By 

Een avontuurlijke wereldreis: waarom we liever niet vliegen


Het volgepropte busjes tuft de heuvel op. De brommende motor en de schelle klanken op de radio maken elk gesprek onmogelijk. Mijn stoel heeft geen riem. Gelukkig zit ik stevig klem tussen Patrick en een oude man met een grote tas op schoot. Negen zitplaatsen, veertien passagiers. Dat maak je in Nederland niet mee. De geur van zweet en kruidig eten wordt steeds sterker. Is de grens al in zicht?

De reis van Turkije naar Iran is misschien niet de meest comfortabele die je je kan voorstellen, maar avontuurlijk is het zeker! Tijdens de voorbereidingen van onze wereldreis begon het steeds meer te kriebelen; reizen zonder te vliegen. Dat is pas echt een uitdaging! In dit blog vertel ik je waarom we het onszelf bewust zo moeilijk maken.
 

Kleine wereld

Het gekke van vliegen is dat je in no-time in een totaal andere wereld bent. Ze zeggen wel eens dat de wereld steeds kleiner wordt. Je wordt wakker in spik en span Amsterdam en gaat naar bed in hysterisch Bangkok. Niks nieuws aan. Maar in werkelijkheid wordt de wereld natuurlijk helemaal niet kleiner. We verliezen alleen het gevoel van afstand en grootte, doordat we zo makkelijk en snel naar verre landen reizen. Een centimeter op de wereldkaart is een uur in de lucht. Het lijkt ons juist zo mooi om de werkelijke afstand te ervaren en eens te zien hoe groot de wereld eigenlijk echt is. Aangezien we toch alle tijd hebben, is snelheid geen excuus om in het vliegtuig te stappen.

Praatje maken

De meeste vliegtuigen zijn gevuld met toeristen, klaar voor een bijzondere vakantie of zakenreizigers met een laptop op schoot. De lokale bewoners overbruggen lange afstanden liever met de trein of bus. Wij zijn niet op reis om ons alleen maar te laten omringen door Westerse toeristen. Wij willen juist meemaken hoe de bewoners zelf rondreizen. Bovendien is het makkelijk om een praatje te maken met medereizigers in de trein of bus, dan in het vliegtuig. Hier lees je over de bijzondere ontmoetingen toen wij liftend door Europa reisden.

Verandering

Door langzaam en over de grond te reizen zien we de wereld om ons heen geleidelijk veranderen. Gebruiken, cultuur en taal vloeien geleidelijk in elkaar over. We rijden door groene velden, langs glooiende heuvels, richting besneeuwde bergpieken. We zien steeds meer dat grenzen bedacht zijn. Maar in werkelijkheid zijn we allemaal met elkaar verbonden.
 
Trein-uitzicht

Beter voor het milieu

Ik eet geen vis en vlees; gebruik alleen verzorgingsproducten zonder microplastics; vul mijn eigen flesje water; vermijd producten met palmolie en ben een kei in consuminderen. Het enige waar ik me wel schuldig aan maak is het vervuilende vliegen. Je snapt dat ik als reisjournalist regelmatig in het vliegtuig stap. Als ik daarmee zou stoppen, kan ik beter op zoek naar een andere baan. Maar nu we fulltime reizen vind ik het heel belangrijker om mijn impact op het milieu zo laag mogelijk te houden.

Gezondheid

Als ik heel eerlijk ben vind ik vliegen eigenlijk helemaal niet zo leuk. Het is me veel te veel gedoe, wachten en stress. Chagrijnig douanepersoneel, tassen binnenstebuiten keren, lange rijen, eeuwig wachten bij de gate. Bovendien hebben de airco en het onrustige slapen vaak een slechte invloed op mijn gezondheid. Na elke vlucht is het wachten op de eerste, pijnlijke aften in mijn mond en mag ik blij zijn als ik niet verkouden ben geworden. Ik vind het prima om het vliegtuig zoveel mogelijk te vermijden.
 
Vliegveld

Beperkingen

Vliegen wordt steeds goedkoper. Om die reden zijn op sommige plekken alternatieve vormen van vervoer niet meer in gebruik. Zo is de veerbootmaatschappij tussen Sri Lanka en India failliet gegaan, omdat ze niet kon concurreren met de goedkope vliegtickets. Daarnaast zijn er ook landen waar we liever niet liftend langs de weg gaan staan. Wat dacht je van Afghanistan. We willen ons niet laten beperken door onze avontuurlijke manier van reizen. Het moet wel leuk blijven. Daarom hebben we besloten om wel te vliegen als er echt geen (veilig) alternatief is om door te reizen naar het volgende land. Maar alleen als het echt, echt, echt niet anders kan.

(En dan kiezen we ervoor om onze vlucht te compenseren met Greenseat. Meer daarover lees in mijn blog over hoe duurzaam reizen wel kan en zelf makkelijk is.)

Daisy
Over Daisy

<p>Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.</p>

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Proud to be a local
Waarom ik een wandeling maak door de grootste sloppenwijk van India
November 21, 2017
India Mumbai Bazaar
Help! Ik word reisblogger! (En dat komt door India)
November 18, 2017
Toda Tribe Nilgiri Mountains
Wandelen door de Nilgiri hoogvlaktes en op bezoek bij de Toda stam
November 13, 2017
Marari secret beach homestay India Kerala
Het best bewaarde geheim van Kerala: Marari Secret Beach Homestay
November 11, 2017
Jaffna-en-Delft-Island
Van de gebaande paden in Jaffna en Delft Island
October 28, 2017
India
India here we come! Of toch niet? We mogen niet mee
October 25, 2017
Anuradhapura Sri Lanka
Fietsen tussen de ruïnes in Anuradhapura. Zo pak je dat aan
October 20, 2017
Hoe ik 'ja' zei tegen Daisy's droom en nu op wereldreis ben
Hoe ik ‘ja’ zei tegen Daisy’s droom en nu op wereldreis ben
October 15, 2017
fresh-vegetables
Zo voorkom je voedselverspilling op reis
October 13, 2017

4 Reacties

Evelyn
Reply 10 september 2017

Goed bezig! Ik ben het helemaal met je eens. Ik vind vliegen niet eens leuk maar soms moet het. Ik wil ook proberen minder te vliegen, het liefst ook minder met de auto, maar dat is wel lastig als je wily roadtrippen. Heb je daar toevallig al een mooi alternatief voor gevonden?

  Daisy & Patrick
  Reply 11 september 2017

  Jij ook goed bezig dan :-)
  Tsja, roadtrippen zonder auto wordt lastig. Wij reizen nu vooral met de bus en de trein. Dat is minder vervuilend dan met de auto, aangezien er meer mensen vervoerd worden. De fiets is natuurlijk helemaal groen. Maar dat is nog eens een uitdaging! Ken je het 'plugmeinproject'? Dat is een Nederlander van huis naar Australië rijdt in een elektrische auto. Dat lijkt mij ook wel gaaf! >> http://www.plugmeinproject.com/

Katrien
Reply 12 september 2017

Super dat jullie dit zo doen!
Er zijn intussen veel blogs van mensen die op wereldreis zijn, maar jullie blog wordt net een heel stuk interessanter doordat jullie alternatieven zoeken voor het vliegtuig :)

  Daisy & Patrick
  Reply 16 september 2017

  Hoi Katrien,
  Leuk om te horen dat je er zo over denkt. Het is een hele uitdaging, maar we hebben er geen moment spijt van :-)

Reageer op deze blog

Your email address will not be published. Required fields are marked *