By 

Nepal: wandelen met neushoorns, fietsen met locals en dromen met Dhurba


Een paar weken geleden schreef ik een verhaal over Chandalao Garh. Het verhaal van ondernemer Praduman, die met hulp van een Noorse weldoener zijn droom kon verwezenlijken. Geïnspireerd verlaten wij Chandalao. Met de gedachte dat zijn verhaal uniek is reizen we verder. We verlaten India en trekken 21 dagen door de Nepalese Himalaya. We vieren oud en nieuw in Pokhara. We fietsen met de locals en bezoeken Chitwan National Park. We wandelen door de jungle op zoek naar wilde dieren. Hier komen we een verhaal tegen dat minstens zo bijzonder is als Chandalao Garh. Een verhaal met een Nederlands tintje. Een verhaal waarin de droom van de Nepalese Dhurba tot leven komt.

Van afwasser tot manager

We zitten aan de rand van Sapana Village Lodge, aan de oever van een smalle rivier. Aan de overkant wassen lokale vrouwen hun kleding. Achter ons wandelt een oude olifant met een man op z’n rug richting de waterkant. De olifant neemt een frisse duik. Tegenover ons zit de trotse eigenaar Dhurba, klaar om zijn verhaal te vertellen. “Ik was 12 toen ik begon als afwasser in een klein restaurant. Ik kom uit een gezin van 10 kinderen. Geld voor school hadden mijn ouders niet.”, begint hij zijn verhaal. “Ik vond het werk leuk en wilde altijd maar beter worden. Op mijn achttiende was ik manager.”
 

Engels praten

Zijn ogen glimmen als hij terugdenkt aan die tijd. “Ik moest hard werken, maar leerde veel.” Als ober en later als manager leert hij Engels door gesprekjes met toeristen aan te knopen. In het begin onzeker en voorzichtig. Maar hoe vaker hij oefent, hoe beter het wordt. “Mijn collega’s keken soms raar op als ik weer probeerde een gesprekje in het Engels te voeren. Maar het heeft me enorm geholpen.” Eind jaren ’90 raakt Dhurba aan de praat met een Nederlands echtpaar. Ze zijn onder de indruk van zijn energie en doorzettingsvermogen. “Waar droom jij van?”, vragen ze. “Een eigen hotel!”, zegt hij zonder twijfel.

Een Nederlands tintje

De Nederlanders vragen wat hij nodig heeft om zijn droom werkelijkheid te laten worden. “9000 gulden”, is zijn antwoord. Maar als de Nederlanders vertrekken verwacht hij niet dat hij ooit nog iets zal horen. Sterker nog, het echtpaar verdwijnt uit zijn gedachten. Maanden later ontvangt hij een brief. “Er stond in dat twee Nederlanders 9000 gulden voor me hadden ingezameld. Na lang nadenken herinnerde ik het me weer.” De brief wordt afgesloten met een duidelijke boodschap: “Je kan dit geld gebruiken om te feesten. Of je kan je droom waar maken. Wij geloven in je. Succes!”
 

 
De 19-jarige ondernemer is overrompeld door verbazing en blijdschap. Hij weet één ding zeker: dit is zijn kans! Hij huurt een hotel en gaat met zijn eindeloze energie en enthousiasme aan de slag. Maar wat ontbreekt is ervaring in het runnen van een hotel. Zijn eerste gasten zijn kritisch en klagen over de kwaliteit. Dhurba is korte tijd uit het veld geslagen, maar al snel raapt hij zichzelf bij elkaar. “Ik vroeg elk van mijn gasten wat ik beter kon doen. Van de klachten leerde ik beter worden.”

Het begin van Sapana Village Lodge

Zijn hotel wordt een succes. Zijn gasten zijn tevreden. Hij opent een klein restaurant. Hij verdient geld. Dan komen de Nederlanders op bezoek. Hij staat klaar met zijn hele boekhouding én met het bedrag dat hij eerder van hen heeft gekregen. Trots laat hij alles zien, maar de Nederlanders weigeren zijn terugbetaling. “Wat is nu je grote droom?”, vragen ze hem in plaats daarvan.
 

 
Deze vraag is het begin van het huidige Sapana Village Lodge. Een plek waar je tot rust komt. Waar je verblijft in comfortabele kamers, op traditionele wijze gebouwd en ingericht. Je dineert in een restaurant waar met lokale ingrediënten Nepalese gerechten worden bereid. Jonge locals worden hier geïnspireerd en opgeleid door hun werkgever. Een van hen spreekt ons zelfs in het Nederlands aan. En hij spreekt ook een beetje Frans, vertelt hij trots. Hij leert van gasten met wie hij een gesprekje aanknoopt. Dat klinkt bekend! Als kers op de taart is er voor de kritische koffiedrinker zelfs een klein koffiecafé. Ik geniet van lekkere, echte cappuccino. Wat een heerlijke plek!

De Sapana Foundation

Sapana Village Lodge heeft mijn hart veroverd. Het verhaal van Dhurba is inspirerend. Niet alleen hoe zijn bedrijf tot stand is gekomen, maar ook de passie waarmee hij zich inzet voor de lokale bevolking. Hij richt al in het begin van Sapana de Foundation Sapana Village Lodge op. Met deze stichting begint hij het Sapana Women Skill Development project. Vrouwen uit omliggende dorpen leren hier vaardigheden, zodat ze een financiële bijdrage kunnen leveren aan het gezinsleven. Omdat Dhurba zelf nooit naar school kon, richt hij ook nog the Sapana School op.

Kinderen die geen toegang hebben tot goed onderwijs krijgen hier gratis scholing. “Deze kinderen hebben recht op kansen die er voor mij niet waren. Educatie is daarbij het belangrijkste instrument. Daarom heb ik ook gekozen voor de naam Sapana, dat ‘droom’ betekent. Ik droom ervan dat elk kind toegang krijgt tot goeie scholing.”
 

Wandelen met neushoorns

We hebben nu dus een inspirerend verhaal, een rustgevende plek en de zekerheid dat je geld geïnvesteerd wordt in de lokale gemeenschap. En dat alles onder het genot van een lekkere kop koffie. Dat lijkt me voldoende reden om Sapana Village Lodge te bezoeken. Maar er is meer! Op enkele kilometers van Sapana ligt Chitwan National Park. Daar wandel je samen met een gids door de jungle. Op zoek naar tijgers, krokodillen, olifanten, neushoorns en beren. Of je leent een fiets en trapt dwars door schattige, kleine dorpjes, waar je wordt uitgezwaaid door enthousiaste kinderen. Je eindigt bij een uitgestrekt meer waar tientallen vogelsoorten voorkomen. Het natuurschoon is eindeloos.
 

 

Behoud van de Tharu cultuur

De tweede nacht verblijven Daisy en ik in een dorp in de buurt van Sapana. Ook een project van Dhurba. Daar vissen we met giechelende tienermeisjes en koken samen met de dorpelingen een traditioneel diner. We smeren een mengsel van modder en yakpoep op de muren, want zo bouwen ze hier al eeuwenlang hun huizen. We versieren de nieuwe muur met kleurrijke kunst en de vrouwen van het dorp dansen en zingen voor ons. “Op deze manier helpen we elkaar”, legt Dhurba ons uit. “De Tharu bevolking deelt hun cultuur met de wereld en ze verdienen er geld mee. Dit helpt bij het behoud van de tradities én het verbetert de levensstandaard. Wij bieden onze gasten op deze manier een uniek kijkje in de lokale bevolking en haar cultuur.”
 

Uniek, maar niet alleen

Ik hoop dat het me is gelukt om mijn enthousiasme in een paar honderd woorden over te brengen. Het is nog steeds te weinig om alles wat er bij Sapana Village Logde gebeurt te beschrijven. Ik kan hier nog hele pagina’s aan wijden. Ik ben geraakt door wat Dhurba heeft bereikt en door de plannen die hij nog heeft. Hij zet toerisme in om culturen te behouden, natuur te beschermen en een maatschappelijke bijdrage te leveren. Het bewijst voor mij opnieuw dat toerisme een positieve impact kan hebben zonder dat het ten koste gaat van ons plezier of comfort. Integendeel.

De ondernemersgeest, het verhaal van de weldoeners, de strijd om te komen waar hij nu is: het doet me steeds weer denken aan Praduman en zijn fort in India. Het enige verschil is nu, dat ik niet per se het gevoel heb dat ik iets unieks heb gevonden. Ik geloof dat er meer plekken zoals Chandalao Garh of Sapana Village Lodge bestaan. Met behulp van Better Places weten wij ze te vinden. Ik word steeds nieuwsgieriger welke bijzondere bestemmingen deze wereld nog meer voor ons in petto heeft.

Wil jij doen wat wij deden?

Wil jij ook wandelen door Chitwan National Park en fietsen over het platte land van Nepal? Boek hier een overnachting bij Dhurba en zijn Sapana Village Lodge!

Het verhaal van Sapana Village Lodge is uniek, maar er zijn meer accomodaties die een bijzonder verhaal vertellen. Daisy en ik hebben samen met Better Places al veel ondernemers bezocht die hun accommdatie net even anders runnen. Ze hebben oog voor de natuur en dragen bij aan maatschappelijke initiatieven. Wil je nog meer inspirerende hotels ontdekken? Hieronder vind je onze andere verhalen.

1. Chandalao Gahr — Rajastan, India
2. Sapana Village Lodge — Chitwan, Nepal
3. Slapen bij Majid — Iran

Wil je meer weten over Sapana Village Lodge of de foundation? Klik hier om een kijkje op hun website te nemen en te lezen over de projecten waarbij ze betrokken zijn.
 

 

 

 

Patrick
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Pokhara Lake Phewa
Dit is er te doen in Pokhara: 10 activiteiten waar je niet voor hoeft te hiken
September 16, 2018
Vietnamees eten nepvlees
Alles wat je moet weten over vegetarisch en veganistisch eten in Vietnam
September 08, 2018
Pinnen in het buitenland tips
Pinnen in het buitenland: met deze tips bespaar je veel geld!
September 04, 2018
Sri Lanka
Een jaar op reis! Dit zijn de leukste statistieken en weetjes van 365 dagen wereldreis
August 18, 2018
myanmar fishing Inle lake
Bezienswaardigheden in Myanmar: deze 9 plekken wil je niet missen
August 15, 2018
Meet the locals Myanmar Kayah tribe
Myanmar: maak kennis met de bewoners van de onbekende Kayah State
August 11, 2018
Mr Binh Family Cat Tien
Cat Tien National Park: slapen bij de locals en op zoek naar gibbons
August 07, 2018
Vegetarian Cooking class Chian Mai Thailand
De leukste vegetarische kookles van Chiang Mai + recept voor pad thai
August 01, 2018
Vang Vieng Laos
Op wereldreis? 10 dingen die je moet weten over het afsluiten van een reisverzekering
July 27, 2018

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.