By 

Voorbereiding wereldreis: dit doen we een maand voor vertrek


De tijd gaat snel. Te snel, als je het mij vraagt. Ineens hebben we nog maar een maand voor we vertrekken en moet er nog best veel gebeuren volgens onze wereldreis voorbereiding. Het plannen en voorbereiden van de wereldreis is niet altijd even makkelijk, maar het zorgt er wel voor dat we straks zonder problemen op reis kunnen. Met nog vier weken te gaan vertel ik je wat wij allemaal moeten regelen, zodat we straks met een gerust hart de deur voor de laatste keer achter ons dicht trekken.

*Ook plannen aan het maken voor een wereldreis? Dit blog is een handige checklist voor jouw eigen voorbereiding.

Wereldreis voorbereiding: De route

Het beste plan is geen plan. Dat is het motto van onze reis. We willen ons zo min mogelijk vastleggen. Daarom hebben we besloten om steeds maximaal twee maanden vooruit te plannen. Met vooruit plannen bedoel ik dat we bedenken naar welke landen we gaan, onderzoeken of en hoe we daar een visum voor regelen en dat we ons alvast inlezen over het land.

We beginnen onze reis door te liften naar Istanboel. We denken daar – inclusief tussenstops – ongeveer tien dagen voor nodig te hebben. Na een dag of vier in Istanboel reizen we verder met de trein naar Teheran. Dat is nog een hele onderneming. Het lijkt erop dat we daar minstens vier dagen over doen. Eenmaal in Iran blijven we minstens drie weken om het Arabische land te ontdekken. Bij grote uitzondering boeken we een vliegticket naar Sri Lanka. We reizen liever niet liftend door Afghanistan of Pakistan. Daar houdt onze planning voorlopig op.

Visa

Hier een formuliertje invullen, daar een stempel halen et voilà; we zijn binnen. Met een Nederlands paspoort kan het zo simpel zijn. De aanvraag van een Turks visum kostte ons welgeteld vijf minuten. Je vult online je paspoortgegevens in, rekent € 25,- af en downloadt het visumformulier dat je bij de grens moet overhandigen. Easy peasy.

De visumprocedure voor Iran is sinds januari 2017 versoepeld. Je hebt geen uitnodiging van een lokale bewoner meer nodig en ze hoeven ook je route en vliegtuig- en hotelreserveringen niet meer te zien. Wij hebben een online formulier ingevuld en halen ons visum volgende week op bij de ambassade in Den Haag. Helaas geldt dat niet voor elk land en kan het soms best lastig zijn om een visum te regelen.
 
wereldreis voorbereiding

Tips

Het is slim om ruim een maand voor je een nieuw land in gaat uit te zoeken hoe de visumaanvraag verloopt. Voor steeds meer landen kun je gemakkelijk online een visum aanvragen. In andere gevallen kun je een visum krijgen bij de betreffende ambassade in de hoofdstad van het land waar je op dat moment bent. Zorg dat je voldoende pasfoto’s bij je hebt en er genoeg lege pagina’s in je paspoort aanwezig zijn. Wij hebben een zakelijk paspoort aangevraagd, met twee keer zoveel pagina’s. Dat is niet duurder dan een normaal paspoort.

Reisbloggers moeten extra opletten bij het invullen van de visumformulieren. Sommige landen laten je niet toe als je invult dat je in de mediawereld werkt, ongeacht wat voor werk je doet of voor welk medium dat is. Ik vul daarom altijd in dat ik docent ben.
 

Vaccinaties

Ik raad het iedereen aan om minstens drie maanden voor vertrek op consult te gaan bij je lokale vaccinatiecentrum. Ik was vroeger een beetje sceptisch over inentingen en zag het vooral als geldklopperij. Maar toen ik een paar jaar geleden een vriendin in Nepal ontmoette, was ik wel ingeënt tegen buiktyfus en zij niet. En wat denk je? Zij kreeg buiktyfus en ik niet. Het was zo erg dat ze haar wereldreis moest onderbreken en een paar maanden eerder naar huis kwam dan ze eigenlijk wilde. Heel naar.

Omdat wij zeker weten dat we lang door Azië en Zuid-Amerika gaan reizen hebben we ons laten inenten tegen de meest voorkomende ziektes in die regio’s: hepatitis A en B, tyfus, rabiës, difterie, tetanus en polio. Het klinkt als een rijtje scheldwoorden. Voor malaria in Azië en Zuid-Amerika hoef je niet meer preventief pillen te slikken, maar krijg je een noodbehandeling mee voor als je symptomen van de ziekte vertoont.
 
wereldreis voorbereiding

Tip

Sommige vaccinaties moet je ruim van te voren halen, of komen in een reeks van meerdere prikken. Begin dus op tijd met vaccineren. Kom je er onderweg achter dat je toch naar gebieden gaat waar je geen vaccinaties voor hebt gekregen, dan kun je die in de betere ziekenhuizen in grote steden meestal gewoon alsnog krijgen. Als je je in Nederland laat vaccineren, zorg dan dat je een verzekering hebt die dat vergoedt. Dat scheelt al snel een paar honderd euro.

Abonnementen opzeggen

Televisie, internet, telefoon, consumentenbond, krant, tijdschriften, ov, boodschappenpakketten; je verzamelt heel wat abonnementen in een leven. Als je voor langere periode op reis gaat loont het om doorlopende abonnementen op te zeggen. Ik heb mijn telefoonabonnement om laten zetten naar een prepaid abonnement. Ik betaal dus niet meer maandelijks een vast bedrag, maar kan wel mijn nummer behouden. Enige voorwaarde is dat ik één keer in de zes maanden bel of een berichtje stuur met dat nummer. Alle andere abonnementen hebben we per 1 augustus opgezegd.

Geldigheid passen

Oei! Blijkt dat de pinpas van mijn vriend Patrick in 2018 verloopt. Zie maar eens een nieuwe pas aan te vragen als je niet in Nederland bent. Dat wordt lastig. Dus hebben wij meteen alle bankpassen, credit cards, rijbewijzen en paspoorten gecontroleerd op geldigheid.

Tip

Bij de aanvraag van een visum is het vaak een vereiste dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn wanneer je het land verlaat. Goed om te controleren dus.
 

Bank op de hoogte brengen

Toen ik een paar jaar geleden door zuidelijk Afrika reisde werd halverwege mijn pinpas ineens geblokkeerd. “Verdachte transacties in het buitenland” was de opgegeven reden. De klantenservice gaf aan dat ze steekproefsgewijs transacties controleren en zagen dat er in Namibië geld gepind was met mijn pinpas. Heel verdacht. Omdat ze mij vervolgens niet konden bereiken (duh!) hebben ze mijn pas uit veiligheidsoverwegingen geblokkeerd.

Tip

Ik heb mijn huidige bank een aantekening laten maken bij mijn gegevens dat ik op wereldreis ben en er dus in het buitenland gepind gaat worden. Daarnaast heb ik ook laten opschrijven dat ik telefonisch niet bereikbaar ben en waar ze naartoe kunnen mailen als er iets is.

Spullen verkopen

Wij vertrekken nogal rigoureus. We willen geen materiële verbinding hebben met Nederland tijdens onze reis en voelen ons vrijer zonder spullen. Dus hebben we onze huur opgezegd en verkopen we al onze spullen. Inmiddels hebben we geen bank, kasten en tafel meer en staan er overal hoopjes spullen tegen de muren. Het voelt een beetje als kamperen in ons eigen huis. We zijn redelijk vroeg begonnen met het verkopen van onze inboedel. Dat heeft als grote voordeel dat we alle tijd hebben om te wennen aan het idee dat we straks geen spullen meer hebben. Elke keer als er iets verdwijnt uit huis wordt het ietsje minder gezellig. Zo nemen we ook stapje voor stapje afscheid van ons leuke huis.

Tip

We hebben ontdekt dat tweedehands meubels niet in waarde dalen. Alles wat wij twee jaar geleden op Marktplaats hebben gekocht, hebben we nu weer voor dezelfde prijs verkocht. De nieuw gekochte meubels gaan wel voor minder, dan wat we ervoor betaald hebben.
 

EHBO cursus

Volgende week volgen Patrick en ik een cursus EHBO bij Volwassenen. We volgen eerst een online theoriecursus van ongeveer 5 uur en vervolgens een 4 uur durende praktijkles. Tijdens de cursus leren we reanimeren, verband leggen en wat te doen bij verstikking en bewusteloosheid in een noodsituatie. Better safe than sorry.

Heb jij nog tips voor de laatste weken voor vertrek? Heb je vragen over onze wereldreis voorbereiding, of pak jij het helemaal anders aan? Laat het me weten in de comments hieronder!

Activiteiten met locals

Onze beste tips voor als je éénmaal onderweg bent: boek een activiteit waarbij je samen met de locals op avontuur gaat. Van citytours tot kookworkshops, je vindt het allemaal bij de Backstreet Academy. Boek de leukste activiteiten door hier te klikken of op de banner hieronder.
 

Backstreet Acadamy

De All Day Every Nieuwsbrief

Word je ook helemaal enthousiast van het idee van de beste wereldreis voorbereiding? We schrijven vaker dit soort verhalen en delen onze beste tips. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Meer lezen zoals over onze wereldreis voorbereiding? Lees verder:

1. Voorbereiding wereldreis: dit doen we een week voor vertrek
2. Vliegen is slecht voor het milieu en veel te goedkoop. Ben jij bereid meer te betalen?
3. 7 simpele tips om minder (wegwerp) plastic te gebruiken op reis
4. Alleen voor vrouwen! Ongesteld op reis? Geen probleem met deze tips!
5. Op wereldreis? 10 dingen die je moet weten over het afsluiten van een reisverzekering!

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Een weekend Friesland: ga naar Heerenveen!
August 06, 2020

7 Comments

Tikva Looijen
Reply 8 juli 2017

Nog een tip scan al je belangrijke documenten in zoals paspoort, verzekeringspapieren, pinpas en gegevens van familie en vrienden. Opslaan in de cloud als je dan toch wat kwijt raakt is het veel makkelijker het weer te vervangen. Stom klusje maar als je nu toch alles aan het nakijken bent kan je dat net zo goed gelijk doen.

    Daisy Scholte
    Reply 9 juli 2017

    Thanks! Hele slimme tip! Daar gaan we even een middagje voor uittrekken.. Heerlijk dat je nu alles digitaal mee kunt nemen. Scheelt een hoop gesleep :-)

Bianca
Reply 9 juli 2017

Spannend! Volgens mij zijn jullie goed voorbereid ;) Ik vond het handig om een simlock vrije telefoon mee te nemen zodat ik overal een kaartje kon kopen om te bellen en sms'en. Dit was voor het smartphone tijdperk en je had lang niet overal wifi, dus misschien is dit inmiddels overbodig, haha. Ik kwam er last minute achter dat ik nog een paar kaarten voor concerten en theater had gekocht in de periode dat ik al weg was... gelukkig nog door kunnen verkopen, anders is dat ook zo zonde.

    Daisy Scholte
    Reply 9 juli 2017

    Ja, goeie! Volgens mij is mijn Samsung sowieso simlock-vrij. Ik heb in Jordanië en India ook een andere simkaart gebruikt. Maar de iPhone van Patrick meoten we nog even checken. Thanks!
    Oei! Die tickets is wel zonde ja. Wij hebben na augustus echt niks meer gepland. Dus dat zit wel goed gelukkig :-)

Drewes
Reply 9 juli 2017

Misschien al wel bekend: in sommige gebieden wordt vrijwel alleen gebruik gemaakt van VISA card en vrijwel niet van Mastercard. Vooral in Afrikaanse landen is dit nogal eens zo.

Perfect gladde en nieuwe biljetten van 100 dollar kun je in landen zonder pin autmaat vaak omwisselen in de lokale valuta. Vaak ook tegen een betere koers.

Tegenwoordig neem ik een lichtgewicht rubberen tijl van het leger mee op reis. Dit functioneert als mijn mobiele wasmachine. Op de een of andere manier is mijn was namelijk nooit klaar bij de laundry service op het moment dat ik weer door wil reisen naar de volgende bestemming.

    Daisy Scholte
    Reply 9 juli 2017

    Heel goeie tip Drewes! We hebben gelukkig VISA, dus dat moet helemaal goed komen. We hebben ook meerdere pinpassen, dus als we er eentje verliezen of ingeslikt wordt dan hebben we altijd nog een oplossing. Dat teiltje is ook slim zeg! Ik denk dat wij wel iets meer tijd hebben om te 'wachten' tot onze was droog is. Maar zeker slim als je wat minder tijd hebt. Thanks :-) Tips zijn altijd welkom!

Wanda
Reply 10 juli 2017

Leuk om jullie voorbereiding zo te lezen! Ik heb geen ervaring met het maken van een wereldreis dus geen tips uit deze hoek. Ik laat me de komende tijd gewoon verrassen door jullie verhalen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.