By 

9 vreemde regels en originele oplossingen voor het leven in Iran


In dit artikel vertel ik je over vreemde regels, originele oplossingen en andere gekke dingen die wij tijdens onze reis in Iran ontdekken.

Soms lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan in Iran. Ouderwetse wetten over stokslagen en hoofddoeken zijn nog altijd in gebruik. Het halve internet is onbereikbaar en de televisie en het nieuws worden door de overheid gecensureerd. Maar in gesprek met leeftijdsgenoten ontdek ik dat deze generatie Iraniërs zich weinig aantrekt van de regels. Ze zijn net zo modern als ik en hebben dezelfde dromen en wensen voor de toekomst. Ik leer dat je slim en flexibel moet zijn om iets te bereiken in dit bijzondere land. En zo kan het dat het leven van een Iraniër best wel lijkt op dat van een Nederlander. Je moet hier alleen een beetje creatief met de regels omgaan.

1. Censuur op televisie

Amerikaanse series en Hollywoodfilms worden eerst goedgekeurd voor ze überhaupt op televisie komen. Seks, blote vrouwen, muziek, religieuze programma’s, nieuws en grappen over Iran zijn niet toegestaan. Maar ook landelijk nieuws over economische problemen, demonstraties, de slechte verhouding met Amerika en Westerse sancties tegen Iran zijn allemaal onderwerpen die de regering probeert te verbergen voor het volk. Maar de Iraniërs zijn niet gek. Hoewel satellietschotels verboden zijn, heeft minstens 70% van de bevolking zo’n ronde schijf aan zijn gevel hangen. Daarmee ontvangen zij niet alleen Westerse televisie, maar ook moderne, ongecensureerde Iraanse zenders die in Engelse studio’s worden opgenomen. Dat is inclusief sexy weervrouwen.
 
Teheran City Iran

2. Censuur op het internet

Wat voor de televisie geldt, geldt ook voor het wereldwijde web. De helft van de websites die in mijn zoekgeschiedenis staan is niet bereikbaar in Iran. De overheid controleert het internetverkeer en blokkeert alles wat niet past bij het sobere leven van een Iraniër. Wie zoekt naar YouTube, Facebook, Twitter en nog eens vijf miljoen websites krijgt een foutmelding. Het zijn vooral websites met thema’s als ‘nieuws’, ‘kunst’ en ‘maatschappij’ die geblokkeerd zijn. Maar – hoe kan het ook anders – elke zichzelf respecterende Iraniër heeft een VPN op zijn telefoon en computer geïnstalleerd. Via een Virtual Private Network bezoek je de betreffende website via een buitenlands IP-adres. Zo omzeil je de blokkades en zijn alle websites gewoon bereikbaar.

3. Hoofddoek

In openbare ruimtes zijn vrouwen verplicht een hijab (hoofddoek) te dragen en hun vrouwelijke vormen te verbergen met wijde kleding. Er bestaat zelfs zoiets als de undercover ‘moraalpolitie’ die vrouwen aanspreekt op onfatsoenlijke kleding, boetes uitdeelt en soms zelfs arrestaties verricht. Steeds meer vrouwen komen in opstand tegen de regels. Op straat zie je de hoofddoek steeds verder naar achteren zakken, waardoor de prachtige, donkere haren (of hoog geblondeerd) duidelijk zichtbaar zijn. Onder de loshangende mantels dragen de meiden sexy jurkjes, korte rokjes en strakke shirts die binnenshuis tevoorschijn komen. Als symbolisch protest dragen vrouwen op woensdag een witte hoofddoek en posten foto’s van zichzelf met de hashtag #WhiteWednesday.
 
Life in Iran - Travel

4. Nieuwe neus

Wat mij nog het meest verbaast aan Iran is hoeveel aandacht vrouwen besteden aan hun uiterlijk. Onder hun lange mantels dragen ze de mooiste en meest sexy kleding en ondanks de hoofddoek zit hun haar altijd goed. De meeste vrouwen – jong en oud – dragen veel make-up en een setje nepwimpers. Hoe tegenstrijdig het ook is, de vrouwen hier doen er alles aan om zo mooi mogelijk te zijn. Zo kan het dat het doodnormaal is om jezelf een nieuwe neus aan te meten. Kijk niet vreemd op als je een jonge meid met een ingetapete neus ziet lopen. Een nose job is iets om trots op te zijn. Dat mag de hele wereld zien! Enneh, de mannen doen het ook.
 
Nose job Iran

5. Geen alcohol

Alcohol in Iran is verboden. Maar ook hier houden de mannen van een lekker, koud pilsje. Dus elk restaurant serveert Bavaria 0.0%, Oettinger alcohol vrij of Amstel Malt. Lang niet zo lekker, volgens Patrick. Maar wie denkt dat de Iraanse jeugd nog nooit dronken is geweest komt bedrogen uit. Iedereen kent wel iemand die op de één of andere manier aan alcohol kan komen. Op bruiloften, feestjes en verjaardagen zijn de Iraniërs net zo dronken als wij. Maar pas op! Wie betrapt wordt met zo’n lekker, koud biertje of een zelfgebrouwen wodka riskeert 20 stokslagen.
 
Alcohol in Iran

6. Welcome to Iran

Toerisme in Iran staat nog in de kinderschoenen. In het westen heersen nog veel vooroordelen over het land die een reden zijn om niet te komen. Wij werden meer dan eens vreemd aangekeken toen we vertelden dat we naar Iran gingen. “Is dat niet heel gevaarlijk?” In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Iran juist helemaal niet gevaarlijk. Toeristen worden met open armen ontvangen. De mensen hier zijn dolblij en supertrots dat jij hun land bezoekt. We kunnen geen vijf minuten over straat zonder dat iemand ons in het voorbijgaan welkom heet in Iran. We hebben zelfs een hele lijst aan telefoonnummers verzameld van Iraniërs die we altijd kunnen bellen als er iets is of als we vragen hebben.

7. Illegaal logeren

Nog zoiets: Couchsurfen is hartstikke illegaal in Iran, maar nergens ter wereld wordt het zoveel gedaan als hier. Voor wie het platform niet kent: op de website Couchsurfen.com bieden mensen een bank of een logeerbed gratis aan. Op die manier leer je als aanbieder nieuwe mensen kennen en krijg je als reiziger een bijzonder kijkje in het dagelijks leven van de locals. Zoek een willekeurige stad in Iran en je vindt tientallen, soms honderden adressen waar je kunt logeren. Zelfs als je niet van te voren iets afspreekt word je gegarandeerd op straat uitgenodigd om bij mensen thuis te komen slapen. En ja, dat het illegaal is, daar geven ze hier niet zo om. Hoe gaat de politie dat ooit controleren?
 

8. Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is, zoals in veel Arabische landen, hartstikke verboden in Iran. Op seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht staat officieel zelfs de doodstraf. Toch doen homo-dating apps als Grinder het goed in Iran en worden geslachtsveranderingen zelfs vergoed door de overheid. In Teheran weet iedereen dat het park bij de stadsschouwburg een populaire ontmoetingsplek is voor LGBT’ers. Hoe dat precies zit kan niemand me uitleggen. Het enige antwoord wat ik krijg is: “That’s Iran, you know.”

9. Roken is cool

Nog niet zo lang geleden was roken in Nederland doodgewoon. Ik herinner me zelfs de mistige rookcoupé’s in de trein nog. Maar inmiddels ben ik zo gewend aan de nieuwe rookregels in Nederland dat ik gek opkijk als er gerookt wordt aan de tafel naast mij in het restaurant waar we vanavond eten. Het valt me op dat bijna alle mannen in Iran roken. Zelfs als een pakje peuken te duur is koop je gewoon één of twee saffies bij de kiosk. Roken is zelfs zo cool dat er kinderpyjama’s zijn met het logo van Marlboro.
 
Smoking in Iran

Lezen over onze gastvrije ontvangst in Iran? Ik schreef er dit blog over.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Dit zijn de beste vegetarische restaurants in Iran
2. Iran: ze slachten een kip voor mij (en ik ben vegetariër)
3. De halve wereld in historisch Esfahan
4. Is het wel veilig? Waarom je juist nu naar Jordanië moet!
5. Op safari door de buitenaardse Wadi Rum woestijn in Jordanië

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
hostel in Amsterdam
Het WOW Hostel in Amsterdam is niet zomaar een hostel
August 13, 2020
De beste vegan restaurants in Heerenveen en omgeving
August 11, 2020
Een weekend Friesland: ga naar Heerenveen!
August 06, 2020

4 Comments

Mirre
Reply 1 september 2017

Goed verhaal! En wat een bizar maar leuk land!

    Daisy & Patrick
    Reply 1 september 2017

    Thanks Mirre :-) Je moet er ook echt eens naartoe gaan. Het is zo bijzonder en zo fijn om hier rond te reizen. Zet 'm op je lijstje!

Dez
Reply 1 september 2017

Jullie verhalen zijn zo interessant en verfrissend om te lezen! Ik wacht elke dag met smart op een nieuwe blogpost en ben dan telkens ook erg blij als er weer een nieuwe post is :)

    Daisy & Patrick
    Reply 1 september 2017

    Ha Dez, wat ontzettend leuk om te horen :-) Daar doen we het voor! Ik wou dat ik elke dag wat kon publiceren, maar dan houden we geen tijd meer over voor onze avonturen. Maar we blijven zoveel mogelijk verhalen delen. Mits er internet is natuurlijk. Haha! Groetjes uit Iran!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.