By 

Olifanten spotten in een ecolodge in de wildernis van Sri Lanka


“Willen jullie gelijk naar de boerderij of eerst naar een meer waar olifanten komen drinken?” Daisy en ik kijken elkaar aan. Hier hoeven we niet over na te denken! Chauffeur Dim geeft een ruk aan het stuur en draait de jeep naar links op een zanderig kruispunt. “Rond deze tijd zijn er misschien geen olifanten, maar we kunnen het in elk geval proberen,” zegt hij. Vol verwachting turen Daisy en ik in de verte, hopend op een glimp van het grote dier. Dit is het begin van 24 bijzondere uren in de vlakke wildernis van zuid Sri Lanka.

The Kingdom Eco Lodge

Dim is een Sri Lankaanse boer. Zijn boerderij staat in een natuurgebied vlakbij het nietszeggende dorpje Wellawaya. Het landschap heeft veel weg van de Afrikaanse steppe. Dim laat ons bomen zien waar papaya’s, bananen en mango’s aan groeien. Op de akkers verbouwd hij tomaten, aubergines en pompoenen. Af en toe stopt hij om ons op bijzondere vogels en planten te wijzen. Hij kent het gebied als geen ander. Dan komen we aan bij zijn thuis: The Kingdom Eco Lodge.

Dit is geen standaard accommodatie. Muren opgetrokken uit klei, daken van palmboomblad en meubels van grote boomstammen. “Alles wat je ziet komt uit de natuur. Behalve de WC en het bakstenen muurtje in de keuken”, zegt Dim grinnikend. Hij vertelt dat hij pas een paar maanden open is voor toeristen. “Sinds kort heb ik zonnepanelen en binnenkort kan ik water uit het meer filteren. Dan hoef ik geen plastic flesjes meer te gebruiken. Het moet kleinschalig blijven en ik wil zoveel mogelijk het echte leven laten zien. En alles met respect voor de natuur.”

Zijn team, bestaande uit lokale jongens, komt aangesneld om te helpen met onze tassen. We wandelen over een strak aangeveegd zandpad. Op een heuveltje liggen grote keien in de vorm van het Engelse ‘Welcome’. “Links is de keuken, daar slaap ik. Jullie kamer staat aan het meer.”
 
Kingdom-Ecolodge-Sri-Lanka-cooking-class

Uitzicht op een meer vol wilde dieren

Dim leidt ons naar een klein huisje met een veranda. Het is laagseizoen en we zijn de enige gasten. Het huisje heeft geen deur en douchen doen we in de open lucht. Daisy en ik genieten zwijgend van het uitzicht. Dim doorbreekt de stilte: “Als jullie geluk hebben, lopen er straks olifanten door het meer”. Met grote ogen kijk ik hem aan: “Really?”

Hij legt uit dat hij deze plek bewust heeft gekozen voor zijn bijzondere gastenverblijf. “Olifanten slapen overdag in de jungle en komen ’s avonds tot leven om op zoek te gaan naar eten. Ze proberen bij de boeren bananen en ander fruit te stelen en komen dan eerst hier langs. Gisteravond telden we 30 olifanten.” Ik kan het niet geloven en kijk ingespannen naar het meer. “Leven hier ook krokodillen?”, vraag ik. “Jazeker”, zegt hij lachend. Als ik hem met een verwachtingsvolle blik aankijk zegt hij: “Maar alleen in het regenseizoen.”
 
Kingdom-Ecolodge-Sri-Lanka-cooking-class

Kingdom-Ecolodge-Sri-Lanka-cooking-class

Schuddend op zoek naar olifanten

In zijn grote, open jeep neemt Dim ons mee op safari in zijn achtertuin. Comfortabel is anders. Maar avontuurlijk is het ritje over de hobbelige zandwegen wel. We worden achterin de grote wagen stevig door elkaar geschud. We zien pauwen, kleurrijke vogelsoorten en varanen die geschrokken de bosjes in schieten. Na een rij hoge bomen en struiken openbaart zich een landschap dat ik alleen ken uit films. Honderden vierkante meters grasland met in het midden een kleine plas water. “In het regenseizoen is dit een groot meer,” zegt Dim. In de verte zien we de bergen die we vanochtend achter ons hebben gelaten.

Een reiger staat geduldig langs de kant. Een pelikaan vliegt op bij het horen van de ronkende motor. Tientallen buffels badderen in het verkoelende water. In de verte, eenzaam in een plas, zien we een grote, sproeiende slurf uit het water komen. Zwijgend sta ik op en buig me over Daisy heen, betoverd door de eerste olifant die ik in het wild zie. Dim rijdt langzaam het grasland in. Op gepaste afstand zet hij de jeep stil. “Ik wil hem niet laten schrikken,” zegt hij. De olifant lijkt ons niet op te merken en gaat rustig verder met zijn verkoelende douche. Ik kijk ademloos toe.
 
Kingdom-Ecolodge-Sri-Lanka-cooking-class

Zonsondergang in de jungle

We genieten op een rots van de zonsondergang over de vlakke wildernis. Een toekan scheert langs, gekrijs van pauwen klinkt uit de jungle. Dim vertelt over de routes die de olifanten nemen op zoek naar eten en verkoeling. De zon verdwijnt langzaam achter de horizon en kleurt de lucht rood. In mijn hoofd klinkt het openingslied van De Leeuwenkoning. Nants ingonyama bagithi Baba.

Echte Sri Lankaase curry

Dim en zijn vrienden laten ons zien hoe een echte Sri Lankaanse currytafel wordt bereid. Elke curry een andere kleur, geur en smaak. Voor mij maken ze een viscurry met verse vis uit het meer. De rest is vegetarisch; aubergine, pompoen en bieten. De jongens maken alles zelf. Zelfs de kokosrasp wordt met de hand uit de harde cocon geschraapt. Ik help snijden en schillen, terwijl Dim vertelt over de werking van de specerijen. Ik neem alles in me op, zodat ik thuis ook zo lekker kan koken.
 
Kingdom-Ecolodge-Sri-Lanka-cooking-class

Kingdom-Ecolodge-Sri-Lanka-cooking-class

Blaffende honden en slagtanden

We eten bij een schemerlichtje op de veranda. De geluiden van de jungle klinken op de achtergrond. We hebben de eerste curry nog amper opgeschept of Dim komt plotseling aangerend. “Kom snel!” Roept hij. “Een olifant!” We laten het eten voor wat het is en rennen opgewonden zijn kant op. Dim richt zijn zaklamp in de pikzwarte duisternis. De honden rennen blaffend dezelfde kant op. Dan zie ik het. Een olifant met grote slagtanden staat rustig van een boom te eten. Het grote dier staat nog geen 50 meter bij ons vandaan. De blaffende honden komen dapper op het gevaarte afgerend. De olifant heft zijn slurf en toetert luid. De honden druipen lafjes af. Het enige geluid dat overblijft is het krakende vermalen van de bladeren. Een paar minuten later verdwijnt hij geruisloos in de duisternis.
 
Kingdom-Ecolodge-Sri-Lanka-cooking-class

Volgend avontuur

De volgende ochtend staan we op advies van Dim om 05:40 uur op. “Vorige maand liep er een grote kudde olifanten langs. We telden 121 dieren!” Vertelt hij trots. Als wij wakker worden lopen er drie, waarvan er eentje een korte duik neemt in het meer. “Jammer dat we straks alweer weg moeten hé?” Zegt Daisy, terwijl we nog even genieten van het bijzondere uitzicht. “Nee hoor,” zeg ik. “We zijn op wereldreis. Morgen wacht ons vast en zeker een volgend avontuur”.

Wil jij doen wat wij deden?

Wil jij ook graag wakker worden met olifanten in je voortuin? Boek hier een overnachting bij Dim en zijn vrienden van The Kingdom Eco Lodge!

Het verhaal van The Kingdom Eco Lodge is uniek, maar er zijn meer accomodaties die een bijzonder verhaal vertellen. Daisy en ik hebben samen met Better Places al veel ondernemers bezocht die hun accommdatie net even anders runnen. Ze hebben oog voor de natuur en dragen bij aan maatschappelijke initiatieven. Wil je nog meer inspirerende hotels ontdekken? Hieronder vind je onze andere verhalen.

1. Chandalao Gahr — Rajastan, India
2. Sapana Village Lodge — Chitwan, Nepal
3. Slapen bij Majid — Iran

 
Kingdom-Ecolodge-Sri-Lanka-cooking-class

Kingdom-Ecolodge-Sri-Lanka-cooking-class

Kingdom-Ecolodge-Sri-Lanka-cooking-class

Kingdom-Ecolodge-Sri-Lanka-cooking-class

Kingdom-Ecolodge-Sri-Lanka-cooking-class

Patrick
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Pokhara Lake Phewa
Dit is er te doen in Pokhara: 10 activiteiten waar je niet voor hoeft te hiken
September 16, 2018
Vietnamees eten nepvlees
Alles wat je moet weten over vegetarisch en veganistisch eten in Vietnam
September 08, 2018
Pinnen in het buitenland tips
Pinnen in het buitenland: met deze tips bespaar je veel geld!
September 04, 2018
Sri Lanka
Een jaar op reis! Dit zijn de leukste statistieken en weetjes van 365 dagen wereldreis
August 18, 2018
myanmar fishing Inle lake
Bezienswaardigheden in Myanmar: deze 9 plekken wil je niet missen
August 15, 2018
Meet the locals Myanmar Kayah tribe
Myanmar: maak kennis met de bewoners van de onbekende Kayah State
August 11, 2018
Mr Binh Family Cat Tien
Cat Tien National Park: slapen bij de locals en op zoek naar gibbons
August 07, 2018
Vegetarian Cooking class Chian Mai Thailand
De leukste vegetarische kookles van Chiang Mai + recept voor pad thai
August 01, 2018
Vang Vieng Laos
Op wereldreis? 10 dingen die je moet weten over het afsluiten van een reisverzekering
July 27, 2018

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.