By 

Een avontuurlijke wereldreis: waarom we liever niet vliegen


Het volgepropte busjes tuft de heuvel op. De brommende motor en de schelle klanken op de radio maken elk gesprek onmogelijk. Mijn stoel heeft geen riem. Gelukkig zit ik stevig klem tussen Patrick en een oude man met een grote tas op schoot. Negen zitplaatsen, veertien passagiers. Dat maak je in Nederland niet mee. De geur van zweet en kruidig eten wordt steeds sterker. Is de grens al in zicht?

De reis van Turkije naar Iran is misschien niet de meest comfortabele die je je kan voorstellen, maar avontuurlijk is het zeker! Tijdens de voorbereidingen van onze wereldreis begon het steeds meer te kriebelen; reizen zonder te vliegen. Dat is pas echt een uitdaging! In dit blog vertel ik je waarom we het onszelf bewust zo moeilijk maken.
 

Kleine wereld

Het gekke van vliegen is dat je in no-time in een totaal andere wereld bent. Ze zeggen wel eens dat de wereld steeds kleiner wordt. Je wordt wakker in spik en span Amsterdam en gaat naar bed in hysterisch Bangkok. Niks nieuws aan. Maar in werkelijkheid wordt de wereld natuurlijk helemaal niet kleiner. We verliezen alleen het gevoel van afstand en grootte, doordat we zo makkelijk en snel naar verre landen reizen. Een centimeter op de wereldkaart is een uur in de lucht. Het lijkt ons juist zo mooi om de werkelijke afstand te ervaren en eens te zien hoe groot de wereld eigenlijk echt is. Aangezien we toch alle tijd hebben, is snelheid geen excuus om in het vliegtuig te stappen.

Praatje maken

De meeste vliegtuigen zijn gevuld met toeristen, klaar voor een bijzondere vakantie of zakenreizigers met een laptop op schoot. De lokale bewoners overbruggen lange afstanden liever met de trein of bus. Wij zijn niet op reis om ons alleen maar te laten omringen door Westerse toeristen. Wij willen juist meemaken hoe de bewoners zelf rondreizen. Bovendien is het makkelijk om een praatje te maken met medereizigers in de trein of bus, dan in het vliegtuig. Hier lees je over de bijzondere ontmoetingen toen wij liftend door Europa reisden.

Verandering

Door langzaam en over de grond te reizen zien we de wereld om ons heen geleidelijk veranderen. Gebruiken, cultuur en taal vloeien geleidelijk in elkaar over. We rijden door groene velden, langs glooiende heuvels, richting besneeuwde bergpieken. We zien steeds meer dat grenzen bedacht zijn. Maar in werkelijkheid zijn we allemaal met elkaar verbonden.
 
Trein-uitzicht

Beter voor het milieu

Ik eet geen vis en vlees; gebruik alleen verzorgingsproducten zonder microplastics; vul mijn eigen flesje water; vermijd producten met palmolie en ben een kei in consuminderen. Het enige waar ik me wel schuldig aan maak is het vervuilende vliegen. Je snapt dat ik als reisjournalist regelmatig in het vliegtuig stap. Als ik daarmee zou stoppen, kan ik beter op zoek naar een andere baan. Maar nu we fulltime reizen vind ik het heel belangrijker om mijn impact op het milieu zo laag mogelijk te houden.

Gezondheid

Als ik heel eerlijk ben vind ik vliegen eigenlijk helemaal niet zo leuk. Het is me veel te veel gedoe, wachten en stress. Chagrijnig douanepersoneel, tassen binnenstebuiten keren, lange rijen, eeuwig wachten bij de gate. Bovendien hebben de airco en het onrustige slapen vaak een slechte invloed op mijn gezondheid. Na elke vlucht is het wachten op de eerste, pijnlijke aften in mijn mond en mag ik blij zijn als ik niet verkouden ben geworden. Ik vind het prima om het vliegtuig zoveel mogelijk te vermijden.
 
Vliegveld

Beperkingen

Vliegen wordt steeds goedkoper. Om die reden zijn op sommige plekken alternatieve vormen van vervoer niet meer in gebruik. Zo is de veerbootmaatschappij tussen Sri Lanka en India failliet gegaan, omdat ze niet kon concurreren met de goedkope vliegtickets. Daarnaast zijn er ook landen waar we liever niet liftend langs de weg gaan staan. Wat dacht je van Afghanistan. We willen ons niet laten beperken door onze avontuurlijke manier van reizen. Het moet wel leuk blijven. Daarom hebben we besloten om wel te vliegen als er echt geen (veilig) alternatief is om door te reizen naar het volgende land. Maar alleen als het echt, echt, echt niet anders kan.

(En dan kiezen we ervoor om onze vlucht te compenseren met Greenseat. Meer daarover lees in mijn blog over hoe duurzaam reizen wel kan en zelf makkelijk is.)

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Pokhara Lake Phewa
Dit is er te doen in Pokhara: 10 activiteiten waar je niet voor hoeft te hiken
September 16, 2018
Vietnamees eten nepvlees
Alles wat je moet weten over vegetarisch en veganistisch eten in Vietnam
September 08, 2018
Pinnen in het buitenland tips
Pinnen in het buitenland: met deze tips bespaar je veel geld!
September 04, 2018
Sri Lanka
Een jaar op reis! Dit zijn de leukste statistieken en weetjes van 365 dagen wereldreis
August 18, 2018
myanmar fishing Inle lake
Bezienswaardigheden in Myanmar: deze 9 plekken wil je niet missen
August 15, 2018
Meet the locals Myanmar Kayah tribe
Myanmar: maak kennis met de bewoners van de onbekende Kayah State
August 11, 2018
Mr Binh Family Cat Tien
Cat Tien National Park: slapen bij de locals en op zoek naar gibbons
August 07, 2018
Vegetarian Cooking class Chian Mai Thailand
De leukste vegetarische kookles van Chiang Mai + recept voor pad thai
August 01, 2018
Vang Vieng Laos
Op wereldreis? 10 dingen die je moet weten over het afsluiten van een reisverzekering
July 27, 2018

10 Reacties

Evelyn
Reply 10 september 2017

Goed bezig! Ik ben het helemaal met je eens. Ik vind vliegen niet eens leuk maar soms moet het. Ik wil ook proberen minder te vliegen, het liefst ook minder met de auto, maar dat is wel lastig als je wily roadtrippen. Heb je daar toevallig al een mooi alternatief voor gevonden?

  Daisy & Patrick
  Reply 11 september 2017

  Jij ook goed bezig dan :-)
  Tsja, roadtrippen zonder auto wordt lastig. Wij reizen nu vooral met de bus en de trein. Dat is minder vervuilend dan met de auto, aangezien er meer mensen vervoerd worden. De fiets is natuurlijk helemaal groen. Maar dat is nog eens een uitdaging! Ken je het 'plugmeinproject'? Dat is een Nederlander van huis naar Australië rijdt in een elektrische auto. Dat lijkt mij ook wel gaaf! >> http://www.plugmeinproject.com/

Katrien
Reply 12 september 2017

Super dat jullie dit zo doen!
Er zijn intussen veel blogs van mensen die op wereldreis zijn, maar jullie blog wordt net een heel stuk interessanter doordat jullie alternatieven zoeken voor het vliegtuig :)

  Daisy & Patrick
  Reply 16 september 2017

  Hoi Katrien,
  Leuk om te horen dat je er zo over denkt. Het is een hele uitdaging, maar we hebben er geen moment spijt van :-)

Femke
Reply 10 mei 2018

Leuk om te zien hoe jullie reizen zo duurzaam mogelijk willen maken! Ik vind het elke keer weer een dilemma: wel reizen, maar dan wel zo duurzaam mogelijk. Ik ga maximaal één keer per jaar met het vliegtuig, vooral omdat het zo goedkoop is. Maar voel me er altijd schuldig over. Jullie blog helpt om goede ideeen op te doen!

  Daisy
  Reply 11 mei 2018

  Hoi Femke, wat een leuke reactie. Dankjewel! Het is inderdaad een lastig dilemma, want eigenlijk gaan duurzaamheid en reizen heel slecht samen. Het is voor ook elke keer weer een uitdaging om te zoeken naar de beste manier, waarop we iets bijdragen in plaats van kapotmaken. Vliegen is natuurlijk de grote boosdoener. Dus mijn advies is altijd; zo min mogelijk en probeer te compenseren voor de uitstoot. Zo was er een redacteur van OneWorld die er alles aan deed om haar ticket naar Japan te compenseren. Ze at bijvoorbeeld geen vlees, liet de auto staan, etc. Dat zijn misschien ook manieren voor jou om te kijken naar hoe je jouw vliegreis een beetje goed kunt maken. Maar misschien doe je al die dingen al? Het is al mooi dat je erover nadenkt. Superleuk om te horen dat we je helpen met het opdoen van goede ideeën!

Ilse
Reply 6 augustus 2018

Ik ging naar google en typte in 'een wereldreis zonder te vliegen', zo ben ik bij jullie blog terecht gekomen. Ik hou me veel bezig met duurzaamheid en ben zeker bereid aanpassingen te maken in mijn leven om mijn ecologische voetafdruk te verminderen, maar ik ben dol op reizen. En reizen is helaas vervuilend voor onze mooie planeet. Ik vind het daarom ook jammer dat daar op veel reisblogs weinig of geen aandacht aan wordt besteed. En ben daarom blij nu deze blog te kennen. Ik ga jullie mooie reizen volgen en inspiratie opdoen :-)

  Daisy
  Reply 7 augustus 2018

  Hoi Ilse, wat ontzettend leuk om te horen! En goed dat je zo bezig bent met duurzaamheid. Wij hebben het er elke dag over, hoe we onze voetafdruk zo klein mogelijk kunnen houden. Ook (of misschien wel 'vooral') tijdens het reizen. We kiezen veel voor duurzame accommodaties en minimaliseren ons gebruik van wegwerp plastic door nooit plastic waterflesjes te kopen. We zijn van vegetariërs een paar maanden geleden overgestapt op veganistisch eten. En zo zijn nog een aantal dingen die we doen om onze impact zo klein mogelijk te houden. Ik heb er al het één en ander over geschreven, dus inspiratie genoeg! Leuk dat je ons gaat volgen :-) Ben je zelf ook van plan om een wereldreis te maken?

   Ilse
   Reply 7 augustus 2018

   Hoi Diasy, ik eet ook sinds een aantal jaar vegetarisch (de stap naar veganisme heb ik nog niet gemaakt), doe zoveel mogelijk op de fiets en met het OV in Nederland, koop bewust minder kleding, etc. Het is alleen zo jammer als je je dan weer realiseert dat je dat allemaal teniet doet met een retourvlucht naar een verre bestemming. Een andere manier van reizen dan met het vliegtuig vind ik lastiger als je elk jaar maar een paar weken vakantie hebt, maar als je voor langere tijd op reis gaat vind ik het naast beter voor het milieu ook leuker om niet met het vliegtuig te gaan.
   De gedachte om op wereldreis te gaan spookt al een aantal jaar door mijn hoofd. Ik vind het idee soms nog wel spannend om dit alleen te doen. Ik denk bovendien dat ik soms wat vaker veiligheid boven duurzaamheid zou kiezen. Zo zou ik het geweldig vinden om met de trein vanuit Nederland door Europa via Istanbul naar Iran te reizen en uiteindelijk verder richting India. Nu las ik dat jullie dit hebben gedaan! Denk je dat deze reis ook te doen is voor een vrouw alleen? Of raad je me dan toch aan om dit samen met een vriend of vriendin te ondernemen?

    Daisy
    Reply 9 augustus 2018

    Hi Ilse, wat heerlijk dat je zo goed bezig bent! Ik begrijp je dilemma maar al te goed. Ik kreeg in het verleden wel eens het verwijt dat het nergens op slaat om veganist te zijn als ik intussen wel vlieg. Alsof je het één niet goed mag doen als je het ander ook niet goed doet. Je bent in elk geval op heel vlakken al heel bewust bezig en denkt dus ook na over je vlieggedrag. Dat is al heel wat! Het is inderdaad slim om je verre reizen uit te stellen tot je er een lange reis van kunt maken. Dan heb je de tijd om niet te vliegen en echt te ervaren hoe de landen die je bezoekt zijn.
    Verstandig om veiligheid boven duurzaamheid te verkiezen. Dat hebben wij ook gedaan. Daarom zijn wij van Iran naar Sri Lanka gevlogen. We wilden niet door Afghanistan of Pakistan reizen. En dat zou ik jou ook zeker niet aanraden. Een grote domper was toen bleek dat er geen boten meer varen tussen India en Sri Lanka. Het was dus niet mogelijk om van het eiland af te komen zonder te vliegen. Heel jammer. Dus als je over Afghanistan heen vliegt, kun je beter meteen naar India gaan!
    Als vrouw alleen? Het is zeker makkelijker om samen met iemand te reizen in landen als Iran en India. Vooral in India trekken Westerse vrouwen al snel de aandacht van mannen. Toch heb ik me nooit onveilig gevoeld in India. Het is belangrijk dat je je een beetje 'fatsoenlijk' kleedt. Hoe meer bloot, hoe meer aandacht. En draag een ring. Dan kun je altijd zeggen dat je getrouwd bent. In India hebben de meeste mensen veel respect voor het huwelijk. Als je sterk in je schoenen staat en goed van je af kunt bijten, kun je best alleen naar India. Ik heb tientallen vrouwen ontmoet die alleen door India hebben gereisd. In Iran voelde ik me altijd veilig en op mijn gemak. De mensen zijn heel warm en behulpzaam.
    Geniet van het plannen van je reis! Daar begint het plezier al :-D

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.