By 

Een boottocht door de backwaters van Kerala, maar dan anders


Een frisse bries blaast de verkoelende zeewind in mijn gezicht. De palmbomen aan de kade wuiven kalm op het ritme van de golven. De boeg snijdt door het stille water. Ik hoor het klappen van de vleugels van vogels die rakelings langs de boot scheren. Geloof me of niet, maar dit tafereel speelt zich af in hysterisch India.

Vandaag neem ik je mee op een boottocht door de backwaters van Kerala. Een activiteit die elke dag honderden toeristen trekt. Het is een ware tourist trap. Maar wij trappen er mooi niet in en doen het net even anders dan de rest. Lees snel verder sen ontdek hoe je de mensenmassa vermijdt én tegelijkertijd je impact op het milieu zo klein mogelijk houdt.

Klein paradijs

Al tientallen jaren komen toeristen vanuit de hele wereld naar het zuiden van India om het oneindige netwerk van kanalen en rivieren in Kerala te bewonderen. Ooit waren de waterwegen een slimme manier om goederen van zee naar het binnenland te vervoeren en andersom. Nu de waterwegen zijn vervangen door asfaltwegen en boten plaats hebben gemaakt voor vrachtwagens zijn toeristen het enige wat hier nog wordt vervoerd. Geef ze eens ongelijk. De kokospalmen, de tropische kustlijn, de glinsterende rijstvelden en het doolhof van rivieren maken het een klein paradijs. Kerala wordt niet voor niets ‘God’s Own Country’ genoemd.
 
Backwater Houseboat tour Kerala

Teveel keuze

Natuurlijk willen wij al dat natuurschoon ook van dichtbij zien. Dus gaan we op zoek naar een traditionele houseboat voor een rondvaart door de backwaters. Want zo bezoek je nou eenmaal het land van God. Google ‘houseboat, backwaters’ en je wordt overspoeld met aanbieders. Van een middag dobberen tot een hele week op het water, privé of met een groep; er is keuze zat. Het begint me al snel te dagen dat er misschien een beetje teveel opties zijn. Dus ik vraag andere reizigers en de lokale bewoners om advies. Wat blijkt? Als je niet oppast sta je al snel in een file van boten om het water op te komen en word je vervolgens de rest van de dag omringd door ratelende motoren. Niet echt ons idee van een ontspannen rondvaart. Op zoek dus naar een aanbieder die het anders doet.

2000 boten

In mijn zoektocht ontdek ik al snel dat de houseboat-rondvaarten een gigantische industrie is. Niet zo gek ook; toeristen betalen goud geld voor een nachtje in een traditionele boot. Wie daar niet op inspringt is gek. De afgelopen tien jaar is het toerisme in de regio door het dak gegaan. Om aan de vraag te voldoen zijn honderden originele transportboten uitgerust met één of meerdere slaapkamers, een toilet en keuken en een motor om de boot met zo min mogelijk personeel in beweging te houden. Het gevolg? Dag in dag uit lozen zo’n 2000 boten hun toiletwater in de meren. De lucht en het water zijn zwaar vervuild door de uitlaatgassen van al die dieselmotors. En alsof dat nog niet erg genoeg is kiept het overgrote deel van de uitbaters hun afval (lees plastic flessen) overboord.
 
Backwater Houseboat tour Kerala

Een boot zonder motor

Mijn eis voor onze houseboattocht is simpel: ik wil een boot zonder motor, waarbij het afval mee terug aan land gaat en het toiletwater wordt opgevangen. Een handjevol aanbieders belooft het vuilnis netjes op te ruimen. Dat is een goed begin. Maar een boot zonder motor vinden valt nog niet mee. Tientallen mailtjes en telefoontjes later kom ik in contact met Aby, de eigenaar van Backwater Farmhouse. Naar eigen zeggen is hij de enige die rondvaarten zonder motor aanbiedt.

Houseboat, maar dan anders

Aby is geboren en getogen langs de backwaters van Kerala. Hij houdt van zijn land en het doet hem pijn om te zien wat voor effect het toerisme heeft op de natuur. “Dagelijks belanden meer dan 10.000 plastic flessen in het water. We zien de vispopulatie al jaren ernstig teruglopen. Als we zo doorgaan hebben we over 10 jaar geen vissen meer, is de natuur bedorven en blijven de toeristen voorgoed weg. Dan hebben we niks meer.” Ondanks zijn sombere woorden is Aby toch optimistisch: “Ik merk dat er steeds meer vraag is naar duurzame rondvaarten. Als dat doorzet moeten de andere aanbieders wel mee.” Aby geeft alvast het goede voorbeeld met zijn eco-tours. Aan boord van zijn houseboat vind je bijvoorbeeld helemaal geen plastic flessen meer. “Het water wordt gefilterd, zodat het veilig is om te drinken. We maken gebruik van zonnepanelen. Het toiletwater vangen we op in een biotank en onze boten varen enkel en alleen op mankracht.”
 
Backwater Houseboat tour Kerala

Zonder schuldgevoel

Patrick en ik nemen plaats op de luie stoelen op het voordek van de traditionele houseboat. Met een lange stok zet onze ‘boatman’ Jos de boot af van de kade. Terwijl wij het onszelf gemakkelijk maken, werkt Jos zich in het zweet om de boot in beweging te krijgen. We hoeven ons niet schuldig te voelen, verzekert hij ons. “Het was altijd mijn werk om boten vol rijst te vervoeren. Toen de snelwegen kwamen verloor ik mijn baan. Sinds een paar jaar kan ik het werk weer doen waar ik zoveel van houd. En het houdt met fit. Dat is belangrijk voor zo’n oude man als ik,” grapt Joss, terwijl hij de stok weer uit het water trekt.
 
Backwater Houseboat tour Kerala

Kokosbier

We zijn amper een kwartier op het water, of we leggen alweer aan. “Wil je ons lokale kokosbier eens proeven?” Jos neemt ons mee naar een blok beton dat dienst doet als kroeg. Het is nog vroeg, maar dat maakt blijkbaar niet uit. De kroeg zit vol. Geen vrouw te bekennen. Enkel mannen die nippen aan een glas met een wit goedje. “Try some!” Zegt Jos, waarna hij zijn eigen glas in drie teugen leegdrinkt. Ik neem een klein nipje. Mijn gezicht vertrekt en ik hoest het uit. Ik houd meteen het glas zo ver mogelijk van mijn gezicht om het kokhalzen te stoppen. De mannen in de kroeg vinden het maar wat grappig, die witte dame die niet tegen een stootje kan. “Dat smaakt naar verrotte kokosmelk met veel te veel alcohol,” waarschuw ik Patrick met een vies gezicht. Hij aarzelt even, maar laat zich niet kennen tegenover ons publiek. Patrick neemt een slok en houdt zich groot. “Best te doen,” zegt hij stoer. Maar na de tweede slok geeft hij het glas toch maar aan Jos. Welja, die gooit ook nummer 2 in één teug achterover. Goedemorgen!
 
Backwater Houseboat tour Kerala

Backwater Houseboat tour Kerala

Zeldzame stilte

Het kokosbier heeft onze bootman moed gegeven. Langzaam maar zeker varen we door de stille kanalen richting een open meer. Onderweg vertelt Jos over de vogels die we zien. Hij legt uit dat de boten vroeger geen huisjes hadden, maar meters hoog met rijst gevuld waren. En dat de kanalen door mensenhanden zijn aangelegd. Jos vertelt trots over zijn kinderen en het leven in zijn kleine dorp. Dat het soms moeilijk rondkomen is, nu zijn dochter studeert. Als de stroming te sterk wordt stap hij uit en trekt hij samen met zijn collega de boot door het kanaal. En wij? Wij luisteren en stellen vragen. We genieten van de prachtige omgeving en de zeldzame stilte in India. Maar nog het meest verbazen we ons over het feit dat we nog niet één andere houseboat zijn tegengekomen.
 
Backwater Houseboat tour Kerala

Backwater Houseboat tour Kerala

Backwater Houseboat tour Kerala

Ook doen wat wij deden?

Wat het voordeel is van een rondvaart in een boot zonder motor is nu wel duidelijk. Het grote nadeel echter is dat je veel minder ver komt in dezelfde tijd. Je bent nou eenmaal langzamer. Maar, los van de milieu-effecten, kun je je afvragen of je de hele dag het gezoem van de motor wilt horen. Het is juist zo bijzonder dat je op een plek bent in India waar het eens écht stil is. Heb ik je na dit blog overtuigd en wil je ook doen wat wij deden. Dit zijn mijn tips!

 • Wij boekten een dagtour inclusief lunch voor € 40,- voor twee personen. De concurrenten vragen vergelijkbare prijzen voor een volle dag met lunch.
 • Je kunt in overleg ook op de houseboat overnachten. Het is slim om dat van te voren even te bespreken met Aby.
 • Backwater Farmhouse ligt ver verwijderd van de drukte en is daarom iets lastiger te bereiken. Geen probleem; je kunt ook gewoon een nacht of twee verblijven in de bijbehorende accommodatie.
 • Aan boord kregen wij een heerlijke en uitgebreide maaltijd geserveerd. Vegetariërs opgelet: wij hebben meerdere keren duidelijk aangegeven dat we geen vlees en vis eten. Aby bleef erop aandringen dat we toch echt de lokale vis en garnalen moesten proeven. Zelfs nadat ik dat had afgewezen kregen we toch vis voorgeschoteld. Benadruk het daarom extra als je ook geen zeedieren eet.
 • Neem zonnebrand en muggenspray mee.

 
Backwater Houseboat tour Kerala

Backwater Houseboat tour Kerala

Backwater Houseboat tour Kerala

Backwater Houseboat tour Kerala

Backwater Houseboat tour Kerala

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

8 Reacties

Yvonne
Reply 8 november 2017

Wat goed Daisy, dat jullie verder hebben gekeken. Wij hebben destijds geen rondvaart gemaakt maar op deze manier zou ik dat zeker wel zien zitten. En wat een mooie foto's weer!

  Daisy
  Reply 13 november 2017

  Hoi Yvonne, dankjewel voor het compliment :-)
  Wij hadden het ook bijna overgeslagen. Gelukkig kwam ik nog net op tijd deze optie tegen. Ik hoop maar dat meer ondernemers zijn voorbeeld gaan volgen!

Loes
Reply 11 november 2017

Wat fijn dat jullie dit hebben gevonden, ik had nog nooit van Kerala gehoord, maar het ziet er supermooi uit en het was weer fijn om te lezen. Hoe erg voelen jullie je al reizigers? Hoe raar is het om terug te denken aan Nederland?
En wow, die vogel!!! :D

  Daisy
  Reply 13 november 2017

  Ha Loes! Nou inderdaad, daar waren we zelf ook heel blij mee. En het was echt zo mooi. Als je ooit eens deze kant op komt, mag je de boottocht zeker niet overslaan.
  We zijn inmiddels wel aardig gewend aan het rondreizen. Zoeken naar accommodatie en plekken om te eten is nu zo normaal geworden als dat het thuis was om boodschappen te doen. Soms denk ik ineens 'wat zou het fijn als ik even op en neer kon om met een vriendin af te spreken of even mijn moeder te zien'. Maar de tijd gaat zo supersnel. We zijn alweer drie maanden onderweg. Voor we het weten zijn we weer thuis is en is het alsof we nooit zijn weggeweest. Maar voorlopig ben ik nog niet uitgereisd ;-)

Elinde
Reply 18 april 2018

Hoi Patrick en Daisy,
Superleuk om dit te lezen! Per toeval stuitte ik op jullie blog, wat blijkt, mijn oude buurtjes :)
Ik zal jullie blijven volgen, super inspirerend allemaal! Safe travels xx

  Daisy
  Reply 21 april 2018

  Ja!!! Wat leuk :-) Gaan jullie binnenkort naar India dat je op dit blog terecht bent gekomen?
  Leuk om te horen dat je ons blijft volgen! X

   Elinde
   Reply 8 september 2018

   Yes, ik ga in november een paar weken naar India voor mijn werk. Superleuk! Daardoor kwam ik op jullie leuke blog terecht. :)

    Daisy
    Reply 15 september 2018

    Wat leuk! Ik ben jaloers ;-) Het blijft mijn favoriete land en ik zou zo weer terug gaan. Zo bijzonder! Je zegt voor werk, maar heb je ook vrije tijd? En waar ga je naartoe?

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.