By 

4 dingen die jij kunt doen voor eerlijke tomaten


Na mijn reis naar de tomatenplantages in Agadir is één ding mij akelig duidelijk geworden: ik ben net zo verantwoordelijk voor de schrijnende arbeidsomstandigheden van tomatenwerkers als de eigenaren van de plantages, de managers van de plukkers en de supermarkten die de tomaten hier verkopen. Zolang ik de Marokkaanse tomaten blijf kopen, zonder vragen te stellen, geef ik indirect goedkeuring aan de slechte arbeidsomstandigheden van de arbeiders. En dat is de koude werkelijkheid over het gebrek aan eerlijke tomaten

“Er is maar één ding nodig om het kwade te laten zegevieren: goedwillende mensen die niets doen.” – Edmund Burke

Wat kan ik doen om eerlijke tomaten te krijgen?

Dat is een moeilijke vraag, die ik mezelf al vaak gesteld heb. Volgens mij is bewustzijn het belangrijkste. En dat krijg je als je nieuwsgierig bent en vragen stelt. Deze vier tips kunnen je op weg helpen.

1. Waar komen mijn tomaten vandaan?

Ik denk dat het ermee begint dat je moet weten waar je boodschappen vandaan komen. Voor ik met Fairfood International in aanraking kwam wist ik niet dat de tomaten die in de winter in onze grote supermarkten liggen uit Marokko komen. Nu weet ik dat wel. Sterker nog, ik heb de vrouwen ontmoet die onze tomaten zaaien, verzorgen, plukken en verpakken. En zij hebben mij verteld hoe het er echt aan toe gaat en dat is niet best.

Ik realiseer me ook wel dat niet iedereen de kans krijgt om, net als ik, ter plaatse de arbeidsomstandigheden te onderzoeken. Maar begin eens met op de verpakking te kijken. Staat er bijvoorbeeld een fairtrade label op? Als een product geen label voor eerlijke arbeidsomstandigheden heeft, moeten er eigenlijk al alarmbellen gaan rinkelen. Op de verpakking wordt ook het land van herkomst genoemd en soms zelfs het bedrijf dat het product produceert. Vervolgens kun je het land en eventueel het bedrijf googelen. Als er iets mis is met de arbeidsomstandigheden kan het zijn dat er al eens iets over geschreven is. De zoektermen in het Engels googelen levert vaak veel meer resultaten op.
 
Market Morocco - All Day Every Daisy

2. Wat doet mijn supermarkt voor eerlijke tomaten?

De volgende stap is om je supermarkt te vragen hoe het zit met jouw boodschappen. Je kunt bijvoorbeeld een mailtje, tweet of Facebookbericht sturen naar het bedrijf waar je boodschappen doet om te vragen waar zij hun tomaten vandaan halen. Hoeveel betalen ze ervoor. Wat is het loon van de werknemers. Hoe zit het met de arbeidsomstandigheden. Daarmee laat je weten dat je het belangrijk vindt dat jouw boodschappen onder eerlijke omstandigheden worden gemaakt. Bedrijven zijn gevoelig voor de mening van hun klanten en moeten wel actie ondernemen als steeds meer mensen vragen stellen.

3. Moet ik Marokkaanse tomaten boycotten?

Marokkaanse tomaten boycotten lijkt een logische oplossing, maar dat is het niet per se. Als we er met z’n allen voor kiezen om geen tomaten uit die regio meer te kopen, is er een kans dat duizenden tomatenwerkers hun baan kwijtraken.

Gek genoeg is ‘boycotten’ wel het antwoord dat de plukkers zelf geven, als ik ze vraag wat wij als consument moeten doen om hun omstandigheden te verbeteren. Zij geloven dat grote Marokkaanse productiebedrijven er alles aan zullen doen om hun rijke Europese afnemers te houden. Als betere arbeidsomstandigheden een voorwaarde is, dan zullen ze die zeker doorvoeren. Helaas geldt dat niet voor kleine tomatenbedrijven.

Het is dus maar de vraag of boycotten wel echt een oplossing is. Ik denk dat het alleen werkt als supermarkten ook weten waarom we de Marokkaanse tomaten boycotten en dat ze moeten samenwerken met de lokale leveranciers en vakbonden.

4. Steun organisaties die verandering teweeg brengen

Als laatste kun je de organisaties steunen die zich inzetten om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Dit klinkt nu bijna als een gesponsord reclamepraatje voor Fairfood International. Dat is het niet. Ik heb met eigen ogen gezien dat wat zij doen goed is. Fairfood en de Nederlandse vakbond FNV geven bijvoorbeeld trainingen in onderhandelingstechnieken aan de tomatenwerkers. Zo leren zij beter voor hun rechten op te komen. De lokale vakbonden hebben al bereikt dat de arbeiders niet meer in volgepropte laadbakken naar de plantages worden gereden. Bij veel plantages worden ze nu met veilige bussen opgehaald en teruggebracht naar huis.

Eerlijke tomaten vakbond - All Day Every Daisy

Lahoucine, de secretaris generaal van de FNSA (Fédération Nationale du Secteur Agricole) wordt gesteund door Fairfood

 
Ook organisaties als FoodGuerrilla en de Youth Food Movement hebben regelmatig acties waarbij ze opkomen voor de rechten van arbeiders in de voedselindustrie. Hou ze in de gaten dus!

Hoe zit het met mijn andere boodschappen?

Ik heb het in dit blog specifiek over eerlijke tomaten. Maar natuurlijk gelden deze tips ook voor heel veel andere producten. Wat dacht je van bananen uit Midden-Amerika, cacao en koffie uit Afrika of garnalen uit Azië? Je zult je verbazen over waar je eten echt vandaan komt. En misschien zul je wel heel erg schrikken als je ontdekt onder welke omstandigheden ze geproduceerd worden. Dat is mij hier in Agadir in elk geval wel overkomen.

Heb jij een nog een goed idee over wat wij als consument nog meer kunnen doen? Laat het me weten in de comments hieronder.

Het gesprek met de tomatenplukkers in Agadir kun je hier teruglezen.

De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je verhalen zoals deze over eerlijke tomaten niet meer missen? Meld je dan aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen! Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Vind je dit artikel interessant? Dan wil je dit ook lezen!

1. 10 dingen die je nog niet weet over tomaten.
2. Kinderen op Victoriaplein willen vlinder, prinses of tijger zijn
3. Pesto maken van wortelloof
4. Waarom ik spijt heb van mijn vrijwilligerswerk in India
5. Dit zijn de vrouwen die onze tomaten plukken

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
December 17, 2021
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
lekkerste koffie van utrecht
De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
July 28, 2021
Glamping East Nomads
Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
June 07, 2021
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.