By 

Do’s & don’ts tijdens de Mount Everest Base Camp Trekking


De bergwandeling naar Mount Everest Base Camp is veruit de populairste trektocht in Nepal. Elk jaar beginnen zo’n 30.000 avonturiers aan de uitdaging. Lang niet iedereen haalt de top. In het hoogseizoen worden er zo’n 15 mensen per dag met spoed per helikopter uit de bergen gehaald. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de tocht zo aangenaam en veilig mogelijk te maken. Wij hebben veel geleerd tijdens 3 weken lopen door de Himalaya en delen daarom onze slimste do’s & don’ts voor de Mount Everest Base Camp trekking.

Do: starten in Jiri

De meeste mensen vliegen van Kathmandu naar Lukla en beginnen daar de 15-daagse Mount Everest Base Camp trekking. Als je meer tijd hebt raad ik je aan om in Jiri te beginnen. Dat is zo’n 7 dagen extra wandelen. Jiri is het originele vertrekpunt van de Mount Everest beklimmers, uit de tijd dat vliegen een luxe was en helikopters onbetaalbaar. Naast dat het stuk van Jiri naar Lukla waanzinnig mooi is, ben je ook beter voorbereid op de hoogte én heb je minder kans op hoogteziekte. Je lichaam heeft namelijk meer tijd om te wennen.

Don’t: haasten

Het domste wat je kunt doen is gehaast de berg op gaan. Ook al voel je je goed, je lichaam heeft het nodig om te wennen aan de hoogte. Plan dus voldoende tijd in om te acclimatiseren. Namche Bazaar en Dingboche zijn gebruikelijke plekken om een dagje langer te blijven. Tijdens je acclimatisatiedag kun je een mooie dagtocht maken naar hoger gelegen gebieden. Ook dat helpt het risico op hoogteziekte te verkleinen.
 

Do: huur een lokale gids

Een gids huren heeft absoluut een meerwaarde. Helemaal als je niet zo zeker bent van je conditie. Het kost wel wat extra en voor de route is het niet per se nodig (je kunt bijna niet verdwalen), maar het is fijn om iemand te hebben die je kan vertellen over de omgeving, de namen van de bergen en de plekken die je bezoekt. Maar dat niet alleen. Een gids weet precies wat hij moet doen als je hoogteziekte krijgt of als er iets ergs gebeurt. De meeste (dodelijke) ongelukken tijdens de EBC gebeuren bij mensen die alleen de wandeling maken. De Nepalese overheid is bezig met nieuwe regels die wandelaars in de toekomst verplichten een gids mee te nemen.
 
EBC guide Sherpa

Do: huur een porter

Huur een porter om je tas te dragen. Het maakt de wandeltocht een stuk aangenamer als je niet alles zelf hoeft te dragen. Zolang je tas niet buiten proportioneel zwaar is, hoef je geen medelijden te hebben met de porter. Het is zijn werk, hij vindt het leuk en krijgt er relatief goed voor betaald.
Er zijn nogal veel reisbureaus in Nepal die trektochten en tours aanbieden. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij boekten onze gids en porter via Sports Tours & Travel en zijn heel tevreden over de service. Na afloop van onze trektocht worden we zelfs uitgenodigd voor een uitgebreide lunch om te kletsen over onze ervaring. Een aanrader! (De reviews op TripAdvisor liegen er niet om.)

Don’t: je eigen eten meenemen

Je eigen eten meenemen is wat mij betreft een echte don’t. Sommige trekkers doen het om geld te besparen. Maar het eten onderweg is goed en spotgoedkoop. Een volledige maaltijd kost zo’n € 3,-. De prijst stijgt met de hoogte en loopt op tot ongeveer € 8,-. Die prijsstijging is goed te verklaren. De ingrediënten worden op iemands rug helemaal naar boven getild. Door te eten in de restaurants help je de lokale bevolking enorm. Dat is toch het minste wat je terug kunt doen voor de locals. En het scheelt ook nog eens gewicht in je backpack.

Do: je eigen water zuiveren

Het is belangrijk dat je genoeg water drinkt tijdens de wandeling. Neem daarom je eigen hervulbare fles mee en iets om het water uit de bergen te zuiveren. Denk aan waterzuiveringstabletten, een chlooroplossing, een Steripen, een Lifestraw Go of de Water-to-Go. Dat scheelt een hoop geld, want hoe hoger je komt, hoe duurder de plastic flessen water. Maar belangrijker nog; er is geen georganiseerd afval-ophaalsysteem in de Himalaya, dus belanden de plastic flessen vrijwel zeker in de natuur. Ja, ook als jij ze netjes in een prullenbak gooit.
 
EBC refill water bottle

Don’t: hoogteziekte onderschatten

Elk jaar komen 3 tot 5 mensen om tijdens de EBC trekking. Soms is het domme pech; een uitglijder bij een klif of een rotsblok dat plots naar beneden komt zetten. Maar in de meeste gevallen zijn het mensen die de symptomen van hoogteziekte niet hebben herkend, onderschat of niet wisten wat ze moesten doen. Hoogteziekte is levensgevaarlijk en heeft niets te maken met hoe fit of ervaren je bent. Iedereen kan het krijgen. Je kunt het risico wel verlagen door langzaam naar boven te gaan en voldoende tijd te nemen om te acclimatiseren. Vertoon je na alle maatregelen toch nog tekenen van hoogteziekte? Dan zit er maar één ding op: zo snel mogelijk naar beneden.
 

Nepal 728x90

Do: links passeren

Het Nepalese landschap is vrolijk gekleurd met gebedsvlaggen, versierde rotsblokken en goudgele tempels. Onze gids leert ons al snel dat je deze religieuze plekken altijd links moet passeren. Waarom? “For good luck!” legt hij uit. De lokale bewoners waarderen het ontzettend als je hun gebruiken respecteert. Bovendien is een beetje extra geluk nooit verkeerd.
 
EBC prayer flags stones

Do: zakdoekjes meenemen

Neem voldoende zakdoekjes mee. Naast je benen zal ook je neus flink gaan lopen. Het wc-papier en de servetjes in de bergen zijn stug en ruw. Niet zo fijn als je je neus de hele dag moet snuiten. De meeste hotels onderweg verkopen zakdoekjes, maar ook hier stijgt de prijs net zo hard als de hoogte.

Do: vochtige doekjes inslaan

Vochtige doekjes zijn de beste remedie tegen stinkvoeten en geurende oksels. Ook al kun je bijna overal douchen, trust me; als het min 5 graden is en je een emmer vrieskoud water aangeboden krijgt als ‘douche’, zijn vochtige doekjes ineens een aantrekkelijk alternatief.

Don’t: te enthousiast beginnen

Pas op dat je niet te enthousiast begint. De blaren, pijnlijke knieën, spierpijn en rugklachten moeten allemaal nog komen. Je voelt je de eerste dagen nog kiplekker en gaat rennend de bergen op. Gevolg? Te weinig tijd om te herstellen en nóg meer klachten dan wanneer je het rustig aan doet.
 
EBC Landscape Nepal

Don’t: te veel meenemen

Twee weken lang met 25 kilo op je rug wandelen is geen pretje. Ook niet voor je porter. Neem dus alleen het hoogstnoodzakelijke mee en probeer onderweg af en toe wat ondergoed en kleding te wassen.

Do: met stokken lopen

Stokken zijn niet alleen voor oude dames en snelwandelaars. Een meerdaagse trektocht met klimmen en dalen wordt echt een stuk gemakkelijker met 1 of 2 stokken. Je bent veel meer in balans met een stok. Zie het als een extra been. Of je 1 of 2 stokken nodig hebt is helemaal afhankelijk van je voorkeur. Het is slim om dat van te voren even uit te proberen.
 
EBC Sete Valley

Do: contant geld meenemen

Er is een hoop veranderd sinds de laatste keer dat ik een lange trektocht maakte in Nepal. Zo is er bijna overal Wi-Fi, kun je op 3.600 meter worteltaart krijgen en worden rijke stinkerds met een helikopter naar de top gebracht. Het is dus een kwestie van tijd voor je overal kunt pinnen. Maar tot het zover is raad ik je aan genoeg contant geld mee te nemen voor de duur van de trekking. Alleen in Namche Bazaar staat een pinautomaat. Je zult net zien dat die ‘out-of-order’ is als jij geld nodig hebt.

Do: genieten

Geniet zoveel mogelijk van elke dag. Soms is het afzien en ronduit klote. Maar die momenten zijn snel weer vergeten als je langs wapperende gebedsvlaggen uitkijkt over een groen dal, bestrooid met gekleurde huisje, waar de besneeuwde piek van de Mount Everest hoog bovenuit torent.

Heb jij nog tips voor mensen die de Mount Everest Base Camp trekking gaan wandelen die niet mogen ontbreken in dit lijstje? Laat het me weten in de comments.



De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je dit soort verhalen zoals over de Mount Everest Base Camp trekking niet meer missen? Meld je dan aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen! Meld je aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Ga jij de Mount Everest Base Camp trekking lopen? Lees verder!

1. Ik moet, maar ik kan niet meer. Over de zwaarste dag van de EBC.
2. Nepalees koken met restjes: recept om zelf momo’s te maken.
3. Waarom de Everest Base Camp Trekking zonder te vliegen veel leuker is.
4. De beste tips: wat je zeker moet zien en doen in Nepal
5. Nepal: wandelen met neushoorns, fietsen met locals en dromen met Dhurba

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Een weekend Friesland: ga naar Heerenveen!
August 06, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020

4 Comments

Amanda
Reply 17 februari 2018

Wat gaaf zo'n trekking! Niet alleen handig om een gids mee te nemen, maar ook nog eens hartstikke leuk en leerzaam.

    Daisy
    Reply 21 februari 2018

    Hi Amanda, je hebt helemaal gelijk! Ik kan het echt aanraden om een gids mee te nemen. Ben je al eens op een lange trekking geweest?

Yvonne
Reply 10 augustus 2018

Handig en leuk artikel! Ik ga begin oktober naar Nepal en wil ook graag een (langere) trektocht door de Himalaya maken. Ik ben me aan het oriënteren op waterzuiveringsmethoden maar zie door de bomen het bos niet meer. Heb jij tips? Een filter, tabletten of nog iets anders?

    Daisy
    Reply 11 augustus 2018

    Hoi Yvonne, wat staat je een mooie reis te wachten!
    Wat goed dat je nadenkt over hoe je zo min mogelijk plastic flesjes kunt gebruiken. Wij gebruikten tijdens onze wandeltocht de Steripen om kraanwater te zuiveren. Helaas raakte de batterij leeg en was ik vergeten de oplader mee te nemen (oeps!). We hebben toen langs de route een flesje chlooroplossing gekocht en dat de verdere tocht gebruikt om het water veilig te maken. Soms vroegen we ook om gekookt water in het guesthouse. Met die temperaturen was het helemaal niet erg als het drinkwater niet koud was ;-) Je zou eventueel ook een Lifestraw Go mee kunnen nemen. Daar zit een ingebouwd filter in. Wij hadden die nog niet toen we in Nepal waren, maar ik denk dat die erg handig was geweest! Het water in de bergen is sowieso een stuk beter dan het wate rin de stad. De Lifestraw zou voldoende moeten zijn om veilig water te kunnen drinken. In deze video laat een wandelaar zien dat hij de Lifestraw Go zonder problemen heeft gebruik in de bergen van Nepal: https://www.youtube.com/watch?v=t0Zl1pgBM48
    Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over hoe wij reizen zonder plastic flesjes te kopen. Dat lees je hier. Verder raad ik je ook aan dit artikel te lezen over trektochten in Nepal. Ik wens je heel veel plezier met voorbereiden en je mooie reis! Geniet ervan!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.