By 

De Chinese Muur: gratis en zonder toeristen


Een bezoek aan Beijing is niet compleet zonder een uitstapje naar de machtige Chinese Muur. Het is het meest ambitieuze bouwproject ooit. De zesduizend kilometer lange verdedigingsmuur moest het Chinese Keizerrijk beschermen tegen de Mongolen uit het noorden. De eerste steen werd al in 200 voor Christus gelegd. Bijna twee eeuwen later is de muur één van de meest bezochte iconen ter wereld. Wij gaan op zoek naar een stukje Chinese muur zonder toeristen en waar de entree gratis is.

Chinese Muur zonder toeristen

Google voor de grap eens ’tourists Great Wall of China’. Je weet niet wat je ziet! Honderden, misschien wel duizenden mensen, hutje mutje op de Chinese Muur. Dat het bouwwerk nog niet is ingestort, is een wonder. Het is gek, als je erover nadenkt: de beroemde muur is zesduizend kilometer lang. Oké, er zijn door de jaren heen wat delen afgebrokkeld, gesloopt en verdwenen. Maar er moet toch nog genoeg ruimte zijn om al die bezoekers een beetje te kunnen verspreiden? Wat de reden ook is dat men zo massaal hetzelfde, kleine stukje bezoekt, wij gaan het anders doen. Hoe? Dat blijkt nog niet zo makkelijk. Kijk maar:

Juist, het is dus gelukt om een stukje muur te vinden waar werkelijk niemand anders is. Uiteindelijk hebben we de Chinese Muur gewoon helemaal voor onszelf.

De weg ernaartoe is niet makkelijk

We zijn vooraf gewaarschuwd: “laat je niets wijsmaken en ga zelfstandig naar de Chinese Muur.” Vrienden van ons boekten een tour vanuit Beijing en kregen welgeteld een uurtje om het wereldwonder tussen de hordes toeristen te aanschouwen. Daarna moesten ze de rest van de middag mee langs souvenirwinkels met opdringerige verkopers. Zelf gaan is dus het advies. Maar dat is nog niet zo makkelijk.

In de Lonely Planet lezen we over een stukje muur genaamd Zhuàngdàokŏu. Spreek dat maar eens uit. De hele route staat tot in detail beschreven en de makers hebben zelfs de belangrijke namen in Chinese tekens toegevoegd.

Met de bus van Beijing naar Huairou, waar we moeten overstappen, is simpel. Het stadje is de startplaats van de meeste ‘Great Wall Tours’. De volgende bushalte die we moeten hebben is zo gevonden, maar dan begint de ellende. De bussen hebben geen nummer, maar een naam in Chinese tekens en die van ons komt maar één keer per uur. Die willen we niet missen! In opperste concentratie scan ik elke busnaam die voorbij raast op zoek naar de zes tekens die wij moeten hebben.

Wegwezen hier


Wonder boven wonder lukt het me om de juiste bus te spotten. We houden ‘m aan en stappen in. Maar dan begint de buschauffeur te protesteren. Op boze toon buldert hij iets in het Chinees. Het lijkt erop dat hij het tegen ons heeft. Verbaasd zoeken we een plekje. Maar dan beginnen ook de passagiers iets tegen ons te roepen en maken duidelijk een gebaar van ‘wegwezen hier’. We worden de bus uitgezet. Tot op de dag van vandaag is ons niet duidelijk waarom.

Een uur wachten met het risico dat we de bus dit keer wel missen, of – waarschijnlijker nog – weer niet mee mogen, is zonde van de tijd. Dan maar een taxi. Gelukkig heeft de Lonely Planet ook opgeschreven hoeveel een taxi naar Zhuàngdàokŏu zou moeten kosten en ontdekken we dat elke chauffeur minstens het dubbele vraagt voor de rit. Als we weigeren en willen afdingen krijgen we ruzie. Weer worden er boze, Chinese woorden op ons afgevuurd en wil uiteindelijk geen enkele chauffeur meer zaken met ons doen.

Als je denkt dat je de locals om hulp kunt vragen heb je het mis. We wijzen wanhopig naar de Chinese tekens in de reisgids, maar worden niet begrepen. Totdat twee dames de indruk wekken dat ze snappen wat we bedoelen. Eén van hen houdt een heel betoog in het Chinees en wijst in alle richtingen alsof we haar woord voor woord verstaan. Dan pleegt ze een telefoontje en knikt geruststellend in onze richting. Vijf minuten later stopt er een busje. De dame babbelt wat door het raam en gebaart ons in te stappen. We hebben niet veel andere opties en doen netjes wat ze ons zegt. De chauffeur spreekt geen Engels, dus moeten we er maar vanuit gaan dat hij ons naar het juiste stukje muur brengt.

Chinese Muur

We zitten helemaal verkeerd

Een uurtje later worden we bij een grote poort afgezet. De taxichauffeur schudt heftig zijn hoofd en wijst naar de poort om te bevestigen dat we nu echt op de plek zijn die we steeds aanwijzen. De taxi vertrekt en wij lopen richting de ingang. Na een kwartier zoeken naar personeel vinden we eindelijk iemand die ons een kaartje verkoopt en de poortjes opent. Gek, want volgens de Lonely Planet wordt er geen entree gevraagd bij Zhuàngdàokŏu.

Bovenop de muur wordt het ons pijnlijk duidelijk: we zitten helemaal verkeerd. De muur is hier duidelijk gerestoreerd en op sommige stukken zelfs opnieuw opgebouwd met gladgepolijste stenen en perfecte traptreden. Hoe hoger we komen, hoe drukker het wordt. Opvallend genoeg zien we alleen Chinese toeristen hier en zijn alle bordjes en aanwijzingen ook in het Chinees. Dit moet de hotspot zijn onder de locals, maar is zeker niet het verwilderde deel waar wij zo graag naartoe willen.

 

Chinese Muur zonder toeristen: de aanhouder wint

Het is inmiddels drie uur ’s middags en de laatste bussen terug naar Beijing gaan om zes uur al. Toch gokken we het erop. We zijn niet van zo ver gekomen om een nagebouwde Chinese Muur te zien. We ontwijken de straatverkopers en lopen rechtstreeks naar de uitgang. We hebben geen idee waar we zijn en stappen in de eerste de beste bus die ons mee wil nemen. Een kwartier later stappen we uit bij een klein dorpje van waar we de muur in de verte zien liggen.

_MG_8465-01

Ja hoor, wat een geluk! De weg leidt ons naar de Chinese Muur. Sterker nog, de weg gaat hier dwars door de Chinese Muur. Aan het grote waterreservoir herkennen we dat we bij Huánghuā Cheng zijn. Het is hier precies zoals de Lonely Planet beschrijft: rustig, vervallen en zonder venters. Grappig genoeg is dit de plek waar we zouden uitkomen als we van Zhuàngdàokŏu over de muur waren gaan wandelen. Daar is nu helaas geen tijd meer voor. Maar we hebben wel een bijzonder avontuur achter de rug met als ultieme beloning de Chinese Muur in al haar glorie, helemaal voor onszelf. Wauw!

_MG_8499-02

_MG_8504-01

Chinese muur zonder toeristen

Chinese muur zonder toeristen

Chinese muur zonder toeristen

 
Ga je binnenkort ook naar China om de Chinese Muur zonder toeristen te bezoeken? Lees dan eerst mijn tips.

Reis met Riksja

Riksja Travel biedt bouwstenen aan waarmee jij je eigen unieke reis kan samenstellen. Met hulp van Riksja reis je zonder zorgen door China en mis je niks van dit bijzondere land! Gebruik onderstaande banner om snel en gemakkelijk met Riksja Travel in contact te komen en te beginnen met de planning voor jouw reis naar China!

De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je dit soort verhalen niet meer missen? Meld je dan aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. In 4 dagen Beijing zien? Dat kan!
2. Onze China reis in 9 selfies
3. Smakken en slurpen: dit zijn de gekste eetgewoontes in Azië
4. Lees hier over de gekke gewoontes in China die je niet kunt negeren.
5. Alles wat je moet weten over vegetarisch en veganistisch eten in Vietnam

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
Zo plan je een bezoek aan Etosha National Park
December 06, 2019

9 Comments

Yvonne
Reply 27 april 2016

Owww, echt... precies om wat je beschrijft in die bus, je nergens ook maar iets van snapt, en de ruzie die je krijgt als je bij de taxi onderhandelt (Chinezen worden toch nooit boos? Iets met gezichtsverlies?) en dat je dan uiteindelijk toch nog daar wordt afgezet waar je niet wilt zijn... daarom gaan we niet meer naar China... krijg alweer jeuk als ik het lees. Compliment voor hoe je het beschrijft, ik sta alweer half in China, geïrriteerd en wel, haha. De muur zagen wij gratis en zonder toeristen duizenden km's verder naar het Westen, maar ook in Simatai (bij Beijing) viel het destijds nog alles mee en was de muur nog in originele staat. Geen idee hoe het nu is daar.

Timo
Reply 1 mei 2016

Wat is een super gaaf! zelf op avontuur heeft ook altijd mijn voorkeur, de foto's vind ik echt schitterend!

    Daisy Scholte
    Reply 2 mei 2016

    Aw, thanks! Wat leuk om te horen :-D

Annemarije
Reply 10 augustus 2016

Leuke Blog! wij gaan in oktober en zoeken ook de mooie plekjes! Ik heb je info opgeslagen. Mocht je nog meer tips hebben dan hoor ik het graag :):)

    Daisy Scholte
    Reply 10 augustus 2016

    Hoi Annemarije, wat leuk om te horen dat je mijn info nuttig vindt. Het is een lastig land, China. Maar als je je daar overheen kunt zetten is het geweldig! Heb je mijn andere blogs over bijvoorbeeld Peking al gelezen? Deze gaat over Peking: https://www.alldayeverydaisy.com/reistips/in-4-dagen-beijing-zien-dat-kan/
    En deze over reizen in China: https://www.alldayeverydaisy.com/reistips/reisadvies-china-ga-lees-eerst-tips/
    Ik deel ook tips op de website van Expedia over Peking: https://inspiratie.expedia.nl/china/beijing/5x-beijing-bezoeken-als-een-local/ en deze https://inspiratie.expedia.nl/china/beijing/5x-de-smaken-van-beijing/ en dit is de laatste https://inspiratie.expedia.nl/china/beijing/7x-must-see-in-beijing/

    Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Heel veel plezier in elk geval! De Chinese Muur is werkelijk een wereldwonder!

Linda | travellersoftheworld
Reply 31 mei 2017

Wij gaan deze zomer naar China en ook naar de Chinese muur! Wij gaan naar Jingshaling (of zoiets) waarschijnlijk, want daar schijnt het ook niet heel druk te zijn, niet compleet gerestaureerd, maar de weg erheen is wel iets minder avontuurlijk. Je hebt wel echt prachtig mooie foto's gemaakt en waarschijnlijk echt een geweldige ervaring gehad! Ik hoop dat wij de muur ook rustig treffen en mooie stukken kunnen ontdekken :) Ik ga je andere artikelen over China ook zeker even lezen

    Daisy Scholte
    Reply 7 juni 2017

    Ha Linda! Slim om een rustiger stukje op te zoeken. In principe was het voor ons ook de bedoeling dat het niet zo'n avontuurlijke tocht zou worden. Dit hadden wij zelf ook niet kunnen voorspellen. Haha! Wel een prachtig avontuur en een waanzinnige beloning. Geniet ervan! Het is een bijzonder land.

Romano
Reply 26 maart 2018

Ik ga in de zomer alleen naar China.
Natuurlijk ga ik de Chinese meur bezoeken, echter wil ik niet een toeristische trekpleister. In welke plaats zijn jullie de Chinese meur opgegaan?

    Daisy
    Reply 27 maart 2018

    Hoi Romano, wat gaaf dat je naar China gaat! Het is een heel bijzonder land. Wij zijn bij Zhuàngdàokŏu de muur op gegaan. Daar was helemaal niemand te bekennen. Heel bijzonder. In dit blog beschrijf ik uitgebreid hoe je daar komt. Het is niet makkelijk! Dus je moet er genoeg tijd voor plannen en heel veel geduld meenemen. Ik wens je veel plezier op reis naar China!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.