By 

Dit zijn de beste vegetarische restaurants in Iran


In de Iraanse keuken vind je tientallen soorten kebab, stoofschotels, kip in zoete sauzen en nog meer kebab. Iran is geen gemakkelijk land voor vegetariërs. Veganisten hebben het al helemaal moeilijk. Zelfs de witte rijst wordt op smaak gebracht met een flinke schep geitenboter. Als vegetariër ga ik de uitdaging aan om tijdens onze reis door Iran zonder vis en vlees toch lekker te eten. En dat blijkt een stuk moeilijker dan ik dacht. Dit zijn de beste vegetarische restaurants in Iran

Vleesloze bestaan

Het fenomeen vegetariër is nog niet doorgedrongen tot Iran. Op een groot eetplein in het centrum van Teheran staan tientallen kraampjes met kebabs en burgers. De enige tent die de woorden ‘healthy’ en ‘vegetable’ boven de stand heeft staan is failliet. Zelfs na een uitgebreid vragenuurtje over het hoe en waarom van mijn vleesloze bestaan, serveert de familie waar wij verblijven steevast kip en lam. En dus eet ik witte rijst met yoghurt. Tijdens de twee dagen met een nomadenfamilie wordt er zelfs speciaal voor mij een kip geslacht. Hoe dat afloopt lees je hier.

Gerookte aubergine

Op mijn derde dag in Iran ontdek ik een gerecht wat ik daarna nog vaak zal eten: gerookte aubergine. Oftewel ‘mirza ghasemi’ in het Farsi. De gerookte aubergine wordt samen met tomaten en flink veel knoflook gepureerd. Op het laatst, als de puree nog heet is, wordt er een eitje door de mix geroerd. Heerlijk! Deze redder van vegetariërs in nood vind je op de meeste menukaarten als voorgerecht. Met wat brood en rijst erbij is het meer dan voldoende voor een avondmaaltijd.
Lekker of niet, ik zag het niet zitten om drie weken lang geroosterde aubergine te eten. Dus ging ik op zoek naar de verborgen pareltjes die wel een vleesloze maaltijden serveren. Ik zet deze vegetarische restaurants in Iran voor je op een rij.
 
Vegetarian in Iran

Esfahan

Na dagen van witte rijst en gerookte aubergine voel ik me de koning te rijk als ik de menukaart in Grandma’s Table opensla. Tien gerechten waarvan maar liefst vijf vegetarisch. Ik kan geen keuze maken. Na lang wikken en wegen kies ik voor de Sabzijat: een goed gekruide groentestoof. Als extraatje nemen we ook de huisgemaakte dolma’s met rozijnen. Yummie! En we krijgen een toetje van het huis in ruil voor een foto op Instragam. Deal! Kan Grandma misschien met ons meereizen?

Vegetarian in Iran

Grandma’s Table vind je op de Hakim Street
 

Shiraz

De Roodaki Street is zonder twijfel één van de hipste straten in Iran. We vinden er koffiebars met barista’s met gekrulde snorren, prachtig ingerichte barretjes en het beste restaurant van Shiraz: Quvam Café Restaurant. Al snel blijkt dat we niet de enige toeristen zijn, op zoek naar een menukaart zonder het woord ‘kebab’. Er geen is local te bekennen hier. Ach, we zijn de hele dag al onder de lokale mensen. En voor een lekkere vegetarische maaltijd wil ik wel even tussen de toeristen zitten. Ik neem de Kookoo Sabzi, een soort omelet gevuld met spinazie en walnoten.

Vegetarische restaurants in Iran

Zit je toch liever tussen de locals, dan is restaurant Soofi 1 de beste plek om te gaan eten. Het traditionele restaurant gaat al tientallen jaren mee en is een begrip onder de lokale bevolking. Hier komen de Iraanse gezinnen die iets te vieren hebben. Met elke avond live muziek wordt er dan ook heerlijk geklapt en gezongen tijdens het eten. Voor de vegetariërs staat er niks op het menu. Maar er is wel een uitgebreide salad bar, waar je voor een paar euro onbeperkt van mag opscheppen.

Een tikkeltje buiten ons budget – maar voor deze ene keer mag het – nemen we plaats op één van de chique bedbanken in restaurant Haft Khan. Het gigantische complex telt vier restaurants op vier verdiepingen. Wij kiezen voor a la carte, want daar hebben ze een speciale menukaart voor vegetariërs. De vegetable sizzler met soja is een feestje. Goed om te weten; één portie is groot genoeg voor twee personen.

Vegetarische restaurants in Iran

Quvam Café Restaurant vind je op de Roodaki Street
Soofi 1 vind je op de Sattar Khan St.
Haft Khan vind je in de 17th Alley, Quran Jadid Blvd

Yazd

In Yazd is het een stuk makkelijker om als vegetariër lekker te kunnen eten. De stad is erg toeristisch en dat betekent ook dat er meer restaurants zijn die het menu aanpassen naar de smaak van de toeristen. De eerste avond zoeken wij een plekje op het sfeervolle dakterras van het Orient Hotel. We merken al snel dat dit hotel favoriet is bij Nederlandse reisorganisaties, aangezien elke zitplaats bezet is door groepen Nederlanders. Wij zitten in een achteraf hoekje, waar we heerlijk uitkijken over de daken van het oude centrum. Hier bestel ik de vegetarische versie van het traditionele gerecht fesenjan. De heerlijke stoofschotel is gemaakt met aubergine en courgette in plaats van kip.

De straat recht achter het Amar Chaqmag Complex wordt ook wel de ‘Arabische straat’ genoemd. Daar zitten alle falafelshops. De beste falafel volgens de locals vind je bij Karbala Falafel, links aan het begin van de straat. Karbala Falafel wordt gerund door Irakezen die als geen ander weten hoe je een lekkere falafel bereidt. Voor nog geen euro mag ik mijn broodje zelf beleggen met zes verse stukken falafel en al het lekkers wat er verder nog in past. Daar lust ik er morgen nog wel één van.

vegetarische restaurants in Iran

Café Honar wordt voor toeristen aangegeven als het Yazd Art House Café. Dit knusse restaurant is zowaar helemaal vegetarisch. Halleluja! Er is weliswaar niet zo heel veel keus, maar wat ze serveren is super lekker. De linzensoep is door ons uitgeroepen tot het lekkerste gerecht in heel Iran. We zijn niet voor niets nog een tweede keer terugkomen naar dit restaurant.

Orient Hotel vind je op de Masjed-e-Jaameeh Mosque Street, 6th Alley
Karbala Falafel vind je op de Salman-e Farsi
Café Honar vind je aan de Sahra

Kashan

In Kashan eten we in ons eigen hotel; Eshan Historical Guesthouse. We kunnen kiezen uit twee vegetarische gerechten en dat is mooi, want we blijven hier twee nachten slapen.

Nog een aanrader is een klein tentje, verborgen in de drukke bazaar van de stad. Het is even zoeken naar “the man with the lentil soup” Zijn restaurant heeft geen naam en maar één tafel met een houten bankje. Hij serveert alleen een stevige linzensoep, maar die is wel lekker!

Vegetarische restaurants in Iran


Eshan Historical Guesthouse vind je tegenover de bekende Agh Bozorg Moskee
De linzensoepman vind je in de bazaar, dichtbij de school en moskee van de Imam. Durf te vragen..

Teheran

In Teheran eten wij vooral bij mensen thuis, dus heb ik helaas niet zoveel goede tips. Aan de andere kant, de stad is groot en hip genoeg om zonder problemen een leuk vegetarisch restaurant te vinden. Één middag schuiven wij aan op het terras van Artist Forum Vegetarian Restaurant in het Honarmandan Park. Het blijkt een stille oase in de drukte van de stad. De menukaart is zo uitgebreid dat ik amper kan kiezen. Van vegetarische burgers en pizza’s, tot traditionele soepen en bladerdeeghapjes en versgeperste sappen.

Artist Forum Vegetarian Restaurant vind je in het Honarmandan Park

Ken jij nog meer vegetarische restaurants in Iran? Geef ze door in de comments!



De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je vaker verhalen lezen zoals deze over vegetarische restaurants in Iran? We schrijven vaker dit soort verhalen en delen onze beste tips. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van dit artikel over vegetarische restaurants in Iran?

1. Alles wat je moet weten over vegetarisch en veganistisch eten in Vietnam
2. 13 vragen en opmerkingen die ik als vegetariër niet meer wil horen.
3. Iran: ze slachten een kip voor mij (en ik ben vegetariër)
4. 5 opmerkelijke feiten over de oorsprong van eten
5. Een dag uit het leven van de Bakhtiari nomaden in Iran

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
December 17, 2021
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
lekkerste koffie van utrecht
De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
July 28, 2021
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
Glamping East Nomads
Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
June 07, 2021
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.