By 

10 supertips voor een onvergetelijke stedentrip naar Istanbul


In augustus beginnen we onze wereldreis met een trip dwars door Europa, richting Azië. De laatste dagen op ons thuiscontinent bezoeken we het Europese deel van Turkije: Istanbul. We ontdekken dat deze continentale grensstad een bijzondere en veelzijdige bestemming is. De stad barst van de energie. Het is een multiculturele en moderne metropool met een historisch tintje. Ook van plan om een stedentrip naar Turkije te maken? Ik zeg doen! Dan zijn dit alvast onze 10 supertips voor een bezoek aan Istanbul!

1. Blauwe Moskee

We kunnen er niet omheen: een bezoek aan de beroemde Blauwe Moskee. Het is één van de meest bekende bezienswaardigheden van de stad. Officieel heet de moskee trouwens de Sultan Ahmet Moskee. Het gebouw dankt zijn bijnaam aan de vele handgeschilderde, blauwe tegeltjes, die de binnenkant van de moskee sieren. Gelovigen knielen richting Mekka, terwijl wij via een afgescheiden deel de moskee bewonderen. De prachtige lichtinval geeft de grote ruimte een bijzondere sfeer! Dames opgelet: hoofddoeken zijn verplicht. Die worden bij de ingang uitgedeeld. Neem een sjaaltje mee als je liever iets van jezelf draagt.
 
Blue Mosque Istanbul

2. Haghia Sofia

Tegenover de Blauwe Moskee staat een grote koepel met statige minaretten. Als we binnen zijn ontdekken we dat de Haghia Sofia niet zomaar een moskee is. In eerste instantie werd het gebouwd als kathedraal. Zo’n 900 jaar later werd de Haghia Sofia omgedoopt tot moskee. Pas toen werden de minaretten gebouwd. Een gebouw met meer dan één verhaal dus. Vandaag de dag is het geen gebedsplaats meer voor christenen en moslims. De Haghia Sofia is een museum waar je de waanzinnig mooie architectuur en interessante geschiedenis van het gebouw ontdekt.
 
Haghia Sofia Istanbul

3. Topkapi paleis

Het Topkapi paleis in Istanbul is een gigantisch, historisch bouwwerk en was eeuwenlang de thuisbasis van de sultans. We wandelen met onze audiogids door de gangen, zalen, tuinen en bijgebouwen. Dankzij de verhalen van vroeger komt deze plek tot leven. Hoewel we de pech hebben dat er restauratiewerkzaamheden aan de gang zijn, vinden we ons bezoek zeker de moeite waard. Ga je niet voor de historie of de bijzondere architectuur, geniet dan vanuit de hoftuin van het geweldige uitzicht over de Bosporus.
 
Topkapi Palace Istanbul

4. De machtige Bosporus

De machtige rivier Bosporus stroomt dwars door Istanbul en markeert de grens tussen Europa en Azië. Samen met de rivier de Gouden Hoorn verdeelt de Bosporus de stad in drie delen. Het is goed toeven langs de oevers van het water. We bungelen met onze benen over de rand, terwijl we genieten van een opgerold broodje falafel. Verderop gooien mannen hun hengels uit voor verse vis. De spartelende, zilverkleurige makreel eindigt een paar meter verderop op één van de barbecues. Op deze rivier maken we voor het eerst de oversteek naar een ander continent. Aan beide kanten van de Bosporus heb je een waanzinnig uitzicht over de stad.
 
Bosporus Istanbul

5. Eten als een local

Ik kan enorm genieten van een leuke verassing. Als het dan ook nog een culinaire verassing is, kan mijn dag niet meer stuk. Op dag 3 in Istanbul ontmoeten we een vriendin die al een tijdje in de grote stad woont. Locals weten de beste plekken te vinden en dat bewijst ook deze ontmoeting maar weer eens. Ze neemt ons mee naar een lokantasi. ‘Die vind je overal in Istanbul’, zegt ze. Het concept is simpel: snel, lokaal eten voor weinig. De lokantasi’s begonnen ooit als cafetaria met buffetten voor werklui die weinig tijd en geld hadden voor de lunch. Nu zijn het populaire restaurants, meestal met een simpel interieur en ruime keuze aan lokale gerechten. En je eet er nog steeds goedkoop!
 
Istanbul Lokantasi

6. Istiklal Avenue en Karaköy

Aan de andere kant van de Gouden Hoorn ligt de Istiklal Caddesi. De Turken hebben een haat-liefde verhouding met de bruisende winkelstraat. De straat is het kloppend hart van de stad. Elke dag passeren miljoenen mensen de Istiklal Caddesi. Maar het is ook een plek met een onstuimige geschiedenis, die bol staat van protesten, vernielingen en oplevingen. De straat was het middelpunt van de demonstraties in 2013. Jarenlang was de 19de eeuwse tram een populaire trekpleister. Nu ligt de trambaan op z’n gat en is de helft van de straat onbegaanbaar door werkzaamheden waar geen eind aan lijkt te komen. Sommigen geloven dat de overheid niet van plan is de renovatie van de tramlijn ooit nog af te maken, om zo de opstandelingen te dwarsbomen. Maar de Turken laten zich niet zo gemakkelijk wegpesten. De straat leeft nog steeds.
 
Turkije Istanbul

7. The Turkish – German Bookstore

Terwijl we over de Istiklal Caddesi lopen, valt Patricks oog op een bijzonder café: The Turkish – German Bookstore. Een plek waar een boekenliefhebber als Patrick kan genieten van de geur en aanwezigheid van heel veel boeken, terwijl ik geniet van een goede kop koffie. De onderverdieping is ingericht als winkel en buiten staat een klein terras. Als we boven in het café plaatsnemen volgt wederom een culinaire verrassing. Het blijkt dat we hier ook heerlijk kunnen lunchen! Lekker eten, goede koffie en omringd zijn door boeken. Patrick is gelukkig. Dus ik ook.

8. Het hippe Karaköy

Aan de zuidkant van de Istiklal Caddesi loop je zo de hippe wijk Karaköy in. Hier vind je kleine kunstgalerijen, chique cafétjes, schattige boetiekjes en uiteraard mannen met baarden die grote koppen latte machiatto drinken. We slenteren rond tot we weer bij de rivier uitkomen. Zittend op de kade zien we aan het einde van de dag forenzen de ferry’s opstappen en grote schepen voorbij komen. Een mooie plek om de dag te eindigen en even rustig bij te komen van alle indrukken.
 
Istanbul Bosporus Boat trip

9. Even naar Azië

De Aziatische helft van Istanbul wordt nogal eens overgeslagen. Onterecht! Wij pakken de veerboot naar Kadikoy. Een wijk die volgens de bewoners up-and-coming is, maar waar we amper een andere toerist tegenkomen. Op de lokale markt worden we omringd door marktlui die hun groente, fruit, vlees, verse vis en tientallen kleurrijke kruiden en specerijen aan de man brengen. We struinen door de straten en dompelen ons voor even onder in het dagelijkse leven in Istanbul. Voor de lunch duiken we in het schattige vegetarisch restaurantje Pasaj Cook & Book, waar de eigenares ons als een goede moeder verwent met de lekkerste gerechten.
 
Istanbul Pasaj Cook & Book

10. De Grote Bazaar

In deze regio van de wereld kom je ze overal tegen: overdekte bazaars. Ze lijken op elkaar, maar zijn tegelijkertijd totaal anders. In Istanbul vind je één van de grootste overdekte markten ter wereld: de Grote Bazaar. Ik vind het geweldig om me op zulke drukke plekken, tussen winkelende locals en enthousiaste verkopers, door te worstelen. Dus staat een bezoek aan deze gigantische verzameling winkels en kramen ook op ons programma. Lopend door de eindeloze hallen en smalle steegjes zien we sieraden, tapijten, kleden, leer, kleding, kruiden, specerijen en antiek. Hier krijg je een voorproefje van de duizend-en-één-nacht sferen uit het Midden-Oosten.
 
Istanbul bazaar

Voorbereiding van je stedentrip

Een deel van Turkije hoort bij Europa, dat betekent nog niet dat je zomaar de grens over kunt reizen. Sterker nog; voor een reis naar Turkije hebben Nederlanders en Belgen een visum nodig! Het visum kun je gemakkelijk en snel aanvragen via eVisa Application Service. Het visum voor Turkije kost € 25,- per reiziger, is 180 dagen geldig en geeft je recht om 90 dagen aaneengesloten in Turkije te verblijven. Via de website van eVisa kun je meerdere visumaanvragen in één keer doen. En je kunt gewoon met iDeal betalen.

Accomodatie tip: Istanboel

In Istanboel kwamen wij na een helse reis uit bij Cheers Hostel. Een fijn hostel (met een hele lieve hond) waar je vriendelijk wordt ontvangen. Onze privékamer was ruim, er is een klein terrasje én een bar op de bovenste verdieping. Klik hier om Cheers Hostel gelijk te boeken!
 
Istanbul streets

Topkapi Palace Istanbul Garden

Istanbul street view

Istanbul street life

Istanbul street life man

Istanbul Fish Bosporus

Istanbul Blauwe Moskee

Istanbul art

Turkish Coffee

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk

1. Reizen is niet alleen maar leuk: 24 lange uren op weg naar Istanboel
2. Hoe ik ‘ja’ zei tegen Daisy’s droom en nu op wereldreis ben
3. Iran: ze slachten een kip voor mij (en ik ben vegetariër)
4. Is het wel veilig? Waarom je juist nu naar Jordanië moet!
5. Stappenplan: zo bezoek je de Taj Mahal zonder toeristen

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
De Tropen in Amsterdam
Een cultureel uitje met een smakelijk besluit in De Tropen in Amsterdam
August 30, 2020
De beste vegan restaurants in Heerenveen en omgeving
August 11, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.