By 

Wandelen door de Nilgiri hoogvlaktes en op bezoek bij de Toda stam


We spreken af bij een chique hotel net buiten de stad. Thorthey komt uit de bosjes gesneld op een gammele mountainbike. Daar scoort hij meteen zijn eerste punten mee. Hij bindt zijn fiets aan een paal en wandelt met ons richting de bushalte. Nou ja, de plek waar we de bus het makkelijkst staande kunnen houden. Echte haltes kom je hier weinig tegen. De bus brengt ons voor omgerekend 10 eurocent naar de rand van de Nilgiri hoogvlaktes waar Thorthey en zijn Toda familie al generaties lang wonen. Er staat ons een bijzondere trektocht door een adembenemend natuurgebied te wachten.

Inkomsten voor zijn stam

Het natuurgebied is verboden terrein. Alleen met toestemming en onder begeleiding van een dorpsbewoner mag je in het gebied wandelen. Dat is maar goed ook, want je kunt er gemakkelijk verdwalen.

Thorthey is onze gids. Hij kent het gebied als geen ander. Als lid van de lokale Toda stam groeide hij op in de Nilgiri hoogvlaktes, vlakbij het toeristische Ooty. De Toda’s verbouwen geen eten en hebben daardoor geen constante inkomstenbron. Nu de kinderen naar school gaan en er steeds meer behoefte is aan moderne spullen is er geld nodig. Door zijn werk als gids verdient Thorthey een inkomen voor zijn gemeenschap en hoopt hij tegelijkertijd de natuur en zijn culturele erfgoed te behouden.
 
Toda Tribe Nilgiri Mountains

De Toda stam

De Toda is een kleine, eeuwenoude stam die alleen in de Nilgiri bergen leeft. Niemand weet precies waar hun oorsprong ligt. Vroeger leefden de Toda’s als nomaden en volgden ze hun kudde buffalo’s. In de afgelopen eeuw hebben de Toda’s zich gesetteld in de heuvels van Nilgiri, waar ze nog steeds afgezonderd van de buitenwereld leven. Ze aanbidden de natuur en hun buffalo’s. Hoe meer buffalo’s je hebt, hoe rijker je bent.

Oranje bos

De geluiden van het moderne leven verdwijnen in de verte. We wandelen door prikkende bosjes, over smalle paden richting een dichtbegroeid bos. Er is iets vreemds aan de hand met de bomen die we passeren. Ze zijn oranje.

Het ziet er mooi uit, maar Thorthey is alles behalve enthousiast. “Felle kleuren in de natuur zijn altijd gevaarlijk,” waarschuwt hij ons. “Deze acaciabomen zijn door de Britten geplant vanwege hun natuurlijke kleurstoffen. Die werden gebruikt in de kledingindustrie. Nu zijn er chemische oplossingen en zijn de acaciabomen waardeloos. De bomen komen oorspronkelijk uit Afrika en groeien hier als onkruid. Maar ze kunnen niet goed tegen ons klimaat. De oranje kleur die je ziet is schimmel. Al deze bomen zijn ziek.” Thorthey legt uit dat hij de bomen het liefst zou kappen: “We houden geen grasland meer over. Maar de overheid heeft bepaald dat de bewoners de natuur met rust moeten laten. Ook al is dat in dit geval niet de beste voor het landschap.”
 
Toda Tribe Nilgiri Mountains

Moderne leven

Het oranje bos maakt plaats voor uitgestrekte, groene heuvels zo ver als het oog reikt; de Nilgiri hoogvlaktes. We zien een kudde schapen dichterbij komen. Een oude vrouw in traditionele kleding neemt even rust van een lange wandeling. Tot mijn verbazing haalt ze een mobiele telefoon tevoorschijn en begint een luid gesprek, terwijl haar schapen rustig verder grazen. Het moderne leven is ook tot deze zeldzame stam doorgedrongen. Verandering is onvermijdelijk. Of dat goed is of niet, dat weet ik niet. De tijd zal het leren…
 
Toda Tribe Nilgiri Mountains

Toda Tribe Nilgiri Mountains

Geneeskrachtige natuur

De Toda’s aanbidden de natuur en geloven in de geneeskrachtige werking van planten. Thorthey legt uit dat ze liever niet naar de dokter gaan, maar hun eigen middelen gebruiken als iemand ziek of gewond is. “Voor het stelpen van bloedingen gebruiken wij bladeren, voor een verkoudheid plukken we kruiden en voor elke ontsteking is er weer andere plant.” Onderweg duikt Thorthey geregeld de bosjes in om terug te komen met een blaadje waar we echt eens aan moeten ruiken. Of een takje dat we moeten breken, want het sap is zo gezond. “Dit is beter dan elke antibiotica!”

Trouwen en vrouwen

Ik luister vol bewondering naar de verhalen van Thorthey. Zijn volk is zo verbonden met de natuur. Daar kunnen wij nog wat van leren. Maar er is één onderwerp waarin we elkaar niet kunnen vinden: vrouwen. Thorthey vertelt over het traditionele huwelijk, waarbij de ouders een huwelijkspartner voor de man zoeken. De Toda’s trouwen nooit buiten hun stam en vrouwen zijn ondergeschikt aan de man. Hij legt uit dat de belangrijkste taak van een vrouw is om kinderen te krijgen en voor het huishouden te zorgen. Als ik hem vraag of hij verwacht dat dat zal veranderen is hij heel stellig: “Dat zal nooit gebeuren. De hersenen van vrouwen zijn nou eenmaal minder ontwikkeld dan die van mannen.” Voor ik wil reageren, haal ik even diep adem en slik mijn woorden verstandig in.
 
Toda Tribe Nilgiri Mountains

Thee en buffalomest

Al met al wandelen we zo’n 15 kilometer door de heuvels van Nilgiri. Onderweg maken we een korte stop bij zijn familiehuis. We krijgen een kop thee van zijn tante en giechelen met de kleintjes. Patrick krijgt een traditioneel kleed omgeslagen. “Nu ben je een echte Toda!” Van een afstandje en op blote voeten mogen we de heilige tempel bewonderen. De halve koepel is gemaakt van buffalo mest en heeft een ingang waar je alleen kruipend doorheen kan. Wij mogen er niet in. Die eer is alleen weggelegd voor Toda mannen.

Aan het eind van de middag bereiken we de top van één van de hogere bergen in het gebied. We kijken uit over het gigantische meer dat tussen de bergen door kronkelt. De perfecte plek voor de bescheiden lunch die we mee hebben genomen. Dit is echt genieten.
 
Toda Tribe Nilgiri Mountains

Toda Tribe Nilgiri Mountains

Toda Tribe Nilgiri Mountains

Ook doen wat wij deden?

  • De Toda graslanden bevinden zich in een beschermd natuurgebied en zijn verboden toegang zonder gids.
  • Thorthey is een veelgeprezen gids met jaren ervaring. Hij biedt op maat gemaakte wandeltochten voor kleine gezelschappen. Hij heeft geen website, maar je kunt hem bellen of mailen en vragen naar de mogelijkheden. Mobiel: 0091 9751155691 of email: thortheyooty1980@gmail.com.
  • Wij betaalden omgerekend € 13,- per persoon voor een volle dag wandelen met gids.
  • Goede schoenen en een lange broek zijn aan te raden. Af en toe wandel je door bosjes met scherpe stekels. Dan is het toch wel fijn als je enkels beschermd zijn.
  • Neem je eigen eten en drinken mee, want onderweg kom je geen enkele winkel of restaurant tegen.

 
Toda Tribe Nilgiri Mountains

Toda Tribe Nilgiri Mountains

Toda Tribe Nilgiri Mountains

Toda Tribe Nilgiri Mountains

Toda Tribe Nilgiri Mountains

Toda Tribe Nilgiri Mountains

Toda Tribe Nilgiri Mountains

  • 13 November 2017
  • 2
Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

myanmar fishing Inle lake
Bezienswaardigheden in Myanmar: deze 9 plekken wil je niet missen
August 15, 2018
Meet the locals Myanmar Kayah tribe
Myanmar: maak kennis met de bewoners van de onbekende Kayah State
August 11, 2018
Vegetarian Cooking class Chian Mai Thailand
De leukste vegetarische kookles van Chiang Mai + recept voor pad thai
August 01, 2018
Spijkerbroeken Bangladesh fabriek
Textielarbeiders in Bangladesh moeten hun eigen veiligheid betalen
July 24, 2018
Luang Prabang Laos monk
Luang Prabang: wat te doen in de mooiste stad van Laos?
July 14, 2018
Insecten eten - All Day Every Daisy
Smakken en slurpen: dit zijn de gekste eetgewoontes in Azië
July 09, 2018
Jungle Trekking Nam Ha NP Laos
Van de gebaande paden af in Laos: ecotrekking in Nam Ha National Park
July 01, 2018
Vegetarian Chiang Mai
De complete gids voor vegetariërs en veganisten in Chiang Mai in Thailand
June 24, 2018
Arequipa - All Day Every Daisy
Meet the locals: 18 handige websites voor onvergetelijke ontmoetingen op reis
June 20, 2018