By 

Op wereldreis? Zo regel je een goede reisverzekering


Als je op reis gaat sluit je een aanvullende reisverzekering af. Wie een paar keer per jaar naar het buitenland gaat, of voor een korte periode rondreist, heeft genoeg aan een doorlopende reisverzekering. De meeste zorgverzekeringen bieden een dekking van maximaal 180 dagen per jaar. Voor wie langer op reis gaat is er de JoHo Special ISIS verzekering. Een verzekering speciaal ontwikkeld voor wereldreizigers, internationale stagiaires en expats. Deze verzekering kun je als aanvulling op je basisverzekering afsluiten, of als vervanging van je Nederlandse zorgverzekering.

Zorgverzekering opzeggen

Het is natuurlijk voordeliger om je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Zelfs niet als je officieel geëmigreerd bent door je – geheel volgens de regels – uit te schrijven uit de Gemeentelijke Basisadministratie. De wet staat toe dat je jouw Nederlandse zorgverzekering opzegt als je in een periode van 12 maanden langer dan 8 maanden in het buitenland doorbrengt. Je moet dan wel een nieuw adres en werk in het buitenland hebben. Toch komt het regelmatig voor dat verzekeringsmaatschappijen niet akkoord gaan met jouw opzegging. In dat geval laten ze een onderzoek instellen door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB beoordeelt of je wel of niet je verzekering mag opzeggen. Ik ken mensen die hun verzekering niet mochten opzeggen en mensen in exact dezelfde situatie die hun verzekering wel mochten opzeggen.

De Sociale Verzekeringsbank

Een paar dagen nadat ik mijn zorgverzekering heb opgezegd word ik gebeld door de inspecteur van de SVB. Ik krijg een paar vragen over de duur van de reis, mijn nieuwe adres en of ik werk heb in het buitenland. De inspecteur sluit zijn verhaal af met de opmerking dat er een grote kans is dat ik mijn zorgverzekering wél mag opzeggen, omdat ik vanaf dag één ga werken. Het schrijven voor mijn eigen blog wordt gezien als werk, ook al betaalt niemand mij daarvoor. Het is in het verlengde van mijn werkzaamheden als reisjournalist.

Voor Patrick daarentegen is het een heel ander verhaal. Hij mag waarschijnlijk zijn zorgverzekering niet opzeggen, omdat hij voorlopig officieel niet gaat werken in het buitenland. Mij ondersteunen telt niet.

365 dagen werelddekking

De JoHo Special ISIS dekt meer dan een standaard reisverzekering. Natuurlijk worden de kosten voor medische hulp in het buitenland gedekt. Maar deze verzekering dekt ook ongelukken tijdens avontuurlijke sporten, zoals duiken en skiën. Deze verzekering is tegelijkertijd ook een wereldwijde rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekering en dekt gestolen bagage. Zo ben je dus voor vrijwel alle vervelende en kostbare zaken verzekerd. Wanneer een eerste- of tweedegraads familielid ernstig ziek wordt of komt te overlijden vergoedt de verzekering een retourticket naar huis. Wanneer je – zoals ik – samen reist met iemand is het slim om samen één polis af te sluiten. Dan kun je namelijk ook samen gebruik maken van de buitengewone kostendekking. Wel zo fijn als je om zo’n nare reden plots naar huis moet.
 
Skiën Italie - All Day Every Daisy

Keuze en kosten

Of je een basisverzekering aanhoudt is dus helaas niet aan jou. Het is goed om te weten dat JoHo je kan adviseren wanneer je ervoor kiest om je basisverzekering te stoppen. Voorafgaand aan onze reis hebben wij meerdere keren met de medewerkers van JoHo aan de lijn gehangen met al onze vragen. Het is fijn om te spreken met mensen die ervaring hebben en de struikelblokken kennen.

De kosten? Met de Wereld Extra heb je voor € 50,50 per maand een aanvullende reisverzekering voor 365 dagen bovenop je gewone zorgverzekering. Heb je geen Nederlandse zorgverzekering meer, dan kies je voor de Wereld All-In voor € 58,- per maand. Het verschilt per situatie welke reisverzekering het beste past. Voor advies en informatie kun je gewoon even bellen met JoHo. Ze zijn goed bereikbaar. Je komt niet terecht in een klantenservicesysteem, maar krijgt persoonlijk advies. Mijn ervaring is dat ze bij de tweede keer bellen meteen wisten wie ze aan de lijn hadden en wat mijn situatie is. Dat is toch fijn.

Is de JoHo Special ISIS wat voor jou? Hier lees je alles wat je moet weten. Ben je van plan om, net als ik, als zzp’er te werken tijdens je wereldreis? Dat is lastiger dan je denkt. Ik schreef er dit blog over.

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Hoe ik 'ja' zei tegen Daisy's droom en nu op wereldreis ben
Hoe ik ‘ja’ zei tegen Daisy’s droom en nu op wereldreis ben
October 15, 2017
fresh-vegetables
Zo voorkom je voedselverspilling op reis
October 13, 2017
Mirissa Whale Watching Sri Lanka
Zeeziek van het walvissen kijken in Mirissa
October 09, 2017
Kingdom-Ecolodge-Sri-Lanka-cooking-class
Olifanten spotten in een ecolodge in de wildernis van Sri Lanka
October 06, 2017
Temple of the sacred tooth
Vliegende honden en de Tempel van de Heilige Tand
October 04, 2017
All Day Every Daisy - Sri Lanka
Hard werken en een fijn weerzien in de bergen van Sri Lanka
October 02, 2017
Italie Motagnaga Magische Berg
Je kijkt je ogen uit op de magische berg in Italië
September 24, 2017
Vegetarian in Iran
Dit zijn de beste vegetarische restaurants in Iran
September 19, 2017
Esfahan city Iran
De halve wereld in historisch Esfahan
September 11, 2017

Reageer op deze blog

Your email address will not be published. Required fields are marked *