By 

Na de Taj Mahal eten bij de helden die een zuuraanval overleefden


“Mijn huid smolt als chocolade in de zomer.” Ik slik mijn tranen weg. Ik ga toch niet zitten huilen in een café. Intussen speelt de video op de platte tv aan de muur door. “Ik zag mijn kleding op de grond druppelen. En daarna mijn huid.” Dit zijn de aangrijpende woorden van één van de vrouwen die ons vanmiddag bedient in Sheroes Hangout in Agra. Het café waar overlevers van zuuraanvallen een nieuwe kans krijgen staat in dezelfde stad als de wereldberoemde Taj Mahal. Als je toch in de buurt bent moet je hier echt gaan eten. In dit blog vertel ik je waarom.

Zuuraanvallen in India

Elk jaar worden in India duizenden levens verwoest door aanvallen met zoutzuur. De daders zijn altijd mannen. De slachtoffers altijd vrouwen. Niet zelden is de reden een onbenulligheid: een afwijzing voor een huwelijk of een date, de vrouw weigerde seks of maakte ruzie met haar echtgenoot. De man is gekrenkt in zijn ego en gebruikt het zuur als een wapen om zijn gelijk te halen, om wraak nemen. De vrouwen raken ernstig verminkt en gaan door het leven als ‘monsters’. Ze worden verstoten door hun familie en niet meer aangekeken door hun vrienden. Ook al staat er een celstraf van 10 jaar tot levenslang voor een aanval met zuur, de mannen worden bijna nooit veroordeeld.
 
Sheroes India Acid Attack

Nerveus

Ik ben getipt door een vriendin om bij Sheroes te gaan lunchen. Ik kijk ernaar uit, maar ben ook een beetje nerveus. Ik weet niet goed hoe ik zal reageren op vrouwen bij wie het gezicht zo erg verminkt is. Hoe kijk ik haar aan, zonder dat het lijkt alsof ik naar haar verwondingen kijk? Moet ik doen alsof er niks aan de hand is? Me gedragen zoals ik in elk ander café doe? De vragen schieten door mijn hoofd en ik heb geen antwoorden.

Bij binnenkomst valt de onzekerheid meteen van mijn schouders. Ik word met een vriendelijke glimlach ontvangen en zie dan pas de beschadigingen. Natuurlijk kijk ik. Dat weet zij ook wel. Maar achter de ruwe huid vol littekens zie ik vooral trots.

Aangrijpende verhalen

Nadat ik een kop groene thee heb besteld neem ik even de tijd om rond te kijken. Aan de muur hangen kunstwerken met abstracte afbeeldingen van verminkte vrouwen. In de kast liggen handgemaakte armbandjes en kettingen. Ze zijn te koop en het geld gaat naar de stichting die deze vrouwen helpt. Boven de schilderijen hangt een rij foto’s met de aangrijpende verhalen van de vrouwen die hier werken.

Een van de medewerkers is Gita. Haar schoonouders hebben hun zoon gevraagd om zijn vrouw te verminken, omdat ze geen zonen kreeg. Tijdens de aanval had ze haar jongste baby in haar armen en haar oudere dochter bij zich. Gita overleefde de aanval. Haar dochters overleden aan hun verwondingen. Niet alleen haar gezicht was onherkenbaar verwoest, haar hele leven was in één dag niks meer waard.
 
Sheroes India Acid Attack

Sheroes Hangout

Sheroes is een samenvoeging van de woorden she en heroes. Bij Sheroes Hangout werken vrouwen die een zuuraanval hebben overleefd. Alleen hier kunnen ze betaald werk vinden. Maar veel belangrijker nog; hier krijgen ze de kans om aan hun zelfvertrouwen te werken door weer onder de mensen te zijn. Hier worden ze geaccepteerd en inspireren ze andere slachtoffers om op te komen voor hun rechten. Hier zijn ze niet alleen. Door bij Sheroes Hangout te eten steun je deze vrouwen in hun strijd tegen het vreselijke onrecht dat hen is aangedaan.

Ook doen wat wij deden?

 • Sheroes Hangout ligt verstopt in een vieze, drukke straat. Dit is de link naar de locatie in Google Maps.
 • Kom je er zelf niet uit? De meeste tuktuk-chauffeurs weten Sheroes Hangout wel te vinden.
 • Sheroes Hangout is elke dag geopend van 10.00 uur tot 21.30 uur.
 • Bij Sheroes Hangout staan geen prijzen op het menu. Het is de bedoeling dat je achteraf zelf bepaalt hoeveel je betaalt.
 • Wil je meer weten over deze vrouwen en wat Sheroes voor ze betekent? Bekijk dan de documentaire die ook in het café te zien is.

 

 
Sheroes India Acid Attack

Sheroes India Acid Attack

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Sikkim Monastry Monks
Waarom Sikkim zo anders is dan de rest van India
February 15, 2018
Sri Lanka theeplantage
7 hotspots die je niet mag missen tijdens je rondreis door Sri Lanka
February 11, 2018
vliegtuig
We zitten vast! Hoe we zonder te vliegen niet verder komen
February 10, 2018
EBC Sete Valley
Dit zijn de leukste en minder leuke momenten na 6 maanden wereldreis
February 06, 2018
Kathakali Traditional Dance Cochin
India: 7 aanraders voor een bezoek aan Kochi in Kerala
January 29, 2018
momo's-folding-nepal
Nepalees koken met restjes: recept om zelf momo’s te maken
January 20, 2018
Istanbul Blue Mosque
10 supertips voor een onvergetelijke stedentrip naar Istanbul
January 16, 2018
Sumangali Scheme
Moderne slavernij in India: deze meisjes maken onze kleding
January 15, 2018
Kiespijn in Nepal
Ik móet naar de tandarts in een ontwikkelingsland. Alweer.
January 09, 2018

2 Reacties

Jessica
Reply 13 december 2017

Wat heftig zeg, ik wist wel dat dit gebeurde in India maar niet dat het een zo veelvoorkomend probleem is! Heel mooi geschreven en goed om hier op deze manier aandacht aan te besteden.

  Daisy
  Reply 30 december 2017

  Ha Jessica,
  Dankjewel voor je lieve bericht. Het is heel heftig. Ik moest echt zo hard mijn best doen om niet te huilen in het cafe, toen ik die documentaire zag. Het is zo intens als dezelfde vrouw die haar verhaal vertelt op televisie ineens voor je neus staat om je bestelling op te nemen. Dan wordt het ineens heel echt. Als je ooit eens in de buurt bent, zeker gaan!

Reageer op deze blog

Your email address will not be published. Required fields are marked *