By 

Vliegende honden en de Tempel van de Heilige Tand


Ik had er al eens van gehoord; een tempel waar de tand van Boeddha zou liggen. Tijdens onze rondreis door Iran heb ik amper de tijd om me goed voor te bereiden op onze volgende bestemming: Sri Lanka. Dus zo kan het dat ik ín het bergdorpje Kandy pas ontdek dat ik heel dichtbij die bijzondere tand ben. Nu we er toch zijn kunnen we meteen gaan kijken in de Tempel van de Heilige Tand. Kijk je mee?

Het populaire Kandy, Sri Lanka

De afgelopen dagen sliepen wij in het luxe gastenverblijf dat vriendin Gonnie en haar vriend het afgelopen jaar hebben gerund. Ashburnham Tea Estate ligt in Elkaduwa, ver van de drukke, bewoonde wereld. De dichtstbijzijnde stad Kandy ligt op ongeveer anderhalf uur rijden. Het is een populaire plek onder toeristen. Het wemelt er dan ook van de blanke gezichten. Ik vraag me af wat ze er zo massaal doen. Zou het komen door de Lonely Planet, die zegt dat je Kandy echt niet mag missen? Ik negeer het advies. Ik vind de stad maar druk en vies. Terwijl de omliggende plekken – zoals de theeplantages op de berg – juist zo mooi zijn. Als je het mij vraagt kun je beter een plekje zoeken in een bergdorp buiten de stad.
 
Kandy Sri Lanka

Boeddhisme in Sri Lanka

Op weg naar onze volgende bestemming hebben we een middag over in Kandy. We willen onze tijd goed gebruiken. Op zoek naar vermaak ontdek ik dat we in de stad zijn waar de Tempel van de Heilige Tand staat.

De Tempel is de belangrijkste Boeddhistische plek op het eiland. Het Boeddhisme is de grootste religieuze stroming in Sri Lanka, gevolgd door het Hindoeïsme en daarna het Christendom en de Islam. Elk jaar is er een tiendaagse processie in Kandy. Op de laatste dag lopen er tientallen olifanten mee in de optocht. Dat moet een indrukwekkend schouwspel zijn. Vandaag is gewoon een dag als alle andere.
 

Vliegende honden

Het wordt al donker als we naar de tempel lopen. In Sri Lanka gaat de zon rond een uurtje of 6 onder. Niet geleidelijk, zoals in Nederland. Nee, hier is het binnen een kwartier donker. Op het lange pad richting de verlichte tempel kijk ik verwonderd naar boven. Er vliegen hier wel erg grote vogels over. Maar dan kijk ik nog eens goed. Dat lijkt Batman wel! Er zweven gigantische vleermuizen door de lucht. Navraag leert dat het gaat om vliegende honden. De beesten leven in de bomen van de Royal Botanic Garden. De vliegende honden hebben een spanwijdte van meer dan een meter! Vind je het gek dat ik even dacht dat Batman echt bestaat.

Ik krijg pijn in mijn nek van het staren naar de lucht. Bovendien wordt het zo snel donker dat ik de vliegende honden amper nog kan onderscheiden tegen de zwarte achtergrond. Tijd om de tempel binnen te gaan.

De tempel van de tand

In de aankomsthal staan we achter een horde toeristen om een glimp op te vangen van het dagelijks ritueel. Mannen trommelen een eindeloos ritmisch geluid, terwijl monniken één voor één in een gesloten kamer verdwijnen en even later weer naar buiten komen. Het tafereel blijft zich herhalen, terwijl ik gespannen wacht op het moment dat er iets spectaculairs naar binnen of buiten wordt gedragen. Als er na een half uur nog niks is veranderd, besluiten we door te lopen. Op zoek naar de beroemde tand.
 
Temple of the sacred tooth
We delen de tempel met honderden andere toeristen, boeddhisten en monniken. Op de eerste verdieping sluiten we aan in de rij om over de houten galerij langs een altaar te lopen. Op de grond zitten tientallen boeddhisten in witte kleding met gevouwen handen en gesloten ogen. Lokale bewoners laten offers van bloemen en verpakte cadeaus achter bij het altaar, terwijl toeristen dringen voor een selfie. Sommige buitenlandse bezoekers hebben voor een paar roepies een bloem gekocht en leggen die onwennig tussen de andere offers.

Het is een vreemde mengelmoes van toegewijde boeddhisten en nieuwsgierige vreemdelingen. Maar de gelovigen lijken zich niet te storen aan het constante geflits en geklik van de camera’s. Ze gaan gewoon door met hun dagelijks ritueel, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat ze omringd worden door pottenkijkers.

De hoektand van Boeddha

Er is nog één ruimte waar we niet geweest zijn: de Octagon. Een kamer met acht hoeken. Dáár moet de tand wel liggen.Voor de ingang hangt een bordje waarop staat dat je geen foto’s mag maken. Ja, dit móet het haast wel zijn. Helaas. Ook hier dringen we in een kringetjes om een altaar. Maar geen tand te bekennen. Wel staan er grote kasten met glazen deuren waarin tientallen gekleurde boeken liggen opgestapeld. In het midden van de achthoek staat een beeld van Boeddha, omringd door cadeautjes en bloemen.

 
Temple of the sacred tooth

Gouden kist

Trommelende mannen, deuren die gebarricadeerd zijn met slagtanden, inheemse bewoners die offers brengen. Onze zoektocht lijkt op een avontuur uit een Kuifje stripboek. Alleen komen wij tot de teleurstellende conclusie dat we de tand van Boeddha niet gaan vinden. De heilige relikwie ligt goed opgeborgen in een gouden kistje. Althans dat zeggen ze. Want die kist krijg je helaas niet te zien. Die staat achter slot en grendel en is alleen toegankelijk voor de hoogste monniken. Het gewone volk moet het doen met een museum waarin het verhaal van de hoektand verteld wordt.
 
Kandy Sri Lanka

De legende van de hoektand

De legende van de hoektand begint in 313 na Christus. Dat is het jaar waarin de hoektand meegenomen wordt van de plek waar het lichaam van Boeddha ligt opgebaard. De Indiase Prinses Hemamali, op de vlucht voor het Hindu leger, verstopt de tand in haar haren als ze oversteekt naar het veiliger Sri Lanka. De tand wordt op een gouden lotusbloem geplaatst en goed opgeborgen in een doosje. De gestolen hoektand wordt al snel een belangrijk religieus symbool voor de Boeddhistische bewoners van het eiland. Op een gegeven moment is het zelfs zo dat degene die de tand in het bezit heeft, de toegewezen leider van het land is. Dat verklaart waarom er door de eeuwen heen continu gevochten wordt om de heilige tand. In het museum zien we dat het tot op heden niemand gelukt is om de tand te stelen. Zou de heilige hoektand daarom zo goed verstopt zijn?
 
Kandy Sri Lanka

Ook de tempel bezoeken?

Elke dag reizen honderden Sri Lankanen in witte kleding af naar de Tempel van de Heilige Tand om offers te brengen aan hun spiritueel leider. Langs de ingang staan kraampjes waar je bloemen kunt kopen voor Boeddha. Je mag de tempel alleen bezoeken met bedekte schouders en een lange broek of rok. Slimme ondernemers verkopen omslagdoeken voor toeristen in korte broek. Het wordt erg gewaardeerd als je, net als de Boeddhisten, witte kleding draagt. Maar dat is niet verplicht.

Buitenlanders staan in een andere rij dan de lokale bewoners. Voor iets minder dan een tientje koop je een entreekaartje en worden je schoenen veilig opgeborgen. Bij de ingang staan vriendelijke mannen die je zonder te vragen beginnen te vertellen over de tempel en de plekken die je echt moet zien. Eigenlijk zijn het gewoon gidsen. Dus als je niet van plan bent om de beste man achteraf te betalen, kun je maar beter vriendelijk bedanken voor zijn hulp. De rituelen zoals beschreven in mijn verhaal worden drie keer per dag herhaald: ’s ochtend, ’s middags en ’s avonds.

Op stap met locals in Kandy Sri Lanka

Weet je wat wij het allerleukste vinden aan reizen? Met locals in contact komen! Slapen in een homestay, traditionele gerechten leren koken van een thuiskok of je door de stad rond laten leiden door een lokale gids. Superleuk toch! Maar hoe vind je die leuke activiteiten en plekken? Withlocals maakt het je makkelijk! Over de hele wereld bieden zij allerlei activiteiten aan die jij snel en gemakkelijk kan boeken, ook in Kandy Sri Lanka. Veel plezier!



De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je dit soort verhalen zoals over Kandy, Sri Lanka en de tempel van de heilige tand niet meer missen? Meld je dan aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen! Meld je aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van dit artikel over Kandy Sri Lanka? Lees verder!

1. Tips en informatie: Alles wat je moet weten voor je naar Sri Lanka gaat
2. Olifanten spotten in de wildernis van Sri Lanka
3. 7 hotspots die je niet mag missen tijdens je rondreis door Sri Lanka
4. Myanmar: 12 hoogtepunten in Yangon die je absoluut niet mag missen
5. Van de gebaande paden in Jaffna en Delft Island

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Een weekend Friesland: ga naar Heerenveen!
August 06, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.