By 

Globalisering? Hoe reizen en werken wel heel lastig wordt gemaakt


Het klinkt als een droom: rond de wereld reizen en tegelijkertijd geld verdienen met je laptop en camera. Voor mij komt die droom nu wel heel dichtbij. Maar wie denkt dat je met een laptop onder je arm en een paspoort op zak zomaar kunt vertrekken, komt bedrogen uit.

 
De Kamer van Koophandel, Belastingdienst en de gemeente; de instanties waar je mee te maken krijgt weten zich geen raad met deze ultieme vorm van globalisering. Ik word al weken van het kastje naar de muur gestuurd en ben compleet vastgelopen door tegenstrijdige adviezen en absurde bureaucratie. Hoog tijd om mijn verhaal te delen. In de hoop dat iemand het verlossende woord heeft.

Mijn situatie

Per 1 augustus leveren mijn vriend Patrick en ik onze huissleutels in en zijn we officieel dakloos. Een dag of twee later vertrekken we voor onbepaalde tijd (maar zeker langer dan een jaar) naar het buitenland. Ons nieuwe adres? Dat hebben we niet. We zijn van plan om steeds een paar weken in een land te blijven en dan door te reizen naar de volgende bestemming. Natuurlijk hebben we gespaard voor dit grote avontuur. Maar ik heb de afgelopen jaren ook hard gewerkt aan mijn eigen – locatie onafhankelijke – bedrijf, waardoor ik onderweg geld kan blijven verdienen als reisjournalist en filmmaker. Inmiddels heb ik al een paar te gekke (Nederlandse) opdrachtgevers verzameld, waar ik de aankomende maanden af en toe klussen voor mag doen. Goed geregeld, zou je denken.
 

De gemeente

Als je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft ben je verplicht om je uit te schrijven uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Het gaat dan niet per se om een aaneengesloten periode, maar om een totale periode van 8 maanden binnen 12 maanden. Met de uitschrijving zijn we officieel geëmigreerd en dus geen inwoner meer van Nederland. Dat betekent ook dat we voor elk jaar dat we in het buitenland verblijven 2% worden gekort op onze AOW. We hebben uiteraard ook geen recht meer op een uitkering en toeslagen. So be it.

Probleem:
Bij de uitschrijving wil de gemeente wel graag weten wat dan ons nieuwe adres wordt. Dat hebben we niet. Dat kan het systeem niet aan. Er moet iets worden ingevuld, dus was het advies van de ambtenaar die ons hielp: geef je eerste bestemming op als nieuw adres. Vanaf 2 augustus wonen wij dus officieel in Iran.

De Belastingdienst

De gemeente geeft een seintje aan de Belastingdienst dat ik niet meer woonachtig ben ik Nederland. De Belastingdienst zal dat uitzoeken of ik nog wel fiscaal inwoner ben van Nederland. Wat de eisen van fiscaal inwonerschap zijn en hoe dat onderzocht wordt, daar krijg ik verschillende antwoorden op: volgens sommige adviezen ben ik geen fiscaal inwoner als ik uitgeschreven ben bij de GBA én geen bedrijf meer heb in Nederland. Volgens anderen is dat afhankelijk van het belastingverdrag dat Nederland heeft met het land waar ik me dan vestig. “Oh, u heeft geen adres? Dan wordt het wel heel lastig en moet u waarschijnlijk wel gewoon belasting blijven betalen.” Dus de gemeente zegt dat ik niet langer in Nederland woon en dus ook geen recht meer heb op de voordelen die daarbij horen. Maar de Belastingdienst houdt me op papier hier, zodat ik wel gewoon belasting kan blijven betalen over mijn inkomsten. Met andere woorden: niet de lusten, wel de lasten.

Probleem:
Zolang ik als Nederlander geld blijf verdienen en mij niet officieel vestig op een ander adres in het buitenland moet ik belasting blijven betalen. Ook al kan ik geen gebruik meer maken van de voordelen die je normaal gesproken als belastingbetaler krijgt.

De Kamer van Koophandel

De adviseur van de KvK zegt dat ik alleen een bedrijf in Nederland kan hebben als er tenminstens één werknemer vanuit Nederland werkt. Beetje lastig voor een eenmanszaak en dus zal de KvK mijn bedrijf opheffen.

Probleem:
Zonder KvK-registratie heb ik ook geen KvK-nummer en dat laatste is verplicht als je een factuur stuurt. Daarnaast loop ik het risico dat bedrijven niet meer met mij willen samenwerken, omdat ik officieel geen bedrijf meer heb.
 

Dan maar off-shore?

Het is een dilemma waar ik nu al weken mee rondloop; moet ik mijn bedrijf dan maar verplaatsen naar een belastingparadijs? Er kleeft nogal een slecht imago aan het fenomeen ‘offshore’ bedrijven. We kennen allemaal de Panama-papers. Maar laat het Nederlandse systeem mij wel een keuze? Want als ik me volgens de regels uitschrijf, verlies ik niet alleen mijn rechten en voordelen als Nederlander, maar ik verlies ook mijn bedrijf. Dat ik dan wel gewoon belasting moet blijven betalen voelt nogal oneerlijk.

Probleem:
Het kan zijn dat Nederlandse bedrijven er moeite mee hebben als er een adres uit één of ander tropisch oord op je factuur staat. Hoewel ik erop vertrouw dat mijn huidige opdrachtgevers mijn situatie als reizende ondernemer wel begrijpen. Maar ook mijn Nederlandse bank kan problemen hebben met het feit dat ik inkomsten haal uit mijn offshore onderneming. Dan moet ik dus een buitenlandse bankrekening openen, maar dat kan weer niet zonder adres.

Wat moet ik doen?

Het liefst houd ik mijn bedrijf gewoon in Nederland en betaal ik zonder zeuren netjes mijn belasting. Maar aangezien ik geen nieuw adres kan opgeven en ik dus niet in het systeem pas, is dat onmogelijk. Op dit moment overweeg ik mijn bedrijf te verplaatsen naar de Seychellen. Ja, dat is een belastingparadijs, waar ik geen belasting hoef te betalen en ook geen aangifte hoef te doen. Met andere woorden: ik hoef geen bonnetjes te bewaren. Dat is een groot voordeel. Maar dan komt de volgende vraag; hoe pak ik dat aan? Hoe begin je een bedrijf op een tropisch eiland, zonder dat de fiscus je verdenkt van belastingontduiking. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de regels hier én daar? Zelfs mijn belastingadviseur zegt “dit gaat ons de pet te boven”.

Herkenbaar? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Of heb je de oplossing? Roep maar; ik kan niet wachten 🙂 Deel jouw frustraties, tips en ervaringen hieronder.

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Heidelberg Castle Illumination
Het perfecte weekendje weg: lichtspektakel in romantisch Heidelberg
June 13, 2018
Afval op reis
7 simpele tips om minder (wegwerp) plastic te gebruiken op reis
June 09, 2018
I like local
Met I-Like Local kom je écht in contact met de lokale bewoners op reis
June 05, 2018
Vrijwilligerswerk weeshuis nepal
Waarom vrijwilligerswerk in een weeshuis echt niet meer kan
May 28, 2018
Kathmandu old city Nepal
De beste tips: wat je zeker moet zien en doen in Nepal
May 25, 2018
superlocal_holycrap_research09
Het afvalprobleem oplossen met design? Maak kennis met Super-Local
May 22, 2018
Bicycle tour Yangon
Myanmar: 12 hoogtepunten in Yangon die je absoluut niet mag missen
May 18, 2018
Vakantie van het reizen: waarom we 3 weken in Chiang Mai blijven
May 15, 2018
train bangladesh
Naar Bangladesh zonder te vliegen: zo vraag je een visum aan
May 12, 2018

10 Reacties

Ilona
Reply 20 juli 2017

Jeetje wat een gedoe zeg.. wel een mooi geschreven stuk! Is het niet een idee om je bij bijv. een familielid op een postadres in Nederland in te schrijven, zodat je alsnog een adres in nederland heb? Hopelijk vind je snel een oplossing :)

anto
Reply 20 juli 2017

Gaterver. Echt,ik leef met je mee! Zit nu zelf binnen die 8 maanden dus dit gedoe is me nog even bespaard gebleven, maar snap je frustratie volledig. Hou je me op de hoogte, mocht een van de bovengenoemde instanties iets laten weten? Rest me jullie verder nog een prachtige reis te wensen en wie weet tot ooit! x Anto

  Daisy & Patrick
  Reply 23 juli 2017

  Ja, het is best stressvol en vermoeiend. Zeker gezien het feit dat we over twee weken al weg zijn en ik nog steeds niet goed weet hoe ik dit netjes aanpak. Ah ja.. het komt vast goed! Geniet ook onwijs van jouw mooie reis. Volgens mij ben je inmiddels al vertrokken. Wat een veranderingen in zo'n korte tijd. Geniet!

Ria
Reply 20 juli 2017

Hey Daisy,

Misschien kan Esther Jacobs je verder helpen, zij heeft dit ook allemaal voor haar kiezen gehad.

Succes!

  Daisy & Patrick
  Reply 23 juli 2017

  Ha Ria,
  Bedankt voor de tip. Ik heb inderdaad met Esther gesproken en zelfs haar workshop gevolgd. Heel inspirerend. Het enige is dat elke situatie weer anders is, dus ik niet één op één kan kopiëren wat zij doet. Maar zeker ook door haar verhaal wil ik het tenminste goed geregeld hebben, zodat ik de ellende die zij moest doorstaan kan overslaan. Ik heb veel van haar geleerd!

Drewes
Reply 21 juli 2017

Wat ik van vliegtuig piloten weet is dat ze een trust oprichten in Ierland. Om eigenlijk precies dezelfde redenen als je beschrijft. Hiervoor kun je gewoon naar een advies bureau gaan dat hier in is gespecialiseerd. Dat van die regels en bureaucratie zie ik trouwens nog veel erger als het bedrijf waar ik voor werk bouw projecten in het buitenland doet. Zelfs binnen de EU. Maar uiteindelijk komen we er altijd wel uit. Hoe ingewikkeld of onlogisch het ook is.

  Daisy & Patrick
  Reply 23 juli 2017

  Hi Drewes, thanks voor de heads-up! Inderdaad, uiteindelijk is er altijd een manier om het op te lossen. Maar soms voelt het echt alsof mijn hersenen kraken wanneer ik probeer te begrijpen hoe het allemaal in elkaar steekt. Het hoeft volgens mij echt niet zo moeilijk te zijn. De overheid moet inzien dat het ontbreken van een vaste woon- of verblijfplaats ook een keuze kan zijn. Maar zolang de systemen niet werken wanneer er geen adres is ingevuld zal het nog altijd ingewikkeld blijven.

Zulema
Reply 23 juli 2017

Ken je Esther Jacobs zij heeft er een heel boek over geschreven. Kijk daar eens naar ook o haar site staat er veel over.

  Daisy & Patrick
  Reply 23 juli 2017

  Ha Zulema, thanks voor de tip! Inderdaad, Esther Jacobs heeft hier wel kaas van gegeten ;-) Ik heb haar workshop gevolg en haar boek doorgespit. Probleem is alleen dat elke situatie net weer anders is en daarom om een andere aanpak vraagt. Ik ben er nog niet helemaal uit wat voor mij nu het slimst is. Esther heeft haar adres ingeschreven op de British Virgin Islands. Als ik naar de Seychellen ga is dat net zo'n soort oplossing. Ik hou je op de hoogte!
  Groetjes :-)

annique
Reply 21 november 2017

Hebben jullie al een juiste oplossing gevonden?

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.