By 

Zeeziek van het walvissen kijken in Mirissa


Mijn knokkels kleuren wit door mijn huid heen. Met twee handen houd ik mij al zeker anderhalf uur stevig vast aan de reling van de boot. Van deinen op de golven is geen sprake. We zwiepen met grof geweld omhoog en slaan dan weer keihard naar beneden. Vanuit het onderdek hoor ik een rochelend geluid. De eerste slachtoffers van zeeziekte zijn een feit. Je moet er wat voor over hebben om walvissen te kijken in Mirissa.

In een hangmat aan het strand

In Mirissa kun je walvissen kijken, duiken en met een cocktail luieren aan het strand. Allemaal dingen die mij aanspreken. Maar er is één probleem. Volgens mij ben ik niet de enige die daar van houdt. En massatoerisme spreekt mij dan weer totaal niet aan. In een hangmat aan het strand van Tangalle moeten we bedenken wat we doen. Gaan we wel. Gaan we niet… Er is hier werkelijk geen kip te bekennen. We hebben het witte zand en de zee helemaal voor onszelf. Waarom zouden we dit paradijs inruilen voor een stad die overloopt van de toeristen. We blijven nog een nachtje in Tangalle.
 
Tangalle Sri Lanka

Tangalle Sri Lanka

Adem in

De volgende dag vertrekken we naar Galle. Halverwege de route ligt Mirissa. Omdat we er toch langskomen kunnen we net zo goed alsnog walvissen spotten, maar skippen we de rest van de stad. Dat betekent wel dat we al om 5 uur moeten vertrekken. De whale watching boten vertrekken namelijk om 7 uur. Vroeg op dus!

Aangekomen in de haven van Mirissa worden we door onze chauffeur overgelaten aan een mannetje dat zomaar uit het niets verschijnt. “Follow me!” Commandeert hij. We volgen braaf. In een hoog tempo wandelen we langs vissers die het dek schrobben en netten uit de knoop halen. De geur van oude vis maakt me misselijk. Ik hap één keer naar een flinke dot lucht en houdt de rest van de wandeling mijn adem in.

Op de grond voor 30 euro

Er liggen een stuk of acht boten in de haven. De meeste hebben een groot boven- en onderdek met stoeltjes die vastzitten aan de bodem. Wij worden met drukke handgebaren naar de enige kleine boot geroepen. Het onderdek met vaste stoelen is al vol. Zo’n dertig Chinese toeristen waren ons voor. Patrick en ik nemen plaats op een matje op de grond van het bovendek. Niet het comfort wat je verwacht voor 30 euro per persoon. Maar ach.. we zijn in Sri Lanka, houd ik mezelf maar voor.

Hevig schommelen

Zodra we de haven verlaten begint de boot hevig te schommelen. We gaan zo hard op en neer dat ik me met al mijn kracht moet vasthouden, om niet aan de andere kant van de boot te eindigen. Ik heb onze tas stevig tussen mijn benen geklemd en probeer het ontbijtpakket in mijn knieholte vast te houden. De punt van de boot wijst recht naar boven. Ik zie zelfs de horizon niet meer. Vervolgens klappen we met zo’n geweld op de golven dat ik van schrik een gil geef. Ik zoek Patricks blik om mijn frustratie over deze helse tocht met hem te delen. Maar hij heeft geen aandacht voor mij. Zijn ogen zijn glazig en zijn huid lijkbleek. Hij grijpt de reling met beiden handen vast en leegt zijn maag in het kolkende zeewater.
 
Mirissa Whale Watching Sri Lanka

We go back!

De geluiden die van beneden komen beloven niet veel goeds. De crew is druk in de weer met emmers water en plastic zakjes. Nu ben ik toch wel blij met mijn grondplaats. Na een half uur maakt het gerochel plaats voor gejammer. Een jonge meid komt boos de trap op gestormd. “We go back! Iedereen is ziek!” Roept ze naar de kapitein. Maar die is niet gek. Hij moet iedereen de helft van het geld teruggeven als we geen walvissen zien. Ziek of niet, hij vaart mooi door.

Grootste zoogdier op aarde

Ik tel een stuk of vijf passagiers die niet ziek zijn en hun best doen om van de wilde tocht te genieten. Ik ben één van de gelukkigen. Na een helse tocht van bijna 3 uur is het eindelijk zover. De kapitein roept me naar voren. “Whale!” In de verte zie ik een grijze, glimmende bult door het water glijden. Dat moet ‘m zijn. “Het is de blauwe vinvis,” zegt de kapitein opgewonden. Ik luister met een half oor, terwijl ik mijn best doe om in balans te blijven én tegelijkertijd een foto te maken. “De blauwe vinvis is het grootste zoogdier op aarde en komt alleen in open water voor.” Dat verklaart waarom we zo lang moesten varen om de walvis te zien.
 
Blue-whale-Mirissa

Ga maar snel weg

De walvis verdwijnt al snel weer onder water. Geef hem eens ongelijk met al die pottenkijkers. Ik tel zo’n tien andere boten in de omgeving. De walvis laat zich nog drie keer zien en sluit zijn spektakel af door zijn staart boven het water te steken. Ga maar snel weg, denk ik, terwijl ik schuldbewust naar al die boten kijk. Is dit echt de enige manier om de blauwe vinvis te zien?
 
Mirissa Whale Watching Sri Lanka

Dat kan anders

Gelukkig is dit niet de enige manier. Ik schrijf dit artikel omdat ik hoop dat je niet dezelfde fout maakt als ik. Wij hebben nogal overhaast bedacht om toch de walvistocht te maken en lieten het last-minute boeken over aan de manager van ons hotel. Niet slim, kom ik later achter. Ik had zelf onderzoek moeten doen en zelf moeten boeken.

Het is een vreselijke boottocht, ook als je niet zeeziek bent. Maar er is nog iets aan de hand. Ik kom er (helaas te laat) achter dat deze manier van walvissen kijken niet oké is. Met tientallen boten naar het leefgebied van het bedreigde dier varen om hem vervolgens op te jagen voor een paar slechte foto’s. Dat kan ook anders.
 
Mirissa Whale Watching Sri Lanka

Blue-whale-Mirissa

Hier moet je op letten

Als je na mijn verhaal toch nog graag walvissen gaat kijken, dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk dat het bedrijf waarbij je boekt het WDCS (Whale and Dolphin Conservation Society) keurmerk heeft. Dat keurmerk is alleen voor bedrijven die het welzijn van de zeedieren voorop stellen en dan pas aan het plezier van de toerist denken. En zo hoort het.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Dat kan ik me voorstellen. Er is zoveel keus! Raja and the Whales wordt keer op keer aangeraden als het gaat om ‘responsible whale watching’. Raja legt uit dat hij zich aan een paar basisregels houdt:

 • Niet te dichtbij de walvis varen.
 • Nooit de walvis opjagen.
 • Nooit de walvis opwachten.

Zo kun je genieten van de bijzondere blauwe vinvis, zonder dat het stress oplevert voor het zeldzame dier.

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Pokhara Lake Phewa
Dit is er te doen in Pokhara: 10 activiteiten waar je niet voor hoeft te hiken
September 16, 2018
Vietnamees eten nepvlees
Alles wat je moet weten over vegetarisch en veganistisch eten in Vietnam
September 08, 2018
Pinnen in het buitenland tips
Pinnen in het buitenland: met deze tips bespaar je veel geld!
September 04, 2018
Sri Lanka
Een jaar op reis! Dit zijn de leukste statistieken en weetjes van 365 dagen wereldreis
August 18, 2018
myanmar fishing Inle lake
Bezienswaardigheden in Myanmar: deze 9 plekken wil je niet missen
August 15, 2018
Meet the locals Myanmar Kayah tribe
Myanmar: maak kennis met de bewoners van de onbekende Kayah State
August 11, 2018
Mr Binh Family Cat Tien
Cat Tien National Park: slapen bij de locals en op zoek naar gibbons
August 07, 2018
Vegetarian Cooking class Chian Mai Thailand
De leukste vegetarische kookles van Chiang Mai + recept voor pad thai
August 01, 2018
Vang Vieng Laos
Op wereldreis? 10 dingen die je moet weten over het afsluiten van een reisverzekering
July 27, 2018

6 Reacties

Jessica
Reply 10 oktober 2017

Goed dat je hierover schrijft meid, het is niet gemakkelijk om online toe te geven als je zelf iets hebt gedaan waar je later niet (meer) achter staat. Ik werd trouwens al zeeziek van de eerste foto haha, maar ik word jammer genoeg al vrij snel zeeziek/reisziek onderweg ;p

  Daisy
  Reply 28 februari 2018

  Ha Jessica, thanks. Tsja, het is belangrijk om de hand in eigen boezem te steken. Ik praat zo vaak over hoe ik denk dat toerisme beter kan, maar dat betekent niet dat ik het altijd alleen maar goed doe. Gelukkig leer ik daar weer van en kan ik het de volgende keer wél goed doen! :-)

Kimber
Reply 10 oktober 2017

Goed geschreven Daisy! Dit is idd precies de reden waarom wij er toen voor gekozen hebben om het niet te doen. Ik hoop dat je blog mensen weer wat meer bewuster maakt :).

  Daisy
  Reply 28 februari 2018

  Hoi Kimber, wat goed om te horen dat je die keuze zo bewust hebt gemaakt. Ik wou dat ik hetzelfde kon zeggen ;-)

Sybe
Reply 27 februari 2018

Vandaag wezen Whalewatchen met Raja and the Whales. Enorme integere mensen die het beste voor hadden met de walvissen. Dit inderdaad tot tegenstelling tot vele andere instanties die we zagen rond dobberen op zee. Als je wilt Walewatchen raad ik zeker Raja aan!

  Daisy
  Reply 28 februari 2018

  Hoi Sybe, wat goed om te horen dat je zo'n goeie ervaring hebt met Raja and the Whales. Ze doen echt goed werk. Nam de rest daar maar een voorbeeld aan... Veel plezier nog in Sri Lanka!

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.