By 

Stappenplan: zo bezoek je de Taj Mahal zonder toeristen


Je reis naar India is pas compleet als je de Taj Mahal hebt bezocht. Miljoenen mensen sluiten elk jaar aan in de rij om het wereldwonder met eigen ogen te zien. Wil je liever niet omvergelopen worden door massa’s toeristen, maar wel het hoogtepunt van India zien? Gebruik dan mijn stappenplan voor ga de Taj Mahal bezoeken zonder toeristen.

Paleis of graftombe?

Veel mensen denken dat de Taj Mahal een paleis is. Maar niets is minder waar. De Indiase keizer Shah Jahan was stapelgek op zijn vrouw Mumtaz Mahal. Ze waren niet alleen geliefden, maar ook elkaars beste vrienden. Mumtaz en Shah Jahan waren 19 jaar getrouwd en kregen 13 kinderen. De geboorte van haar laatste kind werd Mumtaz fataal. Het verdriet van de keizer was zo groot dat hij beloofde een graf te bouwen dat zo mooi was dat niemand haar ooit zou vergeten. Meer dan 20.000 mensen bouwden de gigantische tombe tussen 1631 en 1648. Jaren later werd de keizer afgezet door zijn eigen zoon. Shah Jahan werd opgesloten in een toren van het Red Fort, dat uitkijkt over de Taj Mahal. Volgens de verhalen heeft Shah Jahan de rest van zijn leven uitgekeken naar de witte tombe waar zijn geliefde vrouw begraven lag. Bijna 400 jaar later is de Taj Mahal nog steeds het symbool van oneindige liefde.
 
Taj Mahal sunrise

Van en naar Agra

De Taj Mahal ligt aan de Yamuna River in de stad Agra. De stad zelf is vies, druk en onoverzichtelijk. Ik zou er niet langer blijven dan nodig is. Agra is goed te bereiken met de trein. Vanuit Delhi, Jaipur en Varanasi gaan er dagelijks treinen. Het is slim om de trein ruim van te voren te boeken, aangezien ze snel vol kunnen raken. Als de treinen toch vol zijn kun je ook met de bus reizen. Die doen er net zo lang over als de trein. De bus is alleen een stuk duurder en minder comfortabel.

De Taj Mahal bezoeken: beste reistijd

De beste tijd om te Taj Mahal te bezoeken is tussen oktober en maart. Het is dan niet zo heet en je vermijdt het regenseizoen. Het nadeel is dat er in die periode meer kans is op smog, wat je ervaring flink kan verzieken. In het voorjaar is het een stuk warmer, maar nog steeds goed te doen. Het grote voordeel is dat je minder kans hebt op smog. Het nadeel is dat het dan hoogseizoen is en het heel druk kan zijn.

 
Taj Mahal without the crowd

Vermijd de drukte

Wil je ook zo’n foto zonder andere toeristen op de achtergrond? Dat kan, maar daar moet je wel wat voor over hebben. De poort naar de Taj Mahal opent om 6 uur. Zorg ervoor dat je vooraan in de rij staat! Hoe? Dat leg ik je hier uit in dit handige stappenplan.

 

1. Wees de eerste

Wij vertrokken om 5 uur van ons hotel om er zeker van te zijn dat we als eerste aankwamen. Ik raad je aan om naar de East Gate te gaan. Daar is het meestal iets rustiger. Rond deze tijd staat er nog niemand in de rij, maar zijn er al wel mensen in de weer met de voorbereidingen van de opening. Zorg ervoor dat de mensen bij de poort je gezien hebben. Een vriendelijke groet kan je later goed van pas komen.

2. Verdeel de taken

Dit is het lastige deel van de onderneming. Je moet namelijk een kaartje kopen, maar dat is zo’n 100 meter verderop van de rij. Het probleem is dat rond 5.30 uur de eerste tourgroepen aankomen die met tientallen tegelijk in de rij voor de poort gaan staan. Zij hebben een gids die de kaartjes voor ze haalt. En dat is precies hoe jij het ook moet doen. Zorg dat één van jullie vooraan in de rij staat bij de kaartjes en de ander vooraan in de rij bij de deur.

3. Kaartje kopen

De ticketcounter voor de Taj Mahal gaat rond 5.45 uur open. Een kaartje kost 1.000 rupees per persoon. Het slim om dat contant te hebben, aangezien pinapparaten in India nogal eens crashen. Na het kopen van je kaartje loop je door naar de tweede balie, waar je een flesje water en netjes voor je schoenen krijgt.

4. Terug in de rij

Na het kopen van de kaartjes zul je zien dat de rij bij de poort inmiddels flink is gegroeid. Geen paniek! Één van jullie staat tenslotte al vooraan. Hier komt de vriendelijke begroeting van eerder goed van pas. De mannen bij de poort weten dat jullie er als eerste waren en laten je via de zijkant aansluiten bij je gezelschap. Negeer de boze blikken van de mensen achter je. Die doen tenslotte hetzelfde.

5. De Taj Mahal bezoeken: Beveiliging

Om 6.15 uur stipt gaat de poort open. Je moet eerst langs de beveiliging die je tas controleert. Als het niet nodig is om een tas mee te nemen raad ik je aan die in het hotel te laten. Dat scheelt een hoop tijd en gedoe.

6. Rennen?

Als de poort open gaat ben je er nog niet. Het is dan een paar honderd meter lopen naar de Taj Mahal. Er zijn genoeg gekken die na het openen van de poort het op een rennen zetten. Je moet het er maar voor over hebben. Wij hebben dat niet gedaan. Toen we bij de Taj Mahal aankwamen waren er misschien 20 andere mensen. Het terrein is groot genoeg om dan toch een foto te kunnen maken zonder andere toeristen in je beeld.

7. Het perfecte plaatje

Treuzel niet te lang op het lange pad naar de Taj Mahal. De kleuren tijdens zonsopgang veranderen constant. Voor de beste foto’s wil je de goudgele gloed op het prachtige bouwwerk vastleggen, voor het te laat is.
 
Taj Mahal Gate
 
Taj Mahal sunrise

Taj Mahal sunrise

Volle maan

Met volle maan licht de witte Taj Mahal helemaal op. Om dat bijzondere schouwspel te kunnen zien is het terrein 5 dagen per maand ook ’s avonds geopend. Van 2 dagen voor volle maan, tot 2 dagen na volle maan is de Taj Mahal open van 20.30 uur tot 00.30 uur. Kaartjes voor de volle maan kosten 750 rupees en kun je 24 uur van te voren kopen aan de balies bij de verschillende poorten.

Goed om te weten

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je een bezoek aan de Taj Mahal voorbereidt. Bezoek de Taj Mahal zonder toeristen met een nog betere voorbereiding!

  • De Taj Mahal is op vrijdag gesloten.
  • Aanstekers, pennen, selfiesticks, statieven, etenswaren, nagelknippers en andere scherpe voorwerpen mogen niet mee naar binnen.
  • Kaartjes kun je alleen op de dag zelf bij de balie kopen, of online via de officiële website van de Taj Mahal. Mijn ervaring is dat de online verkoop niet werkt. Ik heb op alle mogelijke manieren geprobeerd online af te reken (creditcard, bankpas,
    PayTM, Paypall), maar niks werkt.
  • Er zijn verschillende rijen voor de kaartverkoop: een toeristenrij en een rij voor Indiërs. Ga in de goede rij staan, anders word je weggestuurd.
  • Ga niet per ongeluk bij de South Gate staan. Die gaat pas om 8.00 uur open.
  • Rond 8 uur stroomt het terrein vol en blijft het de rest van de dag druk.
  • Geef de tuktuk-chauffeur die je ’s ochtends naar de gate brengt duidelijke instructies. Anders loop je het risico dat hij je bij de kamelenritjes afzet, in de hoop dat je het laatste stukje met één van zijn vrienden verder reist.

Tijd over in Agra?

Als je tijd over hebt in Agra is er nog een aantal bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn. Vlak buiten Agra ligt Fatehpur Sikri, de verlaten hoofdstad van het Mogolrijk. In Agra zelf kun je een bezoek brengen aan de Tombe van Itimad ud-Dauluh, beter bekend als de ‘Baby Taj’. Midden in de stad ligt het Red Fort, waar de afgezette keizer uitkeek over de Taj Mahal. In de voorstad van Agra ligt het Mausoleum van Akbar, een prachtig staaltje Mongoolse architectuur. Wil je een mooi uitzicht over de Taj Mahal tijdens zonsondergang? Dan raad ik je aan om aan het eind van de middag naar Methab Bagh te gaan. Dat is de tuin aan de andere kant van de rivier, recht achter de Taj Mahal.

Last but not least; eten moet je toch. Dus als je in Agra bent, ga dan lunchen of dineren bij Sheroes Hangout. In dit bijzondere restaurant werken vrouwen die een aanval met zoutzuur hebben overleefd. In dit blog vertel ik je er meer over.

 
Backstreet Acadamy

 
Taj Mahal sunset

Sikandra

Agra Fort

Baby Taj Mahal

De All Day Every Nieuwsbrief

Word je ook helemaal enthousiast als je leest over de Taj Mahal bezoeken? We schrijven vaker dit soort verhalen en delen onze beste tips. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Ga je India en de Taj Mahal bezoeken? Dan vind je dit ook leuk!

1. Op en top India: dit is er te doen in de roze stad Jaipur
2. Met de trein door India: hoe (bijna) alles hier anders is
3. Na de Taj Mahal eten bij de helden die een zuuraanval overleefden
4. Fotoblog: de mooiste gezichten van India
5. Waarom je tijdens het Holi Festival naar India moet

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019

4 Comments

bianca
Reply 1 maart 2018

Gorgeous pictures. Shame we didn't get to see the little Taj or Baby Taj in Agra.

    Daisy
    Reply 2 maart 2018

    Hi Bianca! Thank you so much :-D Yeah, the Little Taj was so pretty too!

miranda
Reply 6 december 2019

Ik heb een bag
backpack bij.Is daar een kluisje bij taj-mahal.gr miranda

    Daisy
    Reply 6 december 2019

    Hi Miranda, je mag geen grote tassen meenemen, maar wel kleine rugtasjes. Er zijn ook kluisjes beschikbaar. Ik zou je toch adviseren om zoveel mogelijk in je hotel achter te laten en met zo min mogelijk naar binnen te gaan. Dat scheelt een hoop gedoe en tijd!
    Veel plezier!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.