By 

Dit is er te doen in het culturele en wonderschone Assam


In het Noord-Oosten van India ligt het wonderschone Assam. De deelstaat herbergt een schat aan culturele highlights en waanzinnige natuurgebieden. Hier spot je de eenhoornige neushoorn in haar natuurlijke habitat, slaap je in traditionele bamboehutten en koloniale theebungalows, ontmoet je afstammelingen van eeuwenoude volken en waan je je voor even in Thailand. Dit is er te doen in het weergaloze Assam.

Pittoreske eiland Majuli

Het pittoreske Majuli ligt midden in de heilige rivier Brahmaputra. Het eiland is bekend vanwege haar levendige kunst- en cultuurscène. Er zijn regelmatig festivals op het eiland waarbij jong en oud muziek maken en volksdansen opvoeren. Maak kennis met de eeuwenoude Missing stammen en zie hoe de vrouwen hun prachtige, zijden doeken weven. In de vele kloosters krijg je een inkijkje in het leven van de monniken. In het Natun Samaguri klooster laten vaders en zonen graag zien hoe zij al generaties lang prachtige maskers maken van bamboe en klei. Op Majuli slaap je in een traditionele bamboehut op palen. Zo blijven je voeten droog als de moesson het eiland onder water heeft gezet.

Meer weten? Hier lees je mijn uitgebreide artikel over ons bezoek aan Majuli.
 
Majuli Island Women

Majuli Masks

Eenhoornige neushoorns

Assam is de thuisbasis van de Indiase, eenhoornige neushoorn. Het Kaziranga National Park is bij uitstek de plek om deze indrukwekkende dieren te zien. Er leven maar liefst 2.400 neushoorns in het natuurgebied. Omdat Assam nog maar net ontdekt is door toeristen hoef je niet aan te sluiten in een colonne van jeeps om de dieren in het park te spotten. Op avontuur door Kaziranga kwamen wij amper een ander voertuig tegen. Neushoorns daarentegen zijn er in overvloed. Ik ben al snel de tel kwijtgeraakt. We zagen ook olifanten en hun kroost, buffalo’s, herten, wilde zwijnen en tientallen vogelsoorten. Denk aan ijsvogels, een bruine visuil, een schreeuwarend en 2 flinke neushoorvogels.
 
India Rhino Assam Kaziranga

Elephant Kaziranga NP India

Theetuinen in Dibrugarh

De meeste mensen kennen Assam van de thee. En dat is niet zo gek. De Indiase deelstaat is de grootste theeproducent van het land. In Assam vind je tientallen ouderwetse, Britse theebungalows waar je kunt overnachten. Maar de mooiste staat in Dibrugarh: Mancotta Heritage Chang Bungalow. De theeplantage en de accommodatie zijn eigendom van één van de oudste theefamilies van India. De voormalige ‘manager’s bungalow’ is omgebouwd tot charmant gastenverblijf. Door het klassieke interieur en de oude zwart-wit foto’s aan de muur voelt het alsof we een eeuw terug in de tijd zijn gereisd. Het personeel groet ons met een kleine buiging. Het ontbijt wordt op de veranda geserveerd, waar je uitkijkt over de eindeloze, weelderige theeplantages. En dan is er die typisch Britse gewoonte van ‘bed-tea’, waarbij het personeel je ’s ochtends wekt met een kopje vers gebrouwen thee. Hier ervaar je het ultieme vakantiegevoel.
 
Dibrugarh tea estate bungalow

Thais dorp

Assam is een smeltkroes van culturen en stammen die zich door de eeuwen heen in deze regio hebben gevestigd. Zo ook de bewoners van het unieke Thaise dorpje Namphake. Halverwege de 18de eeuw migreerden de Tai Phakes van Thailand, via Myanmar naar Assam en stichtten daar hun kleine enclave. Er wonen zo’n 600 mensen in het dorp, die hun tradities en gebruiken hoog houden. Namphake is verrassend schoon. Dat zijn we niet gewend van India. Volgens de Tai Phakes heeft de politie nog nooit voet gezet in hun dorp. Criminaliteit is er niet en geschillen worden onderling met de hulp van de monniken opgelost.

Midden in Namphake staan prachtige, gouden tempels en boeddha’s. Een monnik in oranje gewaad nodigt ons uit om in de bibliotheek te komen kijken naar eeuwenoude geschriften over het boeddhisme. We wandelen langs idyllische hutten en nette tuintjes en worden vriendelijk begroet door de bewoners. We wanen ons echt even in een andere wereld.
 
Assam Namphake Thai Village

Monk Namphake Thai Village

Lokale festivals

India spant de kroon als het om vrije dagen en festivals gaat. In Assam kunnen ze er ook wat van. Wij reizen zo’n 2 weken door de deelstaat en belanden wel 4 keer op een lokaal feest. We zijn getuige van de jaarlijkse paardenraces tussen jongens van de Missing stammen. Op Majuli worden we bij toeval getrakteerd op een traditionele volksdans. Tijdens het lentefestival in Jorhat worden we omgedoopt tot eregast en moet ik zelfs het podium op om een ceremoniële sjaal in ontvangst te nemen. Onze aanwezigheid was blijkbaar zo bijzonder dat we ook nog even werden geïnterviewd voor de lokale televisie. “Do you like Assam?” Yes! Op onze laatste dag in Assam vieren de Hindoes het kleurrijke poederfeest Holi.

Hier lees je waarom je echt eens naar India moet tijdens het Holi festival.
 
Horse riding missing Assam

Interview Assam Television

Ook doen wat wij deden?

Onze rondreis door Assam hebben wij samen met Better Places reisexpert Jan georganiseerd. Jan woont tijdens het toeristenseizoen in de Indiase deelstaat en weet als geen ander de mooiste plekken voor je te vinden. Een rondreis door Assam is goed te combineren met een bezoek aan Anurachal Pradesh en Nagaland. Ook daar kan Jan je bij helpen. Wil je meer weten over een rondreis door Noord-Oost India? Neem dan contact op met Jan@betterplaces.nl.

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Pokhara Lake Phewa
Dit is er te doen in Pokhara: 10 activiteiten waar je niet voor hoeft te hiken
September 16, 2018
Vietnamees eten nepvlees
Alles wat je moet weten over vegetarisch en veganistisch eten in Vietnam
September 08, 2018
Pinnen in het buitenland tips
Pinnen in het buitenland: met deze tips bespaar je veel geld!
September 04, 2018
Sri Lanka
Een jaar op reis! Dit zijn de leukste statistieken en weetjes van 365 dagen wereldreis
August 18, 2018
myanmar fishing Inle lake
Bezienswaardigheden in Myanmar: deze 9 plekken wil je niet missen
August 15, 2018
Meet the locals Myanmar Kayah tribe
Myanmar: maak kennis met de bewoners van de onbekende Kayah State
August 11, 2018
Mr Binh Family Cat Tien
Cat Tien National Park: slapen bij de locals en op zoek naar gibbons
August 07, 2018
Vegetarian Cooking class Chian Mai Thailand
De leukste vegetarische kookles van Chiang Mai + recept voor pad thai
August 01, 2018
Spijkerbroeken Bangladesh fabriek
Textielarbeiders in Bangladesh moeten hun eigen veiligheid betalen
July 24, 2018

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.