By 

Wij kopen geen plastic flessen water op reis en jij kan dat ook!


Wij kopen geen plastic flessen water op reis. Ja echt! Zelfs niet in India. Hoe we dat doen? Die vraag krijg ik regelmatig via social media. Dus is het hoog tijd dat ik ons geheim met jou deel. Maar dan moet je wel beloven dat je bij je volgende reis probeert hetzelfde te doen. Want echt, zo moeilijk is het niet. En je maakt wel een groot verschil. Voor het milieu en voor de mensen in het land dat je bezoekt.

2 flessen per dag

Als we ervan uitgaan dat we 2 liter water per dag moeten drinken, gebruikt de gemiddelde reiziger zo’n 2 flessen mineraalwater per persoon, per dag. Voor een reis van 3 weken met 2 personen komt dat neer op 84 flessen per vakantie. Vier-en-tachtig stukken plastic! Dat is schrikken. Helemaal als je weet dat de meeste landen niet de mogelijkheid hebben om het plastic afval te recyclen of zelfs maar fatsoenlijk te verwerken. De meeste flesjes eindigen op een grote hoop in de natuur, onder de grond, in een rivier of op de bodem van de zee. In het beste geval worden ze aan de rand van een arme wijk verbrand. Ja, ook als je jouw flesje netjes in de prullenbak gooit, eindigt het hoogstwaarschijnlijk op 1 van deze plekken. Beide opties zijn niet bepaald goed voor het milieu. Dat kan anders.
 
Water tourist plastic

Niet zo mooi snorkelen

We kunnen met z’n allen gaan wachten tot het afvalverwerkingssysteem op exotische vakantiebestemmingen verbetert. Maar dan verwacht ik dat we over een jaar of 10 door het plastic de vissen niet meer zien. En dat is lang niet zo mooi snorkelen. Wat we beter kunnen doen is zelf actie ondernemen. Dus is het nieuwe voornemen: reizen zonder plastic. Dan bespaar je al snel 14 petflessen per week. Hoe gaaf is dat? En het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Want laten we wel wezen, reizen is al duur genoeg.

Fles met een goed verhaal

Zet ‘m bovenaan je paklijst: een hervulbare waterfles. Wij reizen met de hippe Dopper. Niet alleen omdat -ie er mooi uit ziet. De Dopper wordt gemaakt van 100% recyclebaar materiaal en is vrij van schadelijke stoffen en giftige weekmakers. Best belangrijk, want die weekmakers komen vrij in het water en zijn slecht voor je gezondheid. Leuker nog is dat 5% van de netto winst van Dopper naar de Dopper Foundation gaat. De stichting werkt samen met lokale partners aan drinkwater en sanitatieprojecten in Nepal. Daar heeft 1 op de 10 mensen geen toegang tot veilig drinkwater. Door deze vette designfles te kopen help je deze mensen dus aan drinkwater.
 
Duurzaam reizen

Veilig water met uv-licht

En dan de belangrijkste vraag: hoe zorg je dat je niet ziek wordt van het kraanwater? Feit blijft dat het kraanwater in de meeste verre landen niet veilig is om te drinken. Daar komt de SteriPen om de hoek kijken. Met uv-licht doodt het futuristische apparaatje alle bacteriën en virussen die mogelijk in het water aanwezig zijn, zonder chemische middelen en zonder de smaak te veranderen. Dat is veel lekkerder en gezonder dan bijvoorbeeld een chlooroplossing of zuiveringstabletten. Je hoeft alleen het uv-lampje te activeren en ongeveer een minuut door het water te roeren. De duur van het roeren is afhankelijk van de hoeveelheid water. En dan is het water gezuiverd en veilig om te drinken. De SteriPen werkt op batterijen en is oneindig te gebruiken. Mits je volle batterijen hebt natuurlijk.

Is dat wel veilig?

De eerste keer dat we de SteriPen gebruikten, waren we een beetje sceptisch. Ik bedoel, hoe kan zo’n lichtgevend staafje vervuild drinkwater nou werkelijk schoonmaken? Dat moet wel magie zijn. Toch niet. De SteriPen gebruikt een techniek die grote waterzuiveringsbedrijven ook gebruiken, maar dan in het klein. Het bedrijf garandeert 99,9% van de bacteriën, virussen en infectieziekten die aanwezig kunnen zijn in water te doden. Denk aan e.coli, salmonella, cholera en legionella. Inmiddels zijn we 7 maanden verder en hebben we de SteriPen zonder problemen gebruikt in alle landen waar we doorheen gereisd zijn. Ja, ook in India. Het land dat berucht is vanwege het slechte drinkwater. En we zijn niet ziek geworden.

Tried and tested

De SteriPen is echt een uitkomst. Bij het schrijven van dit artikel zijn we 239 dagen op reis. Een simpel rekensommetjes laat zien dat we minstens 956 plastic flessen water NIET hebben gekocht. We nemen het kleine apparaatje overal mee naartoe en filteren er naar hartelust op los. We hebben het uv-filter tot nu toe gebruikt in de volgende landen: Iran, Sri Lanka, India (noord en zuid), Nepal, Bangladesh, Myanmar en Thailand. Ik zal dit lijstje blijven aanvullen met nieuwe bestemmingen waar we de SteriPen gebruiken.
 
Water flessen plastic

Waterfles met ingebouwd filter

Een andere oplossing voor veilig drinkwater op reis is de LifeStraw Go. Dat is een hervulbare waterfles met een ingebouwd filter. Je vult de fles met kraanwater. Via de drinktuit in de dop zuig je het water naar buiten. Het water stroomt eerst door het filter en zuivert zo 99,99% van de bacteriën en micro-organismen die in het water aanwezig kunnen zijn. Met deze fles kun je zelf water uit een vervuilde waterbron, zoals een beekje, drinken. De LifeStraw Go filtert tot 1.000 liter water. Daarna komt er simpelweg geen water meer door het filter, waardoor je nooit het risico loopt onzuiver water te drinken. Als het filter opgebruikt is, bestel je gewoon een nieuwe. De fles kun je natuurlijk gewoon blijven gebruiken. Wij vinden de LifeStraw Go vooral heel handig voor onderweg of tijdens een lange wandeling. De LifeStraw Go bestel je gemakkelijk online.
 
Lifestraw go

Extra tips

Natuurlijk kan het eens voorkomen dat je in een situatie belandt waarbij je geen andere keuze hebt dan het kopen van een plastic fles water. Zo waren wij bepakt met 2 liter gezuiverd water voor een 13-urige treinreis in India. Maar we hadden vertraging, waardoor we uiteindelijk 26 uur(!) in de trein zaten. Dat konden we nooit van te voren voorzien. Onze voorraad was op en het water in de smerige toiletten rook naar ijzer en wilden we gewoon echt niet drinken. Dus toen zat er niks anders op dan toch een plastic fles mineraalwater aan te schaffen. Voor de onvoorziene momenten heb ik nog een paar extra tips:

 • Als je toch plastic flessen water koopt, ga dan voor de grootste verpakkingen. Een gigafles van 2 liter is minder plastic dan 4 flesjes van een halve liter.
 • In de meeste hotels en hostels wordt gezuiverd drinkwater aangeboden. Vul daar je eigen flesje voor je eropuit gaat.
 • Je kunt altijd vragen om gekookt water.
 • De SteriPen is een beetje prijzig. Maar als je zuinig met het apparaat omgaat heb je er jaren plezier van en verdien je het geld makkelijk terug.
 • Op de website van Water in het Buitenland kun je per bestemming zien of het leidingwater drinkbaar is.
 • Met de gratis Dopper-App vind je tappunten voor veilig drinkwater over de hele wereld. Weet jij een tappunt dat ontbreekt, dan kun je andere reizigers helpen door de app aan te vullen.

Ga de uitdaging aan!

Ga jij de uitdaging aan? De SteriPen koop je bij de betere outdoorwinkel. Wil je het helemaal goed doen? Dan koop je oplaadbare batterijen, in plaats van wegwerpbatterijen.
Ik werk veel samen met reisorganisatie Better Places. Niet alleen omdat ze prachtige reizen aanbieden, maar vooral omdat ze reizigers helpen de wereld op een duurzame en sociale manier te ontdekken. Daarom vraagt Better Places al haar klanten om zo min mogelijk plastic flessen te gebruiken op reis. Om je een beetje op weg te helpen krijgt iedereen die een reis boekt een gratis Dopper thuisgestuurd. Een goed begin is het halve werk.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Duurzaam reizen: 10 simpele tips voor een groenere wereld
2. 7x dierenleed op reis en wat je kunt doen om het te voorkomen
3. 6 duurzame goodies die elke reiziger moet hebben
4. 7 redenen waarom je echt eens moet Interrailen
5. Een avontuurlijke wereldreis: waarom we liever niet vliegen

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Vietnamees eten nepvlees
Alles wat je moet weten over vegetarisch en veganistisch eten in Vietnam
September 08, 2018
Pinnen in het buitenland tips
Pinnen in het buitenland: met deze tips bespaar je veel geld!
September 04, 2018
Sri Lanka
Een jaar op reis! Dit zijn de leukste statistieken en weetjes van 365 dagen wereldreis
August 18, 2018
myanmar fishing Inle lake
Bezienswaardigheden in Myanmar: deze 9 plekken wil je niet missen
August 15, 2018
Meet the locals Myanmar Kayah tribe
Myanmar: maak kennis met de bewoners van de onbekende Kayah State
August 11, 2018
Mr Binh Family Cat Tien
Cat Tien National Park: slapen bij de locals en op zoek naar gibbons
August 07, 2018
Vegetarian Cooking class Chian Mai Thailand
De leukste vegetarische kookles van Chiang Mai + recept voor pad thai
August 01, 2018
Vang Vieng Laos
Op wereldreis? 10 dingen die je moet weten over het afsluiten van een reisverzekering
July 27, 2018
Spijkerbroeken Bangladesh fabriek
Textielarbeiders in Bangladesh moeten hun eigen veiligheid betalen
July 24, 2018

6 Reacties

Boekan
Reply 4 april 2018

Een interessante optie, mar bij Bol.com niet leverbaar

  Daisy
  Reply 4 april 2018

  Ja, ik zie het! Dank voor het laten weten. Ik heb de link verwijdert. Je kan SteriPen ook (online) kopen bij een outdoorwinkel, zoals Beversport en Zwerfkei.

Sofie
Reply 7 april 2018

Oh ik wist niet dat dat bestond zo een steripen. Meer en meer wil ik al dat plastiek vermijden maar ben toch een beetje sceptisch naar veiligheid met kleine kinderen toe. Ken je iemand die dat al heeft uitgeprobeerd?

  Daisy
  Reply 12 april 2018

  Hoi Sofie, ik kan me voorstellen dat je met kinderen wat voorzichtiger bent. Goeie vraag. Ik weet dat Yvonne van der Laan (https://www.facebook.com/YvonnevanderLaanPhotographyTravel/) de Steripen heeft geprobeerd met kinderen. Alleen vond zij dat het teveel tijd kostte om elke dag voor 4 mensen 90 seconden in het water te roeren. Of ze qua veiligheid tevreden is weet ik niet. Je kan haar via die link vast benaderen!
  Groetjes,
  Daisy

Yvonne
Reply 4 juni 2018

Grappig.. ik wilde je net vragen hoe vaak je de batterij vervangen hebt (bij ons in minder dan een week leeg).. verder waren we wel tevreden, het werkt ook met kuds.. maar wel een lamme arm ? we gaan nu met de lifestraw op pad..

Linda - Zaailingen
Reply 4 juni 2018

Oh wat goed! Ik dacht dat je in Azië eigenlijk wel op plastic flessen aangewezen was, maar er is dus een goed alternatief. Vorig jaar was ik trouwens in Oostenrijk en het water dat je daar rechtstreeks uit de beekjes en bronnetjes kunt drinken blijft stiekem toch wel echt het allerlekkerst ;)

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.