By 

Een magische ervaring in de ruïne van de verloren stad Petra


Ik dacht altijd dat Petra de ruïne van een prachtige, uitgehakte bibliotheek is. Had ik het even mis! De stad, gebeiteld uit rode, zandstenen rotsen, is groter dan Amsterdam. Met meer dan 800 monumenten kun je dagen in Petra doorbrengen en nog niet alles zien. En dan te bedenken dat het grootste deel van de stad nog steeds onder de grond ligt.

Petra was ooit een bloeiend handelscentrum en de hoofdstad van het Nabataanse rijk. De verloren stad is zonder twijfel de meest spectaculaire bezienswaardigheid van Jordanië.

Verloren stad

Er is weinig bekend over de verloren stad Petra. Net als bij het Peruaans wereldwonder Machu Picchu is het bij Petra gissen naar de oorspronkelijke functies van de gebouwen. Volgens sommigen is het bekende Al-Khazneh monument een tempel. Anderen zeggen dat het een schatkamer van de Egyptische farao’s was.
 

 
De oudste vondsten laten zien dat er 1200 jaar voor onze jaartelling al mensen in de stad woonden. Wat we zeker weten is dat de stad rond het jaar nul de hoofdstad van het machtige koninkrijk van de Nabatanen was. De rijke handelaren regeerden ooit over een groot deel van het Midden-Oosten. Syrië, Jordanië, Saoedi-Arabië en Israël hoorden allemaal bij het Nabataanse rijk.

Tot 1985 woonden de Nabatanen, een Bedoeïenenvolk, in de ruïnes en grotten van Petra. Er kwamen toen amper toeristen naar de oude stad. Ruim dertig jaar geleden werd de verloren stad op de UNESCO werelderfgoedlijst gezet. Dat betekende dat er geen mensen meer mochten wonen. Even verderop, met uitzicht over Petra, bouwde de regering stevige huizen voor de ruïnebewoners. Zij hebben hun oude stad niet achter zich gelaten. De jongens op ezels, de straatvegers, de koetsiers, de souvenirverkopers, het zijn allemaal Nabatanen.
 

The Treasury

Ik zie de eerste glimp van het uitgehakte monument als ik door de smalle Siq wandel. De Siq is een dramatische splitsing tussen de gekleurde rotsen die een wandelpad vormt richting de tempel. De weg kronkelt zo’n anderhalve kilometer tussen de zandstenen kliffen. Af en toe moet ik wijken voor een paard en wagen die vermoeide toeristen de lange wandeling bespaart.
 

 
In één van de laatste scènes van de Hollywood kaskraker ‘Indiana Jones and the last crusades’ gaan acteurs Sean Connery en Harrison Ford de bekende schatkamer binnen op zoek naar de heilige graal. In de film raken de mannen bijna verdwaald in het doolhof van de Al-Khazneh. In werkelijkheid is de tempel niet meer dan een gevel met een kleine zaal die ooit gebruikt werd als koninklijke graftombe.

Tot 1997 mochten toeristen nog naar binnen in de tempel. Maar mensen graveerden hun namen in de muren en schreeuwden de longen uit hun lijf vanwege de holle echo in het gebouw. Nu staan er bewakers bij de grote ingang. Het is verboden toegang.

Meer lezen? Waar moet je slapen na je bezoek aan Petra? Jesicca van Corners of the World deelt haar tips voor de mooiste hotels in Jordanië.

Petra by night

Na sluitingstijd geven de toeristen Petra terug aan de oorspronkelijke bewoners. Volgens onze gids genieten de Nabatanen samen van de stilte als de vakantiegangers terugkeren naar hun hotels. Drie avonden per week geven zij dat unieke moment op, zodat ook wij de magie van Petra by Night kunnen ervaren.

In het licht van de maan wandel ik dezelfde kronkelende weg door de smalle Siq richting de Treasury. De roodkleurige rotswanden worden opgelicht door flikkerende lantaarns langs het pad. Bij de ingang word ik nog gewaarschuwd: niet hardop praten, bellen of flitsen met je camera. Dat verstoort de bijzondere ervaring.

Niets is te vergelijken met de sfeer van de donkere Siq en de ultieme climax als je de opgelichte tempel bereikt. Honderden kaarsjes schijnen op de gevel van de tempel. De toeristen verzamelen zich op lange tapijten. In het midden speelt een Nabataan traditionele muziek op een fluit terwijl een gids vertelt over de oude gewoontes van de oorspronkelijke bewoners. Om de kou van de nachtelijke woestijn te weerstaan krijgen we een kop zoete thee.
 

 
Jammer genoeg heeft niet iedereen de waarschuwing begrepen en wordt er naar harte lust geflitst.
De felle flitsen van de smartphonecamera’s schijnen als bliksemschichten tegen de tempel. Pas als de bezoekers zien dat de foto’s toch niet mooi worden neemt het flitsen langzaam af en kan ik in alle stilte genieten van dit betoverende moment.
 


 
Vraag je je af of het wel veilig is om nu naar Jordanië te gaan? Ik dit blog leg ik uit waarom je juist nu het prachtige, Arabische land moet bezoeken.

Meer informatie over reizen door Jordanië en alles wat er te doen is vind je op de website van Aqaba Tourism.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk

1. Op safari door de buitenaardse Wadi Rum woestijn in Jordanië
2. Is het wel veilig? Waar je juist nu naar Jordanië moet!
3. Iran: ze slachten een kip voor mij (en ik ben vegetariër)
4. Is het wel veilig? Waarom je juist nu naar Jordanië moet!
5. Stappenplan: zo bezoek je de Taj Mahal zonder toeristen

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
Zo plan je een bezoek aan Etosha National Park
December 06, 2019

2 Comments

Shirley
Reply 26 februari 2017

Prachtig! Ik ga binnenkort naar Jordanië en Petra en Petra by night staan absoluut op mijn lijstje. Ik ben echt zo benieuwd. Ik heb al uitgebreide verhalen gehoord van mijn moeder die in 2015 is geweest en kan niet wachten om het eindelijk zelf te zien.

    Daisy Scholte
    Reply 28 februari 2017

    Hoi Shirley, wat leuk om te horen. Je gaat het er echt prachtig vinden. Dat kan niet anders! Hoewel ik heel verschillende ervaringen heb gehoord, vond ik Petra by Night ook echt heel mooi. Je moet jezelf echt de ruimte geven om te genieten van het moment. En negeer de vervelende toeristen die hun flitser gebruiken voor foto's. Toen ik dat deed kon ik pas echt genieten. Heel veel plezier gewenst!!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.