By 

Mount Everest Base Camp: wij maken ons klaar voor de hike van ons leven


De hoogste berg ter wereld. De top van de aarde. Al decennia lang proberen avonturiers de magische Mount Everest te beklimmen om hun voetsporen achter te laten op een hoogte van 8.848 meter. En dat is niet zonder gevaar. 1 op de 10 klimmers overleeft de tocht niet. Meer dan genoeg reden om het niet te doen. Maar gelukkig is er een alternatief voor fanatiekelingen zoals ik. Met de Mount Everest Base Camp Trekking (EBC) kom je zó dichtbij dat je de top van de Mount Everest kunt zien. Dat willen wij wel meemaken. Dus maken we ons klaar voor de hike van ons leven.

Kathmandu

We reizen in 28 uur van het Indiase Varanasi naar Kathmandu. De hoofdstad van Nepal is het startpunt van ons avontuur. We verblijven in Thamel, een ware wandelaarshub; de hele wijk is ingericht voor mensen die een trektocht gaan maken in de Himalaya. Honderden winkels verkopen dezelfde dikke jassen, wandelstokken, stevige schoenen, slaapzakken en handschoenen. Werkelijk alles wat je nodig hebt voor een trektocht is hier te koop. Dat is mooi, want wij hebben alleen een setje zomerse kleding. Daar gaan we het niet mee redden. In Thamel verzamelen we alles wat we de nodig hebben de aankomende weken.

Gids en sherpa

Een paar jaar geleden deed ik de Annapurna Circuit. Een trektocht van 18 dagen in het Himalaya gebergte. Een waanzinnige ervaring die ik nooit zal vergeten. Mede daarom wil ik nu zo graag de EBC wandelen. Tijdens die eerste trektocht hadden we een gids en sherpa bij ons. Sherpa’s zijn de dragers van de tassen. De sherpa liep met onze spullen op zijn rug in een tempo dat drie keer zo hoog lag als dat van ons. De gids stuurde ons de juiste kant op, vertelde over de omgeving en regelde alle overnachtingen en vergunningen onderweg. Ik vond dat zo fijn, dat we hebben besloten dit keer weer een gids en sherpa mee te nemen. Helemaal bijzonder is dat we tijdens deze trektocht weer dezelfde gids hebben als vier jaar geleden.
 

3 weken wandelen

Het toppunt van de EBC is Kala Patthar, een bergplateau op 5.550 meter hoogte. Daar heb je een goed uitzicht over de Mount Everest. Normale mensen wandelen zo’n 15 dagen door het gebergte en bereiken halverwege de wandeltocht Kala Patthar. Aangezien wij ons hebben voorgenomen om zo min mogelijk te vliegen, duurt onze wandeltocht net even wat langer. Wij hebben alleen al 8 dagen nodig om te komen op de plek waar wandelaars die vliegen hun tocht beginnen. In totaal zijn we zo’n 22 dagen aan het wandelen en hebben we drie rustdagen om te acclimatiseren.

Acclimatiseren

De EBC is technisch gezien niet de moeilijkste hike. De wandelpaden gaan geleidelijk omhoog en de afstanden tussen de dorpjes waar we overnachten zijn te overzien. Het grote gevaar van de EBC is de hoogte. Vanaf ongeveer 3.500 meter hoogte kunnen we last krijgen van hoogteziekte. Hoe hoger we komen, hoe ijler de lucht wordt. Een tekort aan zuurstof in het lichaam zorgt voor hoogteziekte. Je krijgt vreselijke hoofdpijn, wordt misselijk en kan niet slapen of eten. Wie niets doet kan zelfs doodgaan aan de hoogteziekte. Als de symptomen de kop op steken moeten we meteen ingrijpen. Dat betekent: zo snel mogelijk terug naar beneden. Het is niet te voorspellen wie wel of geen hoogteziekte krijgt. Het heeft niks te maken met je gezondheid of hoe fit je bent. Het enige wat we kunnen doen is zo langzaam mogelijk stijgen, zodat onze lichamen de tijd krijgen om te wennen aan de hoogte. Dat heet acclimatiseren.

Het grote voordeel van niet vliegen is dat we onze lichamen extra de tijd geven om te acclimatiseren.

De kou en andere uitdagingen

Een andere uitdaging (die waar ik het meest bang voor ben) is de kou. Het is december en dat betekent ook in de Himalaya dat het winter is. Overdag is het zo’n 10 graden. ’s Nachts koelt het af naar -10 of -20 graden. Dat wordt bikkelen! We hebben goeie slaapzakken en heel dikke jassen. Ik hoop maar dat het genoeg is. Na een wandeltocht van 8 uur met die temperaturen wil je niks anders dan een hete douche. Mooi niet! We zijn al gewaarschuwd dat we onderweg geen warm water hoeven te verwachten.

Een andere interessante uitdaging wordt het wassen van onze kleding. We kunnen maar beperkt spullen meenemen, dus we zullen onderweg af en toe onze onderbroeken en sokken moeten wassen. Maar met die kou drogen de kleren natuurlijk nooit in één nacht. En om nou 25 onderbroeken mee te nemen is ook zo wat. Daar moeten we nog even iets op bedenken.
 
Mount Everest Base Camp trekking Nepal

Radiostilte

Reisblogger Antonette van We12Travel heeft de EBC vorig jaar nog gelopen. Zij vertelde mij dat er in sommige dorpjes tegenwoordig wifi te koop is. Dat betekent dat we af en toe eens een berichtje kunnen sturen met een update van ons avontuur. Maar verder verwacht ik dat we de aankomende weken vooral offline zullen zijn. Al is het maar omdat mijn vingers te koud zijn om te typen. Dat betekent dat ik verjaardagen ga missen (alvast sorry daarvoor) en geen kerstwensen kan overbrengen. De bedoeling is dat we voor oud en nieuw terug zijn. De beste wensen komen dan wel.

Tip voor accommodatie

In Thamel slapen wij bij Zostel Kathmandu. Een nieuw, gezellig hostel net buiten het autovrije centrum.

Wil jij je trekking vanuit Nederland organiseren, maar wel bij een lokale aanbieder? Kijk dan eens op Bookatrekking.com. Deze vergelijkingssite werkt met Nederlandse trekking experts, maar je boekt via hen bij lokale aanbieders. Meer weten? Kijk op de website van Bookatrekking en plan je volgende actieve vakantie!
 

Nepal 728x90

De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je dit soort verhalen zoals over de Mount Everest Base Camp trekking niet meer missen? Meld je dan aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen! Meld je aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van dit artikel over Mount Everest Base Camp? Lees verder!

1. Spiritueel India: tussen leven en dood in Varanasi
2. Avontuurlijke wereldreis. Waarom we liever niet vliegen.
3. Wandelen door de Nilgiri hoogvlakte en op bezoek bij de Toda stam.
4. Do’s & don’ts tijdens de Mount Everest Base Camp Trekking
5. Ik moet, maar ik kan niet meer. Over de zwaarste dag van de EBC

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Een weekend Friesland: ga naar Heerenveen!
August 06, 2020

2 Comments

Gabyb
Reply 10 juni 2019

Hey, super tof blog.
Ik ga in oktober de EBC trek doen en ik vroeg me af of jullie je gids en sherpa al in Nederland hadden geregeld of pas daar?

    Daisy
    Reply 11 juni 2019

    Hoi Gaby,
    Super gaaf dat je de EBC trekking gaat doen. Wij hebben de gids wel van te voren geregeld, maar dat had een goede reden. Ik heb jaren geleden al eens de Annapurna Circuit gelopen en vond onze gids toen zo leuk dat ik dit keer graag dezelfde wilde. Ik wilde voorkomen dat hij al geboekt zou zijn. Als je geen voorkeur voor een gids hebt, zoals wij, dan kun je gewoon ter plekke een gids regelen. In Thamel, de trekkerswijk in Kathmandu, zitten tientallen kantoortjes waar je een gids en/of porter kunt huren. Wij hebben heel goede ervaring met www.sportsnepaltour.com. Milan is één van de eigenaren en een heel vriendelijke en behulpzame gast. Als je contact met ze opneemt, doe hem dan vooral de groetjes :-D
    Veel plezier in de bergen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.