By 

Op wereldreis: zo bepalen wij hoe we reizen en waar naartoe


Een tijdje geleden vroeg ik op Facebook of jullie nog vragen hebben over ons of onze reis. Nu is het tijd om de eerste vraag te beantwoorden. Tom wil graag weten hoe wij bepalen welke kant we op gaan tijdens onze reis. “Wakker worden en dan besluiten of hebben jullie alvast iets voorbereid? Voor de hele trip of een gedeelte daarvan?” Na zijn pensioen gaan Tom en zijn vrouw ook op wereldreis. “En dat hoeft echt niet pas met 67!” Verzekert hij ons.

Goeie vraag! Nou Tom, daar komt -ie.

Achteraf anders

Voor we vertrokken heb ik veel gekletst met mensen die voor langere tijd rond de wereld reisden. Ik wilde graag weten hoe zij dat aanpakten. Of ze dezelfde angsten en uitdagingen tegenkwamen als ik. Het was fijn om te ontdekken dat de twijfels en onzekerheden die ik voelde heel normaal zijn. Maar één ding is me vooral bijgebleven; de reizigers die alles van te voren hadden gepland zouden dat achteraf anders hebben gedaan. “We hadden wel langer willen blijven, maar moesten weg omdat het ticket al geboekt was.” Ai!

Vriendschap gaf de doorslag

Op 4 augustus vertrokken we op onze wereldreis. Dat we niet (of in elk geval zo min mogelijk) willen vliegen hebben we lang geleden al bedacht. Maar welke kant we op gingen wisten we pas een maand van tevoren. Plan 1 was om naar beneden, door Europa naar Afrika te reizen. Toen ontdekten we een boot die ons de Atlantische Oceaan over kon zetten naar Zuid-Amerika. Uiteindelijk gaf vriendschap de doorslag om toch richting Azië te gaan. Leonie en haar vriend in Noord-Italië, Gonnie in Sri Lanka en Aparna in India waren meer dan genoeg reden om onze plannen aan te passen.
 
All Day Every Daisy - Sri Lanka

Niet vastleggen

Ik wist al snel dat wij ons niet al te veel wilden vastleggen. Ik heb al eens op de bonnefooi door zuidelijk Afrika gereisd. Daar ontdekte ik dat de vrijheid van komen en gaan wanneer jij dat wilt onbetaalbaar is. We voelden ons niet thuis in Mozambique en vertrokken een week eerder dan gepland. Het kleine Malawi daarentegen vonden we te gek, dus bleven we langer. Maar het grote verschil met toen en nu is dat ik tijdens deze reis ook aan het werk ben. En dat vraagt toch wel wat planning.
 
Digital nomad

Plannen om te veranderen

We maken per land een excel-overzicht waarin we van dag tot dag aangeven in welke plaats we verwachten te zijn. We zijn nu midden in onze reis in India en beginnen langzaam met het invullen van de volgende bestemming: Nepal. Dat doen we om 3 redenen:

  1. Ik werk tijdens onze reis samen met een aantal opdrachtgevers die overnachtingen, activiteiten en bijzondere ontmoetingen voor ons organiseren. Zij willen van te voren graag weten wanneer ze ons ergens kunnen verwachten.
  2. Er zijn een paar tijdgebonden dingen die we per se willen doen. Bijvoorbeeld de Mount Everest Basecamp Trekking in Nepal. Die moeten we vóór eind december doen, want daarna is het te gevaarlijk.
  3. In sommige landen is het visum maar 30 dagen geldig. Alleen door te plannen kunnen we zoveel mogelijk uit de beperkte tijd halen.

Maar niets is zo veranderlijk als een reisschema. Tot nu toe heeft nog niet één planning het tot het einde gehaald. We zijn langer in Tangalle gebleven, omdat het daar zo fijn was. We hebben Mysore overgeslagen, omdat we geen zin hadden in de lange treinreis. We hebben 3 dagen extra in India gepropt, zodat we met Aparna de bergen in konden. En nu zijn we aan het kijken hoe we zo kunnen plannen dat we oud en nieuw in Pokhara vieren.
 
Munnar India

Voor- en nadelen

Niet te veel plannen heeft voor- en nadelen. Je weet nooit van te voren of een plek je echt bevalt. Niet plannen heeft als grote voordeel dat je kunt gaan of blijven als je dat wilt. De prijzen van treinreizen en bussen veranderen niet per dag, dus daar hoef je het ook niet voor te doen. Vluchten kunnen duurder worden naarmate de vertrekdatum nadert. Maar voor hetzelfde geld heb je een last minute met heel veel korting. Het enige nadeel is het risico dat het hotel van jouw keuze, of de bus die je bedacht had volgeboekt is. Dat is vervelend. Als wij denken dat de kans bestaat dat een treinreis of hotel snel vol zit (bijvoorbeeld in het lokale hoogseizoen) dan boeken we die een week van te voren. Ja, het is al eens voorgekomen dat we een trein niet konden halen omdat er geen plek meer was. Maar het is nog veel vaker gebeurd dat we iets bijzonders meemaakten omdat we onze plannen konden omgooien.
 
Iran gastvrijheid

Antwoord aan Tom

Dus Tom, het is een beetje van beiden. Als we wakker worden en we willen blijven, dan doen we dat. Maar er zijn ook dingen die we moeten plannen, omdat we ze anders simpelweg niet kunnen doen. Voor de hele trip hebben we amper nog een echt plan. We hebben een idee van de richting en de landen die we daarbij passeren. Maar we ontdekken ook steeds meer dat je pas weet wat je ergens kunt en wílt doen als je er eenmaal bent. De reisgidsen geven advies, maar de locals en medereizigers hebben soms een veel beter idee. Dan kun je maar beter flexibel genoeg zijn om zo’n insider tip te kunnen volgen.

  • 3 November 2017
  • 0
Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.