By 

10 beste tips om veilig en leuk te liften door Europa


Vroeger zag je ze overal langs de weg: jongeren met een grote tas en een kartonnen bordje met een bestemming erop. Tegenwoordig is liften allang niet zo gewoon meer. In de zomer staat een enkeling met een duim omhoog bij een oprit. Maar echt populair is deze manier van reizen allang niet meer. Dat weerhoudt ons er niet van om onze wereldreis liftend door Europa te starten.

We vonden het liften zo leuk, dat we iedereen willen aanmoedigen het ook eens te proberen. Om je op weg te helpen deel ik daarom 10 tips om veilig en leuk door Europa te liften. Hier lees je de verhalen van de mensen die wij onderweg ontmoetten.

1. Smile!

Train je kaakspieren en oefen je mooiste lach! Een glimlach schept vertrouwen en laat zien dat je geen kwaad in de zin hebt. Bovendien is het veel leuker om een vrolijke lifter mee te nemen, dan een chagrijnige reiziger.

2. Bordje met bestemming

Neem een paar stukken karton en een dikke stift mee en schrijf op waar je naartoe wil. Het helpt als bestuurders van een afstand al kunnen zien in welke richting je hoopt te gaan. Zo stopten er meerdere auto’s voor ons, omdat ze dachten ‘ach, we moeten toch die kant op’. Onze ervaring is ook dat er – ondanks ons bordje – nog steeds behulpzame mensen stopten die totaal de andere kant op moesten. Dat kun je beter hebben dan dat er helemaal niemand stopt.
 
Liften in Europa

3. Langs de snelweg

De beste plek om een lift te krijgen is bij een benzinestation langs de snelweg. Het is natuurlijk wel zo slim om langs een baan te gaan staan die de juiste kant op gaat. Langs de snelweg heb je een grote kans dat mensen een langere weg afleggen en jouw bestemming bereiken.

4. Praatje maken

Ga actief op zoek naar een lift. Wij merkten dat mensen ons sneller meenamen wanneer we uit onszelf een praatje gingen maken, dan wanneer we passief met onze duim omhoog langs de weg bleven staan. De parkeerplaats bij een benzinestation is daar een perfecte plek voor. Bovendien kunnen mensen meteen aanvoelen dat het wel goed zit en nemen ze je sneller mee.

5. Vermijd de stad

De lastigste plek om te staan is in de binnenstad. Het verkeer daar rijdt meestal maar korte stukjes en alle kanten uit. De kans dat je iemand treft die naar jouw bestemming gaat én jou mee wil nemen, is heel klein. Voorkom ook dat een bestuurder jou afzet in een stad, als je nog door wilt reizen. Je kunt dan beter bij het laatste benzinestation vóór een stad uitstappen.

6. Luister naar je gevoel

Krijg je een lift aangeboden, maar voelt het eigenlijk niet goed. Niet doen! Er komt wel weer een nieuw aanbod. Als je gevoel niet goed is, wordt het een heel gespannen rit. Dat is voor niemand leuk.

7. Wees flexibel

Liften met een strak reisschema is niet slim. Je weet nooit hoeveel auto’s stoppen en hoeveel kilometers je in een dag aflegt. Het is dus moeilijk om van te voren in te schatten hoe laat, of zelfs op welke dag je ergens aankomt. Wees ook flexibel wat betreft de tussenbestemming. Er gaan meerdere wegen naar Rome en als iemand wel de goede kant op gaat, maar via een andere stad dan je in gedachten had, gooi je toch gewoon je route om.
 
Liften in Europa

8. Met z’n tweeën

Het is altijd verstandiger om met z’n tweeën te liften. Je kunt overleggen en elkaar helpen als dat nodig is. Het helpt als één van de twee, of beide lifters vrouwen zijn. We kregen meer dan eens te horen dat bestuurders ons wel vertrouwden omdat er een vrouw bij was. Twee mannen zouden ze niet zo snel meenemen.

9. Niet tegelijk uitstappen

Als je bagage in de achterbak ligt, is het verstandig om niet tegelijk uit te stappen. De bestuurder kan er dan zomaar met jouw spullen vandoor gaan. Als één van de twee vast uitstapt om de spullen te pakken en de ander blijft zitten, is dat ineens een stuk lastiger. Wij hadden zulke vriendelijke bestuurders, dat we geen moment twijfelden of ze iets kwaads in de zin hadden. Over dit punt maakten we ons dus geen moment zorgen. Maar, better safe than sorry.

10. Hitchwiki

Liften door Europa is wel heel makkelijk geworden nu je in de hele EU op het internet kan. Zo zagen wij steeds op Google Maps welke kant we op moesten en waar de benzinestations waren. Maar we konden ook gebruik maken van de website Hitchwiki. Lifters reviewen liftplaatsen, zodat je van te voren kunt inschatten of je op een goede plek staat of niet. Over het algemeen bleken de reviews te kloppen.

Tip voor bestuurders

Neem eens een lifter mee! Het is reuze gezellig en je helpt de reiziger enorm op weg. Ik hoor wel eens mensen zeggen dat ze liever geen lifters meenemen, omdat ze bang zijn. Maar als je erover nadenkt is dat nergens voor nodig. Het is wel erg veel moeite voor een slechterik om helemaal langs de snelweg te gaan staan, met een backpack en een bordje in de hoop dat iemand hem of haar meeneemt. Inbreken of overvallen is veel lucratiever. Als je toch twijfelt kun je altijd even stoppen en vragen waar de lifter naartoe gaat. Als je het na het antwoord toch niet vertrouwd kun je altijd nog zeggen dat je helaas de andere kant op moet.

Heb jij wel eens een lifter meegenomen?

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Arequipa - All Day Every Daisy
Meet the locals: 17 handige websites voor onvergetelijke ontmoetingen op reis
June 20, 2018
Heidelberg Castle Illumination
Het perfecte weekendje weg: lichtspektakel in romantisch Heidelberg
June 13, 2018
Afval op reis
7 simpele tips om minder (wegwerp) plastic te gebruiken op reis
June 09, 2018
I like local
Met I-Like Local kom je écht in contact met de lokale bewoners op reis
June 05, 2018
Vrijwilligerswerk weeshuis nepal
Waarom vrijwilligerswerk in een weeshuis echt niet meer kan
May 28, 2018
Kathmandu old city Nepal
De beste tips: wat je zeker moet zien en doen in Nepal
May 25, 2018
superlocal_holycrap_research09
Het afvalprobleem oplossen met design? Maak kennis met Super-Local
May 22, 2018
Bicycle tour Yangon
Myanmar: 12 hoogtepunten in Yangon die je absoluut niet mag missen
May 18, 2018
Vakantie van het reizen: waarom we 3 weken in Chiang Mai blijven
May 15, 2018

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.