By 

Een 360º kijkje in de bibliotheek van Coimbra


Op het universiteitsterrein van de Universiteit van Coimbra in Portugal staat één van de mooiste bibliotheken ter wereld. De Joanina bibliotheek is een cultureel hoogtepunt, een literaire tempel en een trekpleister voor menig vakantieganger. Foto’s maken is streng verboden, maar ik kreeg een uitzonderlijke kans en mocht zelfs een 360º video van de bibliotheek van Coimbra maken. Kijk je mee?

Als VIP’s langs de rij

Ik sta met mijn reisgenoten (journalisten en touroperators) voor de ingang van de kaartverkoop. Een bezoek aan de barokke bibliotheek kost een tientje. “De wachttijd voor de bibliotheek is minstens drie uur.” Waarschuwt een Hollandse toerist ons. Hij heeft net een kaartje gekocht, maar kan pas om zes uur vanavond naar binnen. De bibliotheek gaat elke twintig minuten open voor maximaal zestig personen. Op een zonnige dag als vandaag zijn de bezoektijden snel volgeboekt.

Wij hebben mazzel. We zijn geen gewoon gezelschap; onze reis is georganiseerd door het toerismebureau van Portugal. Geen wachttijden of lange rijen voor ons dit keer. Ik voel me een VIP als wij de rij voorbijlopen naar de ingang van de bibliotheek.
 
_mg_4667-01

De geheimen van de bibliotheek van Coimbra

Boven de ingang pronkt het nationale wapenschild van Portugal. We lopen eronderdoor en vallen midden in een rondleiding binnen. De zestig toeristen staan opeengehoopt onder de marmeren boog van de bibliotheek. Ze laten zich niet afleiden door onze binnenkomst. Het is hier te mooi om weg te kijken.

De bibliotheek is verdeeld in drie ruimtes die gescheiden worden door sierlijke bogen. Van dichtbij blijkt het marmer kunstig beschilderd hout. Een techniek die veel gebruikt werd in de zeventiende eeuw om op het dure marmer te bezuinigen.

De Joanina bibliotheek verbergt nog meer bijzondere geheimen. De plafondschildering wekt bijvoorbeeld de illusie dat er nog een hele verdieping boven ons is, terwijl het plafond hartstikke plat is. En de trappen om de hoogste boeken te bereiken zitten slim verstopt tussen de kasten.
Maar het meest interessant nog is de manier waarop de boeken al honderden jaren beschermd worden tegen insecten: met vleermuizen. Achter de boekenkasten zitten holle ruimtes waar hele kolonies van vleermuizen wonen. Elke dag voor sluitingstijd worden de antieke meubelen bedekt met leren doeken om ze te beschermen tegen de uitwerpselen van de nachtdieren. En elke ochtend voor openen wordt de vloer weer schoon geschrobd om het bewijs van het nachtelijk bezoek te wissen. Een kleine prijs om de boeken te beschermen tegen motten en ander ongedierte.
 
Bibliotheek van Coimbra

Een uitzonderlijke kans

“No photos.” Lees ik op een vijftal bordjes bij de ingang en langs de afzetting. Onze gids ziet mijn camera en knipoogt. “Wacht nog even tot iedereen weg is, dan mag je blijven voor een paar foto’s.” De rondleiding is voorbij en de toeristen volgens hun gids richting de uitgang. Ik blijf. De hal loopt leeg en ik heb welgeteld vijf minuten voor de volgende groep zich meldt. Beduusd door het feit dat ik nu bijna alleen in deze overweldigende ruimte sta, draai ik een rondje op het rode tapijt. Ik realiseer me dat maar weinig mensen de bibliotheek van Coimbra op deze manier zien. Lucky me!

“Four minutes!” Wordt er naar me geroepen. Ik heb weinig tijd en ik wil veel. Een foto, video en een 360 graden video. Ik moet een manier vinden om het thuisfront (mijn volgers, mijn lezers) te laten zien hoe mooi het hier is. Ik hoop dat je zo een beetje meeleeft.
De video kun je het beste bekijken op een smartphone.
 

Boek lenen? Dat kan!

De bibliotheek heeft een collectie van meer dan tweehonderdduizend antieken boeken. De meeste liggen veilig opgeborgen in de kelders van de universiteit. De boekenverzameling dient niet alleen als museum, maar is nog altijd in functie als traditionele bibliotheek. Wie een boek wil lenen moet een aanvraag indienen bij de bibliothecaris. Een onderbouwing voor het gebruik van het boek en al jouw persoonlijke gegevens zijn een vereiste. Als je na 24 uur toestemming krijgt mag je het boek in een daarvoor aangewezen ruimte lezen. Uiteraard onder het toeziend oog van bewakers én met katoenen handschoenen aan.

Ook de bibliotheek van Coimbra bezoeken?

De Universiteit van Coimbra met de Joanina bibliotheek is één van de oudste academische instellingen van Portugal. Sinds 2013 staat het monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat betekent ook dat je niet de enige bent die deze uitzonderlijke plek met eigen ogen wil zien. Een goede voorbereiding is daarom zeker handig!

Het bezoek aan de bibliotheek wordt afgemaakt met een bezoek aan de universiteitsgevangenis. Hier werden rebelse studenten opgesloten tot ze tot inkeer kwamen en zich schikten naar de wetten van de docenten. Wie bij het luiden van de avondklok niet op tijd binnen was kon ook rekenen op een nacht in de donkere kelder onder de bibliotheek.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de bibliotheek en de gevangenis te bezoeken. Voor € 12,- kun je je bezoek combineren met toegang tot andere universitaire ruimtes, zoals het laboratorium en de fraaie kapel. Voor € 20,- bezoek je alle hoogtepunten van het terrein onder begeleiding van een gids (aanrader!). Alle verschillende tickets bekijken je hier.
Koop je tickets zo vroeg mogelijk, zodat je zeker weet dat er nog ruimte is in de bibliotheek. Als je dan toch lang moet wachten begin je gewoon met de rest van het universiteitsterrein.
 
_mg_4609-01

Portugal leren kennen met een local?

Boek tours en activiteiten bij With Locals. Tientallen tours en activiteiten in zowel Porto als Lissabon wachten op je. Van historische wandelingen tot culinaire foodtours! Geniet van je vakantie!



De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je vaker verhalen lezen zoals over de bibliotheek van Coimbra? Meld je dan aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen! Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van de bibliotheek van Coimbra ? Dan vind je dit ook leuk!

1. Rondreis Portugal: ontdek de mooiste plekken in 1 vakantie
2. Onontdekt Portugal: het charmante Aveiro
3. De leukste BnB van Valencia, zonder schuldgevoel
4. De culturele parel van Portugal: bloemeneiland Madeira
5. Een bezoek aan Harry Potters Universiteit van Coimbra

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019
Wat te doen in Kaapstad? De 10 leukste en meest verrassende activiteiten
November 14, 2019

4 Comments

Annemarie
Reply 29 september 2016

Wauw wat mooi, en wat gaaf dat je er mocht filmen! Leuk om zo mee te kunnen kijken. En wat een bijzonder verhaal over die vleermuizen...

    Daisy scholte
    Reply 8 oktober 2016

    Gaaf hè! Ik vind het nog steeds bijzonder :-) Ben je er wel eens geweest?

Jenny - ikreis.net
Reply 29 september 2016

Wat een prachtig gebouw!

    Daisy Scholte
    Reply 30 september 2016

    Gaaf hé?! Je moet er echt eens naartoe. Zo mooi <3

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.