By 

Op en top India: dit is er te doen in de roze stad Jaipur


Jaipur, de hoofdstad van de flamboyante staat Rajasthan, ligt op vijf uurtjes rijden van Delhi. Met chaotische straten, imposante bouwwerken en kleurrijke mensen is Jaipur op en top India. Maar voor we de vrolijke chaos binnentreden maken we eerst nog een stop aan de rand van de stad. Daar ligt het majestueuze Amber Fort.

Amber Fort

Opgetrokken uit goudgeel zandsteen schittert het Amber Fort bovenop een heuveltop. Het is een behoorlijke klim in de zinderende hitte van de woestijnzon. Nog niet zo lang geleden klom je op de rug van een olifant met geschilderde patronen op zijn slurf. Een populaire attractie die niet bepaald diervriendelijk is. Dierenactivisten hebben zich hard gemaakt voor het welzijn van de dieren. Vandaag zie je amper nog een olifant tussen de mensenmassa.

Het complex is verdeeld in vier secties met elk hun eigen paleistuin. Het is makkelijk verdwalen in de smalle gangetjes en lange tunnels. Ik raad je aan om een gids mee te nemen. Voor 500 rupees (7 euro) laat hij je de mooiste plekken zien en onthult hij de verborgen schatten van het paleis.

De maharadja’s verbleven in de derde sectie van het fort. Daar staat de Jai Mandir, de zaal van de overwinning. De toegangsbogen zijn versierd met prachtige fresco’s, de muren glimmen door het mozaïek van spiegeltjes. In de marmeren pilaren zijn delicate figuren uitgesneden. Het lijken wonderlijke insecten. De maharadja’s hielden van pracht en praal.
 

Chaos in de roze stad

Door naar Jaipur, waar fietsriksja’s gefrustreerde motorrijders de pas afsnijden. Onze behendige buschauffeur wijkt plotseling uit voor een treuzelende kameel. Het verkeer manoeuvreert zich bekwaam om slome koeien, midden op de weg. Met de rondzwermende riksja is het oppassen geblazen wanneer ik wil oversteken. Het is een vrolijke chaos in Jaipur.
 

Jaipur wordt ook wel de roze stad genoemd. Wanneer je de stad voor het eerst bezoekt snap je meteen waarom. Het zijn niet de zwierige sari’s die de stad haar bijnaam hebben opgeleverd. Het is de kleur van de muren. De hele stad is in 50 tinten roze geverfd. Toen in 1876 de prins van Wales en Queen Victoria de stad bezochten gaf de keizer opdracht de hele stad roze te verven. Wist je dat roze de kleur van de gastvrijheid is?

Paleis der Winden

Dit kan wel eens het meest gefotografeerde bouwwerk van Jaipur zijn. Tegenover het sprookjesachtige Paleis der Winden beklimmen toeristen de smalle trap naar een overhangend balkon voor een mooi uitzicht over het gebouw. Ik laat de kans niet liggen en sluit me aan bij de fotograferende vakantiegangers.
 

Achter de tralies van de kleine raampjes zaten de vele vrouwen van de maharadja’s verscholen. Het was geen gevangenis, maar de enige manier waarop de vrouwelijke royals het straatleven konden bekijken zonder hun schoonheid te delen met het gewone volk.

Waterpaleis

Tijdens onze rondrit door de stad maken we vlug een stop langs de weg om de Jah Mahal, ofwel het Waterpaleis te zien. De pracht van het paleis zit ‘m in de locatie. Het gele monument ligt midden in een meer. Het paleis bestaat uit vijf verdiepingen, waarvan alleen de bovenste zichtbaar is. De rest ligt onderwater.
 

Het Waterpaleis is niet open voor toeristen. Het uitzicht vanaf de waterkant wordt opgefleurd door pelikanen die zoeken naar kleine diertjes voor hun avondmaal. Dat is meer dan genoeg plezier voor mij.

Tripolia Bazar

De beste indruk van de roze stad krijg gewoon op straat. Begeef je in het bruisende buitenleven van de Indiërs. Wandel langs de etalages in de oude Tripolia Bazar, waar vrouwen stoffen kopen voor hun sari’s, juwelen worden verkocht en ingekocht, mannen gehurkt het straatleven observeren en marktlui hun samosa’s frituren in hun geïmproviseerde keukens. Stop halverwege voor de lekkerste lassie van Jaipur. Het kleine winkeltje bevindt zich op de hoek van een druk kruispunt. Op de buitenmuur hangt een sticker: deze lassies zijn zonder kinderarbeid geproduceerd. Als ik er een foto van maak krijg ik een trotse knik van de eigenaar.
 

Bollywoodfilm bezoeken

Hoe kun je de dag beter afsluiten dan met een echte Bollywoodfilm. De Raj Mandir Cinema in Jaipur is dé plek om een Hindi-film te zien. Van buiten is het net een lichtgevend snoeppaleis dat niet zou misstaan op de Las Vegas Strip. Binnen lijkt het alsof je in de Fata Morgana van de Efteling terecht bent gekomen. De bioscoop is de moderne trots van Jaipur.

Een Bollywoodfilm duurt al snel drie uur, is in Hindi en wordt niet ondertiteld. Je gaat niet voor de film, maar voor de ervaring. Vraag een local naar de populairste film van dit moment en boek een kaartje van te voren. In de Indiase cinema hoef je niet zachtjes te kauwen op je popcorn. Hier wordt lawaai gemaakt in de zaal. Dansen, meezingen en joelen, een Bollywoodfilm is gegarandeerd feest.
 
Jaipur India - All Day Every Daisy

Rondreis door noordelijk India

Jaipur is de tweede stop tijdens de rondreis door noordelijk India die ik samen met Djoser maak. Na Delhi rijden we door naar de roze stad. Niet alleen voor bovenstaande bezienswaardigheden, maar ook voor het bijzondere Holi Festival dat tijdens ons verblijf plaatsvindt. Na Jaipur gaan we richting Agra, waar we onderweg een stop maken in Rathambore National Park voor een tijgersafari. Meer weten over rondreizen door India? Neem dan een kijkje op Azie.nl.
 

 

Doorlezen na dit blog over ‘Wat te doen in Jaipur?’?

1. Rajasthan: gastvrijheid, rust en een ijzersterk verhaal in Chandelao
2. 7 hoogtepunten om te doen in Kochi, India
3. Stappenplan: zo bezoek je de Taj Mahal zonder toeristen
4. Waarom je tijdens het Holi Festival naar India moet
5. Restjesrecept: curry kan altijd

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Een weekend Friesland: ga naar Heerenveen!
August 06, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020

4 Comments

Tamara
Reply 22 maart 2017

Wat ontzettend gaaf zeg! Ik zei altijd dat India niks voor mij zou zijn, veel te druk. Maar nu ik dit allemaal zie, wauw, nog steeds druk maar vooral ook heel mooi!

    Daisy Scholte
    Reply 24 maart 2017

    Het is zeker druk! Maar als je de drukke steden balanceert met de prachtige natuur is het zeker vol te houden!

Priscilla Friesen
Reply 4 april 2017

Hoi Daisy, mooie foto's en reisverslag. 1 Opmerking: Koningin Victoria is nooit in India geweest, wel de kroonprins. Ze was wel keizerin van India gekroond. Succes verder met je reisverslagen. Je kunt die van mij lezen op mijn website.

    Daisy Scholte
    Reply 6 april 2017

    Ha Priscilla! Bedankt voor je scherpe opmerking. Een trotse Indiër vertelde mij dit verhaal. Maar na jouw opmerking heb ik het opgezocht; en inderdaad! De Engelse keizerin van India is nooit in haar eigen kolonie geweest. Je hebt gelijk! :-D

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.