By 

21 verrassende dingen die je nog niet weet over Bangladesh als vakantieland


Na ruim 3 weken rondreizen in het bruisende Bangladesh heb ik al mijn vooroordelen en negatieve verwachtingen bijgesteld. Ik raad het elke avontuurlijke reiziger aan om dit bijzondere land te bezoeken. Zeker als je graag van de gebaande paden afwijkt. Hier kom je niet zo snel een andere Europeaan tegen. Dat gebrek aan toeristen betekent ook dat het niet altijd even makkelijk is om rond te reizen.

Durf jij het ook aan om voor deze onontdekte bestemming te kiezen? Dan help ik je graag op weg met 21 dingen verrassende dingen die je nog niet weet over Bangladesh als vakantieland. En als je het nog niet zeker weet, overtuig ik je misschien wel met deze interessante weetjes.

1. Niet voor iedereen

Bangladesh is niet voor iedereen. Hou je van comfort, duidelijkheid en rust? Dan zou ik lekker doorklikken naar mijn pagina over Portugal. Ben je juist een avontuurlijk type dat graag van de gebaande paden afwijkt? Dan is Bangladesh jouw volgende reisdoel! Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten over deze onontdekte bestemming.

2. Huur een gids

Huur een gids of boek een tour. I know, dat is wel het laatste waar je als avontuurlijke reiziger op zit te wachten. Zelfs voor de meest geduldige en ervaren backpacker kan reizen in Bangladesh een frustrerende onderneming zijn. Het toerisme is slecht ontwikkeld en dat betekent dat het vaak één groot raadsel is hoe je van A naar B komt. Vraag het de mensen op straat en je krijgt van iedereen een ander antwoord. Hotelmedewerkers reageren zelden op mailtjes en online boekingssystemen doen het niet. Bellen kan, als je Bengaals spreekt. En als het dan toch gelukt is, kan het maar zo dat ze daar bij aankomst helemaal niets van weten en er geen kamer meer vrij is. Ik spreek uit ervaring. Reizen met een gids heeft als bijkomend voordeel dat hij kan fungeren als tolk wanneer je met de bewoners spreekt.
 

3. Tropisch paradijs

Het is geen Bali, maar het zonnige St. Martin’s Island verdient absoluut het label ‘tropisch paradijs’. Reis naar het uiterste zuiden van het land voor lege stranden, heerlijk zeewater en niets meer dan het geluid van de wind die door de palmen ruist. Op St. Martin’s Island kom je voor je rust. Nieuwsgierig? Check de video die ik maakte en laat je verrassen. Of lees mijn uitgebreide artikel over ons verblijf op St. Martin’s Island.

Hier lees en zie je hoe wij Saint Martin’s Island hebben ervaren.

4. Het is veilig

Laat ik beginnen met het officiële reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het bekende kaartje is geel, maar dat geldt voor de meeste landen in Azië. Er wordt gewaarschuwd voor spanningen die kunnen ontstaan door de honderdduizenden vluchtelingen uit Myanmar. De opvang is geconcentreerd in een relatief klein gebied, waar je als toerist niet mag komen. Als je de keuze voor een vakantieland baseert op het reisadvies van BuZa, dan is het veiliger om naar Bangladesh te gaan, dan naar Thailand.

Mijn eigen ervaring? Er was geen moment dat ik me onveilig voelde in Bangladesh. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het populaire India, ben ik hier nooit ongevraagd of ongepast aangeraakt. Er komen hier niet veel toeristen, dus als ze er wel zijn worden ze met open armen ontvangen. Jong en oud wilde met ons op de foto. Mensen schoten ons meteen te hulp als we er ook maar een beetje verdwaald uitzagen. We zijn niet achtervolgd door bedelaars of louche mannetjes. En er werd zelden om geld gevraagd. Dus ja, Bangladesh is veilig.

5. Gastvrij

Samen met de Iraniërs staan de Bengalen wat mij betreft bovenaan het lijstje van meest gastvrije mensen ter wereld. Zelfs de armste gezinnen nodigden ons uit voor een kop thee. In een volgestouwde bus staat een oud vrouwtje op, om plaats te maken voor mij. Ik heb 5 keer geweigerd en ben toen toch maar gaan zitten. Op elke straathoek worden we vrolijk gegroet en ontvangen met een glimlach. Ik vraag het altijd eerst voor ik een foto maak van iemand. Hier in Bangladesh vragen de mensen mij of ik een foto van ze wil maken.
 

Als je op reis gaat voor de mooiste stranden, meest indrukwekkende, historische bouwwerken of het lekkerste eten, dan kun je beter naar 1 van de omringende landen gaan. Maar als je op zoek bent naar gastvrijheid en een hartverwarmend welkom, dan is Bangladesh jouw volgende bestemming.

Dit is onze eerste indruk van Bangladesh.

6. Langste strand

Ooit gedacht aan Bangladesh als strandbestemming? Met een kustlijn van 125 kilometer heeft het zuidelijk gelegen Cox’s Bazar het langste strand ter wereld. Grappig genoeg zoeken de lokale toeristen allemaal hetzelfde kleine stukje strand op, waardoor het een drukte van jewelste is aan de boulevard in Cox’s Bazar. De rest van het kilometers lange strand is nagenoeg leeg. Daar kun je in alle rust een boek uitlezen.
 

7. Grootste mangrovebos

Bangladesh heeft nog een record op haar naam staan: namelijk het grootste mangrovebos ter wereld. Het Sundarbans National Forest vind je midden in de rivierdelta van de Ganges. Tijdens een meerdaagse tocht op een ‘hotelboot’ kun je het mysterieuze bos ontdekken. Wie geluk heeft vangt een glimp op van de Bengaalse tijger. Wij hebben het prachtige dier helaas niet gezien. Maar we zagen wel een familie vrolijke otters in het water spelen en een gigantische zeearend boven de bomen zweven. Tijdens een wandeling over een verhoogd, houten pad zagen we de dodelijke koningscobra tussen de wortels van de bomen slingeren. Wow!
 

8. Dichtbevolkt

Het houdt niet op met de records… Bangladesh heeft de twijfelachtige eer het meest dichtbevolkte land ter wereld te zijn. Nederland staat op de 4de plek. Dus je zou denken dat wij wel wat gewend zijn. Echt niet! Bangladesh is maar 3 keer groter dan Nederland, maar heeft 10 keer zoveel inwoners. Met bijna 170 miljoen Bengalen kan het op sommige plekken een beetje druk zijn. Bijvoorbeeld in de hoofdstad Dhaka. De stad is net zo groot als Rotterdam en telt een verbijsterend aantal van 15 miljoen inwoners!

9. Surfen is hot

Bangladesh zal nooit tippen aan surfersparadijs Indonesië. Maar wie eens iets anders wil dan de gebruikelijke golven en beach clubs kan terecht in Cox’s Bazar. Er zijn het hele jaar door goede golven en er is een fanatieke groep surfers actief. Beginners kunnen lessen volgen. De rest kan gewoon een plank huren. De surfscène in Bangladesh is nog jong en het niveau daarom niet al te hoog. Als gemiddelde surfer maak je dus al snel indruk! Wij kregen les van de enthousiaste jongens van Cox’s Bazar Surf Club en vonden het zo leuk dat we de volgende dag weer gingen.
 

10. Duiken

Nog meer watersport! Vanaf het paradijselijke Sint Martin’s eiland kun je sinds een paar jaar ook scubaduiken. Voor zo’n 40 euro per persoon ontdek je de onderwaterwereld van de Golf van Bengalen.

11. Het is duurder dan je denkt

Reizen in Bangladesh is duurder dan je denkt! Daar komt bij dat de standaard vaak vrij laag is. Waar je in India voor 30 euro een redelijk chique accommodatie kunt boeken, hoef je in Bangladesh niet meer te verwachten dan een simpele kamer met – als je pech hebt – een zogenaamde emmer-douche. Entreekaartjes en boottochten lopen al snel in de papieren. Een 3-daagse tour naar de mangrovebossen kost een paar 100 euro. Wie zonder gids reist kan er zeker van zijn dat -ie minstens 3x te veel betaalt voor een taxi. En dat is na het afdingen.

12. Op de trein

Je hebt vast wel eens een foto gezien van een menigte die niet in, maar aan en op een trein zit? Grote kans dat die foto in Bangladesh is genomen. Naïef als ik was dacht ik nog dat die foto’s oud zijn en dit soort praktijken al lang niet meer voorkomen. Fout! Op dag 1 in Bangladesh zien we een trein voorbij zoeven met tientallen reizigers op het dak. Sterker nog; gedurende de rest van onze reis zie ik niet 1 trein zónder mensen op het dak. Dat de rest het doet, betekent niet dat jij het ook moet doen. Er gebeuren nogal eens dodelijke ongelukken met deze dakreizigers. Vorige maand nog kwamen 4 jonge jongens om het leven toen ze van de rijdende trein vielen.
 
train bangladesh

13. Fietsriksja

De fietsriksja is nog steeds het meest populaire vervoersmiddel in Bangladesh. De metalen koetsen zijn niet alleen een handige manier om je te verplaatsen, ze fleuren de drukke steden ook nog eens op. Met duizenden concurrerende riksja’s moet je ervoor zorgen dat je opvalt. En dus laten de bestuurders hun karretjes met de mooiste afbeeldingen en kitscherige ornamenten versieren. Op de metalen achterplaat zie ik landelijke tafereeltjes, Bollywoodsterren, vogels, bloemen en olifanten. Soms kan de afbeelding een politieke boodschap bevatten of (steeds vaker) een geschilderde advertentie. Het geeft in elk geval iets om naar te kijken als je uren vast staat in het verkeer.
 

14. Altijd in de file

Met zoveel bewoners op zo’n klein stukje grond kun je je voorstellen dat het wel eens flink druk kan worden in Dhaka. Dat merk je vooral in het verkeer. In Dhaka staat het áltijd vast. Wij zaten zo’n anderhalf uur in de taxi voor een ritje van 7 kilometer. Geef jezelf 1 dag in Dhaka en je zeurt nooit meer over het fileleed in Nederland.
 

15. Vegetarisch eten

Bangladesh is een vis- en vleesminnend land. Onder het kopje ‘vegetarian’ op de menukaart staat dikwijls ‘vegetable curry with chicken’. Of het ook zonder kip kan? Dat is een domme vraag. Ik heb geprobeerd uit te leggen dat ik een vegetariër ben: “no meat, no fish”. Maar dat concept is hier nog niet doorgedrongen. En dat is niet zo gek. In het straatarme Bangladesh hebben ze niet de luxe om kieskeurig te zijn als het om eten gaat. Gelukkig is er nog altijd ‘vegetable fried rice’.

16. Met je handen eten

Nee, ze zijn niet vergeten om je een setje bestek te geven bij het hoofdgerecht. Het is de bedoeling dat je met je handen eet. Zoals iedereen dat hier doet. Het is even wennen als je voor het eerst met je vingers in een bord rijst met curry roert. Maar als je de techniek eenmaal onder de knie hebt is het genieten geblazen. Want echt, eten met je handen vergroot de smaaksensatie. Dat komt omdat je niet alleen het eten ruikt, proeft en ziet, maar ook voelt. Maar let wel op; je mag alleen met je rechterhand eten. De linkerhand is ‘onrein’, aangezien je daar je billen mee afveegt.

17. Rood spuug

Schrik niet als de taxichauffeur zijn raampje open rolt en een flinke klodder rood speeksel achterlaat. Het is geen bloed! Het is paan. Een soort pruimtabak, gemaakt van betelnoot. Betelkauwers rollen een stukje palmzaad in een eetbaar blad en vermalen het goedje voor ze het in hun wang bewaren. De verslavende betelnoot geeft een tintelend gevoel en werkt verdovend. Maar het veroorzaakt ook roodbruine tanden, rottend tandvlees en mondkanker. Geen aanrader dus. Niet alleen in Bangladesh, maar in heel Azië kom je rode vlekken op het asfalt tegen.

18. Schoner dan India

Ik moet toegeven dat wij hadden verwacht dat Bangladesh een soort slechter ontwikkelde versie van India zou zijn. Maar niets is minder waar. Tot onze grote verbazing is Bangladesh zelfs schoner dan India. (Of moet ik zeggen: ‘minder vies’.) Er ligt minder afval op straat en er staan meer prullenbakken. In de steden vind je stoepen, waar alleen voetgangers lopen. Het verkeer is weliswaar druk, maar lang niet zo chaotisch als bij de buren. De restaurants en keukens zijn netter. De hogere klasse coupé’s in de treinen zijn spik en span. Het personeel draagt strak gestreken bedrijfskleding, waardoor je niet per ongeluk een reiziger overvalt met al je vragen over de aanstaande reis. (Dat gebeurde ons regelmatig in India.)
 

19. Bangladesh was ooit Pakistan

Nog niet zo lang geleden woedde 1 van de meest bloedige oorlogen uit de recente geschiedenis in Bangladesh. Na de onafhankelijkheid van de Britse overheersers werd Bangladesh tegen wil en dank onderdeel van Pakistan. Het land heette toen Oost Pakistan. In 1971 eiste het volk onafhankelijkheid en vocht tot het bittere eind. In 9 maanden tijd werden een half miljoen Bengalen vermoord en vluchtten 9 miljoen mensen naar het naburige India. Het splinternieuwe Liberation War Museum in Dhaka vertelt op een indrukwekkende manier het hele verhaal van de kolonisatie tot aan de jaren na de onafhankelijkheid. Het bezoeken waard!

20. Visum is geen probleem

Voor de meeste nationaliteiten (waaronder Nederlands) is het niet zo moeilijk om een visum voor 30 dagen te krijgen. Bij aankomst op het vliegveld in Dhaka is het een kwestie van een paar formuliertjes invullen en € 42,- afrekenen. Reis je over land via India? Dan kun je de grens over bij Calcutta in het westen en Agartala in het oosten. Daarvoor moet je wel van te voren een visum aanvragen bij het consulaat in de genoemde steden.

21. Veel armoede

Je kunt er niet omheen: de grote armoede in Bangladesh. Dat kan overweldigend zijn en je achterlaten met een vreselijk schuldgevoel. Maar het kan ook je ogen openen voor de harde realiteit van heel veel mensen in de wereld en je een gevoel van dankbaarheid voor onze welvaart geven. Waarschijnlijk ervaar je het allemaal. Bedenk dat jij als reiziger een klein verschil kan maken in het leven van de Bengalen door je geld goed te besteden. Verblijf in kleinschalige accommodaties, eet in lokale restaurants, respecteer de mensen, hun gebruiken en religies. En wees vooral geen gierige budgetreiziger die zelfs van de armsten nog een korting afdingt.
 
Bangladesh poverty slums

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk om te lezen

1. Dit zijn de beste vegetarische restaurants in Iran
2. Taroof: een warm welkom in gastvrij Iran
3. Duurzaam reizen: 10 simpele tips voor een groenere wereld
4. Is het wel veilig? Waarom je juist nu naar Jordanië moet!
5. Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Pokhara Lake Phewa
Dit is er te doen in Pokhara: 10 activiteiten waar je niet voor hoeft te hiken
September 16, 2018
Pinnen in het buitenland tips
Pinnen in het buitenland: met deze tips bespaar je veel geld!
September 04, 2018
Sri Lanka
Een jaar op reis! Dit zijn de leukste statistieken en weetjes van 365 dagen wereldreis
August 18, 2018
myanmar fishing Inle lake
Bezienswaardigheden in Myanmar: deze 9 plekken wil je niet missen
August 15, 2018
Meet the locals Myanmar Kayah tribe
Myanmar: maak kennis met de bewoners van de onbekende Kayah State
August 11, 2018
Mr Binh Family Cat Tien
Cat Tien National Park: slapen bij de locals en op zoek naar gibbons
August 07, 2018
Vegetarian Cooking class Chian Mai Thailand
De leukste vegetarische kookles van Chiang Mai + recept voor pad thai
August 01, 2018
Vang Vieng Laos
Op wereldreis? 10 dingen die je moet weten over het afsluiten van een reisverzekering
July 27, 2018
Spijkerbroeken Bangladesh fabriek
Textielarbeiders in Bangladesh moeten hun eigen veiligheid betalen
July 24, 2018

2 Reacties

Joke
Reply 7 april 2018

Eindelijk een eerlijk en positief verhaal over Bangladesh. Zijn we heek blij mee!
Dank je wel Daisy :)

    Daisy
    Reply 12 april 2018

    Ha Joke, wat leuk om te horen. Er is niks gelogen aan mijn verhaal. Maar dat hoef ik jou niet te vertellen ;-)

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.