By 

Vliegende honden en de Tempel van de Heilige Tand


Ik had er al eens van gehoord; een tempel waar de tand van Boeddha zou liggen. Tijdens onze rondreis door Iran heb ik amper de tijd om me goed voor te bereiden op onze volgende bestemming: Sri Lanka. Dus zo kan het dat ik ín het bergdorpje Kandy pas ontdek dat ik heel dichtbij die bijzondere tand ben. Nu we er toch zijn kunnen we meteen gaan kijken in de Tempel van de Heilige Tand. Kijk je mee?

Het populaire Kandy

De afgelopen dagen sliepen wij in het luxe gastenverblijf dat vriendin Gonnie en haar vriend het afgelopen jaar hebben gerund. Ashburnham Estate Guesthouse ligt in Elkaduwa, ver van de drukke, bewoonde wereld. De dichtstbijzijnde stad Kandy ligt op ongeveer anderhalf uur rijden. Het is een populaire plek onder toeristen. Het wemelt er dan ook van de blanke gezichten. Ik vraag me af wat ze er zo massaal doen. Zou het komen door de Lonely Planet, die zegt dat je Kandy echt niet mag missen? Ik negeer het advies. Ik vind de stad maar druk en vies. Terwijl de omliggende plekken – zoals de theeplantages op de berg – juist zo mooi zijn. Als je het mij vraagt kun je beter een plekje zoeken in een bergdorp buiten de stad.
 
Temple of the sacred tooth

Boeddhisme in Sri Lanka

Op weg naar onze volgende bestemming hebben we een middag over in Kandy. We willen onze tijd goed gebruiken. Op zoek naar vermaak ontdek ik dat we in de stad zijn waar de Tempel van de Heilige Tand staat.

De Tempel is de belangrijkste Boeddhistische plek op het eiland. Het Boeddhisme is de grootste religieuze stroming in Sri Lanka, gevolgd door het Hindoeïsme en daarna het Christendom en de Islam. Elk jaar is er een tiendaagse processie in Kandy. Op de laatste dag lopen er tientallen olifanten mee in de optocht. Dat moet een indrukwekkend schouwspel zijn. Vandaag is gewoon een dag als alle andere.

Vliegende honden

Het wordt al donker als we naar de tempel lopen. In Sri Lanka gaat de zon rond een uurtje of 6 onder. Niet geleidelijk, zoals in Nederland. Nee, hier is het binnen een kwartier donker. Op het lange pad richting de verlichte tempel kijk ik verwonderd naar boven. Er vliegen hier wel erg grote vogels over. Maar dan kijk ik nog eens goed. Dat lijkt Batman wel! Er zweven gigantische vleermuizen door de lucht. Navraag leert dat het gaat om vliegende honden. De beesten leven in de bomen van de Royal Botanic Garden. De vliegende honden hebben een spanwijdte van meer dan een meter! Vind je het gek dat ik even dacht dat Batman echt bestaat.

Ik krijg pijn in mijn nek van het staren naar de lucht. Bovendien wordt het zo snel donker dat ik de vliegende honden amper nog kan onderscheiden tegen de zwarte achtergrond. Tijd om de tempel binnen te gaan.

De tempel van de tand

In de aankomsthal staan we achter een horde toeristen om een glimp op te vangen van het dagelijks ritueel. Mannen trommelen een eindeloos ritmisch geluid, terwijl monniken één voor één in een gesloten kamer verdwijnen en even later weer naar buiten komen. Het tafereel blijft zich herhalen, terwijl ik gespannen wacht op het moment dat er iets spectaculairs naar binnen of buiten wordt gedragen. Als er na een half uur nog niks is veranderd, besluiten we door te lopen. Op zoek naar de beroemde tand.
 
Temple of the sacred tooth
We delen de tempel met honderden andere toeristen, boeddhisten en monniken. Op de eerste verdieping sluiten we aan in de rij om over de houten galerij langs een altaar te lopen. Op de grond zitten tientallen boeddhisten in witte kleding met gevouwen handen en gesloten ogen. Lokale bewoners laten offers van bloemen en verpakte cadeaus achter bij het altaar, terwijl toeristen dringen voor een selfie. Sommige buitenlandse bezoekers hebben voor een paar roepies een bloem gekocht en leggen die onwennig tussen de andere offers.

Het is een vreemde mengelmoes van toegewijde boeddhisten en nieuwsgierige vreemdelingen. Maar de gelovigen lijken zich niet te storen aan het constante geflits en geklik van de camera’s. Ze gaan gewoon door met hun dagelijks ritueel, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat ze omringd worden door pottenkijkers.

De hoektand van Boeddha

Er is nog één ruimte waar we niet geweest zijn: de Octagon. Een kamer met acht hoeken. Dáár moet de tand wel liggen.Voor de ingang hangt een bordje waarop staat dat je geen foto’s mag maken. Ja, dit móet het haast wel zijn. Helaas. Ook hier dringen we in een kringetjes om een altaar. Maar geen tand te bekennen. Wel staan er grote kasten met glazen deuren waarin tientallen gekleurde boeken liggen opgestapeld. In het midden van de achthoek staat een beeld van Boeddha, omringd door cadeautjes en bloemen.
 
Temple of the sacred tooth

Gouden kist

Trommelende mannen, deuren die gebarricadeerd zijn met slagtanden, inheemse bewoners die offers brengen. Onze zoektocht lijkt op een avontuur uit een Kuifje stripboek. Alleen komen wij tot de teleurstellende conclusie dat we de tand van Boeddha niet gaan vinden. De heilige relikwie ligt goed opgeborgen in een gouden kistje. Althans dat zeggen ze. Want die kist krijg je helaas niet te zien. Die staat achter slot en grendel en is alleen toegankelijk voor de hoogste monniken. Het gewone volk moet het doen met een museum waarin het verhaal van de hoektand verteld wordt.
 
Temple of the sacred tooth

De legende van de hoektand

De legende van de hoektand begint in 313 na Christus. Dat is het jaar waarin de hoektand meegenomen wordt van de plek waar het lichaam van Boeddha ligt opgebaard. De Indiase Prinses Hemamali, op de vlucht voor het Hindu leger, verstopt de tand in haar haren als ze oversteekt naar het veiliger Sri Lanka. De tand wordt op een gouden lotusbloem geplaatst en goed opgeborgen in een doosje. De gestolen hoektand wordt al snel een belangrijk religieus symbool voor de Boeddhistische bewoners van het eiland. Op een gegeven moment is het zelfs zo dat degene die de tand in het bezit heeft, de toegewezen leider van het land is. Dat verklaart waarom er door de eeuwen heen continu gevochten wordt om de heilige tand. In het museum zien we dat het tot op heden niemand gelukt is om de tand te stelen. Zou de heilige hoektand daarom zo goed verstopt zijn?
 
Temple of the sacred tooth

Ook de tempel bezoeken?

Elke dag reizen honderden Sri Lankanen in witte kleding af naar de Tempel van de Heilige Tand om offers te brengen aan hun spiritueel leider. Langs de ingang staan kraampjes waar je bloemen kunt kopen voor Boeddha. Je mag de tempel alleen bezoeken met bedekte schouders en een lange broek of rok. Slimme ondernemers verkopen omslagdoeken voor toeristen in korte broek. Het wordt erg gewaardeerd als je, net als de Boeddhisten, witte kleding draagt. Maar dat is niet verplicht.

Buitenlanders staan in een andere rij dan de lokale bewoners. Voor iets minder dan een tientje koop je een entreekaartje en worden je schoenen veilig opgeborgen. Bij de ingang staan vriendelijke mannen die je zonder te vragen beginnen te vertellen over de tempel en de plekken die je echt moet zien. Eigenlijk zijn het gewoon gidsen. Dus als je niet van plan bent om de beste man achteraf te betalen, kun je maar beter vriendelijk bedanken voor zijn hulp. De rituelen zoals beschreven in mijn verhaal worden drie keer per dag herhaald: ’s ochtend, ’s middags en ’s avonds.

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Pokhara Lake Phewa
Dit is er te doen in Pokhara: 10 activiteiten waar je niet voor hoeft te hiken
September 16, 2018
Vietnamees eten nepvlees
Alles wat je moet weten over vegetarisch en veganistisch eten in Vietnam
September 08, 2018
Pinnen in het buitenland tips
Pinnen in het buitenland: met deze tips bespaar je veel geld!
September 04, 2018
Sri Lanka
Een jaar op reis! Dit zijn de leukste statistieken en weetjes van 365 dagen wereldreis
August 18, 2018
myanmar fishing Inle lake
Bezienswaardigheden in Myanmar: deze 9 plekken wil je niet missen
August 15, 2018
Meet the locals Myanmar Kayah tribe
Myanmar: maak kennis met de bewoners van de onbekende Kayah State
August 11, 2018
Mr Binh Family Cat Tien
Cat Tien National Park: slapen bij de locals en op zoek naar gibbons
August 07, 2018
Vegetarian Cooking class Chian Mai Thailand
De leukste vegetarische kookles van Chiang Mai + recept voor pad thai
August 01, 2018
Vang Vieng Laos
Op wereldreis? 10 dingen die je moet weten over het afsluiten van een reisverzekering
July 27, 2018

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.