zeker dat zij geen 15% van hun omzet hoeven af te staan aan het miljardenbedrijf.
 • Heeft het hotel geen website? Meestal is er dan wel een Facebookpagina met informatie over het boeken van een kamer.
 • Kun je echt niet anders? Zoek dan een hotel bij Bookdifferent. Hoewel dit platform ook gebruik maakt van de affiliate links van Booking, worden de zoekresultaten gesorteerd op duurzaamheid. Boek je een kamer via Bookdifferent, dan doneren zij ook nog een deel van de winst aan een goed doel.
 • Ik ben niet de enige die zich opwindt over de macht van een platform als Booking. Niels Meijssen schreef er onlangs een berichtje over op LinkedIn. Daar werd zoveel op gereageerd, dat hij besloot dat het tijd is voor een nieuw en vooral eerlijk boekingsplatform. Hij gaat het platform bouwen in samenwerking met de hoteliers. Hier hoor je wat hij van plan is. Wil je op de hoogte blijven en eventueel bijdragen aan de crowdfunding? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Beterboeken.nl.
 • PS: in dit artikel staan geen affiliate links 😉

De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je verhalen zoals deze, over waarom ik niet meer samenwerk met Booking nooit meer missen? We schrijven vaker dit soort blogs. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Interessant artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Waarom ik spijt heb van mijn vrijwilligerswerk in India
2. Waarom vrijwilligerswerk in een weeshuis echt niet meer kan
3. Thuiskomen tijdens corona. Hoe is het om weer in Nederland te zijn?
4. 7x dierenleed op reis en wat je kunt doen om het te voorkomen
5. Over begpacking! Bedelend reizen? No way! Zo kun je wel goedkoop op reis

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

6 Comments

Mirjam Hart
Reply 29 mei 2020

Wat een goeie! Ik ga vandaag ook al m’n affiliate linkjes van Booking verwijderen...

  Daisy
  Reply 1 juni 2020

  Wat goed! Volg vooral het initiatief van Beter Boeken. De oprichter is nu met een manifest bezig waarin hij uitlegt waarom het tijd is voor een nieuwe manier van boeken en boekingsites.

Chris
Reply 29 mei 2020

Ik sta volledig achter je keuze. Goed gedaan. Ik zit er zelf ook over te denken alleen zie ik echt op tegen al het werk. Ik heb honderden van die links her en der op mijn website staan en niet via een tool, alles handmatig ingevoegd. Daar ben ik zomaar een week mee bezig om het weg te halen :(

Ik ga er nog eens goed over nadenken.

  Daisy
  Reply 1 juni 2020

  Ik snap je volkomen. Ik twijfelde daardoor ook even. Maar we hebben onze tanden erin gezet en zijn gewoon flink tekeer gegaan ;-) Het was zeker een rotwerk, maar het voelt goed dat het gelukt is. Je kan er ook voor kiezen om ze weg te halen uit je beter gelezen blogs en de rest te doen als je ze toevallig tegenkomt. Dat voelt wellicht minder overweldigend.

Iris | Goedkoop-treinkaartje.nl
Reply 26 juni 2020

Ja, zit nou eenmaal zo in elkaar. Zal eens kijken aar de alternatieven ;) Altijd goed om een beetje awareness te creëren.

  Daisy
  Reply 27 juni 2020

  Het zit nou eenmaal zo in elkaar omdat we het met z'n allen accepteren. Maar als we nou eens verandering eisen, door zelf de eerste stappen te zetten, dan veranderen de bedrijven vanzelf mee. Want ze willen tenslotte toch geld aan ons blijven verdienen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.