By 

Restjesrecept: Maak je eigen paneermeel, maar niet van oud brood


Er gaat niets boven zelfgemaakt paneermeel. Nu is een pakje paneermeel in de supermarkt spotgoedkoop. Je betaalt er nog geen vijftig cent voor. Dus voor de prijs hoef je het niet te laten. Maar het is natuurlijk nog veel goedkoper (en leuker) om je eigen broodpoeder te maken. Want je hebt er meer van in huis dan je denkt.

Paneermeel uit de supermarkt is letterlijk het afvalproduct uit de beschuitfabriek. Slim om dat te verkopen natuurlijk! Maar als de beschuitfabriek ‘afval’ heeft wat je kunt hergebruiken, dan heb ik dat zelf ook. Met die gedachte ben ik eens door mijn broodtrommel gaan snuffelen. En toen kwam ik tot deze fantastische ontdekking.

Paneermeel is overal!

Ik eet regelmatig een cracker tussendoor. Lekker met kaas en tomaat. Nadat ik vandaag de laatste cracker uit het pakje haalde, heb ik het doosje niet meteen weggegooid. Onderin ligt namelijk een eetlepel vol aan kruimels. Het perfecte paneermeel!
 
_MG_2791-01

_MG_2796-01
 
Ik heb een speciaal potje voor mijn home made paneermeel en bewaar daar voortaan alle kruimels van crackers, zoute koekjes, beschuit en soepstengels in. Zijn de kruimels te grof voor paneermeel, dan plet ik ze nog even in het zakje, voor ik ze erbij doe.

Bewaren

De korrels bewaar je het beste donker en droog. Je kunt het verzamelde paneermeel op dezelfde manier gebruiken als het poeder uit de supermarkt. Het is tenslotte hetzelfde product. Maar dan heeft jouw paneermeel één groot voordeel; het is een stuk duurzamer dan het verpakte en getransporteerde supermarktpoeder. Oja, en het is gratis. Win win!
 
Cracker

 

Cookinglife.nl

De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je dit soort verhalen niet meer missen? Meld je dan aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen en het gaat niet altijd over paneermeel ;)! Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van dit blog over paneermeel? Lees deze blogs ook:

1. Maak een quiche van oud brood!
2. Zo maak je pesto van wortelloof!
3. Patat over? Maak er friettata van!
4. Cataplana: Portugees koken met restjes!
5. Nepalees koken met restjes: recept om zelf momo’s te maken

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Een weekend Friesland: ga naar Heerenveen!
August 06, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
In Zimbabwe praat je niet over de toekomst
January 20, 2020

2 Comments

Eske
Reply 26 november 2015

Super handig! Ik ga vanaf nu ook maar een potje paneermeel bijhouden ;)

    Daisy Scholte
    Reply 26 november 2015

    Jaaa!! Leuk! Ik vond het zelf ook een briljante ontdekking ;-) En zo simpel eigenlijk..

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.