By 

Geen vlees? Maar waarom?


Heb jij ‘m al gezien? De hilarische video van Arjen Lubach, waarin hij zich afvraagt of we misschien ietsje minder vlees moeten eten met z’n allen. Ik heb me rot gelachen om het fragment. Maar hoe grappig het ook is, Lubach heeft ook een serieuze boodschap.

Carnivoor vs veggie

Ik heb van beide partijen gesnoept: de carnivoren en de vegetariërs. De eerste zevenentwintig jaar van mijn leven at ik gewoon vlees. Nou ja, gewoon? Ham op brood, saucijzenbroodje in de middag en ’s avond stamppot met spekjes èn worst. Dat is niet gewoon, dat is heel veel. Maar dat zie ik nu pas.

Ik eet al drie jaar geen vlees meer. Waarom niet? Die vraag krijg ik heel vaak. Zeker als mensen ontdekken dat ik wel ‘gewoon’ met vlees ben opgegroeid. “Je vindt het natuurlijk zielig voor de dieren.” Dat wordt me vaak in de mond gelegd. Maar dat is het niet. Ik ben niet per se een dierenvriend. Ik bedoel, ik heb geen hekel aan dieren. Maar ik hoef ze ook niet in huis. En ik hoef de dieren van een ander al helemaal niet op schoot. Ik ben allergisch en van schattige katjes en poepige puppies krijg ik dikke, rode ogen. Dus het dierenleed is niet mijn grootste drijfveer.

Ik eet geen vlees, precies om de reden die Arjen Lubach in zijn programma uitlegt: de vleesindustrie is de meest vervuilende industrie ter wereld. Dus als ik een steentje bij wil dragen aan een beter milieu, dan heb ik de grootste impact door geen vlees meer te eten. Easy peasy!

Dit is er nodig voor het produceren van 1 kilo rundvlees:

  • 25 kilo soja en graan
  • 15.000 liter water
  • 120 m2 landbouwgrond
  • 7 liter benzine
  •  
    Slager - All Day Every Daisy

    Hoe zit dat?

    Voor het produceren van een stukje vlees is ontzettend veel nodig. Het begint natuurlijk bij het dier: koeien, varkens, kippen, noem ze maar op. En die dieren moeten eten. Daar hebben we meteen een groot probleem te pakken. In de discussie met vleeseters krijg ik vaak het verwijt dat soja als alternatief voor vlees nog veel slechter is voor het milieu. Want er worden hele regenwouden in Zuid-Amerika met de grond gelijk gemaakt voor de sojaproductie. Dat klopt en dat is vreselijk. Maar die sojaproductie is niet voor het maken van mijn tofuburger. De soja is voor het overgrote deel bedoeld voor het voeren van dieren in de vleesindustrie.

    Voor het verbouwen van al die soja wordt heel veel water gebruikt. Maar er is ook water nodig voor de productie van het uiteindelijke stukje vlees. Bijvoorbeeld voor het schoonmaken van de machine waar het vlees mee verwerkt wordt.

    Een ander, bijna lachwekkend probleem is de uitstoot van methaangas. Het methaangas zit in de boeren die koeien de hele dag door laten. Maar ook de bestrijdingsmiddelen die gebruikt woorden en de mest die de dieren produceren zorgen voor veel uitstoot. Mest zorgt voor verzuring van het regenwater, wat weer slecht is voor de grond waarop we ons eten verbouwen.

    Een paar voorbeelden

    Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat er nodig is voor het produceren van een stuk vlees. Maar misschien begrijp je nu beter waarom ik ervoor heb gekozen om dat heerlijke vlees (ja, ik vind het heus wel lekker!) te laten staan. En weet je wat, als we nou allemaal wat minder vlees gaan eten en we de vleesindustrie daarmee kunnen verduurzamen, dan zet ik graag mijn tanden weer in een plakkerig gemarineerde kippenvleugel. Want zoals Lubach al zegt in zijn filmpje: “als je op de vrijmibo één plakje ossenworst minder eet, dan bespaar je zoveel water; daar kun je drie kwartier langer van douchen!”

    Heb je het filmpje nog niet gezien? Bekijk ‘m hier:

    Wat denk jij dat er nodig is om de vleesindustrie duurzamer te maken?

    De All Day Every Nieuwsbrief

    Wil je dit soort verhalen niet meer missen? Meld je dan aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen! Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

    Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

    1. De leukste vegetarische kookles van Chiang Mai + recept voor pad thai
    2. Smakken en slurpen: dit zijn de gekste eetgewoontes in Azië
    3. De complete gids voor vegetariërs en veganisten in Chiang Mai in Thailand
    4. Iran: ze slachten een kip voor mij (en ik ben vegetariër)
    5. 13 vragen en opmerkingen die ik als vegetariër niet meer wil horen

    Daisy
    Over mij

    Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

    Dit vind je ook leuk!

    India - All Day Every Daisy
    Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
    February 13, 2022
    10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
    December 17, 2021
    zeilen fair ferry
    Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
    October 08, 2021
    koken voor je buren
    Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
    September 24, 2021
    lekkerste koffie van utrecht
    De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
    July 28, 2021
    Glamping East Nomads
    Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
    June 07, 2021
    reis naar zuid-afrika
    10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
    January 12, 2021
    bucketlist afvinken
    Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
    November 04, 2020
    duurzame winterkleding van protest
    Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
    October 12, 2020

    4 Comments

    Marcella
    Reply 15 november 2015

    Interessant Daisy! Ik at al nooit veel vlees, maar zal er nog wat kritischer meer om gaan. Wat een verbruik zeg, jeetje!

      Daisy Scholte
      Reply 15 november 2015

      Niet te geloven toch! Ik wist het al wel van mijn werk bij het Voedingscentrum. Maar als je het dan zo op een rijtje zet is het toch weer even schrikken. Wel een fijne gedachte dat we zoveel besparen door geen vlees te eten, toch?!

    Lizette
    Reply 16 november 2015

    Jeetje... Ik eet al ruim tien jaar geen vlees, grotendeels door mijn enorme liefde voor dieren. Maar dit is wel hele relevante info. Maakt de discussie met mensen die vega niet zo snappen wel wat completer.

      Daisy Scholte
      Reply 16 november 2015

      Absoluut! Vooral die van de sojateelt voor de vleesindustrie.. ik heb al zo vaak van vleeseters te horen gekregen dat soja als alternatief juist slecht is voor het milieu. Oeps!
      Ik vind het allergrootste voordeel van geen vlees eten nog wel dat ik sindsdien veel gevarieerder en lekkerder eet. Ik ben veel creatiever geworden in de keuken en eet echt gezonder. Win win! Gelukkig raakt 'vega' steeds meer van het geitenwollensokken imago af en wordt het zo langzamerhand juist cool om vega te eten. Nu moeten alleen onze reisbestemmingen nog even wennen aan het idee ;-)

    Laat een reactie achter

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.