By 

India here we come! Of toch niet? We mogen niet mee


Na 30 dagen Sri Lanka is het tijd voor onze volgende bestemming: India! Voor mij alweer de derde keer dat ik dit hectische en bijzondere land bezoek. Patrick gaat voor het eerst. Na al mijn verhalen kan hij niet wachten om het Aziatische land te ontdekken. Onze tassen zijn ingecheckt, onze paspoorten gecontroleerd. Nu alleen de korte vlucht nog van Colombo naar Cochin. Maar dan staan we voor een vervelende verrassing: Patricks visum is ongeldig. We mogen niet mee!

Illegaal varen

Tijdens onze wereldreis willen we proberen zo min mogelijk te vliegen. In dit blog leg ik uit waarom. Het eiland Sri Lanka ligt vlak bij de Indiase kust. Er drijft maar 40 kilometer zee tussen de twee landen. Met helder weer kun je het vaste land zelfs zien liggen. Ons plan is om met de boot van Sri Lanka naar India te varen. We lezen over de veerboot die dagelijks tussen de landen heen en weer gaat. Maar eenmaal in Sri Lanka ontdekken we dat die boot sinds 2011 niet meer actief is. De maatschappij kon niet concurreren met de goedkope vliegtickets. Er wordt al jaren beloofd dat de veerboot weer gaat varen, maar door de politieke spanning tussen de zuidelijke provincie van India en het noorden van Sri Lanka, doen beide regeringen weinig moeite om de overtocht mogelijk te maken.

Dan stappen we toch aan boord van een lokale vissersboot? Maar ook dat avontuurlijk plan gaat al snel van tafel. We ontdekken dat het hartstikke illegaal is om als buitenlander over het water in India aan land te gaan. De enige optie die rest is vliegen. We boeken twee tickets van Colombo naar Cochin. India, here we come!
 
Haven-Sri-Lanka

Vertrekvlucht uit India

Vol goede moed en stapels zin in de volgende bestemming komen we aan op het vliegveld. Katunayake Airport is klein en de balie van Sri Lankan Airlines is zo gevonden. Even inchecken, langs de douane en dan lunchen. We hebben tijd zat. De nette dame achter de balie bekijkt onze paspoorten, leest onze visums en tikt wat op haar toetsenbord. “Mag ik jullie vertrekvlucht uit India zien?” Patrick en ik kijken elkaar verbaasd aan? Hoezo vertrekvlucht? We vliegen helemaal niet weg uit India. We gaan met de bus naar Nepal. “Ik mag u helaas niet meenemen als u geen vliegtickets heeft om aan te tonen dat u India weer verlaat.”

De dame legt uit dat de Indiase grenscontrole zal vragen naar een bewijs dat we India weer verlaten. Als we die niet hebben zullen ze ons terugsturen naar Sri Lanka. Sri Lankan Airlines is dan verplicht om ons mee terug te nemen en draait op voor de kosten. Een risico dat ze niet willen nemen.

Goedkope vlucht

Mijn hersenen maken overuren. Hoe doen andere reizigers dat? We zijn toch zeker niet de eersten die India over land verlaten? Dat kan nooit. En nu? De receptioniste meldt dat we welgeteld 45 minuten hebben voor de incheckbalie sluit. We hebben snel een oplossing nodig. Er zit niks anders op dan een vlucht boeken die we niet gaan gebruiken. Als een malle speuren Patrick en ik op onze telefoons het internet af naar goedkope vluchten vanuit India. Na een half uur vind ik een vlucht met redelijk gunstige annuleringsvoorwaarden. Boeken! Opgetogen laten we onze net geboekte tickets zien. De dame begint weer te tikken. Ze loopt een paar keer op en neer naar haar supervisor, terwijl wij in spanning wachten. Dan neemt ze onze bagage in en overhandigt ons de vliegtickets. Nog maar een keer: India, here we come!

Bernard zonder H

We haasten ons door de douane, hebben geen tijd meer voor koffie en komen tijdens het boarden aan bij onze gate. Daar wacht ons de volgende, vervelende verassing. De overijverige incheckdame leest elke letter op ons visumformulier voor ze ons doorlaat. Ze bekijkt Patricks visum nog eens goed. Dan rollen haar ogen naar zijn paspoort en terug. Ze kijkt verbaasd op. “Dit visum in niet geldig,” concludeert ze. Wat? “Hier staat Patrick Bernhard met een H, maar in zijn paspoort staat Patrick Bernard, zonder H. Dit visum is niet geldig.” We schrikken ons wezenloos. Hoe kan dat? Patrick kijkt met grote ogen naar het formulier. Het staat er echt! “Heb ik mijn naam verkeerd geschreven? Dat kan nooit!”

Duur geintje

Het is een klein detail. Zo klein dat niet één van de 5 controleurs hiervoor het heeft gezien. Zelfs Patrick heeft er overheen gelezen. Hoe pietepeuterig ook, door de ongewilde H van Bernard mogen wij niet mee. De stewardess houdt voet bij stuk. “Zonder geldig visum mag je India niet in en word je teruggestuurd. Dat risico gaan wij niet nemen.” De wanhoop slaat toe. Die extra tickets waren een onnodig duur geintje, de visums zijn ook niet goedkoop en ons visum voor Sri Lanka verloopt over 2 dagen. Dit kan wel eens in de papieren lopen. “Is er echt niks wat je kunt doen?” vraag ik met mijn liefste glimlach.

De stewardess legt uit dat ze ons alleen mee kan nemen als ze toestemming heeft van de Indiase grenscontrole. Die probeert ze nu te bellen, maar er wordt niet opgenomen. We hebben nog 10 minuten voor het vliegtuig vertrekt. “Als het niet lukt, vliegt u dan alleen mevrouw?” Nee! Natuurlijk niet!
 
India

De tijd tikt

Nog 8 minuten. “Neem daar maar even plaats,” zegt ze vriendelijk. Patrick en ik ploffen neer. Wat een klotesituatie. Patrick is boos op zichzelf. “Heb ik echt mijn naam verkeerd geschreven?” Ik probeer hem op te beuren. “Het kan ook verkeerd zijn ingevoerd bij het aanmaken van ons visum,” verzeker ik hem. We zullen het nooit weten.

Nog 6 minuten. Er komt een jongeman met walkietalkie aangesneld. “Hebben jullie 2 tassen ingecheckt?” Een slecht teken. Hij staat klaar om onze tassen van boord te halen.

Nog 4 minuten. De stewardess typt voor de zoveelste keer hetzelfde telefoonnummer in. Geen gehoor.

Nog 3 minuten. Een gehaaste passagier komt aangerend. “U bent net op tijd!” Een medewerker neemt hem mee naar de shuttle die hem naar het vliegtuig brengt. Wij blijven achter.

Nog 1 minuut. De telefoon gaat over. Gerommel en geklik. De stewardess praat in een taal die we niet verstaan. Ik probeer haar gezicht te lezen, maar kan niks opmaken uit haar uitdrukking. Ze hangt op en draait zich om. “You can go!”

India here we come!

Patrick begint van blijdschap te klappen. Ik vlieg de stewardess om de hals. “Thank you! Thank you!” “Schiet nou maar op. Er wacht een vliegtuig op jullie.” We rennen naar de shuttle die ons een halve minuut later voor ons vliegtuig neerzet. Pas als we in de gordels zitten en de wielen van de grond komen durven we het echt te geloven. India, here we finally come!
 
India Munnar

Tips voor een ontspannen reis naar India

1. Zorg dat je van tevoren een vliegticket het land uit geboekt hebt. Weet je niet wanneer je India weer gaat verlaten? Of reis je over land? Dan kun je gebruik maken van deze website, die voor een klein bedrag een tijdelijk ticket voor je boekt. Print je boeking uit en laat deze bij de douane zien!
2. Zorg dat je ruim van tevoren je visum voor India regelt. Het vraagt nogal veel invulwerk en de website werkt niet altijd even goed. Of bespaar jezelf de moeite en laat je visum voor India door een professional aanvragen.
3. Maak het jezelf gemakkelijk en boek voor de eerste paar nachten alvast een hotel. Dan hoef je je daar in elk geval geen zorgen over te maken.
4. Op de internationale vliegvelden kan je gewoon pinnen, dus geld van tevoren wisselen is niet nodig.

Na dit verhaal toch liever met de trein op vakantie?

Dit verhaal zorgt er altijd voor dat wij nog meer overtuigd zijn van onze missie om tijdens onze wereldreis het vliegtuig te vermijden ;). Je kan veel beter met de trein reizen. Dus waarom kies je niet gewoon lekker voor de trein? Met een Interrail pas mag je altijd mee 🙂



Genoten van ‘India here we come’? Dan vind je dit ook leuk!

1. Rajasthan: gastvrijheid, rust en een ijzersterk verhaal in Chandelao
2. 7 hoogtepunten om te doen in Kochi, India
3. Stappenplan: zo bezoek je de Taj Mahal zonder toeristen
4. Op en top India: dit is er te doen in de roze stad Jaipur
5. Restjesrecept: curry kan altijd

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019

10 Comments

Dez
Reply 25 oktober 2017

Dit lijkt net een grap! Wat lijkt me dat ongelofelijk stressvol.

    Daisy
    Reply 26 oktober 2017

    Nou echt hé! Dat dachten wij nou ook, toen we hoorden dat we niet mee mochten. Het was heel stressvol. Maar de opluchting des te groter toen we eenmaal in India waren :-)

Sandra
Reply 26 oktober 2017

Spannend! Ik ga de rest ook lezen, heerlijke schrijfstijl!

    Daisy
    Reply 26 oktober 2017

    Jeej! Wat leuk :-) Dankjewel voor het compliment!

Daphne | food & flip flops
Reply 26 oktober 2017

Serieus, ik zat op het puntje van mijn stoel bij het lezen van deze blog .... jeetje wat een stress. Wat dramatisch! En moet eerlijk zeggen, wij zijn ook over land van India naar Nepal gereisd zonder retourticket vanuit India. Wat vreemd dat ze daar zo moeilijk over deden. En ja, je naam verkeerd in het visum is ruk. Waarschijnlijk een tikfout bij het aanmaken op het visumkantoor. Belachelijk! Geniet van het prachtige India. Wij gaan in februari ook weer terug. Zo'n zin in.

    Daisy
    Reply 26 oktober 2017

    Ha Daphne,
    Wat leuk om te horen. Dankjwel :-)
    Ja, ik vond het ook al gek. Ik ken genoeg mensen die over land India verlieten en dit probleem niet hadden. Overigens heeft de douane in India nooit gevraagd naar de onze retourticket. Het was alleen het personeel in Sri Lanka dat dus moeilijk deed. Hetzelfde geldt voor Patricks visum. Daar heeft in India ook niemand meer naar gekeken. Haha!
    Wat leuk dat je weer naar India gaat! Waar gaan jullie naartoe?

viedesofie
Reply 29 oktober 2017

Oh zo spannend. Maar leuk dat het gelukt is, want Cochin en omgeving zijn prachtig. Voor mij was het een tiental jaar geleden, mijn eerste ervaring buiten Europa. Wauw! Prachtig! Geniet er van!

    Daisy
    Reply 30 oktober 2017

    Ja joh! Die spanning was niet te doen! Maar gelukkig zijn we er :-) Het is geweldig! We hadden wel veel regen in Cochin, maar konden toch genieten van de omgeving. Vooral de backwater vaartocht was echt geweldig!

Adrienne
Reply 1 november 2017

Oeh, spannende situatie zeg! Wij vliegen morgen naar India, hope for the best! Ps: Tof geschreven!

    Daisy
    Reply 3 november 2017

    Ha Adrienne, jullie zijn inmiddels aangekomen denk ik? Wij genieten heerlijk van de zon en het strand in Goa. Maak er een mooie tijd van in India!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.