By 

Er is meer dan zon, zee en strand in de Algarve


Zon, zee, strand en volop terrasjes gevuld met Hollandse toeristen. Nee, ik heb het niet over de Costa Brava en ook niet over Blanes. Ik heb het over één van de meest toeristische regio’s van Portugal: de Algarve. Een plek die al een tijdje op mijn wensenlijstje staat. Niet vanwege de populaire all-in resorts en drukke badplaatsen, maar vanwege haar onwaarschijnlijk mooie natuur en spectaculaire rotsformaties. We laten de drukbezochte kust achter ons en trekken de bergen in. We wandelen 8 kilometer van de bergtop Foia naar het dorpje Monchique waar ons een uitgebreide lunch te wachten staat.

Hoogste bergtop

Een tikkeltje lui, maar met tijdgebrek als goed excuus, worden we met een busje afgezet op het hoogste punt van de Algarve: de Foia. Deze bergtop is 902 meter hoog. Laat daar geen verwarring over bestaan. Wie zich er gemakkelijk vanaf maakt door af te ronden naar 900 meter wordt direct gecorrigeerd. Het gebergte aan de rand van de Algarve is de grens tussen het zonnige vakantieoord en de wijnregio Alentejo.

Op een heldere dag als vandaag is het uitzicht fantastisch. Aan de ene kant zie ik de glooiende heuvels van Alentejo in de mist verdwijnen. Aan de andere kant schittert de zee in het felle zonlicht. Het landschap op de bergtop zelf is minder indrukwekkend. Grote metalen masten en een reeks militaire communicatietorens ontsieren het uitzicht. Maar zelfs dat kan dit panorama niet verpesten.
 
_mg_6239

img_6302

Wandelroutes

Dwars door de Algarve loopt een doordacht wandelplan, met de Via Algarviana als belangrijkste parcours. Met duidelijke wegwijzers en tussenstops in kleine dorpjes doorkruist de route de hele regio. 300 kilometer verdeeld over 14 etappes. Vroeger was het de weg die pelgrims kozen naar de kaap bij Sagres. Het dorp in het uiterste zuidwesten van Europa herbergt relikwieën van de heilige Sint Vincent.

De stoere Diana van activiteitenbureau Portugal4U neemt ons mee op een “easy walk” die begint bij de lelijke masten op de Foia. Dan kan het alleen maar beter worden, moet ze gedacht hebben. De route begint op een geasfalteerde weg. Een stevige bries neemt de geur van lavendel mee uit het dal. In de omgeving groeien allerlei aromatische planten zoals rozemarijn, lavendel en tijm.

De pas zit er goed in. Ik raak meteen achter op de groep als ik even stop voor een foto. Het gezellige gekletst van mijn reisgenoten verdwijnt in de ruimte, ik hoor alleen het suizen van de wind. Of is het de zee die 30 kilometer verderop tegen de rotsen slaat?
 
_mg_6264

Geneeskrachtige natuur

Het uitgestrekte heuvellandschap maakt plaats voor vijgenbomen en kurkeiken. Diana vertelt over de kurkproductie en de werking van de weldadige planten in de omgeving. Ze drukt een eucalyptusblad in mijn hand. “Je moet wrijven om de aroma’s los te maken.” De sterke geur van dit dunne blad doet me denken aan vroeger. Als ik verkouden of koortsachtig was liet mijn moeder een bad vollopen met een paar druppels van de verfrissende eucalyptusolie. Het opent de luchtwegen, dat helpt.

Volgens Diana komt de allerbeste honing uit Monchique. De bijen in het gebergte halen hun nectar uit onbespoten bloemen en de honing die hier geproduceerd wordt is onbewerkt en onverhit. De rauwe honing, zoals dat dan heet, wordt al eeuwen gewaardeerd vanwege haar geneeskrachtige werking. Diane organiseert themawandelingen waarbij je een bijenhouderij bezoekt en mag proeven van het vloeibare goud. Amerikaanse toeristen laat ze liever niet snoepen van de rauwe honing. “Ik heb al zo vaak meegemaakt dat Amerikanen een allergische reactie kregen van de honing. Dat komt vast doordat ze zo gewend zijn aan onnatuurlijk en bewerkt voedsel.” Legt ze uit.
 
_mg_6337

Bijzondere ruïne

Langs het steile pad naar Monchique doemt een geweldige ruïne op door de bomen. Bij de ingang worden we meteen begroet door een oude man die zijn onderkomen heeft gevonden in de ruïne.
In het zeventiende eeuwse klooster dwalen we tussen de overblijfsels van vervlogen tijden. Het dak van de kapel wordt overeind gehouden door palen en de kloostertuin is overwoekerd door citroenbomen. Achterin de tuin heeft de enige bewoner van het klooster een groot hok gebouwd, waar zwarte en witte kippen pikkend rondscharrelen

Op een van de muren hangen nog wat afgebrokkelde tegeltjes die ooit een muurschildering lieten zien van ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo Da Vinci.

Later ontdek ik dat het klooster na jaren van leegstand is gekraakt door een arme Portugese familie. De vriendelijke man die ons binnenliet verdient een paar euro’s aan de toeristen aan wie hij verse sinaasappels en etherische oliën verkoopt.
 
_mg_6373

_mg_6383

Traditioneel lunchen met een uitzicht

We sluiten een bijzondere wandeling passend af in een traditioneel Portugees restaurant. Luar Da Foia staat bekend om het geweldige uitzicht over de vallei en “the best meat on the mountain”. Gelukkig is er in het carnivorenparadijs ook aan vegetariërs gedacht. Na wat huisgebakken brood en verse olijven wordt onze tafel gevuld met de lekkerste gerechten van de kaart. Wild zwijn, verse vis en kip piri piri zoals ze dat alleen in de Algarve maken. Maar ook salades met verse sinaasappel en kruiden uit de bergen. De geroosterde groenten met tamme kastanjes zijn zo vol van smaak. Je proeft gewoon dat ze uit de omgeving komen.

Duurzaam ondernemen

Portugal4U is niet zomaar een touroperator. Eigenaar en gids Diana Nunes heeft een groter doel voor ogen dan enkel vakantiegangers rondleiden. Met haar Portugal4U wil ze toeristen en locals kennis laten maken de prachtige natuur in de Algarve en laten proeven van alles wat de flora en fauna te bieden hebben. “Als mensen met eigen ogen zien waarom deze plek zo bijzonder is, zullen ze zich ook inzetten om de natuur hier te beschermen.” Diana nam daarvoor ontslag van haar 9 tot 5-kantoorbaan en waagde de sprong als ondernemer. “De eerste twee jaar verdiende ik nog geen € 1000,- per jaar. Ik gaf het bijna op en toen begon het opeens te lopen.” Diana onderscheidt zich van de rest door kleine, persoonlijk tours aan te bieden. De (thema)wandelingen zijn op maat gemaakt en voor groepen van 2 tot 8 personen. “Ik vind het belangrijk dat ik echt contact heb met de mensen die ik meeneem. Met dertig toeristen kan dat niet.”

Leuk om te weten is dat Diana ook natuurtochten organiseert voor blinden en slechtzienden. Die laat ze de natuur ervaren door te ruiken en te proeven van de planten die ze onderweg tegenkomen.

Portugal4U bestaat nog maar drie jaar en is in de afgelopen maanden keihard gegroeid door alle positieve mond-tot-mondreclame.
 
img_6293

_mg_6454

_mg_6443

_mg_6427

_mg_6418

_mg_6357

_mg_6320

_mg_6248

_mg_6272

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Arequipa - All Day Every Daisy
Meet the locals: 17 handige websites voor onvergetelijke ontmoetingen op reis
June 20, 2018
Heidelberg Castle Illumination
Het perfecte weekendje weg: lichtspektakel in romantisch Heidelberg
June 13, 2018
Afval op reis
7 simpele tips om minder (wegwerp) plastic te gebruiken op reis
June 09, 2018
I like local
Met I-Like Local kom je écht in contact met de lokale bewoners op reis
June 05, 2018
Vrijwilligerswerk weeshuis nepal
Waarom vrijwilligerswerk in een weeshuis echt niet meer kan
May 28, 2018
Kathmandu old city Nepal
De beste tips: wat je zeker moet zien en doen in Nepal
May 25, 2018
Bicycle tour Yangon
Myanmar: 12 hoogtepunten in Yangon die je absoluut niet mag missen
May 18, 2018
Vakantie van het reizen: waarom we 3 weken in Chiang Mai blijven
May 15, 2018
train bangladesh
Naar Bangladesh zonder te vliegen: zo vraag je een visum aan
May 12, 2018

2 Reacties

Marcella Molenaar
Reply 11 november 2016

Prachtig Daisy! De Algarve staat hoog op mijn wishlist!

    Daisy Scholte
    Reply 11 november 2016

    Wat leuk! Dankjewel voor het compliment. Waar in de Algarve wil je naartoe? Ik vond het vooral zo fijn omdat je er echt alle kanten uit kunt. Lekker aan het strand liggen, of snorkelen. Of juist een stadje bezoeken of de bergen in. En altijd dat heerlijke eten in Portugal!

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.