By 

15 producten die je absoluut niet in de koelkast mag bewaren


De koelkast is een superslimme uitvinding om eten langer te bewaren. Daarom zijn we soms geneigd om alles maar in die koude, donkere kast te bewaren. Maar er zijn ook producten die juist niet tegen de kou kunnen en er sneller door gaan rotten. Daarom deel ik vandaag een lijst met producten die je absoluut niet in de koelkast mag bewaren. Het zal je nog verbazen welke producten dat allemaal zijn!

Aardappels

Aardappels bewaar je droog, donker en koel. Bijvoorbeeld in de meterkast of in de kelder. Door de kou in de koelkast verandert het zetmeel sneller in suikers. Bewaar aardappels buiten de zak, dan voorkom je dat vocht zich ophoopt. Houd de aardappels ook uit de buurt van uien. Door het gas dat uien uitstoten gaan aardappels sneller wortel schieten.

Ananas

Een rijpe ananas is zo lekker, die moet je gewoon meteen opeten! Wil je de vrucht toch nog even bewaren? Doe dat dan buiten de koelkast! Als de ananas helemaal rijp is blijft die ongeveer 4 dagen goed. Wil je de vrucht langer bewaren, dan kun je die het beste in stukjes snijden. De gesneden ananas bewaar je weer in de koelkast.

Aubergine

In de koelkast worden aubergines heel ongelukkig. Ze verliezen al snel hun smaak en structuur. Met een beetje pech worden ze zelfs taai. Aubergines bewaar je het beste op kamertemperatuur en uit de zon. Houd ze uit de buurt van bananen. De groenten zijn erg gevoelig voor het natuurlijke gas dat bananen afgeven. Daardoor rijpen ze ineens een stuk sneller.

Avocado

Avocado’s rijpen door nadat ze geplukt zijn. Als je ze in de koelkast legt stopt dat proces. Een halve avocado bewaar je wel weer in de koelkast. Laat de pit zitten en vouw er een stukje zilverfolie overheen. Druk de folie aan over het open gedeelte van de vrucht. Zo wordt de gesneden avocado minder snel bruin.

Avocado

Bananen

Bananen rijpen door na het plukken. Daarom kun je best groene bananen kopen. Als je die een tijdje laat liggen worden ze vanzelf rijp en zacht. Als je bananen in de koelkast bewaart stopt de rijping. Door het gebrek aan licht en het vocht in de koelkast gaan ze sneller rotten. Hoe minder de gele vruchten botsen tegen andere objecten, hoe minder snel ze bruine plekken krijgen. Hang ze gewoon aan een haakje, net zoals de groenteboer dat vroeger deed.

Basilicum

Basilicum wordt sneller slap en zacht in de koelkast dan erbuiten. Basilicum is ook nog eens heel gevoelig voor de geuren van andere producten. In de koelkast is de kans groot dat de Italiaanse blaadjes de geuren van eten in de buurt opnemen. Geplukte basilicum kun je het beste zo snel mogelijk gebruiken. Of je snijdt het fijn, blancheert het kort en vriest het in voor later. De klontjes bevroren basilicum kun je dan goed gebruiken als smaakmaker in pastasauzen.
 

Cookinglife.nl

Brood

Ja echt! Ik zie vaak genoeg mensen brood uit de koelkast halen. Niet zo slim om het daar te bewaren. In de koelkast droogt het brood alleen maar uit. Dan heb je dus nóg sneller oud brood. Brood bewaar je gewoon in een afgesloten zak in een broodbak of -trommel.

Citrusvruchten

Sinaasappels, citroenen, mandarijnen; deze tropische vruchten houden niet zo van de kou. De sappige vruchten rijpen langzaam door na het plukken. Zo worden ze lekker sappig en zoet. In de koelkast stoppen ze daarmee. In de koelkast drogen de vruchten uit. Dat zie je aan de schil die langzaam gaat rimpelen.

koelkast bewaren

Courgette

Courgette is een zogenaamde vruchtgroente. Die houden niet zo van de kou. In de koelkast worden courgettes slijmerig en zacht van binnen. Zonde! Bij kamertemperatuur blijven ze het langst goed.

Knoflook

Gek genoeg ontspruit knoflook juist als je het in de koelkast bewaart. Daarnaast worden de smaakmakers taai en gaan ze sneller schimmelen dan buiten de koelkast.

Komkommer

Typisch zo’n product die heel veel mensen in de koelkast bewaren. Vanaf nu niet meer. Komkommers blijven het langst goed op kamertemperatuur. Door de kou van de koelkast breekt de structuur van de komkommer af, waardoor ze zompig en slijmerig worden. Ook als je er al een stuk van af hebt gesneden bewaar je de komkommer buiten de koelkast. Dan vouw je gewoon een stukje folie over het open gedeelte. Of je snijdt er een dun schijfje af voor je de komkommer opeet.

Paprika

Paprika’s groeien in de zon. In de koelkast worden ze slap en verliezen ze kleur. Paprika’s bewaar je op een droge plek op kamertemperatuur. In de fruitschaal bijvoorbeeld. Staat ook nog leuk!

paprika koelkast bewaren

Pompoen

Pompoenen bewaar je het beste op een koele, donker plek. Bovendien zijn ze vaak zo groot dat het alleen maar heel veel ruimte in de koelkast kost. Niet nodig dus.

Tomaten

Je kent vast wel van die kleurloze tomaten die amper smaak hebben. Grote kans dat die in een koelcel hebben gelegen voor ze naar de supermarkt werden vervoerd. Door de kou verliezen ze smaak en stopt het rijpingsproces waar ze juist zo smaakvol van worden. Bovendien zorgen de kou en het gebrek aan licht ervoor dat de structuur van de tomaten afbreekt en ze sneller zacht worden.

Uien

In de koelkast worden uien zacht en slijmerig. Uiteindelijk gaan ze zelfs schimmelen. Uien bewaar je droog en donker op kamertemperatuur. Bewaar uien nooit in een gesloten zak. Dan gaan ze heel snel schimmelen. Daarom koop je uien altijd in een netje; lekker luchtig.
Heb je nog een halve, gepelde ui over? Die bewaar je wel weer het best in een bakje in de koelkast.

Nog meer tips tegen voedselverspilling?

In mijn kookboek Lekker koken met restjes laat ik zien dat het niet moeilijk is om van overgebleven risotto een smaakvolle burger te maken en dat je van oude oliebollen crackers kunt maken. Ik vertel je hoe je producten langer kunt bewaren. Hoe je van aardappelschillen heerlijke chips maakt en wat je allemaal kunt maken van oud brood. Wat dacht je van een heerlijke quiche? Al deze verrassende recepten en handige tips maken mijn vrolijke kookboek tot een must have voor iedere thuiskok.

Koop ‘Lekker koken met restjes’ door hier te klikken, dan heb je nooit meer een reden om eten weg te gooien. Wil me meer weten over mijn kookboeken? Klik dan hier.

 

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. 10 do’s en don’ts tegen voedselverspilling in de supermarkt.
2. Zo voorkom je voedselverspilling op reis.
3. 5 simpele tips tegen voedselverspilling die iedereen moet weten.
4. No waste recept: pannenkoeken van oud brood.
5. Pesto maken van wortelloof.

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
De Tropen in Amsterdam
Een cultureel uitje met een smakelijk besluit in De Tropen in Amsterdam
August 30, 2020
De beste vegan restaurants in Heerenveen en omgeving
August 11, 2020

10 Comments

Stephanie
Reply 10 februari 2017

Ik zie er maar 1? Is er iets mis gegaan met je post?

    Daisy Scholte
    Reply 10 februari 2017

    Hoi Stephanie! Thanks voor de tip! Je moet op het pijltje op de foto klikken voor de volgende. Maar dat is dus niet helemaal duidelijk ;-) Ik zal het er even bij zetten.
    Groetjes!

Jessica
Reply 27 februari 2017

Whoeps, ik bewaar dus wel altijd komkommers en tomaten en uien in de koelkast... Handig artikel Daisy! :)

    Daisy Scholte
    Reply 28 februari 2017

    Ja, dat hoor ik van meer mensen. Vooral komkommers en tomaten bewaren veel mensen in de koelkast. Maar uien heb ik nog niet eerder gehoord. Haha! Nu heb je weer extra ruimte in je koelkast ;-)

Anneke
Reply 1 december 2018

Ik hou me er over het algemeen goed aan als ik het zo lees. Hoe zit het trouwens met champignons en andere paddenstoelen? Die bewaar ik ook altijd gekoeld.... Overigens zag ik hier op Facebook laatst een filmpje met een handig trucje om een aangesneden komkommer (maar het werkt ook met courgette heb ik inmiddels ontdekt) langer vers te houden. Je bewaart het uiteinde van de kant waar je hem aansnijdt en prikt dat met een cocktailprikker in het aangesneden vruchtvlees. Super simpel, maar het werkt prima!

    Daisy
    Reply 7 december 2018

    Ha Anneke, je bent goed bezig zie ik!
    Champignons bewaar je wel beter in de koelkast. Over het algemeen kun je aanhouden dat als een product in de supermarkt in de koeling ligt, je dat thuis ook beter kunt doen.
    Cool! Die truc heb ik nog nooit van gehoord. Super slim! Thanks voor de tip. Groetjes!

Pat
Reply 8 januari 2019

Hoi nou ik doe al jaren mijn eten en alles wat ik koop (biologisch) eten in de koelkast zelfs de thee ik ben hiermee begonnen toen ik last kreeg van fruit motten en ik vind niet dat het daardoor minder smaakt!Wel haal ik een avocado of tomaat er van te voren uit mocht deze nog moeten na rijpen, als ik dit niet zou doen zou ik elke dag vers moeten kopen

    Daisy
    Reply 9 januari 2019

    Hoi Pat, wat goed om te horen dat dat voor jou werkt en dat je zo bewust bezig bent met minder verspillen! Keep up the good work :-D

    Netty Van Lent
    Reply 2 juli 2019

    Ik heb gelukkig een diepe kelder in mijn huis en leg daar de ananas, tomaten,komkommer en ook appels en bananen neer,zelfs al het fruit behalve aardbeien die bewaar ik in de koelkast.
    Aardappelen en uien ook en knoflook bewaar ik in de kelder want daar is het altijd koel.En vind de tip van Anneke heel goed en ga het ook uitproberen, dank je wel Anneke.

      Daisy
      Reply 3 juli 2019

      Dat is heel handig inderdaad. Donker en koel. Perfect.
      Heel slimme tip is het inderdaad. Leuk om te horen dat je er iets aan hebt :-)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.